Home > Morgonrapport: Lägger sig oron för handelskrig denna vecka, eller pressas börsen fortsatt av osäkerhet?

Morgonrapport: Lägger sig oron för handelskrig denna vecka, eller pressas börsen fortsatt av osäkerhet?

OMXS30 vände i fredags efter en stark handel under torsdagen. Ny oro för handelskrig efter nya uttalanden från Trump, som möttes från Kina med att de vara beredda att agera om uttalandena blir verklighet. Nu inleder vi en ny vecka och i Asien under natten har börserna över lag handlats oförändrats.
Dollar som har gått starkt under den senaste tiden inleder veckan med kring oförändrat mot svenska kronan.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 öppnar kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Efter den starka uppgången i torsdags som enligt bedömare drevs av positiva signaler från de ansträngda relationerna inom handel mellan USA och Kina, fick sig en helomvändning i fredags då nya uttalanden vände till orosmoln igen.

Detta förfarande har pågått under en tid nu där osäkerheten kring vart det skall sluta påverkar mer än de faktiska uttalandena och tullarna. Kort sagt är marknaden påfallande orolig att ett fullt handelskrig ska bryta ut mellan parterna. Att oron påverkar börsen har visat sig ganska tydligt senaste veckor, men för FED och räntehöjningstakten är det annorlunda.

FED-chefen Jerome Powell menar att på kort sikt påverkar inte handelstvisten utsikterna för FED´s utsikter och prognoser. Något som bör stämma men att det finns uppenbara risker att på längre sikt påverka även möjligheterna till att normalisera räntan. Eftersom oron är stor krävs det inte mycket för att investeringar och konsumtion ska skjutas upp, vilket skulle skapa effekter på både ekonomierna och inflationen.

Även Trumps närmaste ekonomiska rådgivare, Larry Kudlow menar att det inte pågår något handelskrig mellan USA och Kina, och de senaste uttalanden om handelstullar endast är överväganden, i syfte att starta en dialog med Kina och för att sätta press mot Kina att öppna sina marknader och sänka hindren.

Lägger sig intensiteten i uttalandena något och om Trump hittar något annat att fokusera sin blick på kommer det här orosmolnet att rinna ut i sanden, men om det fortsätter och intensifieras ännu mer, ja då kommer det att få negativa effekter på både ekonomin och börserna.

Utevecklingen i fredags stannade på -1,04 procent där omsättningen låg på 12,5 miljarder kronor. Nivån på OMXS30 är till 1511,4 och förra veckan som helhet tappade indexet cirka 1,56 procent. Jobbrapporten från USA i fredags fick trots lägre utfall än förväntat små effekter på börsen, framförallt eftersom fokus redan låg på handelstullarna mellan USA och Kina.

Denna vecka handlar inte bara om handelshinder utan på makrofronten får vi spännande statistik och uppdateringar. Bland annat öppnar vi starkt med bostadsmarknaden där SEB´s boprisindikator för april kommer idag.

Efter senaste tidens stabilisering i boprisfallet har amorteringskravet stannat marknadens prisfall. Nu börjar statistik komma in efter införandet där utbudet och omsättningen har minskat.

På tisdag kommer inflationssiffror från Norge, samt SCB presenterar viktiga konsumtionssiffror för hushållen i februari.

På onsdag kommer inflationsförväntningarna från penningmarknadens aktörer. Från USA kommer inflationssiffror för mars månad och senare på onsdagskvällen får vi protokollet från FED´s senaste möte, den 22 mars, där de höjde räntan enligt förväntat.

På torsdag är det svenska inflationssiffror som gäller, samt bostadsfokus då SCB ger ut småhusbarometern för mars månad.

På fredag får vi handelsbalans från EMU och Kina samt en rad KPI-siffror från diverse europeiska länder.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  •  Japan: bytesbalans februari kl 1.50

  • Tyskland: handels-, bytesbalans februari kl 8.00

  • SEB: boprisindikator april kl 8.30

  • RGK: utfall statens betalningar mars kl 9.30

  • EMU: Sentix investerarförtroende mars kl 10.30

  • AF: veckostatistik kl 10.45

  • ECB: obligationsköp kl 15.45

Övrigt

  •  Regeringen: pressträff efter mötet mellan Stefan Löfven och Theresa May kl 18.55
  • IMF: publicerar delkapitel ur kommande World Economic Outlook kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Nya kängor mellan USA och Kina samt avskilda utdelningar för Volvo och Electrolux tyngde det svenska storbolagsindexet på fredagen.

OMXS30-indexet stängde 1,0 procent lägre på nivån 1.511,4 och för veckan var indextappet 1,6 procent trots en stark torsdag. Aktier för 12,5 miljarder kronor omsattes under veckans sista handelsdag. På kontinenten noterades nedgångar på 0,4 till 0,7 procent under fredagen.

Electrolux var knappa 2 procent ned medan Volvo var storbolagsindexets svagast presterande aktie med en reträtt om närmare 4 procent.

Fingerprint Cards vände ned med 2,9 procent efter att ha toppat storbolagsindexet dagen före. Boliden tappade 1,9 procent efter torsdagens starka utveckling för råvarurelaterat.

Macquarie sänkte SEB till neutral från outperform. SEB-aktien sänktes 1,8 procent. Vidare upprepade investmentbanken rekommendationen underperform med sänkta riktkurser för både SHB och Swedbank och aktierna backade 1,7 samt 1,5 procent. Nordea pekades ut som favoritvalet inom svensk banksektor och var enda storbanksaktie som utvecklades bättre än index.

Storbolagsindexet toppades av investmentbolaget Kinnevik och hälsovårdsbolaget Getinge med uppgångar på 0,6-0,8 procent.

E-handelsbolaget Qliro föll 11 procent efter en vinstvarning. Nelly gick med förlust för första gången på två år i det första kvartalet, till stor del beroende på att en förlängd öppet köp-tid under det fjärde kvartalet som ledde till en högre andel returer strax efter årsskiftet, sade bolagets vd Marcus Lindqvist till Nyhetsbyrån Direkt. Utöver retursmällen i Nelly belastas det första kvartalet av 7 miljoner kronor i kostnader för personalnedskärningar i CDON.

Teknikkonsultbolaget Rejlers föreslår trots allt en utdelning för räkenskapsåret 2017 (om 0:50 kronor per aktie). Aktien svarade med 7 procents avancemang till 57 kronor.

Även Medivir gick mot strömmen med 10 procents ökning till 38:70 kronor. Carnegie återupptog bevakning av bioteknik-bolaget med en köprekommendation och 59 kronor i riktkurs.

First North-listade Axichem, som utvecklar och marknadsför naturanaloga industrikemikalier, lyfte 22 procent. Bolaget har fått en vetenskaplig artikel godkänd för publicering i tidskriften Toxicology Research and Application.

Det nystartade medicinteknikbolaget Iconovo gjorde debut på First North på fredagen och stängde på 36 kronor. Det var lägre än teckningskursen om 38:50 kronor per aktie i den emission som nyligen genomfördes.

Under natten mot fredagen meddelade USA:s president Donald Trump att han har beordrat handelsrepresentanten (USTR) att överväga att införa ytterligare handelstullar på kinesiska varor värda 100 miljarder dollar. Kinas handelsdepartement svarade att de är redo att till ”varje pris” bekämpa detta med egna nya motåtgärder för att skydda sina intressen.

I makroväg visade vidare USA-jobbrapporten för mars på en lägre sysselsättningsökning än förväntat. Reaktionen på europeisk aktiemarknad var dock begränsad när den förnyade oron för handelskrig tagit överhanden.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1511.37
3408.1
12241.27
2604.47
23932.76
6915.11
21689.51
30371.02
1.23
10.3
8.39
62.33
67.38
-1.04%
-0.64%
-0.52%
-2.19%
-2.34%
-2.28%
0.57%
1.76%
-0.07%
-0.05%
0.02%
0.44%
0.4%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto