Home > Morgonrapport: May skjuter upp brexitomröstningen

Morgonrapport: May skjuter upp brexitomröstningen

OMXS30 inledde den nya veckan i negativa tecken i ett allmänt dystert börshumör. Det svenska storbolagsindexet noterades vid stängning ned -1,27 procent till nivån 1435,55. Fokus under tisdagen ligger på Tysklands ZEW-index som presenteras under förmiddagen. Wall Street avslutade gårdagen på plus och under natten har de asiatiska marknaderna över handlats i blandad riktning.

Sammantaget inför tisdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 handlades, i likhet med majoriteten av övriga världen, på minus under måndagen. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut på dagslägsta ned -1,27 procent till nivån 1435,55. Omsättningen under måndagen hamnade på 13,8 miljarder kronor.

I ett svagt storbolagsindex sjönk Autoliv mest med en nedgång om -6,7 procent. Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s sänkte under måndagen utsikterna för det svenska bilsäkerhetsbolagets betyg till negativa, från tidigare stabila. Autolivs aktie har nu backat cirka -15 procent sedan förra måndagen.

Bland de fyra bolagen som avslutade ovan nollan i OMXS30 blev defensiva Swedish Match vinnare med en uppgång på 1,6 procent.

Måndagens politiskt fokuserade nyhetsflöde inledde i Sverige där Annie Lööf meddelade att Centerpartiet i nuläget säger nej till samarbete med Socialdemokraterna. Den komplexa processen kring regeringsbildningen lär således fortgå en tid till.

Under gårdagen meddelade Theresa May att hon ställer in den planerade brexitomröstningen i det brittiska parlamentet som skulle ägt rum ikväll. En omröstning som enligt alla förtidsprognoser skulle spelat emot avtalet och därmed riskerat att leda till att landet tvingas lämna EU avtalslöst, vilket givetvis vore förödande. Premiärministern motiverar beslutet att skjuta upp röstningen med en oenighet kring den nordirländska nödlösningen. Samtidigt meddelade EU att man inte kommer att omförhandla uppgörelsen som nåtts vid tidigare tillfälle men att man däremot kan undersöka sätt för att hjälpa Storbritannien att få igenom avtalet.

USA lyckades under måndagen vända till positivt efter nyheter om att USA och Kina inlett diskussioner om tidtabellen för handelssamtal lättat humöret på marknaderna något.

Gårdagens boprisindikator från SEB visade på en fortsatt nedgång i prisförväntningarna från de svenska hushållen. Indikatorn sjönk i december till 10 från 13 senast i november. ”Även om hushållens förväntningar på reporäntan backar något den här månaden, har de nu etablerat sig på en högre nivå än tidigare. Hushållen verkar övertygade om att Riksbanken gör som den sagt och nu påbörjar en räntehöjning. Det är med stor sannolikhet också en av orsakerna till den avvaktande attityd som finns till bostadsprisernas utveckling”, kommenterade Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Tisdagens fokus ligger på Tysklands ZEW-index som presenteras under förmiddagen. Indexet, som mäter förväntningarna på den tyska ekonomin bland aktörer på finansmarknaden har sjunkit till runt lägsta nivåerna sedan eurokrisen 2012. Efter förra månadens uppgång till -24,1 väntas index vända marginellt nedåt till -25,0.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Norge: BNP oktober kl 8.00
 • Storbritannien: arbetslöshet oktober kl 10.30
 • Tyskland: ZEW-index december kl 11.00
 • USA: NFIB småföretagsindex november kl 12.00
 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
 • USA: PPI november kl 14.30
 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Storbritannien: parlamentet röstar om brexitavtalet kl 20.00
 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15
 • Olja: EIA (DOE) månadsrapport kl 18.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen började handelsveckan med minus i likhet med andra europeiska börser. Samtliga sektorer handlades lägre.

Nedgången tilltog på eftermiddagen sedan USA öppnat negativt och vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index backat 1,3 procent till 1.436. Aktier för 13,8 miljarder kronor bytte händer på Stockholmsbörsen.

Inom OMXS30 hamnade Autoliv i botten med ett kursfall på 6,7 procent. Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s har sänkt utsikterna för Autolivs betyg till negativa, från tidigare stabila. Electrolux, Swedbank och Sandvik var andra förlorare med nedgångar på cirka 2,5 procent.

På den oroliga börsen var Swedish Match klart starkast i OMXS30 med en uppgång på 1,6 procent. Den brittiska regeringen ska i respons till en kommittérapport om e-cigaretter och andra tobaksprodukter ha föreslagit att en evidensbaserad översyn görs för att eventuellt häva snusförbudet i spåren av brexit.

Andra storbolag på blygsamma plus var SCA samt Getinge, där bolagets tidigare vd Johan Malmquist föreslås överta ordförandeklubban efter Carl Bennet i styrelsen.

ÅF lägger ett rekommenderat kontantbud värt 10:20 euro per aktie på den finska konsultfirman Pöyry. ÅF-aktien reagerade med att tappa 6,8 procent medan Pöyry i Helsingfors lyfte 45 procent till 10:15 euro.

Energisektorn hade en tung baksmälla efter fredagens kursrally, orsakat av överenskommelsen mellan Opec och en rad andra producentländer om produktionsneddragningar. Lundin Petroleum handlades 7 procent lägre.

Deutsche Bank har höjt Sobi till köp från tidigare behåll och dragit upp riktkursen till 245 kronor mot tidigare 200 kronor. Höjningen förmådde dock inte lyfta specialistläkemedelsaktien som sjönk 0,5 procent till 185:95 kronor.

Raysearch ska utveckla ett behandlingskontrollsystem med namnet Raycommand. Första kunden blir brittiska Advanced Oncotherapy (AVO), som utvecklar nästa generations protonbehandlingsteknologi och tidigare köpt Raystation och Raycare. Raysearch stärktes 1,5 procent.

Krisdrabbade spelutvecklaren Starbreeze föll 5,4 procent. På måndagsmorgonen rapporterades att två ledamöter i bolagsstyrelsen hoppar av, vilket innebär att Starbreeze inte har någon beslutsför styrelse tills stämman valt nya ledamöter.

Bioteknikbolaget Neurovive rasade 41 procent till 1:43 kronor efter beskedet om en nyemission på 124 miljoner kronor, som ska ske till kursen 1:35 kronor.

Quiapeg, som utvecklar versioner av kliniskt validerade eller redan godkända läkemedel, lyfte däremot 7 procent. Bolaget har tecknat ett så kallat MTA-avtal, Material Transfer Agreement, med ett asiatiskt läkemedelsbolag för projektet QPG-1029. Avtalet innebär att Quiapeg tillhandahåller substans av QPG-1029 till det asiatiska läkemedelsbolaget.

Solenergiföretaget Azelio gjorde debut på First North och stängde på 15:50 kronor, en bra bit under nyemissionens teckningskurs som var 22 kronor per aktie.

Bland måndagens rekommendationer fick Dagens Industris köpråd för Heba fastighetsaktien att stärkas 7,4 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.