Home > Morgonrapport: Kraftsamling fortsätter inför utbrott.

Morgonrapport: Kraftsamling fortsätter inför utbrott.

Måndagens handel inledde veckan i svagt negativt tongångar. Storbolagsindexet OMXS30 stängde -0.11% till 1583.25 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 14 miljarder kronor, och måndagens vinnare blev Assa Abloy som steg +1.54%, medan MTG blev dagens förlorare med en nedgång på -1.56%. Den amerikanska handeln tog över sentimentet från Europa, och bland annat ledande S&P 500 stängde -0.20% till 2373.5 punkter. Vi fortsätter att uppleva blandade tongångar efter nattens handel i Asien, där Nikkei 225 åter faller med -0.33% samt Hang Seng som stiger +0.27%. Oljan är på bättre humör denna morgon och handlas strax under 52 dollar.

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: Enquest, Fedex (kl 21.15), BMW
 • Storbritannien: KPI, PPI februari kl 10.30
 • Sommartid i USA sedan 12 mars. En timme mindre tidsskillnad mellan USA och Sverige. Sverige byter två veckor senare, söndag 26 mars.

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 handlades i en skakig rörelse inom primärt 1583 – 1587.50 punkter, med en pivot punkt vid omkring 1585 punkter som upplevde störst handelsaktivitet. Även om vi stängde svagt till minus, var köpstyrkan ej signifikant, vilket innebär att vi fortsätter att inneha ett positivt volymmönster inför dagens handel som förväntas inleda kring 1582 punkter.

Med ett par timmar kvar tills den svenska handeln öppnar denna tisdag, pekar ledande indikatorer på att vi får en inledning kring 1582 punkter.

Asien uppvisar blandade tongångar, ändock begränsade.

Den amerikanska S&P 500 terminen handlas till svagt positivt humör, med en uppgång på +0.17 procent i skrivande stund efter nattens handel.

Detta gör att vi trots en indikativ svagt negativ inledning vid måndagens dagslägsta, kan komma att få en begränsad nedgång inledningsvis till förmån av något mer positiva tongångar.

Morgonrapport: Kraftsamling fortsätter inför utbrott.

Trots att vi har underliggande positiv tongångar, och tro på uppgång mot en etablering över 1600 punkter, går det inte att bortse att vi under föregående vecka fick en mer signifikant säljstyrka på besök, även om nedgången var ytterst begränsad.

Innevarande vecka har även inlett ur ett negativt perspektiv, men samtidigt noterar vi att sedan 20 februari då vi först påbörjade ett allvarligt utmanande mot 1600 punkter att vi innehar allt högre bottnar inom sitt intervall, vilket gör att OMXS30 fortsätter att kraftsamla inför utbrott.

Detta bör rent statistiskt ge ett utbrott på ovansidan, vilket även innehar stöd att vi befinner oss i ett något mellanläge med större närhet till ett översålt territorium snarare än överköpt.

Ett utbrott på ovansidan gör att vi då räknar med en något mer signifikant rörelse mot inledningsvis 1610 samt 1630, innan vi kan utmana 1650 punkter.

En nedgång skulle däremot göra att vi snarare kommer att utmana 1560 punkter, vilket skulle höja ögonbrynen ordentligt, vilket skulle innebära ett tydligt försiktig agerande.

Att Brexit-processen nu väntas inledas redan onsdag nästa vecka, genom utlösande av utträdesparagraf 50 i EU-fördraget, gör även att man bör agera något mer försiktigt.

Antingen är en eventuell signifikant rörelse redan inprisad, den starka uppgången inom FTSE 100 kan komma innebära en vändpunkt, eller så finns mer att hämta, vilket oavsett kommer att påverka utvecklingen inom ledande aktieindex runt om i Europa, däribland svenska OMXS30.

Inför dagens handel innehar vi kortsiktigt motstånd redan vid 1585 följt av sedan tidigare 1588 och framförallt 1600 punkter.

Stödnivåer inväntar vid 1580 följt av 1560 och därefter 1540 punkter.

Dagens makroagenda faller fokus mot Storbritannien.

Redan under förmiddagen får vi siffror gällande brittiska KPI, PPI i februari.

I januari kom såväl KPI-inflationen som kärninflationen in en tiondels procentenhet lägre än väntat.

Credit Suisse tror KPI-inflationen stiger till 2,1% i februari och kärninflationen till 1,8%.

Konsensus-prognoserna ligger på 2,1 respektive 1,7%.

Vid torsdagens räntebesked från Bank of England reserverade sig ledamoten Kristin Forbes mot beslutet att lämna styrräntan oförändrad. Hon ville istället höja styrräntan med 25 punkter och hänvisade till inflationsutsikterna.

Kristin Forbes bedömning vägde oron för en alltför stor uppgång i inflationen nu tyngre än viljan att stöta tillväxten.

Målet för Bank of Englands penningpolitik är en inflationstakt på 2 procent, mätt som KPI.

För producentpriserna ser analytikerna en uppgång med 0,3% i februari m/m och med 3,7% y/y. I januari steg PPI 0,6 respektive 3,5%.

Fingerprint tillbaka i matchen?!?

Fingerprint Cards stiger för fjärde dagen i rad, och lyckas inledningsvis på måndagsmorgonen kliva över 50 kronor.

Uppgången på en procent innebär att aktien stigit 8 procent under dessa handelsdagar, vilket innebär att nedgången sedan årsskiftet nu begränsats till strax över 20 procent.

Är det förnyad positivitet vi upplever, och på väg tillbaka för att utmana nästa tunga motståndsnivå strax under 58 kronor?!?

Upp till 69 kr återfinns flera tunga volymområden, 56, 62 och 65 kr.

Att allt fler tillverkare börjar använda sig av iris- och ansiktsigenkänning utöver den sedvanliga fingeravtrycksläsningen är inte helt obekant för er som följer biometrisektorn.

I linje med detta har vi tidigare rapporterat om Fingerprint Cards förvärv av Delta ID, som öppnar upp dörrarna inom denna sektor, för att komplettera sin redan nu väletablerade verksamhet.

Fingerprint tillbaka i matchen?!? Förnyad positivitet när aktien stiger för fjärde dagen i rad, och...

Vändpunkt eller ytterligare uppgång att vänta för världens lyxbolag?!?

All time high, tunga motståndsnivåer… Blir det utbrott och fortsatt uppgång, eller är det dags att vikta ned…?!?

Med stöd från en stark brittisk börs, och två omgångar av stark återhämtning i brittiska pundet handlas Burberry vid tunga motståndskrafter nära all time high, och åter igen bidrar bredden i lyxbolagsportföljen, till att LVMH fortsätter att visa styrka och handlas vid all time high!

Trots en stark inledning av året, ser man en tydlig påverkan och eftersläpande på kursutvecklingen när flera konkurrenter dyker upp och utmanar både Richemont och Swatch inom klocksegmentet med uppkopplade smart watches.

Vändpunkt eller ytterligare uppgång att vänta för världens lyxbolag?!? All time high, tunga motståndsnivåer…

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Enquest
 • Fedex (kl 21.15), BMW, China Telecom

Exklusive utdelning

Makrostatistik

 • Sydkorea: export, import 20 dagar mars kl 1.00
 • Storbritannien: KPI, PPI februari kl 10.30
 • Storbritannien: ONS husprisindex januari kl 10.30
 • Storbritannien: CBI industritrend mars kl 12.00
 • USA: TRE veckostatistik kl 12.45
 • USA: bytesbalans 4 kv kl 13.30
 • USA: Redbook veckostatistik kl 13.55
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 21.30

Övrigt

 • Sommartid i USA sedan 12 mars. En timme mindre tidskillnad mellan USA och Sverige. Sverige byter två veckor senare, söndag 26 mars.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades sidledes på måndagen. Bland enskilda bolag gick Fingerprint Cards framåt medan H&M backade efter en sänkt rekommendation från Goldman Sachs. Även på de ledande Europabörserna var rörelserna små.

Vid stängning var OMXS30 ned 0,1 procent till 1.583. Aktier för 14 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

DAX var samtidigt ned 0,3 procent med bankerna och Deutsche Bank som ett utav de främsta sänkena efter en intäktsprognos om nolltillväxt i år.

De formella brexit-förhandlingarna kommer att ta vid efter att Storbritannien lämnar in sin ansökan om utträde ur EU den 29 mars. Tysklands förbundkansler Angela Merkel valde dock att tona ned den exakta starten på brexitprocessen efter sitt möte med Japans premiärminister Shinzo Abe.

Under helgen avslutades även G20-mötet i tyska Baden-Baden, som inte lyckades få med den sedvanliga formuleringen att motarbeta protektionism i slutkommunikén.

Volvo var högt omsatt på Stockholmsbörsen tack vare en storpost på 1,13 miljoner aktier som Nordea mäklade före börsöppningen. Aktien har fått ett förnyat köpråd av SHB:s verkstadsteam, som har varit i USA och träffat drygt 20 bolag. Aktiekursen var ned 0,1 procent.

Mest omsatta aktie i Stockholm var H&M, minus 0,8 procent. Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation för modekedjan till sälj från neutral i ljuset av flera olika orosmoment. Svagare utvecklades SSAB med en nedgång på nästan 1 procent.

Assa Abloy och MQ som fick köprekommendationer av Börsveckan steg med 1,5 respektive 2,4 procent.

Dagens Industris säljråd för Avanza åtföljdes av ett nedställ på 0,7 procent för nätmäklaren, utöver de drygt 10 procent aktien tappat sedan tidningen i början av mars skrev att Nordea skulle ta upp ett courtagepriskrig.

Insiderförsäljningen i Leo Vegas fortsätter: teknikchefen sålde för 1 miljon kronor i onsdags, enligt uppgifter som via Finansinspektionens insynsregister kom till marknadens kännedom i fredags kväll. Aktien vek ned 0,3 procent.

Copperstone Resources har upptäckt en koppar-guld-mineralisering av porfyrkaraktär på Svartliden/Eva. Aktien rusade upp 23 procent på First North.

Easyfill startar ett utvecklingsprojekt för sina förvaringslösningar för livsmedel tillsammans med Ica Sverige. Aktien steg 7 procent på Aktietorget.

Arctic Papers omsättning ökade 2,3 procent under 2016, och nettoresultatet vände till vinst. Aktien steg drygt 2 procent.

På Aktietorget gjorde Acosense, ett bolag som ska effektivisera pappersindustrin, debut och handlades till kursen 10:20 och det är 19 procent över teckningskursen 8:60 i en nyemission inför noteringen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1583.25
3437.48
12052.9
7429.81
2373.47
20905.86
5901.53
19457.13
24567.97
1.08
9.48
8.81
49.09
51.86
-0.11%
-0.32%
-0.35%
0.07%
-0.20%
-0.04%
0.01%
-0.33%
0.27%
0.14%
0.06%
-0.09%
0.37%
0.46%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.