Home > Morgonrapport:”Målkurs infriad – för sent att köpa och för tidigt att sälja”

Morgonrapport:”Målkurs infriad – för sent att köpa och för tidigt att sälja”

Stockholmsbörsen känns för sen att köpa, men kanske också för tidig att sälja. Den kortsiktige aktören tar med fördel en del vinster på öppningscallen idag, men kraften i uppgången signalerar att det kan finnas mer att hämta på uppsidan.

Få morgonrapporten till din e-post innan varje börsöppning

Dagens Analys för OMXS30-index

OMX - målkurs vid 1376 uppfylld
OMX – målkurs vid 1376 uppfylld

I torsdags förra veckan slog vi fast att ”Vi bedömer att OMX-index efter kännbar temporär svaghet kommer att återta förlorat territorium och utmana den tidigare toppen vid 1376 inom loppet av de kommande två veckornas handel”. Mycket riktigt gick marknaden först temporärt ned till 1337, och drygt en vecka och 40 punkters uppgång senare kan vi konstatera att index idag noterades i 1377 som högst.

Målkursen 1376 har därmed infriats.

Även om det nu känns för sent att köpa, är det kanske också för tidigt att sälja. I gårdagens analys skrev vi att ”1376 snarare ter sig som ett prisobjektiv i underkant.” Den kortsiktige marknadsaktören sneglar med rätta längtansfullt mot säljknappen i dagens öppningscall. Det är en sund och fullt förståelig ryggradsreflex. Det är trots allt fjärde dagen upp i sträck, och test av tidigare lokal topp därtill.

Ett klassiskt vinsthemtagningsområde för den bevandrade swing tradern.

Det är inte fel att plocka hem en del spelmarker här, men vår bedömning är att man trots allt kan lämna kvar en och annan insats på bordet. Nasdaq tog över ledartröjan från Dow och S&P igår kväll. Uppgångar i OMX-index med denna typ av bredd och djup brukar erfarenhetsmässigt erbjuda mer på uppsidan än vad man initialt väntat sig.

Och dagar som dessa har alla en åsikt om börsen.

När världens index oförtröttligt sätter nya ”all-time-highs”. När ”gapen” som utdelningarna lämnar bakom sig snabbt fylls igen. När din käresta kravlar sig ur modebloggsträsket och frågar dig vad du tror om en kommande notering.

Då vet du att börsen är het.

Och djungeltrumman gick varm igår. ”Gardell har en bra dag på jobbet” mailar en stockholmsbaserad Corp-kille. ”Han ligger fulltankad i aktier. Han har typ 13 % av Volvo, en av årets vinnare och typ 13 % av Metso som drar 19 % på budsnacket. Thyssen Krupp där han laddat är upp 2,3 % till idag”. En väderbiten stock picker tror uppgången sjunger på sista versen. ”Hittar inget jag vill köpa just nu, uppgången borde dö ut om någon vecka, eller två”, konstaterar han korthugget. ”Tänkte köpa Active B idag, men bestämde mig i sista stund för att följa med barnen ut i solen istället”, beklagade sig en formsäker, pappaledig daytrader via SMS.

I samband med dagens öppning är index kortsiktigt sträckt på uppsidan och en vinsthemtagningsfas på intradagsbasis vore befogad. Men orosmolnen är lätträknade och närmaste potentiella ”dealbreaker” är fredagens jobbsiffra. Visst kan man sälja en del på dagens öppning, men inledningen av April månad i en uppåttrendande marknad bjuder påfallande ofta på tokrusningar norrut.

Det är kanske inte läge att lägga undan den gamla betrodda ”hausse”-kepsen riktigt än.

Följ skribenten på Twitter:

Läs måndagens OMX-Analys av Anders Haglund: OMXS30 laddar för uppgång

Veckans Råvarubrev publiceras i vanlig ordning senare under onsdagen på www.tradingportalen.com

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen fortsatte upp på tisdagen, med verkstadsbolag och fordonsunderleverantörer på tydliga plus efter kraftiga försäljningsökningar av personbilar i mars. Silf/Swedbanks inköpschefsindex för industrin visade därtill en bättre utveckling än vad analytiker hade räknat med. På de europeiska handelsplatserna var utvecklingen genomgående positiv. Storbolagsindexet OMXS30 slutade 0,7 procent högre till nivån 1.375. Omsättning på Stockholmsbörsen nådde drygt 13 miljarder kronor. På andra sidan Atlanten lyckades inköpschefsindex för industrin inte riktigt infria förväntningarna, vilket inte heller ISM-index lyckades med. Dock förmådde bygginvesteringarna på amerikansk mark leva upp till förhandstipset.

På Europakartan syntes ett oväntat starkt svenskt inköpschefssentiment i industrin och en något lägre arbetslöshet i Tyskland än väntat. Industri-PMI i Europa för mars kom däremot in enligt ritningarna, och den brittiska motsvarigheten lyckades inte riktigt pricka förväntningarna. ”Marknaden har repat lite mod efter Janet Yellens tidigare besked om att höja räntan redan 2015 och det lite mildare uttalande som kom på måndagen, och det är ett positivt sentiment nu”, sammanfattade Jonas Olavi, aktiestrateg vid Nordea, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt. Bland storbolag noterade SSAB, MTG, Investor och Sandvik tämligen fina uppgångar. Mindre cykliska papper som Tele2, minus 1,1 procent, och Swedish Match, ned 0,7 procent, hamnade i strykklass.

Active Biotech rusar på Goldman-analys
Active Biotech rusar på Goldman-analys

Utanför OMXS30-index steg framför allt fordonsunderleverantörer. Concentric och Haldex steg med drygt 5 respektive nästan 4 procent, Finnvedenbulten med nästan 4 procent och Trelleborg med 2 procent. Såväl Bil Sweden som SCB rapporterade om stark nybilsförsäljning. Ett antal rekommendationer gav avtryck. Bioteknikbolaget Active Biotech steg med runt 19 procent till drygt 34 kronor, efter Goldman Sachs köprekommendation med riktkurs 41 kronor. Banken ser stor potential i prostatacancerprojektet Tasq.

Två nya köprekommendationer från Swedbank åtföljdes också av uppgångar, om än inte lika stora: Africa Oil, som enligt Swedbank är värd 90 kronor, steg med drygt 6 procent till runt 46 kronor, och Oscar Properties-aktien klättrade med knappt 3 procent till nästan 33 kronor. Riktkursen för bostadsutvecklingsbolaget sattes till 45 kronor. Betaltjänstbolaget Seamless steg med över 5 procent. Danske Banks fonder har ökat sitt innehav från cirka 10 till 15 procent.

Orexo, som har utvecklat ett preparat mot opiatberoende, fortsatte måndagens uppgångar och steg 5,5 procent. Enligt Jonas Olavi på Nordea var möjligen de sättningar som synts i aktien tidigare i mars ett resultat av att näst största ägaren Healthcap stängt en fond och på så sätt ökat utbudet av Orexoaktier. På Aktietorget steg biltvättbolaget Hedson till strax under den nya budnivån på 16 kronor från Mellby gård. Fastighetsbolaget Kungsleden tappade cirka 6 procent efter att Kammarrätten nekat avdrag för nedskrivningar.

Detta händer idag

Nasdaq övertar ledartröjan i USA
Nasdaq övertar ledartröjan i USA

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– RNB (kl 7.00)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Asos

STÄMMOR
– Deflamo (extra), Elisa, Metsä Board, NCC, Teliasonera, Volvo

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Hansa Medical: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Vostok Nafta: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Enzymatica: anmälningstid i nyemission avslutas
– WNT Research: handlas exklusive rätt till teckningsrätter i företrädesemission

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: Nationwide huspriser mars kl 8.00
– EMU: PPI februari kl 11.00
– USA: ADP sysselsättning mars kl 14.15
– USA: industriorder februari kl 16.00
– RGK: villkor obligationsemission kl 16.20

POLITIK
– EU: finansministrar och centralbankschefer möts i Aten

CENTRALBANKER
– RB: direktionen sammanträder kl 9.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– Olja: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.