Home > Morgonrapport: Kraftiga rörelser under föregående vecka, här är förutsättningarna för denna?

Morgonrapport: Kraftiga rörelser under föregående vecka, här är förutsättningarna för denna?

OMXS30 backade åter igen i fredagens handel och summerade därmed veckans utveckling till strax över -5 procent. De amerikanska börserna vände kraftigt i fredags efter att stockholmsbörsen hade stängt handeln.
Japan håller idag helgstängt men sentimentet på övriga asiatiska börser har följt efter den starka stängningen i USA från i fredags och stigit under natten.
Vi väntar oss därmed att OMXS30 inleder veckans första handelsdag positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Världens börser lämnar en stökig vecka bakom sig där volatiliteten fick ett kraftigt uppvaknande. Investerarna har under föregående vecka försökt att förhålla sig till detta vilket har i skapandet av ett nytt jämviktsläge kraftiga rörelser, både upp och ner. Totalt sett summerade OMXS30 veckan på -5,34 procent och avslutade veckan i fredags med en nedgång om -1,29 procent.

Omsättningen i fredags låg på 20,9 miljarder kronor.

Fredagen präglades dessutom av en lång rad rapporterande bolag, en kort summering så backade bland annat Kinnevik trots höjning av utdelningen men där MTG och TDC affärens osäkerhet tynger. Fingerprint backade dryga 2 procent efter ett resultat som var i likhet med den föreliggande vinstvarningen.

Backade gjorde även Stora Enso och Oscar Properties. Oscar Properties som symboliserar bostadsmarknadens prisnedgångar sålde endast 16 bostäder under kvartalet vilket kan jämföras med föregående år vid samma tidpunkt: 104.

På tal om bostadsmarknaden kommer intressant statistik i veckan. Idag, måndag, får vi boprisindikator från SEB som väntas stabiliseras något för januari efter höstens nedgångar. På onsdag kommer Valueguards bopriser för januari, HOX-indexet väntas stiga, efter tidigare indikationer från bland annat mäklare. Men historiskt så är denna period en stark period för bostadsköpare, därmed blir den säsongsjusterade statistiken viktigare. De största svenska bankerna tror på relativt svaga nedgångar i den säsongsjusterade statistiken. Vårens kommande rapporter om bostadsprisutvecklingen blir viktigare än veckans för att fastställa om priserna fortsätter att rasa och att en bostadsbubbla har spruckit.

 

Veckans makroagenda fortsätter vidare med viktiga riksbanksnyheter. På onsdag har vi pressträff och räntebesked från riksbanken. De finns nog ingen som förväntar sig en höjning av räntan redan nu men desto intressantare blir hur riksbanken ser på den utstakade räntebanan.
Dessutom kommer inflationsförväntningar från penningmarknadens aktörer. Detta är ett viktigt mått för att befästa att marknadens aktörer tror på riksbankens politik och prognoser för inflationen. I januari låg förväntningarna på inflationen om ett år till 2 procent och om två år till 2,1 procent. För KPIF-inflationen låg utfallet för januari på 1,9 procent.

Senare i veckan kommer även BNP-siffror från EMU samt amerikansk KPI och detaljhandel för januari månad. Vi avslutar veckan med konsumentförtroendet från USA genom Michiganindexet.

OMXS30 står nu till 1500 punkter vilket innebär att indexet står under förra årets bottennivåer. Vid brottet av området runt 1520 punkter så bröts även det stödområdet som fanns från vändningen vid senaste längre nedgången. Skillnaden denna gång är att det har gått så oerhört fort vilket gör att överreaktioner åt båda hållen blir svåra att tolka såväl kortsiktigt som långsiktigt. I USA vände de större indexen upp in mot stängning och stängde klart på plus. Det snabba skiftet där kommer med största sannolikhet ändra sentimentet på mycket kort sikt i övriga världen, framförallt eftersom att det amerikanska raset var den utlösande trigger för nedgångarna. Mycket fokus ligger därmed på USA och utvecklingen på de amerikanska börserna. Med det sagt kommer dollarns utveckling att vara en viktig parameter för de svenska bolagen då de gynnas av en stark dollar i förhållande till den svenska kronan. Fortsätter dollarn att stärkas i förhållande till kronan så kan det dämpa om raset fortsätter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

Edgeware (ändrat datum från 16/2) (kl 7.30), Troax (kl 12.30)

Makrostatistik

  • AF: arbetslöshet januari kl 8.00

  • Danmark: KPI januari kl 8.00

  • SEB: boprisindikator kl 8.30

  • AF: veckostatistik kl 10.45

  • ECB: obligationsköp kl 15.45

  • Kina: penningmängd M2 och nya yuanlån i januari

Övrigt

  • Japan: helgstängt

  • Olja: Opec månadsrapport

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen letade sig på fredagen nedåt på bred front och därmed avslutades en orolig vecka på omvärldens börser. Bland bolagen mot strömmen fanns Essity och Ericsson.

Vid börsens stängning hade indexet OMXS30 sjunkit 1,3 procent till nivån 1.500. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 20,9 miljarder kronor.

Efter positiv inledning på börsåret 2018, med en uppgång under januari, ligger OMXS30 index nu runt 5 procent lägre för året.

Bland storbolagen gick storbankerna svagt med nedgångar på 1,8 procent för Swedbank, 1,4 procent för Handelsbanken och Nordea var ned 1,3 procent. Även Astra Zeneca rekylerade ned nästan 3 procent efter en stark torsdag med en uppgång på 2,3 procent. Telekombolaget Ericsson lyfte 0,4 procent.

Bostadsutvecklaren Oscar Properties lägger en tuff höst till handlingarna. Bolaget sålde bara 16 bostäder under fjärde kvartalet, en nedgång från 104 stycken under motsvarande kvartal året före. Omsättningen halverades och rörelsevinsten förbyttes i förlust, något som bolaget hade flaggat för. Aktien föll över 3 procent.

Kinnevik sjönk 3,4 procent. Investmentbolaget höjde utdelningen från 8 till 8:25 kronor i bokslutsrapporten där den nya vd:n riktar sitt affärssökljus mot Norden. Kinnevik vill inte spekulera i hur ett nytt TDC-ägarskap skulle påverka den föreslagna affären där TDC köper större delen av MTG, men Tele2/Com Hem-sammanslagningen är inte avhängig MTG-affären, sade Kinneviks nya vd Georgi Ganev till Nyhetsbyrån Direkt.

Fingerprint Cards rapportsiffror var i stort sett kända efter vinstvarningen i slutet av januari. I rapporten förutser bolaget fortsatt försvagad försäljning under det första kvartalet och utlovar reviderade finansiella mål under våren. Aktien ställdes ned 2 procent till 10:41 kronor.

Stora Enso sänktes 3,3 procent. Bolagets operativa rörelseresultat kom in något bättre än väntat, trots lägre omsättning än analytikerna trott på. Bolaget guidar för ett något högre operativt rörelseresultat i första kvartalet.

”Det som driver utvecklingen är dels att vi nått designkapacitet vid Beihai-bruket i Kina och dels att vi räknar med stabila till högre priser inom de flesta av våra segment”, sade vd Karl-Henrik Sundström till Nyhetsbyrån Direkt.

Bilservicekedjan Mekonomens omsättning sjönk inte som befarat i fjärde kvartalet, men det rapporterade rörelseresultat var lägre än väntat, tyngt av engångsposter. En viss analytikerförhoppning om en höjd utdelning kom samtidigt på skam. Aktien backade 0,4 procent.

Bilia avancerade knappt 2 procent efter att ha visat på en omsättningstillväxt om 14 procent i det fjärde kvartalet.

Spelbolaget Mr Greens resultat för fjärde kvartalet nådde inte riktigt upp till analytikerförväntningarna. Aktien sjönk cirka 9 procent.

Nischbanken Collectors resultat före skatt var 10 procent lägre än väntat enligt SME Direkt. Aktien backade 1,3 procent.

Eniros ebitda-resultat mer än halverades och rörelseintäkterna minskade med 22 procent i kvartalet. Den hårt prövade aktien tappade 2,4 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1500.18
3325.99
12107.48
2619.55
24190.9
6874.49
21382.62
29679.62
1.23
9.91
8.06
59.82
63.34
-1.29%
-1.52%
-1.25%
1.49%
1.38%
1.44%
-2.32%
0.58%
0.27%
-0.2%
-0.45%
1.05%
0.88%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto