Home > Morgonrapport: Lift-off för räntehöjning?

Morgonrapport: Lift-off för räntehöjning?

God Morgon

Gårdagens rekyl var efterlängtad och OMXS30 steg över 2,5 %, vilket var i likhet med övriga europabörser. USA fortsatte uppgången och S&P500 steg med 1,06%.

Asien inleder dagen rejält upp, där japanska Nikkei stiger 2,49 % medan Hong kong baserade Hang Seng stiger 2,07 %. Oljan backar svagt nu på morgonen efter gårdagens stigning. WTI-terminen handlas i 38,32 dollar fatet medan BRENT-terminen handlas i 38,60 dollar fatet. Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning.

Idag är det FED-dag och vi är alla, likt barn på julafton, spända inför beskedet! Klockan 20.00 svensk tid kommer först räntebeskedet och halvtimmen senare är det presskonferens med Yellen. Marknadens förväntningar och min egen syn på beskedet finns som vanligt ett stycke ner.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Ingves show blev lite lik Mario Draghis tidigare presskonferenser, där Ingves påtalade att riksbanken är beredd att agera om marknaden inte går dit den vill och flaggade även för mellan-mötes-aktion. Däremot blev marknadsreaktionen någon helt annan än efter Draghis senaste räntebesked. Riksbanken valde att avvakta, och förväntningarna var i samma linje. Kronan steg och ligger nu över riksbankens prognos men kanske räknar direktionen med att FED höjer räntan ikväll och trycker tillbaka kronan igen? Enligt Riksbankens prognoser bör

OMXS30 i rekyl, blir det lift-off i räntan av FED? Något som på kort sikt kan pusha markanden högre. Blir det en oförändrad ränta kan det bli stökigt och svårare för ett julrally.
OMXS30 i rekyl, blir det lift-off i räntan av FED? Något som på kort sikt kan pusha markanden högre. Blir det en oförändrad ränta kan det bli stökigt och svårare för ett julrally.

inflationen ligga på 2 % i slutet av 2016, vilket man, enligt mig bör ta med en nypa salt om inga nya stimulanser eller andra åtgärder presenteras. Om det nu ska ske så sker det inte med svagare energipriser och starkare krona under nästa år, vilket öppnar för ytterligare stimulanser om tendenserna går åt fel håll.

Så egentligen inga överraskningar för marknaden från riksbanken, däremot kom den efterlängtade rekylen efter senaste veckans nedgång. Och vilken intradagstrend det blev efter inledande osäker öppning innan räntebeskedet. OMXS30 steg med 2,68 % till 1426 punkter. Omsättningen på stockholmsbörsen låg på 20 miljarder kronor. Oljepriset stabiliserades något vilket gav extra push till börsmarknaderna, där i stort sett Europa handlades upp.

Kan det vara så att vi har sett botten nu för december? Mycket talar för det men man ska komma ihåg att FED kan ställa till det. FED lämnar idag räntebesked och förväntningarna är höga, precis som vanligt!

Förväntningarna på kvällens besked ligger i stort sett samma över hela marknaden, förväntningarna är att en höjning av räntan sker med 25 punkter till 0,25-0,50 procent. Om en höjning uteblir kommer det nog skaka till rejält på marknaden, en höjning borde redan vara inprisad då förväntningarna är så pass tydliga och raka över hela marknaden. Det intressanta kommer, återigen, att vara presskonferensen där Jannet Yellen ska presentera sin syn på marknadsläget och framtiden. Viktigast kommer den framtida ränteutvecklingen att vara. Får vi indikationer på om utvecklingen kommer att ske i långsam eller snabb takt?

Det mesta har handlat om sysselsättningen i USA vilken har stigit i en stadig trend, Yellen har påpekat att de är redo att höja när full sysselsättning har nåtts, där till kommer löneutvecklingen vilken inte har utvecklats lika stabilt, och det är här problemet ligger. Att lönerna inte utvecklas lika snabbt är i och för sig ingen konstighet, då löner är något trögrörliga. Men ska det komma en räntehöjning måste Yellen tro/vara tämligen säker på att lönetrycket kommer att accelerera inom kort för att understödja inflationen framöver. Något som jag inte tror att direktionen är. Men jag tror det kommer en höjning av räntan idag, marknaden förväntar sig det nu mer än någonsin, och för att få första steget avklarat och därmed inte riskera att förlora förtroendet är det mest sannolikt att så också kommer att ske. Och marknadsreaktionen kan på kort sikt bli positiv. En oförändrad ränta imorgon kan skapa stora rörelser likt i somras och efter Draghi i förra veckan, medan att införliva förväntningarna kan ge extra styrka. Men på lång sikt är jag tveksam till om en räntehöjning är något vidare positivt för börserna, framförallt när uppgångarna varit så stora sedan finanskrisen, kan investerare leta efter mindre risk.

Klockan 20:00 kommer räntebeskedet och klockan 20:30 startar presskonferensen med Jannet Yellen. SPÄNNANDE!

Övrig makroagenda under dagen är som följer:

– Japan: Nikkei industri-PMI (prel) december kl 2.35
– Frankrike: PMI (prel) december kl 9.00
– Österrike: KPI november kl 9.00
– SCB: värdepappersstatistik november kl 9.30
– Tyskland: PMI (prel) december kl 9.30
– EMU: PMI (prel) december kl 10.00
– Storbritannien: arbetslöshet (ILO) oktober kl 10.30
– EMU: handelsbalans oktober kl 11.00
– EMU: KPI (def) november kl 11.00
– USA: bostadsbyggande november kl 14.30
– USA: industriproduktion november kl 15.15
– USA: Markit industri-PMI (prel) december kl 15.45
– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 10.00: EMU: PMI (prel) december

Industri-PMI har legat stabilt i intervallet 52-53 sedan i mars, vilket sett över de senaste åren har varit en hygglig, men långt ifrån imponerande nivå. Nu väntas index ha legat kvar på 52,8 i december. Tjänste-PMI har samtidigt noterats lika stabilt närmare 2 indexenheter högre och väntas nu ha sjunkit till 54,0 från 54,2 i november.

kl 10.30: Storbritannien: arbetslöshet (ILO) oktober

Arbetslösheten sjönk oväntat till 5,3% under tremånadersperioden till september, vilket var den lägsta nivån sedan tremånadersperioden till maj 2008. Nu väntas en oförändrad nivå för tremånadersperioden till oktober, men löneökningstakten väntas ändå ha varit måttliga 2,5%.

kl 14.30: USA: bostadsbyggande november

Byggtakten har utvecklats mycket oregelbundet under året, men jämfört med 2014 har byggandet åtminstone legat på en klart högre nivå. Efter en nedgång med 11,0% i oktober väntas byggtakten nu ha ökat med 6,6% i november.

kl 15.15: USA: industriproduktion november

Den svaga delen i USA-ekonomin i år, tillsammans med inflationen. Utöver ett tillfälligt lyft i juli har månadsutfallen varit mestadels negativa och produktionen väntas ha sjunkit även i november, med 0,2% efter en lika stor nedgång i oktober. Tillverkningsindustrin ökade däremot produktionen med 0,4% i oktober och den väntas nu väntas ha varit oförändrad i november.

kl 20.00: Fed: räntebesked (och nya prognoser)

Efter sju år med nära-noll-ränta kan det nu vara dags för Fed att ta ett inledande steg mot en mindre expansiv penningpolitik. Såväl ekonomer som marknadsaktörer verkar till övervägande delen tro att intervallet för Fed fundsräntan kommer att höjas med 25 punkter, till 0,25-0,50 procent, och den stora frågan handlar nog snarast om vad Fed kommer att signalera om den framtida räntebanan.

Ekonomerna på Morgan Stanley räknar nu med att spekulationerna nu skiftar över från ”när” Fed ska höja till ”hur långt” och hur snabbt”. Den egna prognosen pekar mot att nästa räntehöjning kan dröja till i juni, och att ytterligare höjningar kan komma i september och december, vilket skulle betyda att mittnivån i ränteintervallet når upp till 1,125% i slutet av.

Genomsnittet av Fedledamöternas egna ränteprojektioner landade på 1,375% i slutet av 2016 i september, och enligt Morgan Stanley är det nu rimligt med att den genomsnittsprognosen nu har sänkts med 25 punkter, vilket skulle inskärpa ett troligt budskap om att kommande räntehöjningar kommer att ske gradvis (även om takten i slutänden avgörs av inkommande data”.

 

kl 20.30: Fed: presskonferens med Janet Yellen

De finansiella marknaderna har endast en halvtimme på sig att informera sig om, och reagera på, Feds räntebesked, budskap om utsikterna och ledamöternas prognoser innan Fedchefen tar sig an pressen. Janet Yellen kommer att ge en djupare redovisning om bakgrunden till beslutet, och försöka försäkra sig om att de finansiella marknaderna och media inte har missförstått centralbankens nya budskap.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen rekylerade upp rejält på tisdagen, i likhet med Europabörserna, efter en fem dagar lång nedgång. Ett stabiliserat oljepris återfanns bland förklaringarna till uppgången. Bland vinnarna märktes särskilt bankerna. Att Riksbanken lämnade räntan och räntebanan i fred hamnade på storbankernas pluskonto. Sandvik backade emellertid efter en konkurrents vinstvarning.

Stobolagsindexet OMXS30 steg hela 2,7 procent till nivån 1.426. Aktier för 20 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

”Vi har en teknisk uppstuds från översålt territorium med stöd av en stabilisering i oljepriset. Sett till den genomsnittliga avkastningen från 1987 brukar vi få en rekylbotten i mitten av december och därefter en stark utveckling. Vad investerarna senaste veckorna oroat sig över är det hastiga oljeprisfallet och en annalkande räntehöjning i USA”, kommenterade Erik Hansén marknadsanalytiker på IG för Nyhetsbyrån Direkt.

Han fortsatte:

”I det kortsiktiga perspektivet är det svårt att sia om riktningen innan vi tagit del av onsdagens Fed-besked”.

Oljerelaterade aktier gick föga överraskande bra och storbankerna visade upp musklerna med uppgångar på mellan 4-5 procent. Utebliven styrräntesänkning från Riksbanken gav stöd till bankerna. Banksektorn firade även framgångar på den europeiska scenen.

”Om räntesänkningarna har nått ett slut är det klart positivt for bankerna sedan marginalpressen då också försvinner”, kommenterade en bankanalytiker för Direkt.

Nordsjöoljan noterades över 38 dollar per fat, att jämöra med drygt 36 dollar på måndagen. Africa Oil, som rapporterade nya oljefynd i Kenya, steg hela 14 procent och Tethys Oil steg 6 procent. Lundin Petroleum avancerade 4,7 procent.

Sandvik gick motströms och backade 1,8 procent efter Kennametals vinstvarning på måndagskvällen. Kennametal motiverar varningen bland annat med svaghet i Kinas fordonssektor och ytterligare olje- och gasrelaterad försvagning. Sandvik avstod trots kursfallet från att ge sin syn på dessa slutmarknader.

Skanska backade något. Detta efter Goldman Sachs sänkning till sälj från neutral, motiverat med oro för den amerikanska Skanska-verksamheten som vinstvarnade i oktober.

Även SAS fick en sänkt rekommendation, till neutral från köp av Citi. Aktien backade drygt 3 procent. Flygbolaget lämnar bokslut på onsdag.

H&M:s oväntat låga försäljningsökning i november, 4 mot väntade 8 procent, följdes dock av en uppgång på över 3 procent för klädjätten.

Bilia steg mer måttliga 1,4 procent. Detta trots att Carnegie har inlett bevakning med köpråd.

Swedol avancerade närmare 4 procent efter att ha rapporterat en försäljningsökning på 25 procent i november, delvis lyft av utförsäljning av utgående varor.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1426,47
536,560
3241,51
10450,38
6017,79
2043,41
4995,36
19028,16
21709,26
1,0939
9,2901
8,4916
38,32
38,60
 2,68%
3,02%
3,26%
3,07%
2,45%
1,06%
0,87%
2,49%
2,07%
0,06%
-0,04%
-0,12%
-0,49%
-0,34%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.