Home > Morgonrapport: Lugn nyhetsdag, sidgående börs och fortsatt avvaktande handel

Morgonrapport: Lugn nyhetsdag, sidgående börs och fortsatt avvaktande handel

God Morgon!

Idag väntas en relativt lugn dag på både makro- och bolagsfronten, Inga större, på förhand väntade, nyheter presenteras. Utvärdering och konsolidering kring omvärldsläget väntas fortsätta under dagen och någon ny trend finns inte i sikte. Terminer för svenska index pekar på en öppning kring nollan men mycket kan hända fram till börsöppning.

Japan har även idag helgstängt men Hong Kong börsen är öppen och visar positiva siffror nu på morgonen. Oljan vände ner och WTI och Brent handlas för närvarande till 46,38 respektive 48,43 dollar fatet.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande om ni har synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Efter en inledande nedgång vände börsen kraftigt upp och slutade upp 0,7 % med en dagsomsättning om 13,6 miljarder kronor i aktier. Nivån slutade för OMXS30 på 1462. En allmän återhämtning skedde på många av världens

OMXS30 intradags graf, 30 dagar, Fin studs upp från botten av korridoren visade sig under morgonhandeln.
OMXS30 intradags graf, 30 dagar, Fin studs upp från botten av korridoren visade sig under morgonhandeln.

börser efter fredagens kraftiga reaktion på FED-beskedet. Inledande nedgång studsade fint på korridorens botten och fortsatte sedan uppåt. Stödområdet kring 1450 markerar korridorens botten. Även om fredagens försök till att bryta under nivån stängde vi för dagen inom intervallet vilket får ses som att den avvaktande handeln inom korridoren fortfarande står fast. Dock har vi inte nått upp till toppen av intervallet på över tio dagar vilket tyder på att indexet brottas med svaghetstecken.

 

Regeringens budgetpresentation hamnade aldrig i börsfokuset då det mesta redan har presenterats i förväg.

Sektorer som återhämtade sig starkast under gårdagen var fastighet och läkemedel där bland annat fina uppgångar för Astra Zeneca, Orexo, Sobi och danska Novo nordisk noterades.

Gårdagens dramatiska händelse stod Volkswagen för, som blivit påkomna efter att ha fuskat med avgastester i USA. Ledningen har erkänt fusket och teoretiskt kan bolaget drabbas av böter upp till 18 miljarder dollar, motsvarande 150 miljarder kronor. Aktien störtdök runt 17 % på Frankfurtbörsen. Det är dyrt att fuska i USA.

Spekulationerna kring Apple och elbilar florerar åter igen och enligt anonyma källor till Bloomberg bekräftas detta där målsättningen är att släppa en elektrisk bil under 2019.

Nordea reviderade sin Riksbanksprognos till en oförändrad ränta i oktober men att den sänks med 10 punkter till -0,45 % i december samt en förlängning av QE-paketet. Som skäl ser Nordeas analytiker den starka kronan och dålig draghjälp från FED och ECB.

Idag kommer lite makrosiffror från Finland som presenterar arbetslöshetssiffror för augusti månad, USA visar huspriser och EMU presenterar konsumentförtroendesiffror.

Med andra ord en relativt lugn makro-dag för svensk del. Spänningen byggs istället upp inför Kinas Caixin inköpschefsindex som presenteras på onsdagen. Det var inköpschefsindexet förra månaden tillsammans med devalveringen som utlöste den globala börsoron. Därför kan siffran bli viktig i sammanhanget även om devalveringen var den stora anledningen till att oron om kinas ekonomi tog fart på allvar.

Det är inte bara en lugn makro-dag utan även en lugn bolagsdag där inga på förhand väntade nyheter eller presentationer väntas påverka det allmänna börsläget.

Fortsatt utvärdering om det globala ekonomiska läget väntas prägla börsen framöver. Reaktionerna på FEDs räntebesked visade på en osäkerhet och svag riskvilja bland investerarna. Fortsatt osäker med karaktären av en varannan-dag-börs är det troligaste scenariot i dagsläget.

Ha en trevlig dag!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

STÄMMOR
– Arc Aroma Pure

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Pharmalundensis: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Saniona: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

KAPITALMARKNADSDAG
– D Carnegie kl 9.00-13.00

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Tokyobörsen stängd

MAKROSTATISTIK
– USA: TRE, detaljhandel, veckodata kl 13.45
– USA: Redbook, Detaljhandel, veckodata kl 14.55
– USA: FHFA husprisindex juli kl 15.00
– EMU: konsumentförtroende (prel) september kl 16.00

POLITIK
– Riksdagen: Ylva Johansson träffar riksdagsjournalisterna kl 10.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– Ungern: räntebesked kl 14.00

MAKRO ÖVRIGT
– Japan: helgstängt

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen vände på måndagen i likhet med flertalet kontinentaleuropeiska börser till plus efter en start under nollstrecket.

I Grekland vann vänsterorienterade Syriza i söndagens parlamentsval, vilket mottogs försiktigt positivt av flera kommentatorer. I Sverige var regeringens budgetpresentation i fokus, men några stora direkt börspåverkande nyheter var svåra att spåra.

Stockholmsbörsens OMXS30-index noterades vid stängning upp 0,7 procent till nivån 1.462,7. Aktier för 13,6 miljarder kronor hade då omsatts. I Frankrike steg CAC 40-index 1,3 procent och i Tyskland var DAX upp 0,6 procent, sedan ett ras för Volkswagen bromsat uppgången.

I Grekland återvänder Syriza till regeringsmakten efter en övertygande valseger. Resultatet visar att regeringen nu har ett folkligt mandat att genomföra det stödprogram som skrevs under tidigare, förklarade en talesman för EU-kommissionen.

Dollarn stärktes på valutamarknaden mot flertalet valutor trots svag husförsäljningsstatistik. Den amerikanska valutan försvagades förra veckan sedan centralbanken Fed beslutat hålla styrräntan oförändrad.

På svensk hemmaplan presenterade regeringen en budget som innehöll oförändrade BNP-prognoser kommande två år och ”krona för krona”-finansierade reformer. Enligt kritikerna leder regeringens åtgärder emellertid till ökad arbetslöshet.

Sektormässigt gick läkemedel och fastigheter bra. Allra högst upp i OMXS30-index befann sig dock Nokia, som steg 3,1 procent i spåren av en rekommendationshöjning till köp från Deutsche Bank.

Astra Zeneca steg 1,7 procent och utanför index lyfte Orexo knappt 8 procent, medan Sobi adderade 4,6 procent. Novo Nordisk steg 2,9 procent på Köpenhamnsbörsen.

Svagast i storbolagsindex var SSAB, som förlorade 2,2 procent till 30:57 kronor och därmed handlades till nivåer som inte setts sedan före finanskrisen.

Lundin Petroleum steg 0,9 procent. Aktien fick en köprekommendation i Dagens Industri och oljepriset ökade cirka 2 procent jämfört med fredagskvällens noteringar.

Fingerprint Cards steg för tredje handelsdagen i följd, upp 3,8 procent. Bolagets samarbetspartner, halvledarbolaget Atmel, köps upp av Dialog Semiconductor för motsvarande 38 miljarder kronor.

Byggbolaget NCC lanserade en ny strategi med färre affärsområden och där en separat börsnotering av NCC Housing kan bli aktuell. Planerna fick gott betyg av marknaden, som handlade upp aktien 2,5 procent. Flera andra bygg- och fastighetsbolag steg också.

Ännu bättre gick det för bilförsäljnings- och servicefirman Bilia, som lyfte 7,5 procent. Handelsbanken har höjt sin rekommendation för bolaget till köp från tidigare öka.

Micro Systemation backade nästan 5 procent sedan vd Joel Bollö sålt 50.000 aktier i bolaget. Efter försäljningen äger han drygt 114.000 aktier.

Shamaran Petroleum anklagas av operatören Taqa för att inte ha betalat sin andel av kostnaderna för Atrush-projektet i Kurdistan. Påståendet bestrids av Shamaran, som var ned knappt 5 procent.

Börsveckan rekommenderar köp av Scandi Standard och Vitrolife, som steg 2,2 respektive 2,4 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1462,66
523,980
3184,72
9948,51
6108,71
1966,97
4828,95
18070,21
21913,70
1,1202
9,3412
8,3386
46,38
48,43
0,00%
0,56%
0,87%
0,33%
0,08%
0,46%
0,04%
-1,96%
0,72%
0,11%
-0,11%
-0,23%
-1,24%
-1,00%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.