Home > Morgonrapport: Kvartalsrapport från H&M idag…

Morgonrapport: Kvartalsrapport från H&M idag…

OMXS30 vände uppåt under onsdagen efter mjukare kommentarer från Donald Trump angående de kinesiska investeringsrestriktionerna. Index stängde tillslut upp 0,76 procent till nivån 1540,88. Stort fokus under torsdagen ligger på H&M som publicerar sin kvartalsrapport klockan 08.00. Wall street stängde gårdagen på minus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats blandat.

Sammantaget inför torsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen vände negativt till positivt under onsdagen när en optimism spred sig över börserna efter mjukare kommentarer från Trump. Index stängde tillslut upp 0,76 procent till nivån 1540,88. Omsättningen under gårdagen hamnade på 16,1 miljarder kronor.

Gårdagens breda uppgång såg industribolagen som vinnare där Sandvik tog på sig ledartröjan och ökade med 3,2 procent. Starkt under onsdagen gick även detaljhandelsbolagen KappAhl och RNB som båda överträffade förväntningarna med deras kvartalsrapporter. Aktierna steg med 13,6 respektive 3,3 procent.

Sämre gick det för H&M som backade -2,1 procent. Idag klockan 08.00 tar detaljhandelsgiganten rygg på branschkollegorna och presenterar sin kvartalsrapport för perioden mars till maj. H&M har flaggat för ett tufft första halvår där, förutom själva resultatet, stort fokus ligger på det utgående varulagret och på bolagets framåtblickande kommentarer.

Gårdagens makroagenda innehöll USA:s preliminära orderingång på varaktiga varor för maj. Förra månadens minskning med -1,6 procent följdes under maj upp av ett tapp om -0,6 procent jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att orderingång skulle ha backat med -1,0 procent. Exklusive den volatila transportsektorn sjönk orderingången -0,3 procent. Väntat var en uppgång med 0,5 procent.

Dagens intensiva makroagenda inleder med den svenska handelsbalansen för maj. Den svenska utrikeshandeln med varor, som i april visade ett underskott om 6,5 miljarder kronor, har trendmässigt försvagats under en lång tid och varit negativ de senaste åren.

Vidare publicerar även SCB detaljhandelsiffror för maj. Detaljhandeln överträffade förväntningarna på en ökning med 2,0 procent rejält förra månaden när utfallet uppgick till 3,6 procent y/y. Ett frågetecken inför dagens siffra är huruvida hushållens pessimism kring den egna ekonomin har påverkat konsumtionen på sistone. Konsumentförtroendet har nämligen minskat sju månader i rad till en nivå som är svagare än normalt.

Fortsatt presenteras även EMU:s konjunkturbarometer för juni. Indikatorn har sett en bred nedgång bland sektorerna sedan i januari som fortsatte ned från 112,7 i april till 112,5 i maj. Analytikers förväntningar ligger på en fortsatt nedgång till 112,0.

Dagens sista hållpunkt sett till makrostatistik är Tysklands preliminära KPI för juni vilken ofta ger en bra indikation om inflationstakten i EMU som presenteras först under morgondagen. Inflationstakten steg betydligt till 2,2 procent i maj från 1,6 procent i april, delvis drivet av högre energipriser. Väntat idag är ett oförändrat utfall från maj, dvs en inflationstakt på 2,2 procent.

Avslutningsvis inleds EU-toppmötet i Bryssel under torsdagen. Hållpunkter under mötet är delbeslut om bankunionen, de tröga brexitförhandlingarna, enighet om en hård linje mot USA:s handelspolitik och migrationen. Migrationsfrågorna lär bli ett konfliktfyllt ämne under mötet där EU-länderna fortsatt är djupt oeniga. Mer eniga är deltagarna i handelspolitiken, som är av främsta intresse för finansmarknaden, där fokus ligger på hur EU väljer att agera om USA inför nya tullar. Den franska presidenten Emmanuel Macron har försökt att sätta förnyad fart på reformplanerna på sistone. Det osäkra politiska läget i bland annat Italien och Tyskland har dessvärre dämpat tempot.

OMXS30 handlades klart ner under förmiddagen under onsdagen men vände under eftermiddagen och stängde i samma positiva sentiment som majoriteten av Europas marknader. Bidragande i gårdagens rörelse var återigen kommentarer från Donald Trump, vilket tydliggör vilken effekt dessa uttalande har på världens börser och till vilken magnitud investerarna räds ett fullskaligt handelskrig. Med tanke på frekvensen i dessa uttalanden är det troligt att just dessa kommer fortsätta prägla börserna framöver.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • H&M (kl 8.00), Bergs Timber (kl 13.00)

Makrostatistik

 • Japan: detaljhandel maj kl 1.50
 • Spanien: KPI (prel) juni kl 9.00
 • Tyskland: KPI Sachsen juni kl 9.00
 • SCB: handelsbalans maj kl 9.30
 • SCB: detaljhandel maj kl 9.30
 • ECB: månadsrapport kl 10.00
 • EMU: konjunkturbarometer juni kl 11.00
 • EMU: indikator företagsklimat juni kl 11.00
 • Italien: KPI (prel) juni kl 11.00
 • Tyskland: KPI (prel) juni kl 14.30
 • USA: BNP (def) 1 kv kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30
 • USA: Kansas City Fed-index kl 17.00

Övrigt

 • EU: toppmöte i Bryssel

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen vände upp under onsdagen efter flera dagars nedgång i spåren av osäkerhet kring global handelspolitik. Mjukare besked från president Donald Trump kring investeringsrestriktioner för Kina gav hopp och börserna runt om i Europa steg på bred front.

Bland OMXS30-bolagen sällade sig industribolagen till vinnarna där Sandvik tog på sig ledartröjan och steg med 3,2 procent. Åt motsatt håll gick klädbolaget H&M, aktien sjönk med 2 procent inför torsdagens kvartalsrapport.

Vid stängning hade OMXS30 stigit med 0,8 procent till 1.541. Aktier till ett värde av 16,1 miljarder kronor omsattes.

Bland storbolagen steg klädkedjan Kappahl med 13,6 procent efter att ha redovisat siffror för perioden mars till maj, vilket motsvarar kvartal tre i dess brutna räkenskapsår. Kappahl visade upp en god bruttomarginal där mindre reaförsäljning bidragit. Även rörelseresultatet förbättrades jämfört med samma period ifjol och den jämförbara försäljningen steg med 2,7 procent.

I en kommentar pekade investmentbanken Carnegie på att utsikterna fortsatt är osäkra för Kappahl, bland annat på grund av en minskande kundtillströmning i butiker då kunder väljer e-handel.

Även branschkollegan Retail and Brands handlades upp efter sin rapport, aktien steg 3,3 procent. Bolaget har vänt fjolårets förlust till vinst för det tredje kvartalet.

Åt andra hållet gick flygkoncernen SAS. Aktien tappade 4,4 procent till 17:02 kronor efter att det stått klart att norska staten sålt hela sitt innehav till kursen 17:25 kronor. Kvar som största ägare i SAS är nu den svenska och danska staten. Enligt den danska tidningen Børsen kommer den danska staten att stå kvar som ägare enligt uppgifter från landets finansminister Kristian Jensen.

”Detta hänger samman med att danska staten kontrollerar merparten av Köpenhamns lufthamn Kastrup. Jag tror att de är intresserade av att få ett större grepp om SAS för säkra sig om att SAS blir en långsiktig och stor aktör på Kastrup”, sade flyganalytiker Hans Jørgen Elnæs på Winair till NTB (Norges Telegram Byrå).

Oljepriset har fortsatt upp, nu med fokus på lägre amerikanska lager, produktionsbortfall i Kanada och osäkerhet kring export från Iran. USA har gjort påtryckningar om att inte köpa iransk olja. Brentoljan steg med nära 2 procent och handlades runt 78 dollar per fat. Lundin Petroleum steg drygt 4,0 procent medan småbolagen Enquest och Ipco ökade med 7 procent vardera.

En annan vinnare var spelutvecklaren Starbreeze som steg med 6,5 procent. Aktien har haft det motigt sedan en gameplaytrailer för Overkill’s The Walking Dead visades på spelmässan E3 i USA. I en uppdragsanalys från Nordea framhävs att spelet inte gjorde sig rättvis i den trailern då grafikuppdateringar inte var gjorda. Nordea har satt en riktkurs i ett intervall på 15:10 till 17:40 kronor. Aktien noterades kring 10:35 under onsdagen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1540.88
3397.13
12348.61
2699.63
24117.59
7445.08
22208.93
28498.1
1.16
10.37
8.96
72.46
77.31
0.76%
0.84%
0,00%
-0.86%
-0.68%
-1.54%
-0.28%
0.5%
0.06%
0.07%
-0.07%
-0.41%
-0.19%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.