Home > Morgonrapport: ”Kritiska nivåer ger besked om sentimentet..”

Morgonrapport: ”Kritiska nivåer ger besked om sentimentet..”

Den negativa börsutvecklingen under gårdagen ökar sannolikheten för att stödet vid 1380 ska forceras, men det återstår fortfarande att se hur placerarna kommer agera på dessa nivåer. Vi kommer med spänning följa ifall storbolagsindexet kommer anses billigt och att ett attraktivt förhållande mellan risk och avkastning kommer ta börsen uppåt eller om stödet vid 1380 som sammanfaller med glidande medelvärden bryts och påvisar att vi kommit in i en kortsiktig nedgångstrend.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens Analys för OMXS30-index

OMX svaga stängning igår bekymrar placerarna
OMX svaga stängning igår bekymrar placerarna

Under gårdagen föll OMXS30 med 0,71 % ner till 1382,78. Stängningen var lägre än de två föregående dagarnas säljsvansar i diagrammet, tillfällen då börsen varit nere på dessa nivåer men snabbt uppfattats som köpvärd och därför stigit innan stängning.

Det är dock stödet vid 1380 som är av främsta intresse på kortare sikt. Att stödet sammanfaller med flytande medelvärde för 50 dagar såväl som 22 dagar gör den eventuella signalen ännu viktigare då det skulle signalera en vändning i den kortsiktiga trenden. Eftersom många handlare har sina stop-loss nivåer satta strax under 1380 skulle en nedgång accelereras ytterligare om de kurserna infrias. Omsättningen på Stockholmsbörsen var igår strax under 11 miljoner, vilket ger en fortsättning på den observerade trend att volymen under nedgångsdagar den senaste tiden varit högre än på uppgångsdagar.

Det ska dock kommas ihåg att än är inte 1380-nivån bruten och den svenska börsen kan mycket väl säga ifrån på skarpen att detta är riktiga fyndnivåer att köpa på. Det råder dessutom ett utmärkt förhållande mellan risk och avkastning för den som tror att den underliggande trenden sedan mitten av augusti fortfarande ska trycka på uppåt. Det blir därför med spänning vi ser hur börsen ska utvecklas under dagen och uppåt är det 1410 som gäller, bryter vi nedåt har vi nästa tydliga stöd på 1360.

De internationella börserna var på ungefär samma humör som den svenska igår, Euro Stoxx 50 sjönk 0,69 % med kraftigare nedgångar i Portugal, Spanien och Grekland. Amerikanska S&P 500 stängde 0,7 % ned trots positiv statistik och bröt därmed genom den psykologiska gränsen vid 2000. I skrivande stund var det främst negativt på Asienbörserna med undantag för japanska Nikkei 225 som steg 0,12 %. Shanghai var ner 0,77 %, Hong Kong hela -1,9 % och Indien -0,4 %.

Under dagen har vi inga nagelbitare till statistiknyheter, Frankrike rapporterar industriproduktion kl. 8:45 och Danmark samt Norge rapporterar konsumentprisindex för augusti kl. 9:00 respektive 10:00. Vårt svenska KPI kommer inte förrän på torsdag men kl 8:00 idag släpper TNS Prospera resultaten av sin enkät angående inflationsförväntningar.

Slutsats: Den negativa börsutvecklingen under gårdagen ökar sannolikheten för att stödet vid 1380 ska forceras, men det återstår fortfarande att se hur placerarna kommer agera på dessa nivåer. Vi kommer med spänning följa ifall storbolagsindexet kommer anses billigt och att ett attraktivt förhållande mellan risk och avkastning kommer ta börsen uppåt eller om stödet vid 1380 som sammanfaller med glidande medelvärden bryts och påvisar att vi kommit in i en kortsiktig nedgångstrend.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen föll tillbaka något under tisdagen, en utveckling i linje med trenderna på ledande börser i Europa och USA. Verkstadssektorns ABB och Concentric höll båda kapitalmarknadsdagar med offensiva besked, vilket stärkte de båda aktierna. Electrolux rekylerade nedåt efter det kurslyft som följde på nyheten på måndagen om förvärv av GE Appliances.

Electrolux tappade 3,3 procent till kursen 190:60 kronor efter att ha rusat till rekordnoteringen 205 kronor dagen innan. De högre nivåerna har fått flera analyshus att backa, bland andra UBS som sänkt sin rekommendation för vitvarutillverkaren till neutral från tidigare köp och Danske Markets som sänkt sin rekommendation till behåll från köp.

ABB samlade representanter för finansmarknad och media i London och lämnade bland annat nya finansiella mål som uppfattades som offensiva. Ett besked som också välkomnades av aktiemarknaden var återköp av egna aktier till ett totalt värde av 4 miljarder dollar över 24 månader.

ABB-aktien slutade som en av dagens kursvinnare, upp 0,6 procent till 164:10 kronor.

Concentric, som är underleverantör till fordonssektorn, stängde 3,8 procent upp till 95:50 kronor. Vd David Woolley målade på upp en ljus bild av möjligheterna till fortsatt tillväxt med bibehållna höga marginaler.

Oriflame, inom smink och skönhetsprodukter, utvecklades svagare än marknaden under större delen av dagen men en sen återhämtning snyggade till slutfacit till -0,8 procent.

Sektorkollegan L’Oreal uppgav i franska tidningen Le Figaro att marknadstillväxten var negativ i juli och augusti, och sänkte därmed sin marknadsprognos för andra halvåret, enligt Bloomberg news.

Sökmotorbolaget Eniros aktier fortsatte att åka utförslöpa på börsen, nu ytterligare 8,1 procent till 11:74 kronor under växande oro för behov av ny kapitalanskaffning. Preferensaktien var likaså under press, ned 9 procent.

Kopy Goldfields, som handlas på First North, ökade knappt 12 procent, sedan bolaget meddelat att de första resultaten från prospekteringsborrningarna i Krasny-projektet var i linje med förväntan och i vissa fall bättre än väntat.

Stor kursvinnare var också Neurovive Pharmaceuticals sedan bolaget meddelat att det utlicensierat sin läkemedelskandidat NVP018 till Oncore. Avtalet skulle kunna ge Neurovive cirka 1 miljard kronor. Aktien stängde 20 procent högre till 74 kronor. Sedan årsskiftet har aktien stigit hela 325 procent.

3D-skivarbolaget Arcam har fått en order på ett Q20-system från Airbus i Frankrike. Aktien avancerade 3,5 procent.

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Clas Ohlson (kl 7.00), SAS (kl 8.00)

STÄMMOR
– VJ 1890 (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Clas Ohlson: rapportpresentation kl 8.00
– SAS: telefonkonferens kl 10.00
– Olja: Pareto Securities arrangerar olje -och offshorekonferens i Oslo

BÖRSSTATISTIK
– Venue Retail Group: försäljningssiffror augusti kl 13.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Arocell: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 24/9)
– Phase Holographic: första dag utan rätt till teckningsrätt i nyemission
– Vindico Security: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

KAPITALMARKNADSDAG
– SKF: i London kl 11.05-19.30

MAKROSTATISTIK
– Japan: maskinorder juli kl 1.50
– Svensk Handel Stil: stilindex augusti kl 6.00
– TNS Prospera: inflationsförväntningar, stora enkäten kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion juli kl 8.45
– Danmark: KPI augusti kl 9.00
– Norge: KPI augusti kl 10.00
– USA: grossistlager juli kl 16.00

CENTRALBANKER
– Nya Zeeland : RBNZ lämnar räntebesked kl 23.00

MAKRO ÖVRIGT
– TF: konjunkturbarometer 3 kv kl 7.00
– Italien: säljer statsskuldväxlar kl 11.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– Opec: månadsrapport kl 12.30
– RGK: annonserar emission statsobligationer kl 16.20

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.