Home > Morgonrapport: Medvind från internationella börser om makroveckan håller måttet

Morgonrapport: Medvind från internationella börser om makroveckan håller måttet

Nedgången i oljepriset fortsätter även idag på morgonen, det drabbade under fredagen oljerelaterade bolag ordentligt men gynnade bland annat flygbolagen och dessa påbörjade trender kan mycket väl fortsätta under veckan. Under natten har både Japan och Kina rapporterat sjunkande PMI och under dagen följer industri-PMI för Sverige och EMU samt ISM-index för USA. OMXS30 har åter funnit lite balans och konsoliderar i väntan på medvind från internationella börser som kommer hålla fokus på tung statistik och Mario Draghi denna vecka.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, daglig graf, ett år
OMXS30, daglig graf, ett år

Veckans makrohöjdpunkt för svensk del är på tisdag när Sverigedemokraterna ger besked om beslutet för onsdagens budgetomröstning. Blir läget i svensk politik allt för stökigt kan det kräva en högre riskpremium enligt vissa analytiker, vilket bland annat skulle höja räntorna och sänka kronan. Vi tror dock internationella investerare inte tar så hårt på utfallet och att reaktionen därför skulle vara relativt liten åtminstone initialt ifall regeringen inte skulle få igenom sin budget. Visst säger det mycket om regeringsförmågan framöver, men det finns flera vägar att gå innan det skulle kunna bli behov av nyval. Vi ser ingen mening i att bidra ytterligare till mängden av spekulation utan väntar istället med spänning på beskedet. På internationell nivå hamnar fokus på ECB:s presskonferens efter deras räntebesked på torsdag och amerikanska sysselsättningssiffror på fredag, med ADP-siffran som förhandsvisning på onsdag.

OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar
OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar

OMXS30 har åter funnit lite balans med ett stöd i området 1450 – 1455 vilket byggdes på i styrka under fredagens handel som inledde med ordentligt säljande med lägsta handel på 1453. På uppsidan fick onsdagens högsta test motstånd vid 1475. Vi ser konsoliderandet som välbehövligt för att indexet ska locka in ytterligare köpare då förra veckans uppgång kan ha fått investerare att vara oroliga för att vara sist in. Tyska DAX som varit i störst behov av en nedkylning fortsatte dock upp, även om det var på håret efter att spenderat största delen av dagen på negativt territorium. Vi tror börsen kan fortsätta pendla lite innan veckans statistik gett oss mer att stå på, men är huvudsakligen fortsatt inställda på en uppgång till åtminstone 1490. Skulle en något större rekyl behövas innan dess och 1453-nivån inte håller finner vi nästa stöd vid 1432.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.30: Silf/Swedbank: industri-PMI november
Sjönk tillbaka till 52,1 i oktober och väntas nu ha stigit till 52,6, enligt SME Direkts enkät. Industrin har gått starkt i KI-barometern.

kl 9.30: SCB: partisympatiundersökningen
Högintressant om det parlamentariska läget inför budgetomröstningen senare i veckan och Sverigedemokraternas besked om de kommer att rösta för alliansens budgetförslag. Enligt andra mätningar har Alliansen knaprat in på de rödgröna, medan SD ligger nära valresultatet.

kl 10.00: EMU: industri-PMI (def) november
Sjönk svagt i november, till 50,4 från 50,6, enligt preliminär statistik. Tyskland och Frankrike överraskande negativt.

kl 16.00: USA: ISM-index industrin november
USA är världsekonomins ljuspunkt. ISM-index är uppe runt de högsta nivåerna sedan finanskrisen men väntas ha sjunkit svagt till 58,0.

Credit Suisse: denna månad är svårare att bedöma än vanligt på grund av spretiga preliminära PMI. Markit sjönk till den lägsta nivån sedan januari medan Philly Fed index steg till den högsta nivån sedan 1993. Nya order har en tendens att sjunka tillbaka efter att ha nått den nuvarande förhöjda nivån på 65,8.

”ISM har skjutit över hårda data om såväl global som USA-produktion med en betydande marginal, vilket indikerar att det kan vara upplagt för en viss rekyl. Vi spår en nedgång i huvudindex till 57,5”, skriver Credit Suisse.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade veckan med ett lätt sjunkande index efter att ha noterats på lägre nivåer under större delen av fredagen. Det negativa sentimentet kring oljepriset höll i sig, även om det lättade upp något mot slutet av handeln.

I takt med att New York-börserna stärktes återhämtade sig även de större marknaderna ute i Europa för att stänga antingen lätt på plus eller kring oförändrat. Sämsta sektorer blev inte helt överraskande oljan och energiaktier.

Tobaksbolagen toppade som grupp efter att ha dragits med i det vinddrag som uppstod kring Swedish Match när uppgifter om en försäljning av delägda STG började cirkulera. Precis som i torsdags utgjorde flygbolagsaktierna andra sidan av oljemyntet då de fortsatte att stiga.

Stockholms OMXS30-index stängde 0,3 procent ner till nivån 1.461 och aktier för drygt 8 miljarder kronor omsattes.

”Placerare passade på att dra ner på risken efter veckans kraftiga uppgångar. Oljeprisfallet och en förkortad börsvecka i USA bidrog till vinsthemtagningarna. Nästa vecka har vi en hel del på makroagendan som ger oss lite mer ledtrådar. Vi har en positiv vy, men kortsiktigt är många börser i behov av en paus”, kommenterar marknadsstrateg Erik Hansén på nätmäklaren IG till Nyhetsbyrån Direkt.

Torsdagens besked om oförändrat produktionstak från Opec och efterföljande pristapp för oljan fortsatte att pressa oljeaktierna. Lundin Petroleum avslutade dagen med ett tapp på 3,7 procent efter att ha noterats till som mest 6 procent ner.

Inom samma sektor rasade Enquest med 15 procent och Black Pearl tappade 12 procent.

Andra råvarurelaterade bolag påverkades också märkbart där Sandvik var 3 procent ner samtidigt som Alfa Laval och Atlas Copco sjönk knappt 2 procent vardera.

Även Hexagon kan ha påverkats av det negativa sentimentet kring olja, aktien var ned nästan 5 procent. Bolagets mätinstrument har en del exponering mot oljesektorn.

Elekta, som bommade förväntningarna i torsdagens kvartalsrapport, klättrade 7 procent. Bland analytikerna går dock åsikterna isär. På sina håll märks positiva kommentarer och att strålterapibolaget faktiskt kan stå inför en vändning.

Det starkaste pappret inom OMXS30 var Swedish Match som tog ett rejält kliv efter uppgifter om att det delägda cigarrbolaget STG nu kan vara på väg att säljas. Aktien avancerade drygt 5 procent. Enligt Bloomberg News förs samtal med private equity-firmor om en eventuell försäljning. Prislappen som nämns är 2 miljarder dollar, vilket är något höge än tidigare spekulationer.

På god andraplats kom H&M med en uppgång på 2 procent. Även om många menar att Black Friday, den för detaljhandeln så viktiga handelsdagen på fredagen efter Thanksgiving, generellt har minskat i betydelse märktes ett klart lyft för många detaljhandelsbolag i såväl Europahandeln som i USA.

Jippot börjar även få fotfäste i Sverige och förutom uppgången i H&M anades en shoppingeffekt bland klädaktierna på Stockholmsbörsen där både Kappahl och MQ avancerade mot strömmen.

Även Kinnevik steg, upp 0,4 procent. På Frankfurtbörsen klättrade de delägda bolagen Zalando och Rocket Internet med 8,8 respektive 4,9 procent.

Bättre Affärer med Teknisk Analys

Vill du lära dig göra bättre affärer? Förbättra din timing? Lära dig teknisk analys? Gå då kursen ”Bättre Affärer med Teknisk Analys”. Kursledare är Anders Haglund med över 25 års erfarenhet av teknisk analys och aktieförvaltning. Passa på. Nästa kurstillfälle är lördag 6 december. Frågor och anmälan till [email protected]

Läs mer

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
Gold Spot
WTI Oil Spot
Brent Spot
1461,34
3250,93
9980,85
6722,62
4390,18
2067,56
17828,24
4791,63
17543,83
23559,15
1,2448
9,2792
7,4527
1151,73
64,52
68,39
-0,32%
0,19%
0,06%
-0,01%
0,18%
-0,25%
0,00%
0,09%
0,48%
-1,79%
-0,02%
-0,05%
0,01%
-0,58%
-2,27%
-2,55%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.