Home > Morgonrapport: Marknaden chockad av stigande långräntor

Morgonrapport: Marknaden chockad av stigande långräntor

God morgon!

Trots det svaga första kvartalet så väntas förhållandena i mitten av året fortsatt vara lämpliga för en räntehöjning, baserat på utsikterna för hela året. Det sade Dennis Lockhart, Fed-chef i Atlanta, på onsdagen. Han sade att Fed några månader efter en första höjning (liftoff) kan komma att besluta om att sluta återinvestera förfallande värdepapper i balansräkningen. Dennis Lockhart konstaterade att stigande fastighets- och aktiepriser bör vara en källa till stöd för ökad privatkonsumtion. Fed-ledamöterna var överraskade av den svaga jobbrapporten för mars och vi ”bör se en bättre rapport denna fredag”. 

Asiatiska börser handlas på minus under morgonen, med undantag för Indien som är svagt upp. På dagens makroagenda finner vi en väntad ökning i industriorder under mars från Tyskland, räntebesked från Norges Bank där analytikerkåren på är oenig, och en hel del fokus lär även riktas mot Storbritanniens parlamentsval. Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Ett tydligt tema som vi kommenterat de senaste handelsdagarna har varit det kraftiga säljtrycket på statsobligationer vilket därmed har drivit upp räntenivåerna. Framförallt den 10-åriga bunden, det vill säga tyska statspapper, har ökat i yield och handlades under gårdagen som högst till 0,59 %, att jämföra med lägstarekordet under förra månaden då yielden var nere på 0,05 % och många förväntade sig att den skulle fortsätta till negativa räntor. Obligationen är nu tillbaka vid nivåer från i januari, alltså innan ECB annonserade QE. Även valutaparet EUR/USD har stärkts betydligt från ett läge där många var inställda på fortsatt relativ förstärkning av dollarn på grund av otvetydiga fundamenta, som dock får konstateras ha lett till en så kallad crowded trade där alltför många nu blir klämda och försöker ta sig ur. Dessa kraftiga rörelser har satt skräck i investerare.

Igår blev ännu en röd dag för OMXS30, men uppmuntran finns åtminstone i att europeiska börser avslutade svagt i grönt, amerikanska fortsatte dock nedåt. ADP:s jobbrapport visade 169.000 fler sysselsatta i privat sektor i april, mindre än väntade 200.000. Hela uppgången kom i tjänstesektorn, medan tillverkningsindustrin tyngs av lägre aktivitet i energisektorn och starkare dollar. Delindex i tjänste-PMI och veckosiffrorna över nyanmälda arbetslösa har inte flaggat för en ny kalldusch men möjligen kan ADP något dämpa förväntningarna inför jobbrapporten på fredag, som nu ligger på +230.000 sysselsatta totalt (efter preliminära +126.000 i mars).

Skulle inflationen i Europa nu börja ta fart, vilket har varit en hypotes som fick fotfäste i förra veckan, är det inte mer än rimligt att de nominella räntorna stiger, vilket krävs ifall de reala ska bestå kring liknande nivåer. Dessutom befann sig flera  obligationer på onormalt höga nivåer och en korrektion är därmed hälsosam. Börsen föregriper ofta ekonomin, både på gott och på ont, om inflationen nu tar fart kommer det bli tårtkalas på centralbankerna då det har setts som en central del i att undvika ett Japan-scenario, och i längden gynnar en normal inflation onekligen bolagsvinsterna. Samtidigt lämnar det utrymme för ytterligare volatilitet om inkommande data framöver inte pekar åt samma håll. Vad man kan fråga sig i ett läge där obligationer säljs av, samtidigt som aktier säljs av, är då var likviderna placeras istället?

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: industriorder mars
I februari sjönk orderingången oväntat 0,9% jämfört med i januari, enligt ekonomidepartementet beroende på att bulkorderingången var lägre än normalt. I mars väntas en ökning med 1,5%. Commerzbank spår en ökning i linje med konsensusprognosen, men noterar samtidigt att det skulle innebära att orderingången totalt under första kvartalet blev omkring 1 procent lägre än under fjärde kvartalet.

kl 9.30: SCB: småhusbarometern april
I mars noterades prisökningar på 2 procent för den senaste 3-månadersperioden, och med ”nära” 9% jämfört med samma period 2014. Flera bedömare väntar i viss dämpning på marknaden efter FI:s besked om att det inte kommer något amorteringskrav i augusti, men det kommer knappast att märkas redan i april-statistiken.

kl 10.00: Norges Bank: räntebesked
Ett ovisst möte. Centralbanken överraskade i mars genom att lämna styrräntan oförändrad på 1,25 procent, men räntebanan ”utlovade” i princip en räntesänkning före sommaren. I TDN Finans enkät spår sju bedömare att räntan sänks nu, medan lika många spår att den lämnas oförändrad.

Nordea tror att styrräntan sänks med 25 punkter nu. ”Vi bedömer att utvecklingen sedan i mars har varit på den svaga sidan, och som en konsekvens av detta räknar vi med att Norges Bank kommer att sänka räntan i maj. Signaler om lägre löneökningar, lägre räntor utomlands, högre penningmarknadsräntor och svag ökningstakt i huspriserna talar för en sänkning. På senare tid har också kronan varit något stark”, skriver Nordea-ekonomerna i ett kundbrev.

Storbritannien: parlamentsval
Får premiärminister David Cameron och hans Tories fortsatt förtroende att leda Storbritannien ytterligare en tid? Och vad säger han i så fall om folkomröstningen om landets EU-medlemsskap? Opinionsmätningarna ger inga klara besked om annat än att nästa regering troligen blir svag, vilket kan innebära risk för ett relativt snabbt nyval.

Rapporter

Stockholmsbörsen:
Sweco (kl 7.20), Hemfosa (kl 7.30), Recipharm (kl 7.45), Biogaia (kl 8.00), BTS (kl 8.00), Feelgood (kl 8.00), NP3 (kl 8.00), Ratos (kl 8.00), Intellecta (kl 8.05), Viking Supply Ships (kl 8.30), Lagercrantz (kl 12.00), Sagax (kl 12.00-13.00), Opcon (kl 15.00), Ngex

NGM:
Fint, SBC

First North:
Ages, Copperstone Recourses, Götenehus Group, Hifab, Light Lab, Pilum, Precio Systemutveckling

Aktietorget:
Alphahelix, Community Entertainment, Railcare Group, Rootfruit, Vendator

Övriga Norden:
Orkla (kl 7.00), Ramirent (kl 8.00), TDC (kl 8.00), Finnair (kl 8.30), Sampo (kl 8.30), Metsä Board (kl 11.00), Elektrobit, SRV, William Demant

Övriga Utländska:
Adecco (kl 7.00), Klöckner (kl 7.00), Siemens (kl 7.00), Alcatel-Lucent (kl 7.30), Bilfinger Berger (kl 7.30), Continental (kl 8.30), Alibaba (före USA-börsernas öppning), Arcelormittal (före börsöppning), BT Group, Commerzbank, Steris (före USA-börsernas öppning)

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen fortsatte på onsdagen den senaste tidens nedgångar med flera av de rapporterande bolagen på förlorarlistan. Generellt hade dock både verkstad och bank en tung dag, medan telekom klarade sig lite bättre.

Vid stängning var OMXS30-index ned 0,7 procent till nivån 1.584,2. Aktier för drygt 22 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Därmed backade storbolagsindex för den femte av de senaste sex handelsdagarna. Nedgången sedan förra måndagen summeras till cirka 8 procent.

På valutamarknaden steg euron tillsammans med obligationsräntorna, vilket satte en viss press på de kontinentaleuropeiska börserna. Dessa noterades dock överlag strax över nollstrecket.

”Vi fortsätter att se lite rekyl och vinsthemtagningar – det har varit temat för den senaste veckan och det fortsätter även i dag. Sedan har vi ett antal rapportbolag i botten på listan, bland annat Skanska och Hexagon, vars resultat marknaden inte tyckte om”, förklarade SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall kräftgången för Nyhetsbyrån Direkt.

Byggjätten Skanska tyngdes av ett kvartalsresultat som var lägre än väntat. Orderingången under kvartalet var också lägre än analytikerna beräknat, och aktien backade 2,3 procent.

Andra förlorare bland storbolagen var Assa Abloy, ned 2,4 procent, Sandvik, ned 1,9 procent, och SKF, som backade 1,5 procent. Storbankerna förlorade 0,2 till 0,7 procent.

Inte heller mätteknikbolaget Hexagons första kvartal nådde upp till marknadens förväntningar och aktien föll 1,9 procent. Den organiska tillväxten var 5 procent, att jämföra med analytikernas prognoser som i snitt låg på en tillväxt om 6,5 procent, enligt SME Direkt.

Kontanthanteringsbolaget Loomis organiska tillväxt var också lägre än väntat, medan ebita-resultat och omsättning var i nivå med analytikernas prognoser. Aktien förlorade 1,5 procent.

Även specialistläkemedelsbolaget Medas underliggande ebitda-resultat och negativa organiska tillväxt understeg marknadens förväntningar, med en kursnedgång på knappt 5 procent som resultat.

Lifco rapporterade stigande vinst, men vd Fredrik Karlsson var inte nöjd med resultatet från två av de tre affärsområdena. Aktien gick ned 1,7 procent.

Matjätten ICA:s resultat kom in cirka 5 procent lägre än marknadens snittprognos. Bolaget säger sig emellertid ha tagit marknadsandelar och aktien steg något.

Åt samma håll gick oljebolaget Lundin Petroleum, vars ebitda-resultat var högre än analytikernas förväntningar samtidigt som bolaget upprepade sina produktionsprognoser. Efter en tidig nedgång vände aktien uppåt, delvis med stöd av ett högre oljepris. Dagen slutade strax över nollstrecket.

Axis, under uppköp av Canon, som bjudit 340 kronor per aktie, handlades på eftermiddagen omkring 10 kronor över budkursen utan någon uppenbar förklaring. Vid stängning var kursen dock tillbaka till 340-kronorsnivån.

Dagens kursraket var lilla MSC Konsult, som steg 17 procent. Bolaget bekräftade att det som ett av sju bolag fått tilldelning i ett ramavtal, värt totalt 1,1 miljarder kronor. Aktien var under en period handelsstoppad efter en uppgång på som mest 118 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1584,17
584,500
3558,03
11350,15
6933,74
2080,15
4919,64
19302,50
27481,28
1,1343
9,3289
8,2246
60,49
67,30
-0,71%
-0,41%
0,32%
0,20%
0,09%
-0,45%
-0,40%
-1,15%
-0,58%
0,01%
0,08%
0,06%
-0,72%
-0,68%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto