Home > Morgonrapport: Lugnare handel från Kina idag, rekyl att vänta?

Morgonrapport: Lugnare handel från Kina idag, rekyl att vänta?

God Morgon

Kina har lyft handelsstoppet vid kursras över 7 % och idag är det betydligt lugnare handel från Kina som hållit valutan oförändrad från igår vilket skapar lugn i marknaden som stiger svagt

Övriga Asien handlades blandat där Hang Seng index stiger 1,10 % medan Nikkei backar 0,29 %. S&P 500 stängde kraftigt ner igår där bland annat Apple backade stort på den kinesiska oron. S&P 500 stängde -2,37 %. Ledande svenska terminer indikerar så här tidig fredagsmorgon en öppning som är oförändrad. Men mycket kan hända fram till börsen öppnar dörrarna. Troligtvis borde det komma en rekyl inom de närmaste dagarna som en reaktion på de kraftiga börsfallen globalt senaste tiden. Frågan är bara om den kommer idag eller nästa vecka?

Oljan handlas idag upp efter veckans stora fall, där WTI-terminen står i 33,86 dollar fatet och BRENT-terminen står i 34,36 dollar fatet.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Inledande handel bröt ut i lite av ett paniksälj från investerare som ville ut från marknaden efter morgonens tilltagande kinaoro. Börsen i Kina stängde återigen efter att ha fallit med mer än 7 % vilket innebar att deras regler satte stopp för dagen. Senare meddelade Kina att regeln är avsatt vilket borde innebära att börsen således ska få vara öppen för handel även om nedgångarna i CSI 300 överstiger 7%. Nu får vi se om de håller vid sitt ord men uppenbarligen har inga hittills försök att stötta börsmarknaden i kina fungerat. Det går inte att hindra investerare från att sälja och med den bubblan som till slut sprack under sommaren var utfallet ganska väntat. Det är inte osannolikt att börserna globalt kommer att påverkas mindre om aktiekurserna låts handlas fritt i Kina. Det är mycket som ligger i osäkerheten i att de styrande har tappat kontrollen och därmed förtroendet från befolkningen, och effekterna blir lättare att överskåda om börsen får handlas. Samtidigt ska man inte underskatta att kinas omställning inte direkt har gått smidigt till och vilka konsekvenser det kan komma att få på världsekonomin på lite längre sikt. Det är i alla fall tydligt att den kinesiska regeringen är oroliga. Som en konsekvens av senaste tidens turbulens låter enligt uppgifter till Reuters, den kinesiska centralbanken PBOC, yuanen falla ytterligare 10-15 % under gårdagen.

OMXS30 backade 2,16 % igår vilket innebar att vi noterade till 1357,12 punkter. Efter en inledande nedgång som

OMXS30 i kraftigt fall efter kinabörsen återigen stoppades, men efter första inledande panik-fas återhämtade sig börsen kraftigt. Dock utlöstes en långsiktig säljsignal då 1369 punkter forcerades, denna gång under hög omsättning vilket förstärker säljsignalens betydelse.
OMXS30 i kraftigt fall efter kinabörsen återigen stoppades, men efter första inledande panik-fas återhämtade sig börsen kraftigt. Dock utlöstes en långsiktig säljsignal då 1369 punkter forcerades, denna gång under hög omsättning vilket förstärker säljsignalens betydelse.

sträckte sig som lägst ner till 1326,70 punkter. Stödnivån vid 1379 punkter forcerades rejält och omsättningen stödjer den långsiktiga säljsignal som utlöses i och med att vi forcerade stödnivån 1369. Omsättningen på stockholmsbörsen uppgick till 25,7 miljarder kronor. Europas börser backade i samma takt som stockholmsbörsen och de amerikanska börserna fortsatte Europas sura utveckling.

Idag väntas tyskt och svenskt industriproduktion för november månad. Statistiska centralbyrån presenterar industriproduktionen som senaste tiden börjat visa positivare trend. Föregående månad sjönk den dock tillbaka 1,1 %.

Riksbanken kommer även med protokoll från senaste penningpolitiska möte som skedde den 14 december. Protokollet är viktigt ur flera avseenden, främst ur synpunkt för valutan som diskuterats flitigt senaste tiden. Ingves har nu befogenheter att genomföra valutainterventioner, men än så länge har ingen större marknadsreaktion på valutorna skett. Kan eventuell ny information förändra detta? Inför mötet sist låg en del förväntningar på att ytterligare sänka räntan, medan nu har förväntningarna skiftats mot att vi har sett botten här och att istället följer en räntehöjning under året. Återstår att se om några indikationer på detta förstärks eller försvagas i detta avseende.

Fortsatt spännande makrostatistik kommer från USA, denna gång är det sysselsättningen i december, som är en av de viktigare parametrarna Yellen och FED kollar på. Nu väntas en ökning på 200 000 personer. Föregående sysselsättningsökning steg med 211 000 personer vilket är i linje med den långsiktiga trenden. Arbetslösheten låg kvar på 5,0% och är den lägsta sedan 2008 vilket spelade in när FED höjde räntan. Som jag tidigare nämnt blir timlönerna åter viktiga i sammanhanget vilken FED-direktionen såg skulle öka inom kort för att ge ytterligare vingslag till tron på att inflationen nu stiger.

Hålltiderna idag:

– Frankrike: industriproduktion november kl 8.00
– Tyskland: industriproduktion november kl 8.00
– Tyskland: handels- och bytesbalans november kl 8.00
– SCB: industriproduktion november kl 9.30
– SCB: industriorder november kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktion november kl 9.30
– SCB: restaurangindex november kl 9.30
– USA: sysselsättning december kl 14.30
– USA: grossistlager november kl 16.00

 

Det var allt för denna korta men volatila handelsvecka, vi på Tradingportalen önskar en trevlig helg.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: industriproduktion november

Produktionen ökade 0,2% m/m förra månaden. I december väntas en ytterligare liten uppgång.

kl 9.30: SCB: industriproduktion november

Industriproduktionen har börjar visa en starkare trend på sistone, även om den sjönk tillbaka 1,1% i oktober. Nu i november räknar analytiker med att produktionen sjönk med 0,3 procent i november jämfört med oktober.

kl 9.30: Riksbanken: protokoll från det penningpolitiska mötet 14/12

Det fanns en del förväntningar om att Riksbanken skulle sänka reporäntan igen, men trots en återigen nedreviderad inflationsprognos lämnade de räntan oförändrad och kom inte heller med några andra lättnader.

Förväntningarna på Riksbanken har skiftat på senare tid och allt fler bedömare tror nu att det är färdigsänkt för denna gång och att nästa steg blir en höjning under 2016.

Nordea skriver i ett marknadsbrev att protokollet bör avslöja mer om argumenten för att lämna räntan oförändrad och de menar att det också blir intressant att se om det var någon diskussion om den penningpolitiska regimen, som just nu är uppe för granskning.

kl 14.30: USA: sysselsättning december

I november steg sysselsättningen med 211.000 personer, i linje med den långsiktiga trenden på senare år. Arbetslösheten låg samtidigt kvar på 5,0%, den lägsta nivån sedan våren 2008.

Marknaden är inställd på att trenden förblir intakt, med en sysselsättningsökning på runt 200.000 personer.

Commerzbank tror att arbetslösheten kan sjunka ytterligare, till 4,9%, och att intresse kommer att riktas mot timlönerna, vars årliga tillväxttakt väntas växla upp.

”Fed skulle se högre löneökningar som ett belägg för att det knappt finns någon undersysselsättning och att det därför finns en god chans att inflationen kommer att ta fart”, skriver de i ett marknadsbrev.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade återigen på torsdagen, sedan börserna i Fastlandskina än en gång stoppats efter kraftiga kursras. Råvaruaktier gick svagt, medan Swedish Match gick mot strömmen och steg efter börsnoteringsnyheter för ett intressebolag.

Som värst var index ned i trakterna av 4,5 procent men de värsta rasen mildrades under dagens lopp. Beskedet från Kina om att börsernas automatiska stopp vid indexfall på 7 procent tas bort tolkades positivt av marknaden.

Vid stängning hade OMXS30 tappat 2,2 procent till 1.357. Omsättningen på Stockholmsbörsen var klart högre än normalt och vid dagens slut hade aktier för cirka 25,7 miljarder kronor bytt ägare.

”Efter ECB:s presskonferens i början av december började en negativ trend. Vi har haft utländska säljare i Stockholm hela tiden och i dag betalar vi för att svenska börsen var stängd i går. Det är bara att vänta ut situationen, för om utländska investerare viktar om kan vi inte göra annat. OMXS30-bolagen har tagit mycket stryk vilket är ett tecken på att man sålt svenska aktier generellt”, säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Nedgången var bred, men i botten parkerade de råvarurelaterade aktierna. Allra mest bland storbolagen i OMXS30 backade Fingerprint Cards och Boliden, som båda backade med runt 8 procent. Ericsson, som fick en rekommendationssänkning till behåll från tidigare köp av Société Générale, tappade 2,6 procent.

Bland övriga aktier med stora nedgångar fanns inledningsvis också Lundin Petroleum, då oljan fortsatte pressas till de lägsta nivåerna på många år. Under eftermiddagens lopp hämtade sig dock oljepriset och vid stängning i Stockholm noterades Brentoljan till drygt 34 dollar fatet.

Autoliv, som har omkring en sjättedel av sin omsättning i Kina och därmed är kraftigt exponerat mot den uppblossade oron över landets tillväxtutsikter, backade nära 7 procent.

H&M tappade 1,5 procent och lyckades därmed gå bättre än index. Aktien har sedan 2008 haft en medioker vinsttillväxt och bolaget pressas av hårdnande konkurrens, skriver Svenska Dagladet i en analys av aktien. Tidningen utesluter dock inte att H&M kan komma åtminstone halvvägs tillbaka till sin historiska snittmarginal och rekommenderar därför köp av klädbjässens aktie.

Mot strömmen gick Swedish Match som stärktes 1,1 procent. Dess delägda cigarr- och piptobaksbolag, Scandinavian Tobacco Group, uppges vara redo för en börsnotering. Mer besked i frågan är att vänta på måndag i nästa vecka, enligt danska tidningen Jyllands-Posten.

SAS, som gynnas kraftigt av att företagets bränslekostnader faller i takt med råoljepriserna, lyfte 5,4 procent till 27:40 kronor. Sedan nyår har flygaktien stigit drygt 12 procent.

Även maskritartillverkaren Mycronic steg, med 5,7 procent. Bolaget har fått sin första order på ett så kallat Prexision-MMS-system. Priset på ett sådant system ligger normalt i spannet 14-17 miljoner dollar, men i detta fall något lägre då det enligt Mycronic är ”den första ordern på ett fullt utvecklat mätsystem”.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1357,12
498,560
3084,68
9979,85
5954,08
1943,09
4689,43
17715,56
20554,83
1,0882
9,2316
8,4828
33,86
34,36
 -2,16%
-2,88%
-1,74%
-2,29%
-1,96%
-2,37%
-3,03%
-0,29%
1,10%
-0,38%
-0,20%
0,17%
1,77%
1,81%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
NFA

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.