Home > Morgonrapport: Mays brexitavtal återigen nedröstat

Morgonrapport: Mays brexitavtal återigen nedröstat

OMXS30 tog ett steg bakåt under tisdagen efter en svag eftermiddagshandel. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut ner -0,28 procent till nivån 1565,56. Fokus under onsdagen ligger på siffror över svenska inflationsförväntningar. Wall Street avslutade gårdagen på blandat och under natten har de asiatiska marknaderna överlag handlats i nedåtgående riktning.

Sammantaget inför onsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt negativt. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 inledde tisdagen på plus men vände nedåt vid lunch och stängde tillslut under nollstrecket. Det svenska storbolagsindexet noterades vid stängning ner -0,28 procent till nivån 1565,56. Omsättningen under tisdagen hamnade på 15,7 miljarder kronor.

I ett skralt nyhetsflöde avslutade tillslut Kinnevik i topp av OMXS30 med en uppgång med 0,8 procent. På motsatt sida i storbolagsindexet återfanns H&M med ett tapp om -1,9 procent. Nu på fredag presenterar klädbolaget sin kvartalsförsäljning.

I övriga Europa var utvecklingen varierande under gårdagens handel. Tyska DAX-index avslutade ner -0,2 procent medan franska CAC 40-index steg 0,1 procent. Brittiska FTSE 100-index stärktes 0,5 procent inför kvällens omröstning. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade ner -0,1 procent.

Även i USA bjöd tisdagen på blandade rörelser i de ledande indexen. Dow Jones industriindex backade -0,3 procent medan det bredare S&P 500 steg 0,3 procent och tekniktunga Nasdaq Composite 0,4 procent. Boeing avslutade som förlorare för andra dagen i rad med en nedgång med -6,2 procent i spåren av helgens flygolycka med modellen Boeing 737 Max 8.

I Storbritannien röstade det brittiska parlamentet återigen nej till premiärminister Theresa Mays brexitavtal. Röstsiffrorna blev 391-242. Senare idag kommer en fri omröstning äga rum där parlamentet ska ta ställning till ett avtalslöst utträde ur EU. Den brittiske kronjuristen Geoffrey Cox kommenterade att en förlängning av artikel 50 (senarelagd brexit) nu är ”oundvikligt”.

Tisdagens KPI-fokuserade agenda inleddes i Sverige där både KPI och KPIF steg med 0,7 procent i februari jämfört med januari och med 1,9 procent jämfört med februari 2018. Väntat från analytiker var ett KPI på 0,8 respektive 1,9 procent samt ett KPIF 0,8 respektive 2,0 procent. Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank i Sverige menade att februari-utfallet var jobbiga siffror för Ingves och Riksbanken. ”KPIF-inflationen är nu fem tiondelar under Riksbankens prognos. Skulle inte inflationen studsa tillbaka igen nästa månad blir det besvärligt för Riksbanken, i synnerhet efter beskeden från ECB. Det känns som om sannolikheten är ganska hög för att det inte blir någon räntehöjning från Riksbanken i höst”.

Siffrorna i USA visade ett KPI som steg med 1,5 procent och ett kärn-KPI med 2,1 procent – båda i linje med förväntningarna. Capital Economics Paul Ashworth, chefsekonom för USA, menade att Fed gör rätt i att stötta den reala ekonomin genom att vara tålmodiga och lämna styrräntorna oförändrade under en potentiellt utdragen period.

Under tisdagskvällen meddelade API (American Petroleum Institute) att de amerikanska lagren av råolja minskade med -2,6 miljoner fat under föregående vecka, vilket var något lägre än väntade 2,7 miljoner fat. Samtidigt sjönk bensinlagren med -5,8 miljoner fat (väntat -2,5) medan lagren av destillerad olja steg med 0,2 miljoner fat (väntat -1,9).

Onsdagens agenda fortsätter på inflationsspåret och bjuder på Kantar Prosperas inflationsförväntningar från aktörer på penningmarknaden. Vid senaste rapporten uppgick förväntningarna på alla tidshorisonter mycket nära 2 procent. Förväntningarna inför dagens siffror ligger på ett något lägre utfall med bakgrund till januaris stora inflationsbesvikelse.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter:

 • Clas Ohlson (kl 7.00), Systemair (kl 8.00), Etrion

Makrostatistik:

 • Japan: maskinorder januari kl 0.50
 • Spanien: KPI (def) februari kl 9.00
 • EMU: industriproduktion januari kl 11.00
 • USA: PPI februari kl 13.30
 • USA: order varaktiga varor (prel) januari kl 13.30
 • USA: bygginvesteringar januari kl 15.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 15.30

Övrigt:

 • Kantar Prospera: inflationsförväntningar – stora enkäten kl 8.00
 • ESV: publicerar prognos över statens budget kl 10.00
 • Industriarb: konjunkturprognos kl 10.00
 • RGK: resultat obligationsemission kl 11.03

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen sjönk marginellt på tisdagen efter att ha handlats i en oregelbunden tendens större delen av dagen. Liknande indexrörelser märktes även på de tongivande marknaderna ute i Europa såväl DAX i Frankfurt som CAC40 i Paris avslutade kring oförändrat.

Vid stängning hade OMXS30 gått ner med 0,3 procent till nivån 1.566. Aktier för 15,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

I botten av storbolagsindexet återfanns H&M vars kvartalsförsäljning väntas på fredag med en nedgång på 1,9 procent. Handelsbanken tappade 1,6 procent till knappt 103 kronor. JP Morgan har sänkt riktkurserna för några av storbankerna och mest sänktes Handelsbanken, ner till 96 kronor.

I motsatt del av index låg Kinnevik med en uppgång på 0,8 procent följt av Electrolux och SSAB A.

MTG avancerade 4 procent. Ambitionen för den kvarvarande verksamheten, e-sport och gaming, efter att Nent knoppats av i slutet av mars är att på medellång sikt ha en ”uthållig försäljningstillväxt” på cirka 15 procent och en justerad ebitda-marginal på 10-15 procent.

Den försäljning av Latours och Melker Schörlings drygt 3,4 miljoner aktier i Loomis, som Carnegie och Citi arrangerade efter ha köpt A-aktier av investmentbolagen, gjordes till priset 315 kronor per aktie. Aktierna ska nu konverteras till B-aktier. Loomis backade 3,6 procent till 315:80 kronor.

Enquest sjönk drygt 13 procent. Cairn, operatör på Krakenfältet, har sänkt sitt reservestimat för fältet och gjort en relaterad nedskrivning. Enquest meddelade att det inte ändrat sitt reservestimat för Kraken och att olika tekniska tillvägagångssätt för reservestimat ligger bakom skillnaden mellan Cairn och Enquests bedömningar.

ÅAC klättrade nära 24 procent till 3:90 kronor. Den brittiska analysfirman Edison har i en uppdragsanalys satt en kassaflödesbaserad riktkurs för bolaget på 14:70 kronor.

Sedana Medical rapporterar en nettoomsättning på 15,2 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, en uppgång på 41 procent jämfört med motsvarande period året innan. Ebitda-resultatet blev -1,5 miljoner kronor (-0,8). Aktien steg 3,8 procent.

Även Saniona avancerade, upp drygt 11 procent till drygt 30 kronor. Redeye har höjt sin värdering av Saniona i ett så kallat ”base case” till 105 kronor per aktie, upp från tidigare 85 kronor.

Soltech Energy har förvärvat 60 procent av aktierna i solenergiföretaget Swede Energy Power Solutions. Det är bolagets tredje förvärv i år. Soltechs bedömning är att förvärvet kommer bidra med cirka 70 miljoner kronor i omsättning för verksamhetsåret 2019 och med ett positivt rörelseresultat. Aktien steg 3,5 procent.

Bayn Europe var en av tisdagens raketer med en uppgång på 59 procent. Bolagets styrelse har kallat till extra bolagsstämma för att besluta om utdelning av teckningsoptioner. Syftet är att ge aktieägare möjlighet att teckna aktier till motsvarande villkor som i den riktade emissionen som nyligen genomfördes.

Bodyflight, som handlas på Spotlight, sjönk 9 procent efter beskedet om att bolaget dras med förseningar i byggnationen av sin andra vindtunnel i Göteborgsområdet.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.