Home > Morgonrapport: Lugnare rapportflöde den kommande veckan

Morgonrapport: Lugnare rapportflöde den kommande veckan

OMXS30 handlades avvaktande strax ovanför nollan under fredagen efter en sista intensiv rapportvecka bland storbolagen. Index stängde tillslut upp 0,25 procent till nivån 1612,76. Wall street stängde fredagen på minus efter ännu en svag dag bland teknikbolagen och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats nedåt.

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen och övriga Europa fortsatte försiktigt upp under fredagen. Index stängde tillslut upp 0,25 procent till nivån 1612,76, vilket tog veckans utveckling till en uppgång med 2,11 procent. Omsättningen under handelsdagen hamnade på 7,8 miljarder kronor.

Fredagens rapportvinnare inom OMXS30 blev Securitas som toppade storbolagsindexet med en uppgång på 6,7 procent. Bakgrunden till lyftet var säkerhetsbolagets omsättning och organiska tillväxt som kom in starkare än väntat samt ett ebita-resultat som landade på 4 procent bättre än konsensusestimatet.

Fokus bland fredagens rapportflöde var bilsäkerhetsföretagen Autoliv och Veoneer som presenterade sina kvartalsrapporter för första gången sedan avknoppningen av den sistnämnda tidigare i våras. Autolivs rapport kom in i linje med förväntningar, medan Veoneers förlust tyngde men där en stabil orderingång imponerade. Aktierna för både bolagen slutade fredagen kring nollan.

Stor vinnare på sin kvartalsrapport blev även mobilspelsbolaget G5 som ökade cirka 17 procent efter en rejäl ökning i såväl intäkter och rörelsevinst på 43 respektive 56 procent.

I USA publicerade Twitter sin rapport för det andra kvartalet under fredagen. Bolaget föll tillslut hela -20,5 procent efter att man prognostiserat en fortsatt nedgång i antalet användare samt givit en vinstprognos för det tredje kvartalet som låg under analytikers förväntningar.

Fredagens makrohöjdpunkt var de svenska detaljhandelssiffrorna som kom in klart under analytikers förväntningar på en uppgång med 2,5 procent, jämfört med samma månad föregående år. Försäljningsvolymen i svenska detaljhandeln, i fasta priser och kalenderkorrigerad, steg dessvärre enbart 0,2 procent i juni y/y. Nordea kommenterade att man inte vill tillskriva det svaga utfallet i juni till den ovanligt varma sommaren. De menade istället att vädret bör ha haft en större effekt på månaderna maj och juli.

Måndagens makroagenda inleds med preliminära svenska BNP för det andra kvartalet. Analytikers förväntningar ligger på en tillväxt med 0,4 procent jämfört med föregående kvartal och 2,5 procent i jämförelse med motsvarande kvartal 2017. Nordea skriver att en liten nedväxling väntas sedan varuexporten planat ut.

Vidare under måndagen presenteras Tysklands preliminära KPI-siffror för juli. Konsumentpriserna väntas öka med 0,4 procent m/m och inflationstakten väntas uppgå till 2,1 procent.

Veckans makroagenda fortsätter sedan under tisdagen med KPI och BNP för euroområdet, följt av räntebesked från Bank of Japan. Onsdagen bjuder på svenskt industri-PMI, amerikanska ADP:s sysselsättningssiffror, USA:s industri-PMI och räntebesked från Fed. Torsdagen innehåller som enda höjdpunkt räntebesked från Bank of England, innan veckan avslutas på fredagen med USA:s handelsbalans, officiella sysselsättningsrapport samt tjänste-PMI.

OMXS30 utvecklades avvaktande strax ovanför nollan under fredagen. Förra veckans utveckling på 2,11 procent efter en sista intensiv rapportvecka bland de större bolagen fortsatte att lyfta index till den övre delen av det intervall som så tydligt varit temat på den svenska börsen den senaste tiden. Efter en stark julimånad med en övervägande positiv rapportperiod hittills, övergår vi nu till en historiskt sämre börsmånad i augusti där den svagare höstperioden befinner sig precis över krönet. På kort sikt tror vi dock att index fortsatt kan visa styrka, men där riskerna på nedsidan ökat något.

På längre sikt är däremot bilden annorlunda där vårt råd på vaksamhet och försiktighet kvarstår.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Japan: detaljhandel juni kl 1.50
 • Spanien: KPI (prel) juli kl 9.00
 • SCB: BNP (prel) 2 kv kl 9.30
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • EMU: barometerindikator juli kl 11.00
 • EMU: indikator företagsklimat juli kl 11.00
 • Belgien: KPI juli kl 13.00
 • Tyskland: KPI (prel) juli kl 14.00
 • ECB: obligationsköp kl 15.45
 • USA: kontrakterade husköp juni kl 16.00
 • USA: Dallas Fed index juli kl 16.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen var upp vid fredagens stängning. Securitas stod som vinnare bland storbolagen. Andra bolag som fick ett muntert avslut på handelsveckan var Mekonomen och G5 som rusade efter sina rapporter.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index gått upp 0,3 procent till nivån 1.613. Aktier till ett värde om cirka 7,8 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

I andra delar av Europa var börserna i Frankfurt, Paris och London upp med stöd från den europeiska telekom- och energisektorn.

Tillväxtökningen i USA:s BNP under det andra kvartalet låg i linje med vad som var väntat.

Securitas säkrade en plats på toppen av OMXS30-indexet med en uppgång på 6,7 procent. Säkerhetsbolagets omsättning och organiska tillväxt kom in bättre än väntat och ebita-resultatet blev 4 procent bättre än konsensusestimatet.

Bilsäkerhetsföretagen Autoliv och Veoneer, med verksamhet inom aktiv säkerhet inom fordonsbranschen, presenterade sina kvartalsrapporter separat för första gången sedan Veoneer knoppades av.

Autoliv levererade i stort sett den organiska försäljningstillväxt bolaget utlovat. Såväl kvartalets rörelseresultat som prognosen för helåret kom dock in lägre än analytikerna räknat. Veoneers förlust andra kvartalet var större än analytikerna hade räknat med, men en stark orderingång muntrade upp.

Båda aktierna slutade nära oförändrat.

Mekonomen stärktes 16 procent efter att bolaget redovisat ett rörelseresultat, justerat för engångsposter, på 198 miljoner kronor. Väntat för bildelsförsäljaren var 174 miljoner.

Mobilspelsbolaget G5 klättrade närmare 17 procent efter bolaget redovisat en intäktsökning på 43 procent, och att rörelsevinsten ökat med 56 procent i det andra kvartalet.

Det europeiska läkemedelsverket EMA valde att inte ge någon rekommendation för bioteknikbolaget Oasmias äggstockscancerprojekt Apealea.

Oasmia var nöjda med beskedet, även om det hade önskat att det kom en positiv rekommendation, sade bolagets vd i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Bioteknikaktien rasade dock 32 procent efter att ha handlats upp rejält inför beskedet tidigare under veckan.

Hoists justerade resultat före skatt för det andra kvartalet var skralt, enligt analytikerkommentarer Nyhetsbyrån Direkt tagit del av efter kredithanteringsbolagets halvårsrapport. Aktien var ned 2,2 procent.

Fortsatt intensiv handel var det i forskningsbolaget Bioarctic. Aktien slutade ned 3,8 procent och förlorade därmed uppgången den hade kring lunchtid. På en vecka har Bioarctics aktie tappat 12 procent. Aktien har ändå stigit hisnande närmare 340 procent den senaste månaden.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1612.76
3527.18
12860.4
2818.82
25451.06
7737.42
22561.53
28610.12
1.17
10.3
8.84
68.9
74.79
0.25%
0.51%
0.4%
-0.66%
-0.3%
-1.46%
-0.68%
-0.67%
-0.04%
-0.04%
0.05%
0.31%
0.04%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto