Home > Morgonrapport: ”Målkurs 1355 till att börja med, men bräckligt USA innebär ”sell-the-rallies”…

Morgonrapport: ”Målkurs 1355 till att börja med, men bräckligt USA innebär ”sell-the-rallies”…

Vår arbetshypotes är att OMX-index försöker stänga igen det gäckande gapet vid 1355, kanske rentav går aningen högre (ända upp till 1373?). Men vi är på god väg att bli betydligt mer försiktiga i vår inställning. Det finns en viss risk att de amerikanska säljarna tar taktpinnen på allvar inom några dagar och med fast hand för världens börser mot sydligare breddgrader. Ännu så länge är detta enbart spekulationer, och som bekant kan rapportperioden ställa till det för alla former av framåtblickande analys.

Men vi tror att den vaksamme swing tradern gör klokt i att sälja selektivt in i en eventuell uppgång under kommande dagar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMX tar sikte på 1355, men amerikanska ugglor lurar i mossen
OMX tar sikte på 1355, men amerikanska ugglor lurar i mossen

Vi skrev i gårdagens morgonrapport att ”sannolikt kommer dagens handel att erbjuda goda möjligheter för den påpasslige swing tradern att köpa stabila, nedtryckta aktier på överdriven svaghet med en förhoppning om en framtida stängning av gapet vid 1355 i bakhuvudet.” Och med facit i hand kan vi konstatera att detta scenario, åtminstone delvis, har infriats. Marknaden öppnade svagt och skakigt, i linje med de nivåer vi ritade ut i gårdagens diagram, testade av beslutsamheten hos köparna och gick sedan i linje med vår analys upp för att stänga på dagshögsta och därmed närma sig gapet vid 1355 högst betänkligt.

Vi skrev vidare att ”lite mer kortsiktig handel kring dessa nivåer är nödvändig innan marknaden kan komma att påbörja nästa rörelse”, och markerade då i gårdagens diagram ungefär de nivåer där marknaden tvekade igår innan den sedermera bestämde sig för att med kraft röra sig uppåt.

Men varför denna tvekan egentligen?

Marknaden öppnade i nära anslutning till en psykologiskt viktig nivå där många aktörer övervägde att sälja sina innehav, och i vissa fall säkerligen agerade på instinkt och stängde igen sina positioner. ”I regel vill man vara köpare, när andra överväger att sälja.” skrev vi i ju gårdagens analys. Och det var i precis ett sådant läge vi befann oss i, vid börsöppning igår. Vi misstänkte att öppningen skulle vara lurig, svekfull och känsloframkallande. Vi anade att ”öppningscallen” skulle medföra att marknaden inledde dagens dans med ”benen dinglandes provokativt över avgrunden”. Hur kunde vi veta detta?

Det kunde vi inte. Vi misstänkte. Vi anade. Vi gissade.

Och det är tyvärr aldrig närmare än så man kan komma avseende professionell aktiehandel. Det är ingen exakt vetenskap och det finns inga absoluta sanningar. Det är snarare en konstart, där en mängd väsensskilda pusselbitar bildar delar av en någorlunda greppbar helhetsbild, där inget scenario helt kan uteslutas, och där man som marknadsaktör aldrig känner sig bättre än sin senaste affär.

Man kan ”tilta oddsen” aningen till sin fördel, göra sin hemläxa bättre än bordsgrannen, och be en stilla bön till ”börsguden”. Men i slutändan är ändå marknadens nycker av så svårprognosticerad karaktär att vi bara kan hoppas ha något mer rätt än fel. Och i de fall vi har fel erkänner vi vårt misstag utan förbehåll, tar vår förlust medan denna fortfarande är hanterbar, och inväntar tålmodigt nästa läge där oddsen talar till vår fördel.

Svårare än så behöver det inte vara.

Nasdaq manar till viss eftertanke och återhållsamhet
Nasdaq manar till viss eftertanke och återhållsamhet

Våra trogna läsare vet också att vi i gårdagens brev skrev ”Men det är inte läge att gå ”all-in”. Den bekymmersamma bild som de amerikanska börserna förmedlar medför att man fortfarande bör iaktta viss återhållsamhet i sin övergripande positionering.” Dessvärre tror vi att det finns en risk att vi kommer få återkomma till denna typ av resonemang framgent. I min initiala analys väntade jag mig en vändning ”på avgrundens rand” (nära 1335), en kraftfull rusch uppåt och ett perfekt läge att sälja samtliga innehav på åtminstone 1355 (gapet täcks igen), i bästa fall ända upp till 1373.

Men den bräckliga bild som de amerikanska börserna fortsätter att insinuera gör mig alltmer bekymrad. Vi räknar med att USA åtminstone tänker ge oss den nödvändiga respiten att täcka igen gapet vid 1355 innan säljarna tar kontrollen över rodret. Men jag anar fortfarande att det lurar illavarslande faror i det amerikanska börsvattnet, och ett uppställ härifrån bör föranleda den försiktige generalen- till att bli just försiktig.

Läge för lite surr från telefon, mail och chatt med folk som har (eller åtminstone borde ha) koll.

”Det blir extra intressant att kolla på Avanza imorgon (Avanza släpper rapport idag 8.15) nu när Qviberg är kort 200 000 aktier (Öresund har en blankningsposition i Avanza enligt FI:s blankningslista). Bolaget gör ju det mesta rätt, men själva aktien kanske är lite väl sträckt. Intressant läge.”, skriver en före detta market maker. En berest värdeinvesterare med bred dialekt: ”Många globala värdeinvesterare är bra nöjda med sig själva just nu. Samsung som ju är ett i princip obligatoriskt kärninnehav i portföljen för de flesta VI (Value Investors) har haft ett riktigt fint år, verkar immuna mot vinstvarningar, och handlas fortfarande kring ATH.” En skeptisk räntekille tycker världen blivit galen: ”Det är lite av ett tunnelseende. Det har gått så långt att många helt har slutat titta på underliggande (bolag). En del tittar bara på ”ask yield” och inget annat. Det kan gå oerhört fort när återställaren kommer.”

Tillbaka till marknaden, och någon form av (förhoppningsvis) intelligent slutsats.

Vår arbetshypotes är att OMX-index försöker stänga igen det gäckande gapet vid 1355, kanske rentav går aningen högre (ända upp till 1373?). Men vi är på väg att bli betydligt mer försiktiga i vår inställning. Den bild som förmedlas från det stora landet på andra sidan Atlanten är alltför oroväckande för att kunna negligeras.

Det finns en viss risk att de amerikanska säljarna tar taktpinnen på allvar inom några dagar och med fast hand för världens börser mot sydligare breddgrader. Ännu så länge är detta enbart spekulationer, och som bekant kan rapportperioden ställa till det för alla former av framåtblickande analys. Men vi tror att den vaksamme swing tradern gör klokt i att sälja in i en eventuell uppgång under kommande dagar.

Det finns en inte helt oäven risk att en eventuell nedgång i USA kan komma snabbt och med oväntad kraft.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Missa inte Anders Haglunds högintressanta och omåttligt populära OMX-Analys !

Missa inte morgondagens populära Råvarurapport!

Gårdagens Marknadsutveckling

Dymmelveckans blåmåndag blev en stillsam dag för Stockholmsbörsen, som i likhet med de större europeiska börserna handlades på den svaga sidan i relativt måttlig omsättning under större delen av dagen. På eftermiddagen gav stabil amerikansk makrostatistik index en knuff uppåt. Oron i Ukraina tyngde initialt humöret och investerarna var ovilliga till något större risktagande inför den stundande rapportsäsongen. Bland vinnarna för dagen märktes ett antal verkstadsbolag, medan Nokia tyngde. Vid stängning var OMXS30-index 0,3 upp procent till 1.348,2. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13 miljarder kronor.

Situationen i Ukraina förvärrades under helgen. Proryska separatister stormade ytterligare en myndighetsbyggnad i östra Ukraina och landets president förklarade att Ukraina kommer att inleda en antiterroristoperation sedan separatisterna inte hörsammat ett ultimatum att lägga ned vapnen. ”Det har blivit mer intensivt och vi är i en situation som ställs på sin spets. Hittills har det varit en rätt avslappnad attityd från kapitalmarknaden till det, men det är väldigt oroligt nu i ett antal städer och områden”, kommenterade Stefan Olsson, analytiker på Ålandsbanken. I motsatt riktning verkade dock eftermiddagens uppmuntrande statistik över detaljhandeln i USA, som visade en större uppgång än väntat. Med stöd av stigande amerikanska börser vände därefter även Stockholmsbörsen upp över nollstrecket.

Flera verkstadsbolag noterade rejäla uppgångar. I sektorn stack Sandvik och Atlas Copco ut med avancemang knappt 2 procent, följt av SKF. Även flera bolag med råvarukoppling hade en bra dag. Oljebolaget Lundin Petroleum adderade 1,2 procent, gruvbolagen Lundin Mining och Boliden ännu lite mer och SCA hela 2,9 procent. Börsvinnare blev dock medicinteknikbolaget Getinge, som steg 3,4 procent. Sett till året hittills är aktien emellertid fortfarande ned 18 procent. Tungviktaren H&M presenterade sitt nästa designsamarbete: det blir Alexander Wang, chefsdesigner på Balenciaga, som får uppdraget. Aktien steg 0,2 procent.

Svagast i OMXS30 var Nokia, som förlorade 2,2 procent. Ericsson handlades utan rätt till utdelningen om 3:00 kronor per aktie. Justerat för detta var aktien på plus för dagen. Saab har ingått en avsiktsförklaring om att köpa gamla Kockums varv av Thyssenkrupp. Handlingarna är dock inte bindande, uppger Saab. Aktien sjönk 1 procent. Inte heller Hexagons köp av det amerikanska Mintec hem hos investerarna, som sände Hexagon 1,9 procent ned. En rad mindre bolag med exponering mot fordonssektorn backade. Finnvedenbulten, Haldex, Concentric och Bilia hörde till de större förlorarna med kurstapp på 2-3 procent. Alla har de en stark inledning på året bakom sig.

Styrelsen i kosmetikaförsäljaren Oriflame, med stor verksamhet i Östeuropa och Ryssland, kommer enligt ett förslag till stämman att få möjlighet att sänka den föreslagna utdelningen om 1 euro per aktie. Aktien tappade 0,7 procent. Dagens Industri gav fastighetsbolaget Wihlborgs en köprekommendation och aktien steg 1,6 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Atrium Ljungberg (kl 8.30), Avanza (kl 8.15), Creades (kl 8.30), SKF (ändrat datum) (kl 8.00)
FIRST NORTH
– Cortus Energy
AKTIETORGET
– FX International
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Intel (efter USA-börsernas stängning), Johnson&Johnson, Roche (kl 7.00), Yahoo (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Cefour, Insplanet (extra), New Equity Venture (extra), Orexo

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– SKF: telefonkonferens kl 9.00

BÖRSSTATISTIK
– Clas Ohlson: presenterar försäljningssiffror för mars kl 8.00
– H&M: presenterar försäljningssiffror för mars kl 8.00
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Swedol: försäljningsrapport för mars kl 8.50

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Ecomb: anmälningstid i nyemission avslutas
– Hexatronic: första dag för handel på First North efter flytt från Aktietorget
– Pledpharma: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– HIQ (inlösenrätt , motsv 2:60 kr)

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC butiksförsäljning mars kl 1.01
– Finland: BNP-indikator februari kl 8.00
– Mäklarstatistik: bostadspriser mars kl 8.00
– Valueguard: bostadspriser mars kl 9.00
– Storbritannien: KPI mars kl 10.30
– Storbritannien: PPI mars kl 10.30
– EMU: handelsbalans februari kl 11.00
– Tyskland: ZEW-index april kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– Polen: KPI mars kl 14.00
– USA: KPI mars kl 14.30
– USA: Empire Manufacturing Index april kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: TICA-data februari kl 15.00
– USA: NAHB husmarknadsindex april kl 16.00

CENTRALBANKER
– RBA: protokoll från räntemöte i april kl 3.30
– RB: publicerar rapport om finansiell infrastruktur 2014 kl 9.30
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.15
– Fed: Janet Yellen talar vid konferens om finansmarknader kl 14.45

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto