Home > Morgonrapport: Kraftigt ras på de amerikanska börserna igår, väntas ge tung inledning på dagens handel…

Morgonrapport: Kraftigt ras på de amerikanska börserna igår, väntas ge tung inledning på dagens handel…

Kraftigt ras på de amerikanska börserna sprider sig till Asien under natten. Dow Jones och S&P500 stängde över 4 procent ner och Japanska Nikkei backar kraftigt nu på morgonen med cirka 6 procent. Hang Seng index backar 4 procent.
Dollarn stod sig stark igår och handlas under morgonen upp mot kronan.
Med tanke på den kraftiga nedgången i såväl USA och Asien igår och inatt, väntar vi oss en inledning klart på minus för OMXS30. Mitt i raset väntar vi rapporter från bland annat Swedbank, Axfood och Assa Abloy idag. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Världens börser faller kraftigt och nedgångarna på OMXS30 tilltar i samma tempo. Amerikanska Dow Jones backade hela 4,61 procent igår, vilket är en nedgång på 1176 punkter, i fredags låg nedgångarna på 666 punkter. Dow Jones var dock nere mer än 1500 punkter och 6 procent men vände efter att den värsta paniken lagt sig. S&P500 backade 113,33 punkter, eller 4,10 procent. Dock så handlas de amerikanska börserna ner från höga, höga nivåer. Men ett sådant ras talar för att det är nervösa händer som sitter på aktiemarknaden efter en lång börscykel. VIX-indexet steg kraftigt på ökad volatilitet och rädsla.

Stockholmsbörsen, ligger nu på minus för året och nedgången igår på 2,43 procent har gett nya säljsignaler på indexet. Efter gårdagens kraftiga nedgångar i USA kan vi inte vänta oss något annat än en öppning i samma röda anda. Omsättningen under gårdagen låg på dryga 24 miljarder kronor. Vinstvarnande Ratos backade igår med 18 procent efter att ha skrivit ner värden för omkring 550 miljoner kronor i Diab och HL Display. Vidare sjönk Ericsson runt 4 procent efter sänkt rekommendation från Dank of America Merrill Lynch. Även Oriflame sänktes av en säljrekommendation, och backade över 7 procent.

Så vad har egentligen ändrats från den annars så fina inledningen på året? Egentligen inte så mycket, men uppgången senaste tiden har varit kraftig så en viss nyktrare syn på börsen är definitivt inprisat nu. I USA har fredagens lönestatistik indikerat på att inflationen nu börjar ta fart på allvar vilket fick de amerikanska räntorna och dollarn att stiga. Högre inflation kommer att tvinga Fed att höja räntan i snabbare takt än vad som tidigare kommunicerats vilket är dåligt för aktier. Men att ta ut inflationen i förväg är nog inte riktigt skäl för en panik, speciellt inte med tanke på hur många år som den inte har velat ta fart trots QE-stimulanser och låga räntor. Det är negativt för aktier med en snabb ökning av räntan, men att prisa in det så snabbt är en överreaktion. Dock kan detta vara en utlösande faktor för sämre tider på börsen på lite längre sikt, det skulle inte vara förvånande med tanke på att börserna i USA och Europa har stigit under en längre period än vad som normalt ses som en börscykel.

 

Idag väntar vi rapporter från bland annat Swedbank, Axfood, Resurs bank och Assa Abloy med mera. Kanske kan bra bolagsrapporter rädda dessa bolag från en generell nedgång?
På makrofronten får vi statistik från SCB om industriproduktionen och orderingången där marknaden väntar sig fortsatt starka siffror och tillväxt.

Tekniskt så innebar nedgången igår under området vid 1573-1580 punkter att en stark säljsignal utlöstes i OMXS30. Med tanke på omvärldens utveckling efter att stockholmsbörsen stängde för dagen så väntas vi inleda kraftigt på minus idag. Närmast starka stödnivå återfinns vid cirka 1520 punkter och är en viktig nivå att bevaka. Kortsiktigt är OMXS30 översålt och viss återhämtning kan tänkas ske på mycket kort sikt, framförallt om dagen utvecklar sig i samma stil som de amerikanska börserna gjorde igår. Men på längre sikt fick OMXS30 nya säljsignaler, starka säljsignaler då 1573 punkter forcerades under relativt hög omsättning. Även stödnivåer finns vid 1500 punkter.

Lycka till!

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

Axfood (kl 7.00), Swedbank (kl 7.00), Tieto (kl 7.00), Resurs (kl 7.30), Assa Abloy (kl 8.00), Bactiguard (kl 8.00), IAR Systems (kl 8.00), Nobia (kl 8.00), Tradedoubler (kl 8.00), Addtech (kl 8.15), Lammhults (kl 8.30), Note (kl 8.30), Itab (kl 14.00), Profilgruppen (kl 14.00), Millicom (ca kl 22.00)

Makrostatistik

 • Storbritannien: BRC detaljhandelsförsäljning januari kl 1.00

 • Tyskland: industriorder december kl 8.00

 • SCB: produktionsvärdeindex december kl 9.30

 • SCB: industriorder december kl 9.30

 • SCB: restaurangindex december kl 9.30

 • Tyskland: VDMA maskinorder december kl 10.00

 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45

 • USA: handelsbalans december kl 14.30

 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

 • USA: JOLTS lediga jobb december kl 16.00

 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Riksdagen: Ulf Kristersson träffar riksdagsjournalisterna kl 10.00

 • Australien: RBA lämnar räntebesked kl 4.30

 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15

 • Fed: James Bullard talar om USA:s ekonomi och penningpolitiken kl 14.50

 • SEB: presenterar Nordic Outlook kl 7.00

 • Olja: EIA (DOE) månadsrapport kl 18.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen föll rejält på måndagen där samtliga OMX30-bolag noterades på minus. Därmed följde Stockholm en svag utveckling för de större börserna ute i Europa. Nedgången utlöstes av inflationsoro och stigande räntor i fredags med stora nedgångar i USA.

OMXS30 sjönk med 2,4 procent till 1.546. Banker, verkstad och telekom med Ericsson i spetsen tyngde. Även investmentbolagen Investor och Kinnevik hade en tung dag på börsen. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 23,9 miljarder kronor.

Räntorna vände ned på måndagen efter att tidigare noterat toppnivåer. Stark statistik, där USA-jobbrapporten i fredags visade de högsta löneökningarna sedan 2009, har bidragit till bilden av ett ökat inflationstryck, fler Fed-höjningar och stigande långräntor.

John Williams, Fed-chefen i San Francisco som är röstande i FOMC i år, sade på fredagen att både tre och fyra räntehöjningar under 2018 är ”rimliga att se som alternativ i det här skedet”.

Bland storbolagen tyngde Ericsson efter sänkt rekommendation vilket fick aktien att sjunka med 4 procent. Bank of America Merrill Lynch har nedgraderat aktien till underperform från tidigare köp. Banken menar att förra veckans rapport var en besvikelse med begränsade förbättringar och att omfattande åtgärder behövs för en återhämtning.

Sandvik gjorde bokslut för 2017 med en avslutande stark kvartalsrapport som överträffade förväntningarna. Vd:n Björn Rosengren uttalade sig även om att konjunkturen var stark och att ett storförvärv rycker allt närmare, detta tack vare starkt kassaflöde och tidigare gjorda avyttringar. Aktien sjönk 1,9 procent.

Bland övriga storbolag i fokus noterades Volvo som trots stark lastbilstatistik från amerikanskt håll och en köprekommendation i Dagens Industri tappade 2,4 procent.

Dagens stora förlorare var investeringsbolaget Ratos. Aktien rasade närmare 18 procent efter fredagskvällens vinstvarning. Det fjärde kvartalet kommer att belastas med nedskrivningar på 550 miljoner kronor inom de båda innehaven Diab och HL Display. Bolagsportföljen uppvisar även ett betydligt lägre resultat för det fjärde kvartalet 2017 jämfört med 2016, uppgav Ratos.

Bland förlorarna fanns även kosmetikabolaget Oriflame. Aktien sjönk 7,4 procent efter att bolaget fått sänkt rekommendation till sälj från tidigare behåll av DNB Markets.

Hexpol tappade 6,6 procent efter att DNB i en analys valt att sänka sin rekommendation från behåll till sälj. Banken menar att glansdagarna är över för bolaget och att multiplarna borde komma ned.

Dagens vinnare var intimvårdsbolaget Ellen vars aktie på senare tid stärkts av uppgifter om distributionsavtal i Kina. Efter kraftiga uppgångar i fredags fortsatte aktien upp under måndagen med drygt 80 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1546.33
3478.77
12687.49
2648.94
24345.75
6967.53
21478.31
30989.91
1.24
9.88
7.99
63.51
66.95
-2.43%
-1.26%
-0.76%
-4.1%
-4.6%
-3.78%
-5.31%
-3.89%
-0.09%
0.08%
0.22%
-1.00%
-0.99%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.