Home > Morgonrapport: Mera rapporter – idag SWED och ALFA. Och köpläge i oljan?

Morgonrapport: Mera rapporter – idag SWED och ALFA. Och köpläge i oljan?

Grekland har dragit tillbaka sitt krav på euroområdet att skriva ned landets skulder och föreslår i stället ett skuldbyte, där existerande skuld byts mot nya obligationer som kopplas till Greklands tillväxt. Enligt finansministern skulle åtgärden kunna innebära att Grekland kan undvika att tvinga kreditgivarna till en nedskrivning, haircut, av skulden. Australiens centralbank, RBA, har under natten sänkt sin styrränta med 25 punkter till 2,25 procent och de hänvisade till trögare tillväxt och lägre inflation. Idag fortsätter rapporterna med Swedbank och Alfa Laval, utanför OMXS30 rapporterar dessutom Millicom och Danske Bank. 

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Brentolja, dagsgraf, 1 år
Brentolja, dagsgraf, 1 år

Nordsjöoljan gav i fredags en köpsignal när den etablerades över 50 dollar efter att ha konsoliderat mellan 45 – 50 dollar under nästan hela januari. Under gårdagen lyckades köparna behålla priset ovanför motståndet och om en position initieras kan en stoploss vid ungefär $47  vara en klok nivå att erkänna sig felbevisad vid. Vi håller oss dock uppmärksamma på om det kan visa sig bli ett falsk utbrott. Det är alltid värt att fundera en extra gång innan man går emot en stark trend och det kan onekligen sägas om oljeprisets nedåttrend, men det ser ut som att priset har bottnat ur. En parentes värd att uppmärksamma är dock United Steelworkers strejk på raffinaderier som uppgår till 10 % av den amerikanska kapaciteten, det finns ännu inga tecken på att strejken skulle eskalera, men om det skulle hända  skulle det kunna skapa extra utbud av WTI-olja på marknader utanför USA och således pressa priser. Vi skulle även vilja se WTI-oljan etablera sig ovanför motståndet $50 och i skrivande stund handlas den inte många cent därifrån, men som alltid, tydliga utbrott är av större signalvärde. Vi har bevakat oljepriset för en vändning ett par veckor nu och MACD har länge pekat på köpläge. Vill man bli ytterligare övertygad finner vi nästa motstånd i form av 50-dagars glidande medelvärde på $56, detta testades försiktigt under gårdagen och skulle ge ytterligare en köpsignal om det forcerades.

Swedbank, dagsgraf, 1 år
Swedbank, dagsgraf, 1 år

Rapporterna inom OMXS30 fortsätter idag och först ut är Swedbank. Efter Nordeas och SEBs rapporter i förra veckan väntas även Swedbanks räntenetto pressas av de låga räntorna. Provisionsnetto från avgifter och företagstjänster väntas dock delvis kompensera för detta.  Räntenettot väntas ha blivit 5,8 miljarder och provisionsnettot 2,9 miljarder. Utöver detta ligger fokus på nya kapitalmål samt utdelningen, med en policy om att dela ut 75 % av vinsten kan det dock vara tufft för banken att överraska kring denna. Vinst per aktie uppskattas till 15,28 vilket skulle göra 75 % utdelning till 11,46 kronor per aktie. Swedbank värderas till Price/Book 1,94. Rapporten släpps kl 7, följs upp av telefonkonferens kl 8:45 och kl 10:45 hålls presskonferens.

Alfa Laval, dagsgraf, 1 år
Alfa Laval, dagsgraf, 1 år

För Alfa Lavals del ligger fokus på utsikter för nästa kvartal samt orderingången för Q4, i synnerhet hur oljepriset och färre fartygsorder påverkat. Affärsområdena Marin samt Olja & Gas är alltså de stora orosmomenten inför rapporten. På den positiva sidan hamnar dock valutahjälp och snittestimatet för ebita-marginal ligger på 16,7 %. Konsensus för orderingången ligger på 9,9 miljarder kronor. Värderingsmässigt handlas Alfa Laval till P/E 21,2 och EV/EBITDA 14. Bokslutet presenteras kl 7:30 och följs upp av presentation 8:30.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

Tyskland: VDMA maskinorder november kl 10.00
Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
EMU: PPI december kl 11.00
Italien: KPI (prel) januari kl 11.00
USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
USA: industriorder december kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde februari uppåt, men rörde sig tidvis på minus under måndagen. Handelsdagen utgjorde en andhämtningspaus mellan rapporterna. Två av förra veckans vinnare, Nordea och SCA, fortsatte stiga.

OMXS30 stängde 0,2 procent upp på nivån 1.576,0, och omsättningen uppgick till 16,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handelsdagen var den fjärde i rad med uppgångar.

Oljepriset började stiga under fredagskvällen och fortsatte upp under måndagen. Nordsjöoljan kostade som mest drygt 55 dollar medan måndagsbörsen var öppen, mot 49 dollar under tidig fredag – en uppgång på 12 procent.

Oljebolagen steg följdriktigt, med Lundin Petroleum som länge bästa OMXS30-aktie och en stängning på plus 3,6 procent. Utanför indexet var Enquest, plus 11 procent, och Africa Oil, plus 7,5 procent, bästa storbolagsaktier.

Energi var också bästa sektor i Europa, där exempelvis det franska oljebolaget Total SA avancerade 3,3 procent.

I övrigt, ansåg åtminstone Danske Banks Sverigefondförvaltare Ulric Grönvall, var den primära drivkraften fortfarande ECB:s stimulanslöften i mitten av januari och inte vare sig bolagsspecifika händelser eller tro på en bättre makroomgivning:

”Dagens tämligen digra skörd av makrodata har inte satt något djupare avtryck på börsutvecklingen. Makrostatistiken var totalt sett något svagare än väntat, men känslan är att börsen för tillfället drivs mer av olika typer av stimulanser än av en förhoppning om starkare konjunktur”, kommenterade han utvecklingen till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland denna makrostatistik syntes ett amerikanskt ISM-index som helt enligt ritningarna fortsatte att sjunka, om än mer så än väntat, men alltjämt ligger klart över 50. Kinas industri-PMI från i helgen var också det sämre än väntat, och därtill under 50. Även svenskt industi-PMI från Silf/Swedbank kom in i underkant av förväntningarna, medan det för Eurozonen som helhet lyckades pricka förväntningarna – något som kanske kan jämföras med Atlas Copco-chefen Ronnie Letens positiva observationer, som han åter luftade i sitt bokslut i torsdags.

SCA slog nytt kursrekord på 209:70 kronor, och stängde som OMXS30-segrare 4,1 procent upp på 208:40 kronor. UBS har höjt sin riktkurs till 245 från 225 kronor efter rapporten i fredags, som var klart starkare än genomsnittsförväntningarna.

En riktkurshöjning syntes även för Nordea, men från Citi, och banken steg 2,6 procent till kursrekordet 108 kronor efter förra veckans kraftiga utdelningshöjning. Swedbank, som rapporterar före börsöppning på tisdagen och liksom Nordea väntas höja utdelningen, steg också, om än knappa 0,05 procent.

H&M studsade däremot tillbaka något efter fredagens uppgång på 1,7 procent. Nedgången på 1,3 procent gjorde att klädbolaget i kraft av sin indextyngd utgjorde främsta OMXS30-sänke.

En av förra veckans rapportvinnare, Electrolux, backade nästan lika mycket, 1,1 procent. UBS tycker att vitvarutillverkarens värdering är ansträngd, även om man inkluderar de uppskattade besparingarna från förvärvet av GE Appliances.

Active Biotech steg 17 procent. Goldman Sachs ser en viss chans, 15 procent, för att bolaget blir uppköpt.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:15)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1575,95
3370,11
10828,01
6782,55
2020,85
17361,04
4676,69
17353,27
24399,46
1,1335
9,4202
8,3128
49,85
55,10
0,15%
0,56%
1,25%
0,49%
1,30%
1,14%
0,89%
-1,16%
-0,34%
0,43%
0,76%
0,48%
0,56%
0,64%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.