Home > Morgonrapport: Kraftiga fall i Asien, Europa dras med i öppningen?

Morgonrapport: Kraftiga fall i Asien, Europa dras med i öppningen?

God morgon,

Kraftiga fall i Asien under de tidiga morgontimmarna. Tokyo-börsen NIKKEI föll direkt över 3 % och handlas nu på morgonen ner -3,6 %. Hang-Seng index sjönk även den -3,6 % nu på morgonen. Fortsatt osäkra data från Kina och osäkrare omvärldsutsikter pressar kurserna.

Oljan handlas i stort sett oförändrad.

USA:s börser handlades i ungefär samma stil som Europa och trendade neråt under hela gårdagen för att stänga runt dagslägsta. S&P500 slutade  -2,57 % och Composite-indexet stängde -3 %.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

God morgon!

Förra veckans starka avslutning höll inte i sig och nya nedgångar kom under gårdagen. OMXS30 öppnade svagt och trendade sedan neråt under hela dagen och summerades till en nedgång om 2,05 % med aktier omsätta till ett värde av 14,1 miljarder kronor. OMXS30 stängde på 1389 punkter. Största anledningen till nedgången räknas vara de svaga industrivinsterna i Kina som sjönk med 8,8 % under augusti månad. Kina som ställer om sin ekonomi mot mer konsumtionsdriven har gjort allt för att undvika ett hårt fall men vilket inte verkar lyckats.

Vi har stödnivå kring 1380 i första hand och motstånd finns vid 1420, 1444, 1460 och 1510. Börsen har varit svag en bra tid nu och säsongsmönstret visar att den historiska trenden håller i sig. Oktober månad är historiskt sett även

OMXS30, 1 år historisk avkastning, redovisat candlestick med upplösning 1 dag. stödlinjen 1380 rycker allt närmare och åter test av området är troligen att vänta.
OMXS30, 1 år historisk avkastning, redovisat candlestick med upplösning 1 dag. stödlinjen 1380 rycker allt närmare och åter test av området är troligen att vänta.

den volatil men har visat att under månadens slut hittat en botten och sedan vänt upp. Oktober till Maj brukar klassificeras som en stark period. Återstår att se om vi utvecklas på samma sätt denna gång eller om beartrenden står sig starkare.

Gårdagens handel trendade neråt hela dagen och slutade på dagslägsta, vilket tydligt pekar på hur svag börsen är för tillfället. Investerarna är nervösa och avväger alternativen. Dock påpekas det överallt att aktier är, i dessa tider, det enda sättet att få avkastning på. Meningar i sig som historiskt oftast visat på mer nedgångar snarare än uppgångar. När alla pratar aktier ska man dra öronen till sig, och nu med nedgångar i ryggen kan man fundera på om vi är i förnekelsefasen.

Idag presenteras siffror från Eurostat angående konjunkturläget och förväntningarna framöver. Vi har barometerindikator och konfidensindikator för näringslivet och hushållen. Förväntningarna väntas ligga på en svag tillbakagång över september månad men att inga större skiftningar ska ske. Det viktigaste är att vi får indikationer på att Europa jobbar på framåt. Förväntade siffror är 104,1.

Framåt eftermiddagen får vi konfidensindikator från hushållen i USA samt årsvisa huspriser från Case-Shiller. Förväntningarna här ligger på en svag ökning i huspriser till 5,10 % från föregående utfall om 4,97 % samt svagare hushållsförväntningar för september månad, där förväntningarna ligger på 97,0 mot föregående 101,5.

 

All makrostatistik under dagen är följande:

– Tyskland: importpriser augusti kl 8.00
– EMU: konjunkturbarometer september kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat september kl 11.00
– USA: TRE, detaljhandel, veckodata kl 13.45
– Tyskland: KPI (prel) september kl 14.00
– USA: Redbook, Detaljhandel, veckodata kl 14.55
– USA: S&P/Case-Schiller husprisindex juli kl 15.00
– USA: hushållens konfidensindikator september kl 16.00

 

Men det är först under onsdagen och torsdagen som den tyngre makrodatan presenteras. Onsdagen har vi viktiga siffror över arbetslöshet och inflation i EMU området. En liten indikation om nya stimulanser krävs kan gömma sig här samt under torsdagen som är den stora inköpschefsindexsdagen, där Kinas data väntas vara mest intressant. Avslutande fredag bjuder på amerikanska arbetslöshetssiffror, gjorde Yellen och FED rätt att avvakta läget? Möjligen får vi hint om läget samt hur aktuellt det är med en räntehöjning innan årsskiftet.

Avslutande makrofyllda vecka kan skapa volatilitet och oro på börserna så var beredda på snabba kast.

Trevlig tisdag!

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 11.00: EMU: konjunkturbarometer september

Förtroendet i euroområdet har successivt stigit under årets lopp, men barometerindikatorn väntas nu ha sjunkit en aning, till 104,1 från 104,2 föregående månad, med både industrin och tjänstesektorn något ned.

kl 14.00: Tyskland: KPI (prel) september

Inflationstakten har steg i början av året men uppgången bröts i maj och har därefter sjunkit i spåren av bland annat förnyad nedåtpress på energipriserna. I september väntas inflationstakten ha sjunkit till 0,1 procent från 0,2 procent i augusti.

Den tyska statistiken är också en indikator för den preliminära EMU-inflationen, vilken släpps på onsdagen. Mätt som det harmoniserade indexet väntas en nedgång i inflationstakten till 0,0 från 0,1 procent.

kl 16.00: USA: hushållens konfidensindikator september

Hushållens förtroende väntas ha sjunkit till 97,0 från 101,5 föregående månad.

Nomura konstaterar att förtroendet steg i augusti men att det då inte till fullo fått med den senaste tidens oro på finansmarknaderna. Det hade Michiganindex, som sjönk betydligt.

”Även om konsumentförtroendet inte har följt konsumenternas aktivitet nära i år, så kan en ytterligare nedgång addera nedåtrisker för konsumenterna, som misslyckats med att få ett betydande momentum i år”, skriver Nomura.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde måndagens handel klart lägre, och den börsoptimism som kännetecknat fredagens session blev därmed kortvarig. Index tappade successivt mark under dagen, och noterades vid stängning kring de lägsta nivåerna för dagen med Volvo och SSAB som sämst presterande storbolagsaktier.

Vid stängning hade OMXS30 backat 2,1 procent till 1.389. Aktier för 14,1 miljarder kronor omsattes.

Oron kring den kinesiska konjunkturen späddes under måndagsmorgongen på av ytterligare en missräkning på statistikfronten. Vinsterna i landets industriföretag minskade med 8,8 procent i augusti, vilket var den största nedgången sedan månatliga data började publicerades i oktober 2011.

I linje med utvecklingen på de större handelsplatserna i Europa hade råvarurelaterat det tufft på måndagens Stockholmsbörs. SSAB var jumbo med ett tapp på 6,7 procent, samtidigt som Boliden och Lundin Mining tappade 2,3 respektive 5,4 procent.

Måndagens snackis bland råvarubolagen var annars den brittiska råvaruhandlaren Glencore, som rasade 28 procent i London efter att investmentbanken Investec varnat för att hela bolagets kapital skulle kunna raderas ut om inte råvarupriserna stiger eller bolaget lanserar ett rejält omstruktureringsprogram.

En annan förlorare inom OMXS30 var Volvo, som tappade 4,3 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation för aktien till behåll från köp, med kraftig nedjustering av riktkursen, motiverat med svagare efterfrågeutsikter överlag.

I nyhetsflödet märktes också att den japanska ståltillverkaren Kobe Steel kapat sin prognos för helåret rejält, bland annat mot bakgrund av en sämre utveckling för Kobelco Construction Machinery i Kina – en konkurrent till Volvo Anläggningsmaskiner.

Andra aktier som gick svagt inom OMXS30 var Securitas, Astra Zeneca, Electrolux och Ericsson, som alla sjönk mellan 2,8 och 3,2 procent.

Enda aktie på plus bland storbolagen var samtidigt Alfa Laval, som stängde på plus 0,1 procent. Bolaget höll en telefonkonferens för investerare på måndagen, där budskapet från den senaste rapporten om en oförändrad efterfrågan under det tredje kvartalet upprepades.

På de mindre listorna lyfte Evolution Gaming drygt 9 procent, och aktien adderade därmed till fredagens klättring på 12 procent. Bolaget tecknade förra veckan ett avtal med spel- och plattformsleverantören Microgaming, som innebär att Evolution blir föredragen leverantör av live casino-tjänster till Microgamings Europa-fokuserade kunder.

Biometrijätten Fingerprint Cards passerade under dagen 300-kronorsstrecket för första gången, och handlades som högst till 306:50 kronor. Vid stängning var kursen tillbaka till 299:50 kronor, och uppgången för dagen summerades med det till 1,5 procent. I vanlig ordning var aktien dagens mest omsatta, 1.450 miljoner kronor mot tvåan Volvos 1.022 miljoner.

En annan aktie ur den minoritet som steg var Africa Oil. Ett indiskt oljebolag sägs vara intresserat av att köpa en tioprocentig andel i South Lokichar-bassängen i Kenya, och förhandlar nu med Africa Oils partner Tullow Oil. Africa Oil-aktien steg 0,3 procent.

 

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1389,38
506,180
3039,44
9483,55
5958,86
1881,77
4543,97
17007,84
20426,73
1,1261
9,5027
8,4377
44,44
47,34
 0,00%
-1,89%
-2,37%
-2,12%
-2,46%
-2,57%
-3,04%
-3,61%
-3,59%
0,18%
0,31%
0,12%
0,02%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.