Home > Morgonrapport: ”Målkurs 1422 på sikt, märkligt call-förfarande grumlar bilden.”

Morgonrapport: ”Målkurs 1422 på sikt, märkligt call-förfarande grumlar bilden.”

Konventionell analys säger fortfarande att en kortsiktig rekyl borde stå inför dörren, problemet är att vi har att göra med en okonventionell marknad. På sikt vill antagligen marknaden upp till 1422 punkter, men det är i dagsläget mycket svårt att beskriva färden dit. Vår gissning är ändå att en viss nedrekyl ligger i korten, men marknaden beter sig märkligt, och särskilt då i samband med callen, vilket gör all analys mindre tillförlitlig.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

Ett tydligt brott av 1376 för OMX
Ett tydligt brott av 1376 för OMX

I gårdagens morgonrapport skrev vi att ”vår gissning är att marknaden vill söka sig högre, men den befinner sig i ett läge där den borde behöva vila och kraftsamla först”. Men marknaden vilade inte. Ett par timmar efter att morgonrapporten publicerats (brukar komma kring kl 05.00), närmare bestämt klockan åtta, drämde H&M till med en försäljningssiffran som steg med 17 % (mot väntade 10 %) avseende April månad.

Och marknaden tryckte välförtjänt upp Stockholmsbörsens mest betrodda kvalitetsaktie som, efter en smått bisarr ”månadsrull”-inspirerad stängningscall, slutade dagen upp med 3,65 %. OMXS30-index stängde upp 0,72 %, men rensat för H&M var index upp blygsamma 0,25 %. Därmed är motståndet vid 1376 tydligt penetrerat och tärningen är kastad.

Vad händer nu då?

Innan vi blickar framåt kan det vara på sin plats att först blicka bakåt. Det är ändå fredag, och i sedvanlig ordning är det dags för lite självrannsakan. Vad hände egentligen i veckan som gick, hur hanterade vi det och vad kunde göras bättre?

Dags för en snabb summering.

I måndagens morgonrapport lovade vi med pompa och ståt att ”Ett utbrott ur intervallet 1330-1376 är sannolikt aktuellt under innevarande eller nästa vecka, varför vi förordar en allmänt förhöjd beredskap.” Och i tisdagens morgonrapport slog vi fast att detta utbrott sannolikt skulle ske mot uppsidan. I onsdagens rapport skrev vi att det prognosticerade utbrottet uppåt sannolikt skulle ske betydligt snabbare än inom ramen för de två veckor vi hade satt upp som bortre tidsgräns. Och vi gissade också under både onsdagen och torsdagen att vi skulle få en sidledes eller nedåtrekylerande börs.

Hur blev utfallet?

Vi fick vårt utbrott ur intervallet precis som vi skrev i måndagens morgonrapport. Det blev ett utbrott mot uppsidan, precis som vi skrev i tisdagens morgonrapport. Det kom snabbare än inom de två veckorna, helt i enlighet med vad vi lovade i onsdagens rapport. Avseende den avslagna börs med sidledes utveckling eller nedåtrekyl som vi utlovade inför både onsdagen och torsdagen fick jag fel. På onsdag gick vi upp 0,2 %, vilket kanske kan klassas som halvrätt. Men under gårdagens handel stängde OMXS30-index upp 0,72 %, medan jag hade gissat på nedrekyl eller ”på-stället-marsch” för dagen.

Där hade jag fel.

OMX intradag belyser besynnerlig stängningscall
OMX intradag belyser besynnerlig stängningscall

Sett för veckan som helhet gick det OK. Det fel jag hade avseende torsdagens utveckling tillskriver jag i viss mån de starka sifforna från H&M. Sådant går aldrig att parera för, och jag kommer säkerligen att ha många sådana fel i framtiden också.

Men låt oss sluta prata om begångna fel och istället fokusera på att göra framtida rätt.

Två rörelsedrivande siffror idag. Bostadsbyggande kommer (kl 14.30) samt Michigan index som kommer (15.55). Marknaden är fortsatt mycket svår att sätta fingret på. All konventionell analys pekar mot att en snar rekyl nedåt borde ligga i korten. Samtidigt har denna marknad visat med önskvärd tydlighet att den inte är konventionell.

Enligt traditionella teknisk analys skall vi ju som bekant ta oss upp (1376-1330=) 46 punkter från vår utbrottsnivå 1376, vilket skulle ge oss en målkurs på (1376+46=) 1422 punkter. Och kanske är det där vi skall stanna i denna veckas analys. Marknaden vill uppåt, men i nuläget är det svårt att fastställa hur den krokiga och brokiga vägen dit kommer att se ut. Allt annat lika kommer jag antagligen att leta säljlägen nära öppning idag, men återigen är allt avhängigt av var vi öppnar och hur denna öppning gestaltar sig.

Slutsats: Konventionell analys säger fortfarande att en kortsiktig rekyl borde stå inför dörren, problemet är att vi har att göra med en okonventionell marknad. På sikt vill antagligen marknaden upp till 1422 punkter, men det är i dagsläget mycket svårt att beskriva färden dit. Vår gissning är ändå att en viss nedrekyl ligger i korten, men marknaden beter sig märkligt, och särskilt då i samband med callen, vilket gör all analys mindre tillförlitlig.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Du har väl inte missat blogginlägget10 oumbärliga lärdomar varje placerare kan skaffa sig via Youtube…!”?

Missa inte dagens Veckobrev av C-G Gyllenram idag här på Tradingportalen!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen stängde på ett rejält plus på torsdagen trots att USA och större Europabörser backade. H&M drog mycket av lasset efter stark försäljning i april. Framför allt var det i stängningscallen som kurserna i flera indextunga bolag rusade.

”Det var aktier som H&M, Astra Zeneca, Ericsson, Telia Sonera och några till. Jag ser det som en indexkörning eftersom det sker samtidigt som alla andra börser går ner. Det finns ingen annan anledning än att någon tjänar på det”, sade en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt. Vid stängning hade OMXS30-index stigit 0,7 procent till 1.386 och omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på goda 20,8 miljarder kronor. Under dagen nådde OMXS30 som högst 1.386,5 – årets högsta notering, men en bit under all time high-noteringen från mars 2000 som är 1.548.

”Stockholm var starkare än andra börser mycket på grund av H&M. Nu stängde det onormalt högt i dag, men beroende på hur det går i USA tar vi det därifrån”, kommenterade mäklarchefen vidare. USA:s industriproduktion under april minskade 0,6 procent jämfört med månaden före. Väntat var att den skulle ligga på samma nivå som i mars och statistiken fick terminerna att sjunka innan öppning i New York. En klen rapport från Wal-Mart bidrog till att sänka humöret ytterligare.

H&M stärktes 3,6 procent efter att försäljningen i april stigit 17 procent i stället för väntade 10. Enligt bolagets ir-chef Nils Vinge låg en bra påsk och gynnsamt väder bakom statistiken. ”Försäljningsutvecklingen under mars, april och maj ska ses ihop eftersom de månaderna normalt påverkas mer av kalender- och vädereffekter än andra perioder.April i år hade vi ett mer normalt väder för säsongen medan det i fjol var osedvanligt kallt”, sade han till Direkt.

Förutom H&M rapporterade bland annat även Clas Ohlson försäljningssiffror för april och kursreaktionen för företaget från Insjön blev plus 1,8 procent. Några kvartalsrapporter droppade in och huvudnumret Nibe steg 5 procent efter sin rapport, trots kraftig kursökning tidigare i år. Africa Oils uppdatering innebar däremot att flera borrningsresultatförhoppningar kom på skam och tillsammans med de resultat som redovisades sjönk aktien 2,8 procent.

”Det är ett antal småfaktorer som samverkar för att aktien går ned och kursreaktion är rimlig”, sade Nordea-analytikern Christian Kopfer till Direkt. B&B Tools rapport, med fördubblad nettovinst och höjd utdelning, var desto muntrare läsning och aktien tog ett skutt på 8,4 procent. Pricer har i skymundan fått en helt ny styrelse, med Bo Kastensson som ny ordförande, sedan bolagsstämman i förra veckan utsatts för en ägarkupp. Aktien reagerade snarast positivt på detta och Pricer stängde 4,3 procent högre.

Atrium Ljungberg backade 5,5 procent till 102 kronor efter onsdagskvällens utförsäljning av storposter på kursen 97 kronor, från huvudägarna och bolaget självt, i syfte att öka likviditeten. Sammanlagt kom 8,3 procent av bolaget ut på marknaden.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Raysearch (kl 7.45), Black Earth Farming (kl 8.00)
FIRST NORTH
– Confidence, Kentima Holding, Mackmyra, Shamaran
AKTIETORGET
– C-Rad, Elverket Vallentuna, Medirätt, Micropos Medical
ÖVRIGA NORDEN
– Archer (före Oslobörsens öppning)

STÄMMOR
– Betting Promotion, Fint, Micropos Medical, Zinzino

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– B&B Tools: investerarmöte kl 8.00
– Black Earth Farming: telefonkonferens kl 9.00
– Telekom: Redeye arrangerar paneldebatt med PTS, Telia, Alltele, Bredband2 och DGC kl 10.00-11.45
– Xano: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för personbilar i april i Europa

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Ages: första dag för handel på First North efter avknoppning från Xano
– Mackmyra: meddelar utfall av nyemission omkring i dag
– Scania: förlängd anmälningstid i Volkswagens bud avslutas
– True Heading: anmälningstid i nyemission avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Availo (1:00 kr+24:50 kr extra), Hifab (0:20 kr), Inxl Innovation (0:07 kr), Nibe (2:35 kr), NSP Holding (0:25 kr)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Lucara Diamond: håller diamantauktion

MAKROSTATISTIK
– Japan: industriproduktion (def) mars kl 6.30
– Österrike: KPI april kl 9.00
– EMU: handelsbalans mars kl 11.00
– USA: bostadsbyggande april kl 14.30
– USA: Michigan-index (prel) maj kl 15.55

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.