Home > Morgonrapport: Kraftsamling inför…?

Morgonrapport: Kraftsamling inför…?

Stockholmsbörsen inledde den nya handelsveckan i negativt territorium, och storbolagsindexet OMXS30 stängde -0.37% till 1575 punkter. Omsättningen uppgick till 11.3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, och måndagens vinnare blev Resurs som steg +2.64%, medan Avanza Bank fortsatte falla och blev dagens förlorare med en nedgång på -4.66%. Amerikanska börsindex tog över tongångarna från Europa och stängde även här i negativt territorium, däribland S&P 500 som stängde -0.33% till 2375 punkter. Efter nattens handel i Asien ser vi fortfarande blandade tongångar. Nikkei 225 noteras svagt minus, medans Hang Sang stiger lite mer än +0.4%. Oljan biter sig kvar strax under 56 dollar, och visar därmed något mer begränsad nedgång efter natten.

Dagens fokus:

 • Tyskland: industriorder januari kl 8.00
 • EMU: BNP (def) 4 kv kl 11.00
 • OECD: Interim Economic Outlook kl 11.00

Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Måndagens handel inledde veckan i negativa tongångar, samtidigt som en viss återhämtning upplevdes efter inledningsvis sura humör. Tisdagens handel kan komma att uppvisa ett något mer positivt humör om vi förlitar oss på svenska ledande terminer, och stora frågan är om köparna kan komma att göra ett finbesök under tisdagen.

Sakta men säkert fortsätter vi att bita oss fast kring nuvarande prisnivåer.

Om och om igen utmanas tidigare årshögsta 1594 utan att lyckas finna momentum till utbrott och utmanande av 1600 punkter, samtidigt som säljare inte lyckas bryta ned under 1564 punkter för att återetablera sig under 1560 punkter.

Att vi fick en nedgång på måndagen förändrade dock inte vårt sentiment. Nedgången uppvisade en lägre volym, vilket innebär att precis som vi tidigare lyft fram att så länge som vi inte får allt för stort dominerande av säljare under nedgångsdagar, innehar vi fortfarande en positiv syn utifrån ett lite längre perspektiv.

Morgonrapport: Kraftsamling inför…?

Även om morgonrapporten primärt fokuserar på ett kortare perspektiv, rörelser under dagen och närliggande handelsdagarna, går det inte att bortse från den kraftsamling som pågått en längre tid nu, och det gäller även att ta hänsyn utifrån ett längre perspektiv.

Antingen är det en genuin kraftsamling vi upplever, för resa vidare norrut till vår målkurs 1650 vi nyligen uppjusterat i vårt veckobrev, samt veckovisa OMX analys på måndagar som pekar på 1630-1670 punkter, eller så kommer vi utifrån ett kortare perspektiv få en bekräftelse för besvikelse framöver.

Vi fortsätter alltså att befinna oss i en svårbedömd situation, kortsiktigt går det att utnyttja mindre intradagrörelser till sin förmån, vilket i dag innebär med en förväntad svag positiv börsöppning att 1576 beräknas agera som stöd under dagen, eftersom vi upplevde signifikant volym på måndagen kring denna prisnivå, och utrymme för uppgång har vi till tidigare svårslagna 1594 punkter.

Ledande svenska terminer pekar på en inledningsvis handel strax ovanför måndagens dagshögsta kring 1579 punkter, och den lilla styrka som uppvisas, ja den ger tecken på ett alltmer förstärkt humör desto närmare vi kommer börsöppningen tidigt denna morgon.

Amerikanska ledande terminer pekar dock något svagt söderut, vilket kan innebära att vårt kortsiktiga intradagstöd vid 1576 punkter kan komma att utmanas.

Vi är nu inne på 8:e månaden i rad med uppgång i storbolagsindexet OMXS30, vilket inte upplevts sedan februari 2015.

Vad hände då därefter? Jo vi fick två månader med mindre nedgång, för att därefter uppleva fortsatta nedgångar, med mindre uppgångar följt av nedgångar.

Däremot befann vi oss i en något annorlunda situation vid tillfället, då vi klev upp till ett nytt all time high strax ovanför 1700 punkter. Kortsiktigt är vi en bra bit ifrån överköpt, vilket innebär att vi har utrymme för uppgång, och vi får helt enkelt se vad som händer framöver.

Dagens handel innehar vi tunga motstånd vid framförallt tidigare årshögsta 1594 punkter, samt sentimentala heltalsnivån 1600 punkter.

Stödnivåer finner vi redan vid 1564 följt av 1560, och därefter 1540 punkter.

Dagens makroagenda blir något mer händelserik.

Redan kl 8.00 på morgonen får vi tyska industriordersiffror för januari.

Efter en ökning med överraskande starka 5,2% i december, drivet av bulkorder, väntar analytiker nu att industriorderingången ska ha sjunkit tillbaka 2,5% i januari.

Ökningstakten på årsbasis väntas samtidigt ha sjunkit till 4,3% i januari, från 8,1% i december.

Därefter får vi definitiva BNP siffror inom EMU fjärde kvartalet kl 11.00.

Data väntas visa att ekonomin i euroområdet under fjärde kvartalet växte i linje med vad som rapporterades preliminärt den 14 februari, det vill säga +0,4% jämfört med tredje kvartalet och +1,7% jämfört med fjärde kvartalet 2015.

Samtidigt får vi Interim Economic Outlook från OECD.

I novemberprognosen bedömde OECD att den globala BNP-tillväxten skulle öka från 2,9% 2016 till 3,3% 2017 och 3,6% 2018. Budskapet då var att den globala tillväxten fortsatt var trög men att den kunde lyftas av en mer aktiv finanspolitik, bland annat i USA, tillsammans med ökad handel och strukturreformer.

Lundin Petroleum utmanar viktigt stöd…

Pump it or dump it?

Lundin Petroleum står som tydlig förlorare kring lunchtid på måndagen bland bolagen inom storbolagsindexet OMXS30, och aktien noterade en nedgång på -1.50 procent.

Aktien utmanar samtidigt 100 dagars glidande medelvärde på allvar, där vi strax under vid 181 kronor även har yttre delen av ett historiskt värdeområde, som ökar risken att vi kan komma att behöva vända blickarna mot 175 kronor om stödet ej håller, där nästa signifikanta område med handelsvolym uppstår.

Om stödet håller, kan det mycket väl vara en riktigt attraktiv ingångsnivå för vidare uppgång, till en början kring 192 kronor för att därefter utmana all time high på nytt.

Bolaget har som vi tidigare rapporterat föreslagit en avknoppning av ”IPC-tillgångarna” till ett nybildat bolag kallat International Petroleum Corporation (”IPC”).

Aktierna som avses noteras på Torontobörsen med tickern IPCO har enligt ett pressmeddelande den 23 februari lämnat in ett preliminärt prospekt till Alberta Securities Commission (”ASC”) i Kanada.

Senaste riktkurserna sedan februari innehar vi framförallt Danske Bank med 221 kr, Pareto på 220 kr, Deutsche Bank vid 188 kr, men även UBS på 165 kr.

Lundin Petroleum utmanar viktigt stöd… Pump it or dump it?

Deutsche Bank faller som en sten när banken bekräftar nyemission.

Nyemission skall samla in 8 miljarder euro.

Deutsche Bank faller kraftigt med över fem procent på måndagsmorgonen, efter att banken bekräftar nyemission på söndagen i ett pressmeddelande.

I samband med nyemissionen väntas kärnprimärkapitalrelationen stiga till över 14 procent.

Nyemissionen väntas hämta in 8 miljarder euro, och bankens vd John Cryan sade att ”beslutet innebär ett väsentligt steg framåt på vägen mot att skapa en enklare, starkare och växande bank”.

I samband med pressmeddelandet framgick det även att banken avser att sälja en andel av sin kapitalförvaltning genom en börsnotering inom de kommande två åren.

Nedgången på måndagen innebär att aktien tydligt klivit under MA 50, dock handlas aktien fortfarande inom sitt handelsintervall sedan början av december 2016, och har sedan botten 30 september 2016 stigit över 80 procent.

Deutsche Bank faller som en sten när banken bekräftar nyemission.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Sectra (kl 8.00)

Makrostatistik

 • Storbritannien: BRC detaljhandelsomsättning februari kl 1.01
 • Tyskland: industriorder januari kl 8.00
 • EMU: BNP (def) 4 kv kl 11.00
 • USA: TRE veckostatistik kl 13.45
 • USA: handelsbalans januari kl 14.30
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • Olja: EIA månadsrapport kl 18.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30
 • Kina: valutareserver februari

Övrigt

 • OECD: Interim Economic Outlook kl 11.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsens ledande index stängde lägre på måndagen. Nedgången var i linje med röda siffror på de ledande börserna i Europa och nedgångar i USA.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde ned 0,4 procent vid nivån 1.576. Omsättningen på Stockholmsbörsen blev 11,3 miljarder kronor.

Råvarusektorn var börsens svagaste kort efter nedgångar i olje- och basmetallpriserna. Boliden backade 2,6 procent och Lundin Petroleum sjönk 1 procent.

Börsens mest omsatta aktier visade också tydliga rörelser. H&M ökade 1 procent utan känd nyhet. Sämre utvecklades Ericsson som i stället var ned 1,8 procent. Fingerprint Cards sjönk vidare, ned 3,5 procent för dagen. Fingerprint-aktien har backat 29 procent sedan årsskiftet och har efter flera klara nedgångsdagar i rad tappat omkring 10 procent bara i mars månad.

I en dagsfärsk analys upprepade SEB sin köprekommendation för Fingerprint Cards och riktkursen 75 kronor. Samtidigt ansåg SEB att det finns en risk för att de uppbyggda lagren, som påverkade negativt i fjärde kvartalet, fortfarande är på förhöjda nivåer.

Avanza trycktes ned nästan 5 procent. SEB sänkte sin rekommendation för aktien till sälj från tidigare behåll. Den senaste tidens slagiga handel i Opus Group fortsatte. På måndagen sjönk aktien nästan 6 procent.

Barclays höjde riktkursen för Com Hem till 115 kronor från tidigare 101 kronor. Rådet om övervikt står fast. Aktien höjdes 0,5 procent.

Dagens industri utfärdade en köprekommendation för Resurs Bank med en motiverad börskurs på 70 kronor. Aktien handlades upp 2,6 procent.

Börsveckan rekommenderar i sitt senaste nummer köp av Sobi, Capio, Transtema, Cavotec och Magnolia.

Sobi, där marknadschefen Bodil Jonason också köpt aktier för 2,5 miljoner kronor, steg med 1 procent. Capio var oförändrad, Transtema förbättrades hela 15 procent medan Cavotec ökade 3,6 procent och Magnolia Bostad steg 6,6 procent.

Måndagens extra bolagsstämma i Kungsleden gav grönt ljus till den föreslagna företrädesemissionen i fastighetsbolaget. Fem ägare, däribland näst största ägaren Länsförsäkringar Fondförvaltning, reserverade sig mot beslutet. Aktien, som backat rejält sedan emissionsförslaget blev offentligt, var i stort sett oförändrad på måndagen.

Mekonomens finanschef Per Hedblom avgår ”för nytt uppdrag hos annan arbetsgivare”. Aktien tappade 0,6 procent. En annan nyhet på samma tema var att Ulf Nilsson lämnar posten som chef för Saabs affärsområde Aeronautics. Saab, som också meddelade en robotorder från Brasilien, stängde 0,5 procent lägre.

SaltX Technology rapporterade om ett ”framgångsrikt” verifieringstest för ”storskalig energilagring”. Aktien belönades med en uppgång på nästan 10 procent.

West International har fått en order på självbetjäningskiosker från Max Hamburgerrestauranger värd 15 miljoner kronor och aktien steg strax under 7 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1575.52
3387.46
11958.4
7350.12
2375.31
20954.34
5849.18
19345.66
23680.99
1.06
9.54
9.02
53.18
55.94
-0.37%
-0.47%
-0.57%
-0.33%
-0.33%
-0.24%
-0.37%
-0.17%
0.36%
0.01%
-0.02%
-0.02%
-0.04%
-0.12%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.