Home > Morgonrapport: ”Målkurs 1366 spikades, överväg vinsthemtagning nära dagens öppning…”

Morgonrapport: ”Målkurs 1366 spikades, överväg vinsthemtagning nära dagens öppning…”

OMX-index stängde exakt på vår målnivå 1366 igår, Nasdaq fortsatte uppåt helt enligt plan, och några av de snabbspringare vi lyfte fram i förrgår är de som driver teknologibörsen uppåt. Vår bedömning är att det kan vara läge att ta vinst för den kortsiktige OMX-aktören i anslutning till dagens öppningscall, under förutsättning att man handlar upp OMX till intervallet 1373-1378

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMX - överväg ta vinst på stark öppning
OMX – överväg ta vinst på stark öppning

Vi fick vår vändning uppåt i förrgår nästan exakt där vi ville ha den. Och därmed var vägen, enligt vår analys, öppen för OMX att med mycket hög sannolikhet skulle stänga igen gapet vid 1366 under gårdagens handel. Vi skrev i gårdagens morgonrapport: ”Och precis som vi ritade ut i gårdagens OMX-diagram söker sig den uppåtriktade pilen mot exakt 1366 punkter”. Och vi kan konstatera så här i efterhand att det var exakt där vi stängde igår, eller närmare bestämt 1366,53 om man skall vara petig. Varför är då 1366 så viktigt?

Av flera orsaker…

Dels stängs gapet igen, och dels utgör det en ”vibrational point”. Att gapet stängs är egentligen av underordnad betydelse. Det verkliga gapet var vid 1368, men ändå valde vi att sätta 1366 som målkurs. Det har att göra med att ”vibrational points” är oerhört träffsäkra. Det sker en vändning eller stängning på dessa nivåer i 95 fall av 100. Marknaden går i princip aldrig rakt igenom dessa nivåer. Och eftersom vi hade en ”vibrational point” beräknad till 1366,24, men gapet egentligen stängdes först vid 1368, valde vi 1366 som målkurs.

”Vibrational points” är en teknik som återfinns i W.D. Ganns manualer från 1800-talet.

Jag har aldrig förstått VARFÖR de fungerar. Men jag har (skeptiskt) konstaterat ATT de fungerar. Jag har använt dem i drygt 15 års tid och blir fortfarande lika förvånad varje gång. Men eftersom vi nu har haft vår stängning på 1366,53 har vår ”vibrational point” infriats, och vi kan istället gå vidare i vår analys. Läser vi innantill från gårdagens marknadsbrev står det att vi siktar på ”1366 idag eller imorgon. Och det skulle inte förvåna mig ett dugg om det drog iväg betydligt högre än så.”

Och det är i där vi nu står. Med frågan: hur mycket högre än 1366 kan det egentligen gå?

Den frågan har flera svar. Det beror nämligen på vilket tidsperspektiv man handlar på. För den kortsiktige aktören är det sannolikt ett bra tillfälle att åtminstone ta en del vinst en liten stund efter dagens öppningscall, under förutsättning att man handlar upp OMX i närheten av 1373-1378 i anslutning till öppningen. Tanken är då att det sannolikt kommer bättre lägen, med betydligt lägre risk, längre fram. För den mer långsiktige aktören kan vi inget annat göra än att konstatera att den långa och medellånga trenden alltjämt pekar uppåt.

Ta del av vinst i momentum-aktierna
Ta del av vinst i momentum-aktierna

Vi skrev också i gårdagens morgonbrev att vi nu ”hoppas och förväntar oss att Nasdaq följer upp gårdagens fina stängning med mer tryck mot uppsidan”.

Vi kan konstatera idag att också Nasdaq följt vår analys väl, med en stängning som var upp 1,72 % ytterligare igår. Och om man undrar vilken kategori det är som har dragit är det just den kategori av snabbspringare som vi lyft fram här på Tradingportalen både igår såväl som i förrgår. Nästan samtliga de aktier vi belyste i vår senaste Nasdaq-överblick i förrgår har på bara två dagar tjurrusat ordentligt. (Facebook är upp 7,3 % bara idag). Där kan det vara läge att plocka en del vinster för den kortsiktige aktören, även om det i ärlighetens namn ser ut som det finns mer att ge för vissa på sikt (i synnerhet Netflix).

”FED minutes” och den stundande rapportperioden i all ära, men dagens ”snackis” på marknaden kan istället bli gårdagkvällens ”Efterlyst” på TV3 där den man som är misstänkt som Fingerprint-bedragaren fångats på bild i en Pressbyrån-butik. (Vill man läsa mer om härvan beskrev jag den för länge sedan här). Nu får man i och för sig tillstå att det inte finns så där jättemycket att gå på. Personen ifråga hade uppdragen jack-krage och neddragen keps, och gav därmed varken EBM eller TV-tittarna mycket att gå på…

Vad har vi då för klok slutsats för dagen? Impulsvågen uppåt är fortfarande i kraft, men vi tycker att (åtminstone) den kortsiktige aktören gör klokt i att ta åtminstone en del vinst en liten stund efter dagens öppningscall, under förutsättning att man handlar upp OMX i närheten av 1373-1378 i anslutning till öppningen…

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Läs även vårt färska veckovisa Råvarubrev!!

Läs även vår genomgång av Nasdaq-aktierna Google, Facebook, Netflix och Twitter! Samtliga har rusat ordentligt sedan vi skrev vår Analys i förrgår!

Missa inte den populära Veckorapporten!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen handlades högre på onsdagen även om uppgången avtog något under sluthandeln. Utvecklingen bland Europabörserna var överlag varierande positiv. Den amerikanska aluminiumjätten Alcoas rapport som överträffade förväntningarna agerade plusbränsle. På hemmaplan höll Riksbanken sin styrränta orörd och på bolagsfronten steg Ratos efter höjd rekommendation.Storbolagsindexet OMXS30 slutade upp 0,4 procent till 1.366,5. Omsättningen nådde 13,4 miljarder kronor. ”Alcoa var bättre än väntat och det speglar väl av sig. Det är också mycket pengar som håller kurserna uppe, när räntorna väl stiger blir det annorlunda. Vårpropositionen och räntebeskedet i Sverige var väntade och hade ingen betydelse. Annars känns det som att Ukraina och Ryssland kommer att öka i fokus framöver, och då tyvärr på ett negativt sätt”, kommenterade en förvaltare till Nyhetsbyrån Direkt.

Den internationella makroscenen var tämligen lugn på onsdagen medan svensk dito var desto matigare. Riksbanken höll som väntat sin styrränta oförändrad men var mer duvaktig än väntat då den sänkte sin framtida bedömning av styrräntenivån, räntebanan, oväntat mycket. ”Det vi tar till oss är att de kraftigt reviderar ned räntebanan. Vi har också två reservanter som ville sänka räntan”, sade Knut Hallberg på Swedbank. Onsdagens andra stora svenska makrohållpunkt var regeringens vårbudget. Här höjde regeringen sin tillväxtbedömning för i år, men sänkte för 2015-2016. På börsgolvet hamnade Ratos högt upp vinnarlistan, plus 6,4 procent, efter att UBS gjort helt om i sin syn på investmentbolaget och nu rekommenderar köp. ”Med portföljbolagens exponering mot ett Europa där slutmarknaderna förbättras, kommer marginalerna fortsätta att stärkas”, argumenterade UBS.

Bland övriga aktier som klådde index med råge noterades tungviktare som Swedish Match, Securitas, Ericsson och Telia Sonera. Atlas Copco, SCA och Nordea draperades emellertid alla i rött. Även Scania backade, ned 0,7 procent, till 191 kronor. En bit ifrån Volkswagens bud om 200 kronor. Fjärde AP-fonden nobbade på onsdagen VW-budet. Enligt SME Direkt bedömer dock fyra av fem analytiker att Volkswagens bud faktiskt går igenom. Industrivärden steg 0,7 procent trots en säljrekommendation i Dagens Industri. Börsnykomlingen, tillika fastighetsbolaget, D Carnegie lyfte till 45 kronor från noteringskursen på 39 kronor. Kappahl klättrade 2,2 procent. Swedbank har höjt sin rekommendation till köp samtidigt som storägaren Ferd AS sålt hela sitt innehav i bolaget, nästan 6 procent.

Affärsvärlden rekommenderade köp i Odd Molly, som svarade med att hoppa iväg hela 18 procent, men sälj i Orexo och Biogaia. Dessa backade med nästan 6 respektive knappt 4 procent. AAK:s belgiska bageriförvärv såg till att fettaktien smörjdes upp 1,6 procent. Diamantbolaget Lucara steg ytterligare 4 procent inför Lundin-bolagets diamantauktion på torsdagen. Raysearch avancerade hela 15 procent sedan strålterapibolaget förlikats i en segdragen amerikansk stämningsprocess.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Bergs Timber
AKTIETORGET
– Taurus
ÖVRIGA NORDEN
– Tryg (kl 7.30)

STÄMMOR
– Aker Solutions, Amhult 2, Bilia, Björn Borg, Gunnebo, Husqvarna, Kvaerner, Lifeassays, Norske Skog, Orkla, Profilgruppen, SCA, Topdanmark, Transmode,
Trustbuddy International

BÖRSSTATISTIK
– Detaljhandel: månadsförsäljning Gap, L Brands
– Nordic Mines: produktionsrapport för 1 kv
– Venue Retail Group: försäljningssiffror mars kl 13.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Karo Bio: beräknas meddela utfall i nyemission
– WNT Research: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 29/4)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Connecta (0:70 kr), Havsfrun (1:50 kr), Lundbergs (4:60 kr), Nobia (1:00 kr), Rockwool (10:40 dkk), Sanoma (0:10 eur)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Lucara Diamond: håller diamantauktion

MAKROSTATISTIK
– Japan: maskinorder februari kl 1.50
– Svensk Handel Stil: stilindex mars kl 6.00
– Storbritannien: RICS boprisindex mars kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion februari kl 8.45
– Frankrike: KPI mars kl 8.45
– Danmark: KPI mars kl 9.00
– Nederländerna: KPI mars kl 9.30
– SCB: småhusbarometern mars kl 9.30
– SCB: KPI mars kl 9.30
– Norge: KPI mars kl 10.00
– EMU: husprisindex 4 kv kl 11.00
– Irland: KPI mars kl 12.00
– USA: nyanmälda arbetslösa v 14 kl 14.30
– USA: importpriser mars kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
– Kina: handelsnetto mars

CENTRALBANKER
– Sydkorea: räntebesked kl 3.00
– ECB: månadsrapport kl 10.00
– BOE: räntebesked kl 13.00

MAKRO ÖVRIGT
– FI: bolånerapport kl 8.00
– SBAB: Mäklarbarometer kl 8.00
– FI: presskonferens om bolånerapport kl 10.00
– Opec: månadsrapport kl 12.30
– RGK: annonserar realobligationsemission kl 16.20
– G20: finansministrar och centralbankschefer har möte i Washington

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto