Home > Morgonrapport: Läge för Footsie att hämta ikapp uppgången

Morgonrapport: Läge för Footsie att hämta ikapp uppgången

På valutamarknaden har dollarn försvagats till 1:081 mot euron från 1:077 vid svensk stängning på fredagen. Även mot yenen har dollarn tappat, ned under 120. Dollarn försvagas på förväntningar om att Federal Reserve kanske inte kommer att vara lika ivriga med att höja styrräntan som marknaden tidigare varit inställd på.

I eftermiddag kommer statistik över försäljningen av befintliga bostäder i USA i februari. Till kvällen träffar dessutom Greklands finansminister Alexis Tsipras Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att diskutera Greklands fortsatta stöd, en pressträff är utlyst till klockan 18.15.

Senare i veckan bjuds det på en hel del svenska besked, bland annat en ny konjunkturbarometer och en färsk konjunkturprognos från Konjunkturinstitutet, detaljhandel, hushållsutlåning och handelsbalans. Från Europa kommer konjunktursignaler i form av preliminära inköpschefsindex för mars och tyska IFO-index. Även från Kina kommer en första konjunktursignal för mars – HSBC:s preliminära industri-PMI. Från USA och Storbritannien vankas februari-KPI och från USA bjuds det även på orderingång för varaktiga varor.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Om penningpolitisk hållning ska ställas på en skala för de länder med agerande centralbanker kan vi konstatera att USA ligger i ena änden, i den fas som är närmast att (försöka) förklara många år av penningpolitiskt stöd som avklarat. EMU och Sverige däremot befinner sig i motsatt sits då kvantitativa lättnader här precis fått fart och centralbankirerna lovar dyrt och heligt om att göra allt som står i dess makt för att elda på ekonomin och särskilt inflationen, även om det i Europa hörs mer och mer röster om krav på även finanspolitiska och strukturella åtgärder. Någonstans mellan dessa hållningar befinner sig England. De har gjort sig bekanta med tanken på normalisering, men framstår fortfarande ha en bit kvar innan de vågar börja strama åt. Bank of Englands chefekonom Andrew Haldane höll ett tal i förra veckan där han sa ”Jag tror att chansen för en räntehöjning eller räntesänkning i stort sett är jämnt balanserade. Med andra ord, min bedömning skulle vara att policyn kan behöva gå åt det ena eller andra hållet inom en nära framtid, beroende på vilken väg riskerna utvecklas”. Ganska intetsägande med andra ord, men samtidigt mer duvaktigt än den bild BOE förmedlat under föregående månader med tanke på att han även öppnade för en sänkning. Det faktum att de antas närmat sig normaliserande av räntor samt avslut av stödköp har, som vi nämnt flertalet gånger i morgonrapporten, stärkt pundet. Även om effekten mattades av något under februari och mars har pundet i vilket fall stärkts drygt 22 % mot svenska kronan sedan ett år tillbaka och drygt 7 % sedan starten av 2015, även om den senaste utvecklingen till stor del kan hänföras riksbankens nya hållning.

FTSE 100, dagsgraf, 1 år
FTSE 100, dagsgraf, 1 år

FTSE 100, index över de 100 största bolagen i London, noterade under februari all time high med knapp marginal över tidigare toppen år 2000, men rekylerade under mars åter ner i det långvariga tradingintervallet. Under förra veckan fick dock börsen förnyad fart och tog sig för första gången upp över 7000 punkter efter att finansminister George Osborne meddelade ekonomisk tillväxt över förväntningar samt lägre underskott och bättre arbetslöshetsprognoser. Även om Footsie, som indexet kallas, drar nytta av QE och den generella börsoptimismen har det laggat efter sina breda europeiska motparter. Delvis på grund av den tunga exponeringen mot gruvor, olja och banker. Den sistnämnda sektorn har det haglat skandaler kring, allt från räntemanipulering till skatteflykt. De två förstnämnda har också tagit stryk, främst på grund av prisfall, men Osbornes besked om hjälp till oljeindustrin i Nordsjön gav under förra veckan en injektion i energi- och råvaruaktier. Vi ser sannolikheten för en normalisering av dessa branscher som god under 2015, i kombination med eftersläpandet relativt andra börser samt den positiva makrostatistiken från England ser vi fortsatt potential på uppsidan för indexet. Ett starkt, långvarigt motstånd har precis forcerats, MACD pekar på köpläge, RSI är bekvämt i jämförelse med många andra index och vid en mindre rekyl mot 6950 är avvägningen mellan risk och reward god.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 15.00: USA: försäljning befintliga bostäder februari
Data över bostadsmarknaden har överlag kommit in på den svaga sidan den senaste tiden, något som delvis kan förklaras av dåligt vinterväder. Nu pekar prognoserna mot en uppgång med 2,0 procent jämfört med i januari.

kl 16.45: Fed: vice-chefen Stanley Fischer talar i New York
Nummer två i Fed-ledningen, med stort inflytande, talar vid ett lunchmöte hos the Economic Club of New York, ett forum där Fed-ledamöter ofta bjuder på intressanta besked.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde på plus för tredje dagen i rad på en typiskt nyhetstunn fredag, och veckofacit blev en uppgång på knappa 3 procent efter Riksbankens nya räntesänkning.

OMXS30 stängde 0,2 procent högre på noteringen 1.710,9. Omsättningen i Stockholm uppgick till 20,9 miljarder kronor.

På kontinenten steg DAX med 1,2 procent i Frankfurt och i London handlades FTSE100 upp 0,8 procent för dagen, för första gången någonsin hittills över indexnivån 7.000.

”Börsen är ganska pigg i dag, med starka verkstadspapper och en både bred och tydlig uppgång om man justerar för indextunga Nordeas avskiljda utdelning”, sade Ålandsbankens aktiestrateg Lars Söderfjell till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordeas avskiljda utdelning på 0:62 euro, eller cirka 5:80 kronor per aktie, motsvarade aktiens nedgång på fredagen.

Exkluderat den negativa Nordeaeffekten på index var fredagens uppgång för storbolagsindexet 0,7 procent och därmed mer i linje med utvecklingen på de stora Europabörserna.

SEB var med sin uppgång på 2,9 procent till 111 kronor bästa bank. Exane BNP Paribas lyfte i en analys fram SEB som sin nordiska favorit. Temat i analysen var att Handelsbankens premievärdering på 15 procent mot SEB inte är berättigad. Fredagens uppgång för Handelsbanken stannade på 0,4 procent.

”Jag upplever att alla pratar valuta just nu”, fortsatte Lars Söderfjell, som ansåg det intressant med mycket uppgångar hos cykliska bolag trots dollarförsvagning mot euron.

”Det finns inga enskilda orsaker till det mönstret i dag, det är mer av ett allmänt starkt sentiment över hela linjen”, sade han, och påpekade att för just Boliden, som steg 2,8 procent, är förklaringen enklare: stigande koppar- och zinkpriser.

Bakom Boliden och SEB i toppen av OMXS30 följde Volvo med sin uppgång på 2,4 procent. SEB Equities höjde på fredagen sin riktkurs för lastbilsaktien till 122 kronor.

I botten av indexet återfanns Electrolux, som backade drygt 3 procent. JP Morgan ser negativa valutaeffekter framför sig och har sänkt rekommendationen till neutral från övervikt.

Ericsson har i sin tur fått en sänkt rekommendation från Morgan Stanley, vilket fick aktien att backa något.

Bland enskilda bolagsnyheter som följdes av kursrörelser märktes BC Partners avyttring av Com Hem-aktier. Aktier motsvarande 12 procent av bolaget såldes av storägaren för 76 kronor styck. Aktien backade knappt 4 procent. Lars Söderfjell ansåg att avyttringen i viss mån tog loven av spekulationer som funnits kring bud på Com Hem: ett bud borde i så fall ha lagts före avyttringen, enligt principen att det är lättare att köpa en helhet än många delar.

Transcom berikade å andra sidan sina aktieägare genom att öka nära 10 procent. Altor har köpt 24,5 procent av kundtjänstbolaget från Kinnevik och är nu största ägare.

I spelsektorn fick Evolution Gaming en bra start på sin börsresa. Aktien, som noterades på fredagen till kursen 80 kronor per aktie, stängde på 89:75 kronor motsvarande plus 12 procent.

Konkurrenten Net Entertainment ökade 4,5 procent. Bolaget presenterade ett nytt licensavtal för kasinospel.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1710,87
3726,07
12039,37
7022,51
2108,10
5026,42
19759,95
24521,84
1,0813
9,3290
8,6271
45,96
54,82
0,20%
1,51%
1,18%
0,86%
0,90%
0,68%
1,02%
0,59%
0,01%
-0,04%
0,11%
-1,31%
-0,90%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.