Home > Morgonrapport: ”Marknadsreaktion på stresstestet av europeiska banker?”

Morgonrapport: ”Marknadsreaktion på stresstestet av europeiska banker?”

Vi är idag spända för att se hur marknaden reagerar på gårdagens presenterade resultat av det stresstest som gjorts av europeiska banker. I övrigt fortsätter kvartalsrapporterna med bland annat SSAB och Sandvik idag. Vi ser att OMXS30 i fredags stötte på motstånd i form av 200-dagars glidande medelvärde och identifierar ett eventuellt köpläge i Euro Stoxx 50. 

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

Vi är inställda på att det positiva börshumör som sattes under förra veckan ska fortsätta, dock är det alltid osäkert i ett läge där vi fortfarande har tunga rapporter kvar, särskilt internationellt. Det återstår dessutom att se marknadens reaktion på granskningen av Europeiska banker. De fyra svenska storbankerna klarade stresstestet Finansinspektionen utfört på uppdrag av Europeiska bankmyndigheten. Det var däremot 25 av de 130 granskade bankerna i Europa som inte klarade kraven på kapital, tolv av dessa har dock redan tagit in kapital, men de resterande måste alltså öka sitt kapital för att fylla kraven för det prognostiserade grund- och krisscenariot. Ingen av bankerna var en storbank och dessutom skriver Bloomberg att flera av de tretton resterande redan kan ha löst problemen.

OMXS30, daglig graf, 1 år
OMXS30, daglig graf, 1 år

OMXS30 stötte i fredags på lite problem i form av 200-dagars glidande medelvärde. Området ovanför MA200 består av 100- och 50-dagars medelvärden och till råga på detta nivån 1380 som vi påpekat lär agera tydligt motstånd. Vi ser det som ett riktigt styrketecken om OMXS30 klättrar ovanför 1380 under veckan, men väntar oss dock en uppsamlingsfas innan dess. Det är troligt med rekyler mot 1330-1340 för att låta köparna samla kraft innan de lyckas forcera utbudsnivåerna för en fortsatt uppgång. På nedsidan ser vi först ett brott av 1320 som anledning till att omvärdera vår analys.

Euro Stoxx 50, daglig graf, 1 år
Euro Stoxx 50, daglig graf, 1 år

För två veckor sedan skrev vi om Euro Stoxx 50 att ”stöden på nedsidan vid 2980 och 2880 inte brutits ännu och det krävs ytterligare nedgångar under dessa innan man kan motivera att vi inlett vad som skulle kunna bli en längre nedgångsperiod”. Vi fick därefter en fortsatt nedgång men fick observera hur stödet vid ca 2880 (mer exakt 2875) lyckades hålla som lägsta stängningskurs, även om vi fick en ordentlig urblåsning under dagen med en lång svans från när köparna tog tillbaka revir. Sedan den stängningen har indexet stigit nästan 5,5 %. Kursen har åter kommit in i handelsintervallet som sträcker sig ungefär från 2974 till 3325 och MACD ger tidiga signaler på en stigande trend. Likt OMXS30 blev förra veckan nästan lite väl bra och köpare kan nu vara lite försiktiga, denna branta lutning på kurvan är svår att bibehålla under längre perioder. Vi tror dock på en uppgång under kommande veckor till övre delen av intervallet men ser innan dess motstånd vid 100-dagars och 200-dagars glidande som just nu står i ca 3150 och sammanfaller  ungefärligt med flera tidigare bottnar. Om tillfälle ges att köpa på en rekyl närmare 2974 kan man få till en fördelaktig stop-loss strax under denna signifikanta nivå för att begränsa nedsidan.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag 

Kommande veckan domineras internationellt av Fed-besked, preliminärt EMU-KPI och första utfallet för USA-BNP tredje kvartalet. För svensk del står Riksbankens räntebesked på tisdagen i främsta fokus.

kl 9.30: SCB: utlåning till hushållen september
Ökningstakten väntas ha varit oförändrad på 5,6% jämfört med i augusti, enligt SME Direkts enkät. Ökningstakten har stigit successivt sedan i våras, vilket oroar Riksbanken även om den låga inflationen står i fokus inför veckans räntebesked. Bankföreningen förordar amorteringskrav ned till 50% belåningsgrad, men har inte specificerat takten. Finansiella stabilitetsrådet ha möte igen i november.

kl 10.00: Tyskland: IFO-index oktober
Har sjunkit kontinuerligt sedan försommaren på försämrade konjunkturutsikter och geopolitiska risker, väntas nu ha tagit ett litet ytterligare kliv nedåt med dämpad nulägesbedömning. 

Rapporterar gör idag bland annat SSAB och Sandvik, se samtliga på länken nedan.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade den extremt rapporttäta handelsveckan med lätt sjunkande index där Volvo tydligt toppade vinnarlistan bland storbolagen samtidigt som MTG och Ericsson placerade sig i botten.

Marknaden handlades sidledes större delen av fredagen men vek av något under den sena eftermiddagen. Även utvecklingen på de större Europabörserna var negativ medan USA-handeln låg lätt på plus när Stockholm stängde.

OMXS30-index backade 0,2 procent till nivån 1.358,6. Under veckan som helhet steg index dock med 3,7 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick på fredagen till drygt 16 miljarder kronor.

”Kortsiktigt är marknaden lite överköpt, men den generella undertonen är positiv med stöd av stabila bolagsrapporter och duvaktig ECB. Cirka 80 procent av Large Cap-bolagen har haft positiva rapportreaktioner, vilket bådar gott inför kommande veckor eftersom anpassningen till ny information inte är omedelbar på de finansiella marknaderna”, sade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

Volvo-aktien övertygade med en uppgång på 7,1 procent efter att rapporten för det tredje kvartalet överraskat positivt. Orderingång, rörelseresultat och marginaler var alla bättre än analytikernas förväntningar. Lastbilstillverkaren betonade också att sparprogrammet, som totalt ska sänka kostnaderna med 10 miljarder kronor 2016 jämfört med 2012, kommer att synas i resultatet.

”Jag ser på det tredje kvartalet som ett litet men stabilt steg på vår väg mot att förbättra Volvokoncernens lönsamhet till en nivå som är bland de bästa i branschen”, skrev Olof Persson i vd-ordet.

Telekomsektorn presterade sämst i Europahandeln och på hemmaplan noterades rapporterande Ericsson 3,3 procent ner. Glädjen över Ericssons starkare tillväxt grusades av att valutaomvärderingseffekter bidragit till att rörelseresultatet missade analytikernas förväntningar.

I botten av OMXS30-index återfanns MTG, som handlades ned 3,6 procent. Danske Markets har sänkt sin rekommendation för MTG-delägda CTC Media till behåll från tidigare köp, och även riktkursen sänktes rejält.

Eniro klättrade 17 procent efter att ha tappat 20 procent på torsdagen. Sök- och annonsbolaget levererade ett ebitda-resultat under förväntan men upprepade sin prognos om ett justerat ebitda-resultat på 700 miljoner kronor för helåret 2014.

JM:s rörelseresultat och intäkter översteg estimaten, dock var marginalen sämre och aktien retirerade 3,0 procent.

Sektorkollegan NCC:s rapport var generellt svagare än väntat och resultatet i den svenska byggverksamheten påverkades av nedskrivningar i mindre projekt. Marknaden handlade ned aktien 2,5 procent.

Fingerprint Cards sänkte sin försäljningsprognos för 2014 samtidigt som bolaget gav en initial prognos för 2015. Aktien steg 3 procent.

För nästa år ser Fingerprint en starkt ökande efterfrågan framför allt på touchsensorer men även för swipesensorer i de lägre prissegmenten av smartphones. Bolaget känner sig konfident med att försäljningen för helåret 2015 kommer överstiga 1 miljard kronor.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
Gold Spot
WTI Spot
1358,57
3030,37
8987,80
6388,73
4128,90
1964,58
16805,41
4483,72
15395,96
23149,04
1,2703
9,1811
7,2265
1231,07
80,99
-0,23%
-0,46%
-0,66%
-0,47%
-0,69%
0,71%
0,76%
0,69%
0,70%
-0,66%
0,27%
-0,05%
-0,30%
0,08%
-0,27%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.