Home > Morgonrapport: Låg riskvilja övertar börsen, nya nedgångar att vänta?

Morgonrapport: Låg riskvilja övertar börsen, nya nedgångar att vänta?

God Morgon!

Ny vecka med nya förutsättningar, förhoppningsvis lämnar vi den avvaktande handeln som präglat de senaste veckorna och ser mer omsättning och en tydligare trend. Dessvärre är riskviljan låg med ett svagt säsongsmönster vilket kan tyda på mer nedgångar att vänta. Inledningen väntas börja i minus enligt terminerna såhär på morgonkvisten.

Tokyo-börsen är idag stängd för handel och Hong Kong börsen är nu på morgonen minus 1,3 %. Oljan står sig och ligger noterar uppgång på drygt 0,7 %.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande om ni har synpunkter och önskemål. (mailen hittas längst ner)

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Fredagens handel påverkades av den fortsatta osäkerhet som Yellen uppvisade under presskonferensen. Investerarna tog fäste på Yellens negativa syn på den ekonomiska utvecklingen på kort sikt. Den amerikanska börsen steg svagt direkt efter beskedet men föll sedan när presskonferensen inleddes. En oförändrad ränta är, allt annat lika, positivt för börsen, låga räntor driver investerarna mot andra tillgångsslag för att få avkastning. Men, i sig inte behöver vara lika med en börsuppgång. Börsen är efter en stark uppåtgående trend i ett läge där osäkerheten börjar ta över. Nu letas positiva tecken på hur ekonomin mår innan en ny uppgång kan fastslås. Tecken som i dagsläget inte finns. Yellen och FED visade att de påverkas av omvärldsutvecklingen vilket gör att osäkerheten bekräftas än en gång, och får köparna att rikta fokuset mot osäkerheten vilket aldrig brukar vara ett gott tecken för utvecklingen.

De europeiska börserna tog följe på amerikanarna och slutade med en kraftigare nedgång. OMXS30 stängde ner 2,2 % till punkt 1453 med en omsättning på 20 miljarder kronor i aktier. En ökad omsättning från tidigare veckors avvaktande handel. Tyska DAX-index backade 3,0 % och franska CAC-index backade med 2,6 %.

Verkstadsbolagen var den sektorn som backade mest i spåren av FED:s räntebesked. Den avvaktande räntepolitiken ger de svenska bolagen ingen valutafördel mot dollarn på samma sätt som en höjning av räntan hade fått. SKF, Sandvik, Atlas Copco och Alfa Laval tappade alla mellan 3,4- och 3,9 %.

OMXS30 befinner sig i botten av korridoren som finns mellan 1450 och 1510 punkter. Fortsätter nedgångarna har vi

OMXS30, intradagsredovisat historiskt 1 år.  Korridoren och lägre stödpunkt redovisade
OMXS30, intradagsredovisat historiskt 1 år. Korridoren och lägre stödpunkt redovisade

viktiga stöd finns vid 1420, 1405 och 1380. En stark säljsignal indikeras då vi stänger under 1380 med hög omsättning. 1405 är den botten vi satte efter det panikartade raset för några veckor sedan, vilket är en viktig nivå som bryter det kortsiktiga stödområdet. Omsättningen ökades i fredags och det ska bli intressant att se hur omsättningen står sig efter några svaga och avvaktande veckor. Troligtvis har vi några riktigt stökiga veckor framför oss där vi ska testa tidigare lägre nivåer. Enligt säsongsmönstret är vi inne i en av årets historiskt sämsta månader. Håll koll på stödnivåerna neråt, bryter och stänger vi under dessa med hög omsättning kan det gå snabbt mot stöd kring 1320 eller 1250.

Greklandsvalets vinnare var återigen Alexis Tsipras som vann med sitt parti Syriza över ny demokrati. Samtidigt som valdeltagandet var historiskt lågt, vilket pekar på en allmän misstro till politikerna i Grekland. Detta kommer i sin helhet inte påverka det aktuella läget i Grekland. Det tredje stödpaketet är redan på plats och går inte att ändra på. Dock har Grekland fortfarande den svåraste biten framför sig, att få igenom de politiska reformerna de åtagit sig att göra. Detta kommer i sin tur vara en avgörande faktor om Grekland i framtiden är en del av eurosamarbetet eller inte.

Vad händer i veckan som kommer?

Idag/måndag presenterar regeringen höstbudgeten, där de flesta förslag redan är presenterade med väntade skattehöjningar på drygt 35 miljarder kronor.

På eftermiddagen kommer försäljningsdata för befintliga bostäder i USA samt så talar FED-ledamoten Dennis Lockhart om ekonomin.

Onsdag väntas preliminär PMI från EMU och en utfrågning av Mario Draghi i europaparlamentet.

Torsdag är det Stefan Ingves och Cecilia Skingsley tur att frågas ut om penningpolitiken i finansutskottet. Konjunkturbarometern för september presenteras.

Fredag väntas statistik från SCB om hushållsutlåningen för augusti, från EMU om penningmängdstillväxten samt från USA som presenterar den definitiva BNP-siffror.

Alla förväntningar och prognoser finns som vanligt i morgonrapporten när det närmar sig.

Trevlig vecka!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Regeringen: presenterar höstbudgeten

Med skattehöjningar på drygt 35 miljarder kronor som ska finansiera investeringar i jobb, skola och miljö hoppas regeringen ta ett steg närmare sitt mål om lägst arbetslöshet i EU 2020.

De flesta (om inte alla?) förslag i budgeten lär vara kända eftersom den nuvarande regeringen kopierat sina företrädares modell att pytsa ut minst en budgetnyhet per dag veckorna innan budgeten läggs på riksdagens bord.

Otyget att blanda nya och gamla pengar då ”budgetnyheten” presenteras har de också anammat. Finansminister Magdalena Andersson har sagt till media att Harpsundprognoserna gäller. Detta trots att BNP-utfallen för såväl första som andra kvartalen har reviderats uppåt.

kl 16.00: USA: försäljning befintliga bostäder augusti

Försäljningstakten väntas ha sjunkit 1,6%, efter en ökning med 2,0% i juli.

kl 19.00: Fed: Dennis Lockhart talar om ekonomin

Efter den oväntat mjuka tonen i pressmeddelandet i samband med räntebeskedet i torsdags kommer samtliga Fedledamöters uttalanden bevakas noga en tid. Dennis Lockhart, som röstar i FOMC i år, har relativt nyligen talat om att tidpunkten för ”liftoff” är nära, men han har också noterat att det är svårt att se en snabb uppgång i inflationen pga oljepriset och valutakursen.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Likt dess europeiska motsvarigheter stängde Stockholmsbörsen lägre på fredagen. Ett negativt sentiment märktes av efter att Federal Reserve på torsdagskvällen lämnat räntan oförändrad och centralbankschefen Janet Yellen indikerat oro över den ekonomiska utvecklingen på kort sikt.

OMXS30 noterades vid stängning ned 2,2 procent vid nivån 1.453, och aktier för 20 miljarder kronor hade omsatts. Tyska DAX noterades samtidigt 3,0 procent lägre och franska CAC hade backat med 2,6 procent.

I det svenska storbolagsindexet var Astra Zeneca och Swedish Match de enda aktierna att stänga över nollstrecket.

Analyshuset Bryan Garnier har höjt rekommendationen för Astra Zeneca till köp från tidigare neutral. Aktien noterades 1,3 procent högre.

Swedish Match, som handlades på minus under större delen av dagen, avancerade mot slutet av sessionen för att stänga på plus 0,3 procent.

I botten av index återfanns verkstadsbolagen. SKF var den sämst presterande aktien efter med ett tapp om 3,9 procent. Sandvik, Atlas Copco och Alfa Laval noterades ned 3,4 procent eller mer.

Även gruvsektorn tog rejält med stryk. Boliden noterades för en nedgång om 2,1 procent och Lundin Mining, som inte ingår i storbolagsindexet, föll med 3,2.

Ett stigande guldpris lyfte däremot Semafo. Guldgrävarbolaget, vars aktie tappat i spåren av statskuppen i Burkina Faso, handlades 3,7 procent högre på fredagen.

Stockholmsbörsens mest omsatta aktie var Fingerprint Cards, som stängde 1,1 procent högre. Aktien pendlade mellan plus och minus under fredagen. Storägaren Oppenheimer har minskat sitt innehav i bolaget till under 5 procent och Ekobrottsmyndigheten meddelade att åtal väckts mot den före detta vd:n Johan Carlström och två tidigare styrelseledamöter gällande grovt insiderbrott.

Specialistläkemedelsbolaget Orexo gick mot strömmen och stängde upp 25 procent. Det amerikanska hälsodepartementet har tillkännagivit att man ämnar vidta åtgärder för att öka tillgången till behandling av opiatberoende i USA.

”Från nuvarande nivåer kan detta skapa underlag för att bli en ’game-changer’ på lång sikt när betydligt fler patienter får tillgång till behandling”, kommenterade Orexos vd Nikolaj Sörensen till Nyhetsbyrån Direkt.

Även Tribona stängde högre, upp 6,8 procent till 40:90 kronor per aktie. Rutger Arnhults Corem har lagt ett bud på fastighetsbolaget värt omkring 42 kronor per aktie. Tribonas styrelse låter meddela att den enhälligt rekommenderar aktieägarna i Tribona att inte acceptera Corems bud.

Mycronic, som handlades på minus under majoriteten av dagen, vände till plus efter att Redeye publicerat en analys av IT-företaget. I analysen gavs Mycronics aktie ett riktvärde om 63 kronor per aktie. Mycronic stängde 2,3 procent högre vid 49:30 kronor.

Betalningstjänstbolaget Seamless meddelade att dess betallösning SEQR kan anslutas till användarens bankkonto direkt via mobilt bank-id, i stället för att kopplas till ett fakturakonto. Aktien avancerade 5,1 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1453,11
521,070
3157,30
9916,16
6104,11
1958,03
4827,23
18070,21
21635,13
1,1319
9,3277
8,2410
45,34
47,84
0,00%
-1,60%
-3,03%
-3,06%
-1,34%
-1,62%
-1,36%
-1,96%
-1,30%
0,10%
0,07%
0,04%
0,71%
0,78%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.