Home > Morgonrapport: ”Målkurser infriade, nedåtrekyl eller sidledes återhämtning sannolik…”

Morgonrapport: ”Målkurser infriade, nedåtrekyl eller sidledes återhämtning sannolik…”

Vi skrev igår att sannolikheten för utbrott uppåt inom kort ökat, men att vi först skulle stämma av 1366-1369, för att sedan eventuellt utmana utbrottsnivån 1376. Vi har nu stämt av första nivån, och befinner oss bara dryga 2,38 punkter under andra; utbrottsnivån vid 1376. Vi blir inte förvånade om 1376 testas idag på öppning. Även om utbrott inte går att utesluta är vår gissning emellertid att vi först står inför någon form av rekyl, där marknaden får en chans att ladda batterierna. Vår gissning är att denna uppladdning gestaltar sig som antingen nedgång (till åtminstone 1365) eller sidledes rörelse, tills det värsta överköpta tillståndet pyst ut.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

Rekyl eller sidledes återhämtning trolig för OMX
Rekyl eller sidledes återhämtning trolig för OMX

Vi skrev i gårdagens morgonbrev att ”1366-1369 förblir ett viktigt första målområde, men en etablering däröver leder sannolikt till att 1376 utmanas redan idag.” Och mycket riktigt träffade index vårt målområde 1366-1369. Sedan etablerade sig marknaden ovanför denna zon för att till sist stänga på 1373,62, ynka 2,38 punkter från det viktiga 1376-motståndet vi suktade efter i vår prognos.

Men det spelar mindre roll.

Det viktiga är att vi fick ett kursmönster som rörde om lite i grytorna och erbjöd en adekvat möjlighet att bilda sig en uppfattning om fastheten i den pågående uppgången. Vi skrev också i gårdagens morgonbrev: ”Öppningshandeln kommer att erbjuda viktiga ledtrådar kring när, var och hur den pågående uppåtimpulsen kommer att avbrytas.”

Det man kan konstatera är att gårdagens öppningsförfarande under normala omständigheter hade representerat ett klassiskt säljläge. Marknaden var sträckt på tårna mot uppsidan och det fanns (valfria) motstånd på ovansidan. Det var den fjärde dagen i en kortsiktig köpcykel, och vi befann oss i den övre delen av intervallet 1330-1376. Marknaden var dessutom påtagligt ansträngd i de flesta pålitliga intradagsmodeller.

Men bara för att något ser självklart ut måste det inte alltid vara det.

Erfarna marknadsaktörer vet att de kan befinna sig vid ett till synes identiskt läge vid två olika tillfällen och vara köpare den ena gången och agera säljare den andra. Gårdagens öppning var precis ett sådant tillfälle. Ett tillfälle då det på kort sikt sannolikt inte var fel att vare sig sälja eller behålla. Ett läge där erfarenheten från liknande lägen sade sälj, medan styrkan som utspelade sig på skärmen sade behåll.

Det borde förvisso gått ned, men det gjorde det inte.

Och det fanns anledning till det. Det faktum att vi snabbt bröt ut uppåt ur vår målzon 1366-1369 igår må te sig som en liten detalj. Men att vi stannade där ett tag visade att den underliggande styrkan i marknaden fanns kvar. Det fanns bevisligen övertygade köpare kvar som även på de nya nivåerna var beredda att betala ett premiumpris för att få vara med i leken.

Och varje minut som en marknad orkar tillbringa på en utsatt nivå, visar marknadens inneboende styrka.

Stöd intradag för OMX finns vid 1369,1365,1362
Stöd intradag för OMX finns vid 1369,1365,1362

Många marknadsaktörer fokuserar alltför mycket på pris och alltför lite på tid. I själva verket är de båda lika viktiga beståndselar av informationspusslet. Det faktum att vi befinner oss ovanför ett motstånd är i sig värdefull information, men tiden vi spenderar på ovansidan är minst lika viktig att ha i åtanke.

I en svagare marknad skulle distributionen pågå under en kort tid och sedan skulle säljarna pressa tillbaka kursen. I en stark marknad finns det (förvånansvärt många) köpare kvar, som av olika anledningar är beredda att köpa trots att marknaden är sträckt mot uppsidan.

Och när marknaden vägrar att vika ned sig trots att den borde, är det viktigt att ta till sig budskapet.

Det finns som bekant inga handfasta regler som fungerar jämt. Det finns mönster och modeller som är förknippade med sannolikheter. Men varje modells sannolikhet bör ses inom ramen för en kontext. Och det är just denna kontext som gör att sälj ena gången kan vara ett köp i nästa ögonblick.

Det är detta förhållande som gör trading till mer än en vetenskap. Det är snarare en konstform baserad på vetenskap och hårda fakta. Och frågan är vad denna konstart säger oss i nuvarande läge? Bilden är svår och informationen är knapphändig. I vanlig ordning hade dagens öppningsförfarande givit oss så mycket mer att gå på för at kunna ge en rättvisande analys.

Men vi gör ett försök.

HM rapporterar april-försäljning på torsdag
HM rapporterar april-försäljning på torsdag

Vi fortsätter att arbeta efter principen att marknaden är på väg att inom en nära förestående framtid bryta ut ur intervallet 1330-1376. Vår bedömning är att brottet sker mot uppsidan och att det går betydligt fortare än de två veckor vi satt upp som maximal tid för utbrottet att infrias. Det skulle kunna ske redan idag. Vi gissar dock att marknaden börjar närma sig ett läge där den behöver vila, innan ett regelrätt utbrott blir aktuellt. En rekyl antingen nedåt, där åtminstone närmaste gapet vid 1365 stängs igen, eller på stället marsch (sidledes rörelse som låter lite av det överköpta tillståndet pysa ut).

Vi har inga jättetunga events att förhålla oss till i dagarna.

Idag handlas Sandvik och Peab ex utdelning, och börsjätten Cisco lämnar rapport. Under torsdagen kommer Walmart och JC Penney med sina rapporter. Torsdagens KPI-siffra (kl 14.30) och Philly Fed (kl 16.00), samt fredagens bostadsbyggande (kl 14.30) samt Michigan index (15.55) är samtliga värda att hålla ett öga på.

Slutsats: Vi skrev igår att sannolikheten för utbrott uppåt inom kort ökat, men att vi först skulle stämma av 1366-1369, för att sedan eventuellt utmana utbrottsnivån 1376. Vi har nu stämt av första nivån, och befinner oss bara dryga 2,38 punkter under andra; utbrottsnivån vid 1376. Vi blir inte förvånade om 1376 testas idag på öppning. Även om utbrott inte går att utesluta är vår gissning emellertid att vi först står inför någon form av rekyl, där marknaden får en chans att ladda batterierna. Vår gissning är att denna uppladdning gestaltar sig som antingen nedgång (till åtminstone 1365) eller sidledes rörelse, tills det värsta överköpta tillståndet pyst ut.

En rolig detalj är att vi inför dagen har ölen på kylning här i handlarrummet. Min kollega och affärspartner Carl-Gustav Gyllenram firar nämligen just idag hela 30 (!) år inom finansbranschen. Han har då också hunnit med att grunda STAF (Sveriges Tekniska Analytikers Förening) 1985. C-G Gyllenram är som bekant också en av våra mycket populära skribenter här på Tradingportalen, vilket vi naturligtvis är stolta och glada över! Grattis C-G!

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Du har väl inte missat blogginlägget10 oumbärliga lärdomar varje placerare kan skaffa sig via Youtube…!”?

Missa inte veckans råvarubrev senare idag här på Tradingportalen!

Missa inte måndagens populära OMX-Analys skriven av Anders Haglund!!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen fortsatte på sin väg uppåt på tisdagen. Nya omständigheter om företagsbud cirkulerade och på eftermiddagen rapporterade Sanitec och Peab, vilket resulterade i att åtminstone Sanitecaktien fick en ordentlig skjuts. Vid stängning hade OMXS30 avancerat 0,6 procent till 1.374, samtidigt som Euro Stoxx 50 steg 0,1 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på 13,8 miljarder kronor.

”Trots uppgångarna hittills i år och i fjol för europeiska aktier är jag övertygad om att vi ska upp ännu mer. Europeiska bolag är i väldigt god form, och att företag med bra siffror går upp och dåliga går ned är ett gott tecken”, sade Herbert Perus, aktiechef vid Raiffeisen Capital Management i Wien, till Bloomberg News.

Swedbank var den aktie som mest bidrog till att lyfta OMXS30 med en uppgång på 1,6 procent. Största avancemanget i OMXS30 noterade dock SSAB med en uppgång på 4,4 procent till 58:75 kronor. ABG Sundal Collier har höjt riktkursen till 75 från 64 kronor och upprepar rekommendationen köp i en analys daterad 12 maj. På tisdagsmorgonen lämnade dessutom SSAB:s branschkollega Thyssen Krupp en rapport som överträffade analytikernas förväntningar och det tyska bolaget höjde också prognosen för helåret.

Astra Zeneca steg 0,3 procent efter nya uppgifter om ett kommande högre bud från Pfizer. Meda backade 2,7 procent sedan Handelsbanken varnat för att den amerikanska generikatillverkaren Perrigos nyligen godkända Astepro-generika kommer att slå mot Medas resultat framöver. VW:s bud på Scania går igenom efter att Alecta omprövat sitt nej till budet och i stället kommit fram till ett ja. Scania handlades med en likviditetsrabatt på 10 öre under budnivån 200 kronor.

Det tredje bolaget i morgonens budnyhetsflora, Availo, steg med nära 19 procent till en nivå som låg 50 öre under EQT-ägda IP-Onlys färska bud på bolaget: 61 kronor per aktie. Sanitec lyfte 6,9 procent efter sin rapport, där badrumsbolaget säger sig se allt tydligare tecken på en europeisk stabilisering, framför allt i Tyskland. Dessutom ser bolaget fram emot sänkta finansieringskostnader.

Peabs kursrörelse efter rapporten var mindre uttalad: minus 0,2 procent. Byggbolagets resultat var sämre än väntat men orderingången bättre, och byggmarginalen överraskade också positivt. För morgonens rapportbolag Moberg Pharma och BTS, som båda redovisade kraftigt förbättrade resultat, blev uppgångarna till slut 3,1 respektive 5,0 procent.

Bland tisdagens rekommendationsändringar fanns bland andra Aerocrine, som steg 3,4 procent efter Paretos höjning till köp. Aktien backade dock i måndags och facit hittills i år är minus 18 procent. Hexpol hade kapitalmarknadsdag i Åmål-fabriken, men bolaget verkade inte helt ha övertygat besökarna. Vid stängningen summerades en kursnedgång på 0,6 procent. Enligt Nyhetsbyrån Direkts reporter på plats framkom under dagen att det råder större sannolikhet i år än i fjol att den förvärvsorienterade polymertillverkaren faktiskt gör ett förvärv. Under fjolåret gjordes inga sådana.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Addtech (kl 12.00), Alltele, Vostok Nafta (kl 8.00)
NGM
– Crown Energy
FIRST NORTH
– Africa Oil, Caperio, Generic, Götenehus, Pallas Group, Polyplank, Stille, Wesc
AKTIETORGET
– Senzime
ÖVRIGA NORDEN
– FLSmidth & Co, Gjensidige Forsikring (kl 7.00), ISS, NKT Holding (kl 8.00), Polarcus
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Aurubis (kl 7.00), Cisco (efter USA-börsernas stängning), Deere (före USA-börsernas öppning), Vimpelcom (kl 7.00)

STÄMMOR
– Black Earth Farming, Caperio, Cermaq, Crown Energy, Drillcon, Evry, Generic, Karolinska Development, Lucara Diamond, Nexam, Norwegian, Senzime, Statoil,
Telenor, Tethys Oil, Vostok Nafta

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Free2Move: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 2/6)
– Immunicum: anmälningsperiod i nyemission inleds (avslutas 28/5)
– Mackmyra: anmälningstid i nyemission avslutas
– Spago Nanomedical: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 23/5)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Boule Diagnostics (0:50 kr), BTS (1:75 kr), MTG (10:50 kr), Peab (1:80 kr), Sandvik (3:50 kr), Sanitec (0:22 eur)

MAKROSTATISTIK
– Finland: KPI april kl 8.00
– TNS Prospera: inflationsförväntningar kl 8.00
– Tyskland: KPI (def) april kl 8.00
– Frankrike: KPI april kl 8.45
– Spanien: KPI (def) april kl 9.00
– Storbritannien: arbetslöshet april kl 10.30
– EMU: industriproduktion mars kl 11.00
– Polen: KPI april kl 14.00
– USA: PPI april kl 14.30
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

CENTRALBANKER
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 9.00
– BOE: inflationsrapport kl 11.30
– Riksbanken: Martin Flodén håller anförandet: ”Den låga inflationen – ska vi oroas och kan vi göra något åt den?” kl 14.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: villkor obligationsemission kl 16.20

Kommande rapporter Sverige/USA:

14-maj Cisco
15-maj Nibe, B&B Tools, Walmart, JC Penney

Viktiga utdelningar maj månad (datum avser dag då aktie handlas ex utdelning):

14-maj Tele 2 (4,40 SEK)

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.