Home > Morgonrapport: Kraftsamling inför utbrott…

Morgonrapport: Kraftsamling inför utbrott…

Fredagens handel runt om i Europa avslutade med tydlig positivt momentum och styrka. Storbolagsindexet OMXS30 stängde strax under årshögsta, samt över tung motståndsnivå, vilket innebar upp +0.67 procent för att få en stängning vid 1654.80 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 16.5 miljarder kronor. Efter nattens handel i Asien är det tydligt negativa tongångar som råder, vilket väntas smittas av inledningsvis när europeiska börser öppnar om ett par timmar…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Positivt momentum uppstod redan inledningsvis på fredagen, och OMXS30 klev direkt över motståndet vid 1650 punkter.

Kortsiktigt utmanade vi årshögsta vid 1657 punkter, men lyckades aldrig kliva över denna prisnivå, för att notera ett nytt sådant.

Vi har nu upplev tydlig köpstyrka under senaste tre handelsdagarna, och även om ledande terminer pekar på en inledningsvis svag nedgång på måndagen, är det fortfarande positivt momentum som råder.

Vi förväntas inleda veckan vid 1650 punkter, och så länge som denna prisnivå, som nu agerar som stödnivå håller, ja då finns det möjlighet till att kliva upp till ett nytt årshögsta.

Trots att vi har förväntningar på negativt territorium inledningsvis, finns det positiva tecken i nyhetsflödet som kan vända tongångarna.

Morgonrapport: Kraftsamling inför utbrott…

Inte minst är franska presidenten Emmanuel Macron på väg mot stor parlamentsmajoritet, vilket anses vara positivt för EU. Även några av Storbritanniens premiärminister Theresa Mays mer seniora ministrar planerar för en mjukare Brexit.

Vi har inga tunga makrobesked, eller rapporter från indextunga bolag, vilket innebär att vi inte väntar oss några signifikanta rörelser utifrån detta perspektiv.

Däremot får vi lite mer större sådana senare i veckan, med bland annat tyska sentiment indexet ZEW på tisdag, amerikanskt räntebesked på onsdag, och sist men inte minst brittiskt räntebesked på torsdag.

På måndagen håller vi dock extra koll på att vi inte etablerar oss under 1650, för då ökar risken för att vi återgår till ett handelsintervall inom 1630-1650, men framförallt kortsiktigt ned till 1640 punkter.

Att vi funnit sådan styrka och momentum senaste dagarna anses vara positivt, och vi utmanar nu på allvar årshögsta, vilket sänder signaler att vi kan vara på väg mot nästa signifikanta motståndsnivå vid 1670 punkter.

Kortsiktigt är vi nu efter fredagens handel överköpt, samtidigt som det finns utrymme för ytterligare ett par mindre uppgångsdagar.

Trenderna är dock fortfarande positiva, och vi noterar högre bottnar och toppar sedan vi den 18 maj tillfället var nere och vände vid 1604 punkter.

Morgonrapport: Årshögsta tydligt svårslagen…

Vid ett tydligt utbrott över årshögsta vid 1657 punkter, räknar vi med såfall en lite kraftfullare rörelse, vilket gör att vi ser utmanande av 1670 punkter möjlig under samma dag.

Utifrån lite längre perspektiv är fortfarande all time high vid 1720 inom räckhåll, men kortsiktiga avvikelser, tillsammans med viss politisk oro och frågetecken gör att vi är något mer försiktiga och på alerten.

Inför dagens handel innehar vi därmed tekniska motståndsnivåer redan vid 1654 samt årshögsta 1657 punkter. Därefter innehar vi ett mer signifikant motstånd vid 1670 punkter. Tekniska stödnivåer vid 1650, följt av 1640 och 1630 punkter, följt av tunga sentimentala heltalsnivån 1600 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Fredagens viktigaste börshändelser.

Fingerprint finner mark över 35 kronor…?

Noterar nu en uppgång under senaste veckan på nästan 20 procent.

Fingerprint Cards fortsätter vidare norrut på fredagen, vilket innebär att bolagets aktie sedan en vecka tillbaka stigit drygt 20 procent.

Uppgången under fredagen på över 5 procent, innebär samtidigt att aktien kliver över 35 kronor för andra dagen i rad, och kan vara på väg att finna mark över denna prisnivå, som agerat tydlig stöd tidigare under april i år.

Positiva indikationer har uppenbarats i nyhetsflödet senaste dagarna.

Som tidigare noterat finns bolagets sensor med i order som bolagets samarbetspartner inom biometriska betalningslösningar, Zwipe fått, från två aktörer inom betalkort.

Handelsbanken skrev så sent som på torsdagen i sitt morgonbrev att man ”fått intrycket av att Fingerprint Cards har tagit tillbaka en del av förlorade marknadsandelar från bland andra kinesiska Goodix”.

Trots Handelsbankens tidigare konservativa prognoser, menar banken att aktien är ”mycket attraktivt prissatt”, och upprepade samtidigt rekommendationen öka.

Fingerprint finner mark över 35 kronor…? Noterar nu en uppgång under senaste veckan på nästan 20 procent.

Kökstillverkaren Nobia tydlig förlorare efter att aktien kliver under MA 100.

Utmanar samtidigt efter nedgång ytterligare en stödnivå vid 88 kronor.

Kökstillverkaren Nobia är en av de stora förlorarna på fredagen, som föll över -3.5 procent, en nedgång som innebär att aktien nu kliver under MA 100, som noteras vid 89.42 kronor.

Nedgången innebär förutom en etablering under 89.50 kronor som tidigare agerade tydligt kanaltak tidigare i år, en nedgång som utmanar nästa stödnivå vid 88 kronor, och ställer frågan om vi är på väg mot 85 kronor framöver…?

Danske Bank sänkte tidigare sin rekommendation för bolaget till behåll, från tidigare köp så sent som i början av maj.

Riktkursen lämnades oförändrad vid 100 kronor, men skapade ändå en trigger till nedgång…

Kökstillverkaren Nobia tydlig förlorare efter att aktien kliver under MA 100. Utmanar samtidigt efter nedgång ytterligare en stödnivå vid...

Verkstad levererar styrka på fredagen!

Noterar tydliga uppgångar redan inledningsvis på morgonen.

Vi har tidigare noterat att det kan vara sektorrotation på gång… Atlas Copco som vi släppte köprekommendation tidigt på fredagen, blev tidig ledarhunden på fredagsmorgonen bland verkstadsbolagen.

Morgan Stanley sänkte verkstadssektorn tidigare i mitten av maj, när analyshuset gav rekommendationen ”försiktig”…

Men flera av de svenska verkstadsbolagen bottnade istället ut vid tillfället, och 18 maj blev istället en vändpunkt för nya tag norrut…

Verkstad levererar styrka på fredagen! Noterar tydliga uppgångar redan inledningsvis på morgonen.

Hålltider under dagen

Exklusive utdelning

  • SCA (aktier i Essity)

Makrostatistik

  • Japan: maskinorder april kl 1.50
  • SEB: boprisindikatorn juni kl 8.30
  • AF: veckostatistik kl 10.45

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen rörde sig uppåt på fredagen i likhet med de ledande Europabörserna. Den brittiska valförlusten för Theresa Mays Tories tilldrog sig investerarnas uppmärksamhet. På marknaderna tappade pundet mark i spåren av valutgången.

Bland de större bolagen inom OMXS30 stod sig mönstret från tidigare i veckan med Fingerprint i topp och med fortsatta nedgångar för ett allt mer pressat H&M. Vissa bolag med stor brittisk exponering som Nobia och Kopparbergs Bryggerier noterades klart lägre.

Vid stängning hade OMXS30 stigit med 0,7 procent till nivån 1.655 med en omsättning på cirka 16,5 miljarder kronor.

Pundet har tappat runt 2 procent mot dollarn och euron. Det brittiska valet slutade med att det konservativa regeringspartiet Tories förlorar 13 av sina 331 platser i det brittiska underhuset, och att partiet därmed tappar sin nuvarande majoritet av de totalt 650 platserna.

Bland bolag noterade i Stockholm med stor brittisk exponering backade köksbolaget Nobia med 2,6 procent samtidigt som Kopparbergs var ned knappt 2 procent. Elekta som har kostnader i pund stärktes med 1 procent.

Fingerprint fortsatte att stiga 7 procent, vilket summerar den senaste veckans uppgång till lite över 26 procent. Bolagets sensor FPC1320 finns med på det smarta biometriska kortet V2 från Mereal.

I motsatt del av storbolagsindexet låg H&M, en bild som känns igen från tidigare i veckan, med en nedgång på 1 procent. Klädbolagsaktien handlas nu på samma nivå som sommaren 2012.

Bland verkstadsbolagen hittades flera vinnare med SKF, Sandvik och Atlas Copco upp med 2 procent eller mer. Defensiva Astra Zeneca hade det tuffare med en nedgång på 0,8 procent.

Ögonstyrningsbolaget Tobii uppgav på torsdagen efter stängning att det nu finns 15 nya dataspel med stöd för bolagets eyetrackingfunktion. Sammanlagt finns därmed drygt 75 sådana spel. Aktien var upp 0,4 procent.

Wilson Therapeutics steg strax över 2 procent. Bioteknikbolaget meddelade att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har beviljat särläkemedelsklassificering för WTX101 som behandling av ALS.

Systemair avancerade 3,6 procent efter att ha backat över 5 procent på torsdagen i spåren av sin rapport. Swedbank menar att Systemairs mål om en rörelsemarginal på 10 procent nu är inom räckhåll och har höjt sin rekommendation till köp (neutral).

Myfc avancerade 17 procent efter att bränslecellsbolaget meddelade planer på att ta in cirka 32 miljoner kronor genom en riktad emission. Handelsbanken Fonder avser köpa 2 miljoner aktier i emissionen och utökar därmed sitt ägande i bolaget till motsvarande 6,4 procent av kapitalet och rösterna.

Medcap, som investerar i hälsovårdsbolag, föll med 7 procent efter att resultatet i bolagets fjärde kvartal mer än halverats.

TC Connect gjorde sin debut på First North. Inför listningen har en nyemission med teckningskursen 20 kronor genomförts. Aktien stängde på kursen 28:60 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1654.8
3586.07
12815.72
7527.33
2431.77
21271.97
6207.92
19900.53
25712.55
1.12
9.76
8.71
46.1
48.45
0.67%
0.62%
0.80%
1.04%
-0.08%
0.42%
-1.80%
-0.56%
-1.22%
0.08%
0.05%
0.02%
0.59%
0.62%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.