Home > Morgonrapport: Lugnare makrovecka inför nästa veckas centralbanksfokus, återhämtning väntas inledningsvis.

Morgonrapport: Lugnare makrovecka inför nästa veckas centralbanksfokus, återhämtning väntas inledningsvis.

God Morgon

Förra veckans besvikelse sänkte börsen, men nu är det en ny vecka och vi börjar så smått rikta blickarna mot riksbanken och FEDs räntebesked nästa vecka. Det blir något av en mellanvecka på makrofronten vilket kan ge indexet tid att konsolidera marknadens förväntningar inför nästa vecka. Allt om veckan finns som vanligt ett steg ner.

Asien öppnar veckan positivt, där Nikkei stiger 1,18 % och Hang Seng stiger 0,23 %. Amerikanarna stängde i fredags betydligt upp vilket lär skapa en rekyl för den svenska börsen inledningsvis. Ledande svenska terminer indikerar även en sådan start. Frågan är om investerarna är tillräckligt övertygade om fortsatt uppgång året ut, eller om säljtrycket fortsätter.

Oljan har haft en volatil vecka bakom sig där först rykten från OPEC:s möte präglade handeln. Till slut beslöt OPEC att behålla nuvarande produktionsnivå vilket fick oljan att falla. Det ryktas även att produktionstaket har höjts till 31,5 miljoner fat per dag för länderna, något som inte officiellt har kommenterats. WTI-terminen handlas nu till 39,58 dollar/fat och BRENT-terminen handlas till 42,73 dollar/fat.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

I efterreaktionen av ECB och Draghis räntebesked fortsatte nedgångarna under fredagen, En tydlig riskovilja på marknaden som fortsätter dra ner marknaden efter att många investerare spekulerat i fortsatta stimulanspaket och nya uppgångar på börserna. Nu blev det inte så, marknaden blev rejält besviken, i fredags sjönk OMXS30 ytterligare 1,14 % till nivån 1485 punkter.

Omsättningen på hela stockholmsbörsen låg på 18 miljarder kronor värt i akter. Intressant att notera är att utvecklingen på stockholmsbörsen gick svagare än resterande europeiska börserna, i och med en mildare nivå från ECB sänker det tron på att riksbanken ska komma med övertygande stimulanspaket. En effekt som troligtvis nu tas ut av marknaden.

Fredagens höjdpunkt var annars sysselsättningssiffran från USA, som FED följer mycket noga. Den kom in i linje med förväntningarna, på 211 000 i november. Positivt för den amerikanska ekonomin men som tidigare nämnt är det inte främst sysselsättningen som spökar, den rullar på bra och har så under en tid nu gjort. Arbetslösheten ligger på stabil på 5 %.

Det är lönerna som inte riktigt har följt med, vilket har oroat Yellen och FED, det är en viktig måttstock för att inflationen säkert kommer att stiga framöver. Nu steg den genomsnittliga timlönen med 0,2 % och med en årstakt om 2,3 % vilket var i linje med förväntningarna och är varken övertygande bra eller dåligt. Det är således fortfarande ovisst fram till den 16e december då nya räntebeskedet kommer. De amerikanska börserna steg rejält på beskedet och S&P500 rusade 2,05 %

OMXS30 är nu nere på nivåer kring 1485 punkter vilket är i förutsättningarna ganska positivt då stödnivån vid 1480

OMXS30, i rejält ras efter besvikelsen från Draghi och ECB, men positivt att stödnivån vid 1480 punkter höll i fredagens handel, nu får vi nog se en rekyl snart innan nästa steg tas på börsen. Återstår att se om nedgången är över och om detta är köpläge. Mycket tror jag kommer att bero på riksbankens och FEDs agerande.
OMXS30, i rejält ras efter besvikelsen från Draghi och ECB, men positivt att stödnivån vid 1480 punkter höll i fredagens handel, nu får vi nog se en rekyl snart innan nästa steg tas på börsen. Återstår att se om nedgången är över och om detta är köpläge. Mycket tror jag kommer att bero på riksbankens och FEDs agerande.

höll. Nu väntar troligtvis en rekyl upp för att marknaden ska konsolidera om det blir något julrally eller inte. Mycket tror jag kommer att vara beroende på hur riksbanken och FED agerar och uttalar sig, marknadens förväntningar har minskat på riksbanken men i ett avseende stärkts mot FED. Men i första hand ska vi ta om 1500 punkter, forcerar vi 1510 snart kan vi nog börja blicka upp mot tidigare nivåer vid 1540. Nedåt har vi fortfarande kvar viktig stödnivå vid 1480 som varit central för det handelsintervall indexet handlats inom under hösten. En stark säljsignal utlöses om indexet sjunker under 1460 med hög omsättning.

Veckan som följer blir en lite lugnare makrovecka där, för FEDs räntebesked, inte så betydelsefull data presenteras. Men vi har ändå spännande agenda att invänta.

Idag kommer tysk industriproduktion för oktober månad, som väntas öka med 0,8 % m/m. Tysk industriproduktion har minskat två månader i rad men nu väntas alltså en ökning.

SEB presenterar boprisindikator december månad, tidigare två månader har indikatorn sjunkit, om än fortfarande på höga nivåer.

Hålltiderna under dagen är som följer:

– Tyskland: industriproduktion oktober kl 8.00
– SEB: boprisindikator december kl 8.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: LMCI arbetsmarknadsindikatorer november kl 16.00

Som vanligt kommer en kort genomgång av veckans viktigaste hållpunkter

Tisdag väntas industriproduktion från Storbritannien, preliminär BNP för EMU-området samt kinesisk handelsbalans

Onsdag bjuder på kinesisk KPI och KPP samt prosperas inflationsförväntningar (viktig för riksbanken), hushållskonsumtionen från SCB samt räntebesked från Nya Zeeland.

Torsdag bjuder Danmark och England på räntebesked medan SCB och Norge bjuder på KPI

Fredag väntas detaljhandel och Michiganindex från USA samt kinesisk industriproduktion och detaljhandel.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: industriproduktion oktober

Hårddata från tysk industrisektor har utvecklats svagt på senare tid. Industrins orderingång överraskade dock på uppsidan i oktober och produktionen spås ha ökat 0,8% m/m efter två månaders nedgång.

kl 8.30: SEB: boprisindikator december

Har fallit kraftigt de senaste två månaderna, om än till fortsatt historiskt höga nivåer. Kommer en rekyl upp nu eller befästs en nedåtgående trend?

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade brett på fredagen i ett fortsatt surt klimat på centralbanksmissnöje. Lundin Petroleum föll i takt med oljepriset efter rapporter från fredagens Opec-möte. Storblankade Elekta steg på en rapport som var bättre än väntat.

OMXS30-index stängde 1,1 procent ned till nivån 1.485, med aktier för drygt 18 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen. Utvecklingen var därmed svagare än för de ledande europeiska indexen, i Tyskland backade exempelvis DAX 0,3 procent, efter torsdagens klart svagare utveckling.

Lundin Petroleum var ett av indexsänkena med 2,8 procents tapp, i spåren av att uppgifter började sippra ut från Opec-mötet i Wien om höjt produktionstak.

Vidare var Sandvik 3,1 procent lägre till 82:20 kronor sedan JP Morgan sänkt aktien till undervikt från neutral med ny riktkurs på 80 kronor (84). Investmentbanken framhöll även ett investeringscase, så kallat ”pair trade” med Atlas Copco mot Sandvik, och Atlas Copco A stängde oförändrad.

Även SHB A var oförändrad, det var därmed de enda två aktierna inom storbolagsindexet som inte backade.

Securitas var en annan förlorare, ned 2,2 procent sedan SEB Equities sänkt sin rekommendation till sälj från behåll.

MTG åker ur OMXS30-index till förmån för Fingerprint Cards, meddelade Stockholmsbörsen. Fingerprint stängde upp kring 3 procent till 675 kronor, efter att ha noterat en ny rekordnotering om 680 kronor som högst på fredagen. MTG-aktien var – i linje med index – ned kring 1 procent.

Medicinteknikbolaget Elekta redovisade ett justerat ebita-resultat som var 9 procent bättre än väntat i SME Direkts snittprognos. Vidare var bolagets guidning för årets försäljningsutveckling något ändrad till ”modest helårstillväxt”, från tidigare väntade negativa första halvår och positiva andra. Aktien steg knappt 4 procent.

Billerudkorsnäs tappade nära 5 procent sedan det meddelat att produktionsstörningar kommer att påverka det fjärde kvartalets resultat negativt. Hittills under kvartalet uppgår de ökade kostnaderna till cirka 165 miljoner kronor.

Hexagon höll kapitalmarknadsdag i London och bolagets aktie tappade kring 3 procent. Bolaget spår att den redovisade tillväxten för det fjärde kvartalet uppgår till 6-9 procent, vilket var lägre än marknadsförväntningarna. Bolaget gav vidare försiktiga kommentarer kring oljesegmentet och Kina.

Nordnet steg 6,4 procent på fredagen och stängde 15 procent högre för veckan efter stark handelsstatistik för november. Nätmäklaraktien – som gått klart svagare än sektorskollegan Avanza – har uppmärksammats i ett par analysuppdateringar under veckan.

På makrofronten krattades manegen för Federal Reserves förväntade räntehöjning i mitten av december. USA-jobbrapporten för november visade att antalet sysselsatta ökade med 211.000 personer, mer än väntade 200.000, samtidigt som september och oktober reviderades upp med totalt 35.000.

”Med Fed-chefen Yellens kommentarer denna vecka så ser vi det som nästan helt säkert att Fed kommer att höja räntan 16 december. Vi tror att Fed kommer att höja räntan med 100 punkter nästa år, lite mer än de 60-65 punkter som för närvarande prisas in av marknaden”, kommenterade Nordea.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1485,32
546,810
3468,66
10752,10
6238,29
2091,69
5142,27
19734,39
22284,38
1,0864
9,2287
8,4938
39,58
42,73
 0,00%
-1,83%
-0,32%
-0,34%
-0,59%
2,05%
2,08%
1,18%
0,23%
-0,17%
-0,03%
0,19%
-0,98%
-0,63%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.