Home > Morgonrapport: ”Målbild på 1422 punkter, så länge 1369 är intakt…”

Morgonrapport: ”Målbild på 1422 punkter, så länge 1369 är intakt…”

Så länge marknaden befinner sig ovanför 1369 jobbar vi med målbilden att marknaden vill upp till 1422 punkter. Men redan om 1376 underskrids bör beredskapen höjas om att något kan vara fel. Vi kommer redan under de första dagarna av innevarande veckas handel få mer indikationer om huruvida uppgången kommer att fortsätta, eller om vi kommer att söka oss tillbaka in i intervallet.  

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

Helst vill man se mer luft pysa ur innan OMX tar ny fart
Helst vill man se mer luft pysa ur innan OMX tar ny fart

I fredagens morgonrapport slog vi fast att vi väntade oss en nedåtrekyl av något slag. Och mycket riktigt rekylerade marknaden under fredagens handel. Det blev inget våldsamt fall, utan rekylen blev precis sådär avmätt och intetsägande som den bör vara i en marknad som befinner sig i en stark uppåttrend. OMXS30-index balanserade kring 1377-1378 intradag för att slutligen stänga dagen på 1382 punkter, blygsamma 0,27 % ned.

Vi slog också fast i fredagens analys att marknaden på sikt, enligt traditionell teknisk analys, ville söka sig upp mot 1422. Beräkningsmodellen är rättfram och okonstlad. Skillnaden mellan högsta och lägsta i vårt intervall (1376-1330=) ger 46 punkter från vår utbrottsnivå 1376, vilket ger oss målkursen (1376+46=) 1422 punkter.

Men även om marknaden skulle söka sig uppåt är det stora frågetecknet hur denna uppgång kan komma att gestalta sig. Ser man till de kortsiktiga modellerna indikerar ett flertal av dessa att det snarare vore önskvärt med mer nedgångsrekyl eller ”på-stället-marsch” innan någon ny uppgångsimpuls kan bli aktuell.

Mer överskottsluft borde pysa ur ballongen innan index kan lyfta på riktigt.

OMXS30-index är upp 66 procent sedan botten 2011
OMXS30-index är upp 66 procent sedan botten 2011

Och ser man till den övergripande helhetsbilden är den dessvärre inte bekymmersfri. Vi har redan tagit de första vacklande stegen i en tveksam period, sett ur säsongsmässig synvinkel. Samtidigt har svenska index åtnjutit en oavbruten uppgång på 66 % sedan sommaren 2011.

Rekylerna har varit relativt få och skonsamma, och i de flesta fall hamnat inom intervallet 5 till 7 %. Men samtidigt som västvärldens börser rutinmässigt erövrar ny mark är det många placerare som rätteligen börjar ställa obekväma frågor.

Skall det verkligen vara så här enkelt och smärtfritt att tjäna pengar på börsen?

Visst säger ”Bull”: Centralbankerna kommer fortsätta blåsa nytt liv i bubblan, pengar är alltjämt extremt billiga, räntan är superlåg, och runt hörnet väntar någon form av stimulanspaket från ECB (i Juni).

Skulle inte tro det säger ”Bear”: Centralbankerna har blåst upp en bubbla, multipelexpansionen börjar bli fånigt ihållande, uppgången (utan kännbar rekyl) har hållit på för länge, och skuldsättningsproblematiken för västvärldens stater och övriga strukturella problem kvarstår.

Det krävs blott en nätt liten nyhetstuva för att stjälpa det här marknadslasset säger ”Bear”. Det krävs en regelrätt ”black swan event” för att bromsa in det här ångande lokomotivet säger ”Bull”.

Antalet kursdrivande nyheter är även denna vecka relativt få. Fokus skiftar nu alltmer från bolagsspecifika händelser (rapporter, utdelningar, stämmor) till makroekonomisk statistik och centralbankernas fortsatta handlingsplaner.

Börsens mesta kvalitetsbolag HM tar fart
Börsens mesta kvalitetsbolag HM tar fart

Låt oss kika på ett axplock av den kommande veckans händelser: På måndag kommer Campbell Soup med rapport, på tisdag är det dags för Home Depot och Vodafone. FED ”minute notes” kommer på onsdag, befintliga bostäder och nyanmälda arbetslösa (och rapport från HP) på torsdag, och försäljning av nya hem på fredag.

Inga potentiella ”game-changers” där inte…

Slutsats: Så länge marknaden befinner sig ovanför 1369 jobbar vi med målbilden att marknaden vill upp till 1422 punkter. Men redan om 1376 underskrids bör beredskapen höjas om att något kan vara fel. Vi kommer redan under de första dagarna av innevarande veckas handel få mer indikationer om huruvida uppgången kommer att fortsätta, eller om vi kommer att söka oss tillbaka in i intervallet.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Du har väl inte missat blogginlägget10 oumbärliga lärdomar varje placerare kan skaffa sig via Youtube…!”?

Missa inte dagens OMXS30-Analys av Anders Haglund kl 9.00 idag här på Tradingportalen!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Fredagens Marknadsutveckling

Handelsbanken på väg stänga gap
Handelsbanken på väg stänga gap

Stockholmsbörsen backade under veckans sista handelsdag och gick därmed lite sämre än övriga europeiska börser. Torsdagens svaga europeiska makrostatistik tyngde alltjämt och i Ukraina fortsatte oroligheterna. Lundin Petroleum var förloraren för dagen efter negativa nyheter från de norska oljefälten. Astra Zeneca toppade vinnarlistan. Vid stängning var OMXS30-index 0,3 procent ned till nivån 1.382,1. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 14 miljarder kronor.

De europeiska marknaderna handlades omkring eller strax under nollstrecket större delen av dagen, mot bakgrund av torsdagens dystra BNP-data för euroområdet. Därtill backade börsen i Portugal markant inför slutet på det finansiella stödprogrammet för landet.

Oron för utvecklingen i Ukraina var inte heller långt borta. Ukrainska trupper har enligt medieuppgifter vidtagit åtgärder för att tvinga bort pro-ryska separatister från deras baser. Samtidigt har USA och Storbritannien hotat med sanktioner om Ryssland stör det kommande presidentvalet i Ukraina.

Från USA kom emellertid positiva data för såväl bostadsbyggande som antalet bygglov i april. Båda måtten steg väsentligt mer än väntat och marknaden repade sig något på eftermiddagen. Den största dramatiken på Stockholmsbörsen stod Lundin Petroleum för. Enligt en norsk politisk överenskommelse ska oljeutvinningen på Johan Sverdrup-fältet drivas med elkraft från det norska fastlandet, i stället för med gasturbiner ombord på plattformarna.

ABB har börjat röra på sig
ABB har börjat röra på sig

För Lundin Petroleums del innebär det att utbyggnaden kan bli dyrare och eventuellt försenad, jämfört med de tidigare kalkylerna. Aktien tappade 3 procent.

Bland de större förlorarna märktes även Electrolux, som backade 1,9 procent. Tillväxten för vitvaruleveranser i USA bromsade in något under april jämfört med i mars, enligt branschstatistik. Breda nedgångar noterades också för råvarubolag och fordonsrelaterat. Boliden backade 1,5 procent, Lundin Mining 1,7 procent och guldgrävaren Semafo 1,4 procent. Ett undantag var diamantproducenten Lucara Diamond, som steg 1,3 procent. Fredagens diamantauktion utföll väl, i nivå med tidigare schemalagda auktioner under året, lät vd William Lamb förstå i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Bland fordonsaktierna backade Volvo 2,2 procent. Underleverantörer som Haldex och Concentric tappade 2,1 respektive 2,6 procent.

I toppen av index dominerade Astra Zeneca, med en uppgång på 2,2 procent. Finansminister Anders Borg, näringsminister Annie Lööf och utbildningsminister Jan Björklund kallade Pfizers budtrevanden för ”kortsiktig kapitalism” i en debattartikel i Wall Street Journal på fredagen.

Även Ericsson har visat framfötterna
Även Ericsson har visat framfötterna

Nära toppen var också snustillverkaren Swedish Match, normalt ett säkert defensivt kort. Aktien steg drygt 2 procent. Utanför storbolagsindex var försvarskoncernen Saab ned 1 procent inför söndagens folkomröstning om Gripen i Schweiz.

Vidare har Läkemedelsbolaget Medivirs hepatit C-preparat Simeprevir fått marknadsgodkännande i EU. Aktien rusade drygt 7 procent. Rapportbolagen Black Earth Farming och Raysearch backade 2,5 respektive steg 2,3 procent.

Kinnevik tycks att döma av Stockholmsbörsens omsättningsstatistik, som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av, vara på väg att den 1 juli ersätta Scania i OMXS30.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

Klassisk Shake and Fake i MTG
Klassisk Shake and Fake i MTG

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Novestra (ändrat datum fr 24/4), Björn Borg (kl 8.30)
NGM
– Kilimanjaro Gold Holding
FIRST NORTH
– Genovis
AKTIETORGET
– BCS, Enzymatica (ändrat datum från 20/5), Mycab

STÄMMOR
– Cassandra Oil (extra), Catella (ändrat datum från 22/5), Enzymatica, Novestra (ändrat datum fr 24/4), Oriflame (även extrastämma direkt efter)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Björn Borg: analytiker- och pressträff kl 9.00

BÖRSSTATISTIK

Storbrittaniens största dagligvarokedja Tesco intressant turnaround-case
Storbrittaniens största dagligvarokedja Tesco intressant turnaround-case

– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Fenix Outdoor: anmälningstid i Nidrons administrativa bud (för att byta legal hemvist) inleds (avslutas 16/6)
– Victoria Park: första dag för handel i B-aktien på Stockholmsbörsen

EXKLUSIVE UTDELNING
– Autoliv (0:52 usd), Betsson (första dag för handel utan inlösenrätt), Zinzino (0:10 kr)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Torontobörsen stängd

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: Rightmove husprisindex maj kl 1.01
– Japan: maskinorder mars kl 1.50
– SCB: arbetskraftsundersökning (AKU) april kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: byggproduktion mars kl 11.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.