Home > Morgonrapport: Makrohöjdpunkter i fokus under onsdagen

Morgonrapport: Makrohöjdpunkter i fokus under onsdagen

OMXS30 inledde gårdagen på plus men föll under eftermiddagen och avslutade marginellt ner. Index stängde tillslut på -0,11 procent till nivån 1624,44. Onsdagen innehåller flera intressanta makrohändelser att bevaka, där största fokus ligger på Feds protokoll från senaste policymötet. Wall street avslutade gårdagen på minus och under natten har även de asiatiska börserna över lag utvecklats ner. Sammantaget inför dagens handel väntar vi att OMXS30 inleder negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen inledde gårdagen upp, precis som föregående handelsdagar men backade under eftermiddagen och stängde marginellt ner. Nedgången i OMXS30 summerades till -0,11 procent till nivån 1624,44 där omsättningen landade på 15,6 miljarder kronor.

Vinnare under gårdagen i OMXS30 blev storbankerna Nordea och SEB som steg 2,1 respektive 1,1 procent. Steg gjorde även Kopparbergs Bryggeri som rapporterade under tisdagen. Bolaget ökade sin nettovinst med 28 procent i ett kvartal som blev det bästa någonsin för perioden sett till resultatet.

Tisdagens förlorare blev Ericsson som tappade -1,8 procent. Bidragande i fallet var att The Wall Street Journal meddelat att USA och Kina preliminärt kommit överens om att häva den amerikanska dispyten med kinesiska ZTE.

Noterbart under gårdagen var att Ekobrottsmyndigheten inledde en förundersökning av Cherrys VD Anders Holmgren med anledning av misstankar om insiderbrott. Aktien tappade -2,2 procent under eftermiddagen på beskedet.

Tisdagens skrala makroagenda innehöll statistik från SCB gällande arbetslösheten för april. Utfallet landade på 6,8 procent, icke säsongsrensat, vilket var något högre än prognoserna. Säsongsrensat uppgick arbetslösheten till 6,3 procent, väntat var 6,1 procent.

Onsdagen är sett till makro händelserik och innehåller en rad intressanta höjdpunkter. Inleder gör den svenska Riksbanken som publicerar sin rapport om finansiell stabilitet. Swedbank räknar med att Riksbanken detta halvår kommer att fortsätta att lyfta riskerna på bostadsmarknaden, hushållens skuldsättning samt de strukturella sårbarheterna som finns i det svenska banksystemet.

Vidare presenteras preliminära inköpschefsindex för maj för både euroområdet och USA. Utfallet i det konjunktursignalerande indexet förväntas i båda fallen ligga stabilt över den kritiska 50-nivån som enligt tumregeln markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. I EMU:s fall återstår det att se om inbromsningen i början av året är tillfällig eller början på en mer markerad nedgång. Indexet har nämligen sjunkit tre månader i rad sedan toppnoteringen på 58,8 i januari. Väntat från analytiker är en viss nedgång för det kombinerade PMI för industri och tjänster från 55,1 till 54,9. Motsvarande siffror från USA väntas som sagt ligga stabilt över 50-nivån men även oförändrat jämfört med föregående månad, där tjänste-PMI väntas ha stigit medan industri-PMI antas ha sjunkit något.

Dagens höjdpunkt utspelas på den nordamerikanska kontinenten när Fed publicerar protokollet från senaste policymötet. Fed lämnade som väntat räntan oförändrad och budskapet i pressmeddelandet ansågs peka mot en potentiell höjning i juni. Huruvida denna tolkning stämmer överens med protokollet återstår att se, men troligt är att eventuella hökaktiga diskussioner kan sätta fart på räntespekulationerna.

Stockholmsbörsens inledde gårdagen i positiv anda men handlades ner under eftermiddagen och föll tillslut med -0,11 procent till nivån 1624,44. Den senaste tidens styrka i OMXS30 där index har gått oerhört starkt har tagit på krafterna. Index tycks nu ha etablerat sig över viktiga motståndsnivåer men innan resan norrut fortsätter kan OMX behöva ta en paus, precis som de senaste dagarnas handel har antytt. Troligt är nu kraftsamling, där nedåtrekyler inte går att utesluta, för att bryta motståndsnivån vid ca 1645 som första utmaning.

Viktiga nivåer att bevaka vid nedgång är stödnivån vid ca 1590. Om index etablerar sig under denna nivå, särskilt om det sker under ökande handelsaktivitet, så kan det vara ett tecken på kortsiktig svaghet.

På lite längre sikt förblir våra utsikter präglade av vaksamhet. Delvis för att vi närmar oss den historiskt sett svaga höstperioden, men också på grund av den långa börshaussen vi har bakom oss. Försiktighet och återhållsamhet är således nyckelord vi med största sannolikhet kommer återkomma till på sikt.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

Tradedoubler (ändrat datum från 3/5) (kl 8.00)

Makrostatistik

 • Japan: Nikkei industri-PMI (prel) maj kl 2.30
 • Frankrike: arbetslöshet 1 kv kl 7.30
 • Frankrike: PMI (prel) maj kl 9.00
 • Tyskland: PMI (prel) maj kl 9.30
 • EMU: PMI (prel) maj kl 10.00
 • Storbritannien: KPI april kl 10.30
 • Storbritannien: PPI april kl 10.30
 • Storbritannien: husprisindex mars kl 10.30
 • USA: Markit PMI (prel) maj kl 15.45
 • EMU: hushållens förtroende (prel) maj kl 16.00
 • USA: försäljning nya hem april kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 • Riksbanken: publicerar rapport om finansiell stabilitet kl 9.30
 • Riksbanken: pressträff om finansiell stabilitet kl 11.00
 • Fed: protokoll från policymötet 1-2 maj kl 20.00
 • TF: konjunkturprognos kl 9.30
 • RGK: villkor obligationsemission kl 16.20

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen slutade marginellt lägre på tisdagen och hade därmed en svagare utveckling än Europabörserna där fordonstillverkare gynnades av beskedet att Kina sänker sina bilimporttullar. I Italien syntes samtidigt en viss marknadsåterhämtning. Ett par svenska storbanker avancerade medan telekombolaget Ericsson agerade sänke.

Stockholmsbörsens OMXS30-index backade med 0,1 procent till 1.624. Aktier för 15,6 miljarder kronor bytte ägare.

Bland vinnarna fanns storbanken Nordea som steg 2,1 procent och konkurrenten SEB som letade sig upp 1,1 procent. Stålbolaget SSAB steg 2,1 procent. Från handelsfronten meddelades att amerikanska ståltullar mot Kina blir kvar, trots de senaste dagarnas förbättrade handelsrelationer länderna emellan.

På förlorarsidan fanns Ericsson som tappade 1,8 procent. Enligt The Wall Street Journal har USA och Kina preliminärt kommit överens om att häva den amerikanska dispyten med kinesiska konkurrenten ZTE.

Bostadsbyggaren JM har sänkt priserna på bostadsrätter vid ett nytt bostadsprojekt på Liljeholmskajen i Stockholm. Bolaget uppger för Nyhetsbyrån Direkt att prisanpassningar är en naturlig del när så krävs. Aktien tappade 2,5 procent.

Clas Ohlson sjönk 4,1 procent till 80:15 kronor. I en analys från SEB Equities framgick att bolagets förändrade affärsidé att inkludera tjänster i hemmet, och den svaga online-positionen jämfört med konkurrenter som Amazon, ökar insatserna när bolaget under de kommande åren ska investera 1-2 procentenheter av sin rörelsemarginal i de strategiska initiativen. SEB har säljrekommendation med riktkurs 65 kronor.

Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning rörande spelbolaget Cherry avseende misstänkt insiderbrott med anledning av aktiehandel av bolagets vd Anders Holmgren. Aktien tappade 2,2 procent.

På vinnarlistan fanns solenergiproducenten Etrion som fortsätter upp efter att Lundin-familjen köpt en storpost i bolaget på 40 miljoner aktier. Aktien steg med 8 procent. Något pliktbud är dock inte att vänta trots att ägandet efter transaktionen överstiger 30 procent, då bolaget är kanadensiskt och kanadensiska regler gäller, sade Robert Eriksson, Lundingruppens talesman i Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt.

Bildskärmsleverantören Multiq redovisade ett något lägre kvartalsresultat, trots stigande försäljning. Fortsatt tillväxt och kostnadskontroll krävs för att förbättra resultatet, enligt den tillförordnade vd:n Lars Pålsson. Aktien sjönk 6,9 procent.

Kopparbergs Bryggeri, det högst värderade bolaget på NGM MTF, ökade sin nettovinst med 28 procent till 31 miljoner kronor. Aktien handlades upp 0,7 procent.

Electra sjönk 2,9 procent efter att ha sagt upp samarbetsavtalet med Empire med hänvisning till låga volymer.

Tele2 handlades utan utdelning på 4 kronor och sjönk med 4:15 kronor, motsvarande 3,7 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1624.44
3587.25
13169.92
2724.44
24834.41
7378.46
22684.89
30922.44
1.18
10.24
8.7
71.92
79.07
-0.11%
0.41%
0.71%
-0.31%
-0.72%
-0.21%
-1.2%
-0.98%
-0.14%
0.1%
0.27%
-0.39%
-0.63%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto