Home > Morgonrapport: Mindre nedgång att vänta i en tydligt positiv situation.

Morgonrapport: Mindre nedgång att vänta i en tydligt positiv situation.

Stockholmsbörsen lyckades än en gång hålla uppe humöret på torsdagen. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 15 miljarder kronor, och Ericsson B blev dagens vinnare med en uppgång på +4.42%, följt av dagens förlorare Lundin Mining som föll -2.49%. NGM-börsen omsatte på torsdagen 273 miljoner kronor, och LEC-Tec holding blev dagens vinnare med en uppgång på +15.00%, och förloraren IQS Energi Komfort föll -8.43%. Amerikanska börserna stängde svagt plus som minus på torsdagskvällen, och när vi vänder blickarna mot Asien denna morgon noterar vi breda nedgångar om runt en halv procent. Oljan fortsätter även denna fredagsmorgon att handlas vid 55.75 dollar likt gårdagen, samtidigt pekar ledande terminer på en inledningsvis negativ inledning på Stockholmsbörsen denna fredag.

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: Raysearch (kl 7.45), Alligator Bioscience (kl 8.00), Ratos (kl 8.00), Swedish Match (kl 8.15)
 • SCB: KPI januari kl 9.30
 • EMU: bytesbalans december kl 10.00
 • Storbritannien: detaljhandel januari kl 10.30

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Efter torsdagens handel som fortsatte att hålla uppe humöret, ändock svagare så innebär en stängning på strax över 1576 punkter att vi fortsätter att noteras kring kortsiktigt överköpta nivåer.

Ledande terminer pekar denna morgon på en inledningsvis negativ börsöppning på Stockholmsbörsen.

Detta skulle kunna innebära att vi får den mindre nedgång och andhämtning som vi lyfte fram redan i onsdagens morgonrapport.

Morgonrapport: Mindre nedgång att vänta i en tydligt positiv situation.

 

Det är tydligt att den underliggande positivitet finns kvar i bilden, då vi noterar allt fler handelsdagar på plus när vi försöker kliva vidare norrut.

Under torsdagen lyckades vi på allvar äntligen utmana 1580 punkter i vårt storbolagsindex OMXS30, men köpstyrkan lyckades inte slå igenom på allvar, med bidragande faktor till att vi befinner oss i en kortsiktigt överköpt situation.

Kortsiktigt räknar vi på tisdagen att 1577.50 punkter kommer att agera som motstånd, och terminsmarknaden pekar även på en öppning strax härunder.

Kring 1575 punkter räknar vi även med kortsiktigt stöd för OMXS30, men samtidigt skulle en handelsdag i negativa tongångar med stor sannolikhet blåsa bort denna prisnivå betydligt enklare då våra kortsiktiga motstånd och stöd utifrån torsdagens handel noteras i ett snävt intervall.

Vi ser det som en naturlig del i den uppgång till 1600 punkter som vi förväntar oss, att vi hämtar andan och samlar krafter, för att bjuda på ett kraftigare utbrott inledningsvis vid 1580 punkter inom kort.

Kortsiktigt vänder vi dock blickarna mot 1568 punkter, och med tanke på att flera indextunga bolag uppvisar rent tekniskt positivitet, tror vi att nedsidan kommer att begränsas, för att redan början av nästa vecka ta nya tag och till en början etablera sig över 1580 punkter innan vi kan uppleva 1600 punkter.

Under veckans sista handelsdag innehar vi därmed på fredagen kortsiktigt motstånd vid 1577.50 punkter, följt av mer signifikanta vid 1580 och 1600 punkter.

Kortsiktigt finner vi även stöd redan vid 1575 punkter, men framförallt räknar vi med att köpare kommer visa framfötterna vid framförallt 1568, 1560 samt även 1540 punkter vid ett mer negativt scenario.

Makroagendan för dagen är något mer glest, och på hemmaplan får vi en halvtimme efter att svenska börsen öppnat kl 09.30 KPI siffror i januari från SCB.

Efter att den underliggande inflationen i december snuddat Riksbankens mål väntas inflationstakten ha tagit ett kliv tillbaka i januari, som samtidigt är en erkänt svårbedömd månad.

Enligt snittet i SME Direkts enkät spås KPI-inflationen ha sjunkit till 1,4 procent från 1,7 procent, medan KPIF-inflationen väntas ha sjunkit till 1,7 från 1,9 procent.

Riksbankens prognos (från i december) är 1,4 respektive 1,6 procent.

Har Ericsson nått en vändpunkt?!?

Förnyad köpstyrka samt separation av MA 100 öppnar upp för vidare uppgång.

Efter en längre tids nedgång och tydlig relation med 100 dagars glidande medelvärde, uppstod köpstyrka vid 49 kronor redan början av februari i år.

Under torsdagen har nu Ericsson med en uppgång på över tre procent även tydligt klivit över 50 dagars glidande medelvärde, samtidigt som köparna tydligt klivit in i bilden senaste dagarna.

Torsdagens uppgång som även innebär en notering över motståndet vid 52.50 kronor innehar historiskt hög handelsaktivitet, och en stängning över denna prisnivå skulle båda gott för fortsatt vidare uppgång.

När det kommer till bolagets framtida väg, sade Ericssons nye vd Börje Ekholm i slutet av januari att ”ha lite tålamod, vi kommer dit”… Samtidigt sade han även att ”prioriteringarna är att säkra att vi kan investera rätt summa i de områden där vi kan och måste vinna”, och ”vi behöver säkra att vi genererar det kassaflödet vi behöver för att kunna göra våra investeringar och vara konkurrenskraftiga 5-10 år framöver”.

Bland senaste rekommendationerna finner vi ett intervall av riktkurser inom 47-56 kronor, däribland från SHB 47kr, SEB 47 kr, Kepler Cheuvreux  50 kr, UBS 54kr, Deutsche Bank 56 kr och Credit Suisse 46 kr samt Goldman Sachs 53 kr.

Har Ericsson nått en vändpunkt?!? Förnyad köpstyrka samt separation av MA 100 öppnar upp för vidare uppgång.

Starbreeze rusar på stark rapport!

Dead by Daylight ger tydligt stöd för en stark rapport, och bolagets aktie steg inledningsvis över 8 procent.

Starbreeze redovisade på torsdagen ett rörelseresultat på 38.8 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2016.

Nettoomsättningen uppgick till 99.4 miljoner kronor, där spelet Dead by Daylight stod för 55 miljoner kronor, vilket även innebär att det blev bästa kvartalet under spelets livstid.

”Vi noterar med stor glädje att Dead by Daylight blivit en succé både strategiskt och finansiellt”, skrev bolagets vd Bo Andersson Klint i delårsrapporten.

Samtidigt framgick det att bara under januari sålde spelet för 10.2 miljoner kronor, medan Payday 2 som är bolagets andra stora spel och lanserades redan 2013 sålde för omkring 37 miljoner kronor i det fjärde kvartalet.

Det framgick även i dagens bokslutskommuniké att ”I oktober genomförde Starbreeze en riktad nyemission till institutionella investerare, där Första AP-fonden tecknade en majoritet av de emitterade aktierna.”

Starbreeze rusar på stark rapport! Dead by Daylight ger tydligt stöd för en stark rapport, och bolagets aktie steg inledningsvis över...

SOBI backar efter rapportbesvikelse.

Föll över sex procent inledningsvis på torsdagsmorgonen.

Det svenska specialistläkemedelsbolaget Sobi redovisade på torsdagen ett ebita-resultat om 210 miljoner kronor, tydligt under väntade 256 miljoner kronor.

Nettoomsättningen var dock något svagt över förväntningarna och uppgick till 1.292 miljoner kronor, väntat var 1.274 miljoner kronor.

När det gäller försäljningen av hemofililäkemedlen Elocta och Alprolix landade denna på 135 respektive 39 miljoner kronor under kvartalet, där förväntningarna låg på 113 samt 39 miljoner kronor.

Även om en del analytiker lyft fram att det fanns en möjlighet till utdelning, så föreslår styrelsen ingen utdelning för helåret 2016.

Nyhetsbyrån Direkt rapporterade även att under telefonkonferensen framgick det att ”Jag tycker att vi har varit ganska tydliga att bolaget fortfarande befinner sig i en aktiv utvecklingsfas och som sådant tycker vi att det är för tidigt att lämna utdelning”.

Under året indikerar Sobi att ebita-resultatet för helåret 2017 väntas bli 1.6-1.7 miljarder kronor. Den förväntade bruttomarginalen ligger på 66-68 procent, samt intäkterna spås landa inom intervallet 5.8-6.0 miljarder kronor vilket var i linje med förväntningarna bland analytikerna från Deutsche Bank.

SOBI backar efter rapportbesvikelse. Föll över sex procent inledningsvis på torsdagsmorgonen.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Björn Borg (kl 7.30), CLX (kl 7.30), Hemfosa (kl 7.30), Raysearch (kl 7.45), Arise (kl 8.00), Doro (kl 8.00), Ework (kl 8.00), Ratos (kl 8.00), Intellecta (kl 8.05), Swedish Match (kl 8.15), Medivir (kl 8.30), Multiq (kl 8.30), Endomines (kl 8.45), OEM (kl 14.00), Alligator Bioscience, Catena (före börsöppning, prel 08:30)

Makrostatistik

 • SCB: KPI januari kl 9.30
 • EMU: bytesbalans december kl 10.00
 • Storbritannien: detaljhandel januari kl 10.30
 • EMU: produktion byggsektorn december kl 11.00
 • USA: ledande indikatorer kl 16.00

Övrigt

 • Riksdagen: finansminister Magdalena Andersson i EU-nämnden kl 9.00
 • Nordnet: sista dag för handel inför avnotering

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades oregelbundet under torsdagen. Stöd kom bland annat från en uppgång i Ericsson efter återupplivade spekulationer om köpintresse från Cisco. På rapportfronten steg Oriflame medan Astra Zeneca, som handlades avskild för utdelning, hade det kämpigare.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30-index var upp 0,2 procent till nivån 1.576. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 15,0 miljarder kronor.

Av aktierna i storbolagsindex stack Ericsson ut med en uppgång på 4,4 procent, utan uppenbar anledning.

Amerikanska Cisco, en samarbetspartner, har enligt Financial Times uttalat att bolaget är öppet för ”mycket större förvärv”, vilket enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med bidrar till köpintresset. Spekulationer har tidigare cirkulerat om att Cisco skulle vara intresserat av Ericsson.

Uppåt var det även för Telia och Fingerprint Cards, som steg 1,6 respektive 0,7 procent.

I andra änden av indexet låg Astra Zeneca, ned 20 kronor eller nästan 4 procent, en större nedgång än den motsvarande utdelningen om 1:90 dollar per aktie.

I övrigt backade de på senare tid väl presterande råvarubolagen Boliden och SSAB. Nedgångarna summerades till 1,4 respektive 1,5 procent.

Kosmetikjätten Oriflame rapporterade ett rörelseresultat som var 6 procent bättre än väntat i SME Direkts prognossammanställning och slog också till med en extrautdelning. Aktien steg 11 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi steg 2,6 procent trots att resultatet och prognosen inte riktigt nådde upp till förväntningarna. Bland framtidsprodukterna visade Elocta, för behandling av blödarsjuka, en försäljning klart över förväntningarna. Swedbanks läkemedelsanalytiker hänför resultatmissen till oväntat höga operativa kostnader som ”spökar” i kvartalet.

HMS Networks lyftes upp runt 9 procent, efter att ha redovisat en ordentlig intäkts- och vinstökning. Tydligt upp var även Life Science-bolaget Addlife, som rapporterade om en organisk tillväxt på 21 procent. Aktien steg drygt 2 procent.

Även spelutvecklaren Starbreeze hade en stark utveckling med en kursuppgång på knappt 9 procent efter att ha redovisat ett ebitda-resultat om 38,8 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, upp från 15,2 miljoner ett år tidigare.

Medicinteknikbolaget Boule Diagnostics höjer sitt mål för rörelsemarginalen till 15 procent, från tidigare 13 procent. Nettoresultatet för det fjärde kvartalet var med knapp nöd positivt och aktien sänktes över 5 procent efter en stark kursutveckling under det senaste kvartalet.

Läkemedelsbolaget Diamyd rusade upp 62 procent efter att under en period varit handelsstoppad. Läkemedelskandidaten GAD65 visade lovande resultat i en prövarinitierad pilotstudie för behandling av typ 1-diabetes.

Aktietorgslistade Senzime siktar på First North och genomför en nyemission om drygt 24 miljoner kronor, uppger bolaget. Aktien föll 14 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1576.33
3311.04
11757.24
7277.92
2347.22
20619.77
5814.9
19225.46
23973.69
1.07
9.45
8.86
53.84
55.75
0.15%
-0.38%
-0.31%
-0.34%
-0.09%
0.04%
-0.08%
-0.63%
-0.56%
0.03%
-0.01%
-0.03%
0.17%
0.18%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
EU

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.