Home > Morgonrapport: Minskad inflationsoro, lyckas OMXS30 bryta upp från intressanta nivåer?

Morgonrapport: Minskad inflationsoro, lyckas OMXS30 bryta upp från intressanta nivåer?

OMXS30 steg lätt på fredagen och stängde veckan med en uppgång om 4,14 procent. Fredagens viktiga jobbrapport från USA pekade på att inflationsoron var något överdriven. Under natten har ledande asiatiska börser stigit och vi väntar oss att OMXS30 tar vid och inleder veckans handel med uppgångar.

Observera att USA ställt om till sommartid vilket innebär att tidsskillnaden mellan Sverige och USA är en timme mindre.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 steg 0,26 procent och stängde förra veckan med en uppgång om 4,14 procent totalt, inte illa med tanke på att volatiliteten och osäkerheten från veckan innan inte blivit mycket tydligare. Omsättningen låg på 15 miljarder kronor för stockholmsbörsen.

Trump har skrivit på sin deklaration om att införa handelstullarna, vilka riktar sig framförallt mot Kina, Europa och Japan. Men samtidigt öppnade Trump upp för förhandlingar mellan parterna för att bli undantagna från tullarna. Motparterna har öppnat upp för mottullar som svar. EU´s handelskommissionär Cecilia Malmström meddelar att diskussionerna fortsätter under veckan, men lyfter också fram att EU bör undantas från åtgärderna, med tanke på att EU är säkerhets- och handelspartner.

SSAB backade i fredags med 3 procent, och företagets VD Martin Lindqvist meddelade att de för en dialog med amerikanska myndigheter för att få till ett undantag för Sverige och Finland.

Fredagens stora händelse var jobbstatistiken från USA. Timlönerna som vid föregående månads rapport fick världens börser att falla kraftigt då oron för att inflationen ska ta vid snabbare än vad marknaden trott och därmed höja räntorna i en snabbare takt. Således var fredagens event en mycket intressant händelse. Vi börjar med sysselsättningen, den kom in på 313 000 personer i februari vilket var klart över de förväntade 200 000 personerna. Starkt!

Timlönerna, de kom in på 2,6 procent på årstakt, mot väntade 2,8 procent. Även föregående siffra om 2,9 procent reviderades ner något till 2,8 procent. Inte riktigt förenligt med en börspanik och en överdriven snabb räntehöjning. Summeringen efter rapporten visar stark arbetsmarknad men lönetrycket har inte tilltagit än, och därmed är det tveksamt om inflationen kommer att stiga i en snabbare takt den närmsta tiden. Marknaden väntar sig en ny räntehöjning i slutet av mars, vilket redan är väl inprisat i marknaden.

Vi går in i veckan med ovanstående i ryggen, mycket positivt med förhoppningar om förbättrade relationer med Nordkorea, men även med fortsatt osäkerhet kring utfallet på handelstullar och riskerna för handelskrig.

Veckans planerade agenda börjar med bostadsprisindikator från SEB för mars månad. Även arbetslöshet för februari månad presenteras. USA ställer om till sommartid igår vilket gör att tidsskillnaden mellan USA och Sverige blir en timme mindre.

Imorgon, tisdag, kommer OECD med interimsprognos med bland annat global BNP prognos. Under tisdagen kommer inflationssiffror från USA.

På onsdag får vi bostadspriser från Valueguard, samt svenska inflationssiffror. Även industriproduktion från Kina och detaljhandelssiffror från USA.

På torsdag får vi inflationsförväntningar för Sverige samt arbetslöshetssiffror.

Vi avslutar veckan med industriproduktion från USA.

Tekniskt så innebar förra veckan att vi fick kortsiktiga köpsignaler i samband med den snabba återhämtningen från botten kring nivån 1526. Uppgången gjordes snabbt tillbaka till det starkare motståndsområdet kring nivåerna 1580-1600. Inledningen på veckan blir fortsatt väldigt intressant om vi bryter igenom området vilket ger, under hög omsättning, köpsignaler. Men den långa trenden är neråt och ett misslyckat försök ger kortsiktiga säljsignaler vid stöden kring 1580

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • AF: arbetslöshet februari kl 8.00

  • Danmark: KPI februari kl 8.00

  • SEB: boprisindikator mars kl 8.30

  • AF: veckostatistik kl 10.45

  • ECB: obligationsköp kl 15.45

Övrigt

  • EMU: eurogruppsmöte kl 15.00
  • USA ställer om till sommartid 11/3, Sverige två veckor senare (25/3) En timme mindre tidsskillnad mellan USA och Sverige i mellantiden.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen slutade veckan i dur hjälpt av en stark amerikansk sysselsättningsrapport. Handelstullar var fortsatt i fokus. SSAB tillhörde förlorarna medan Getinge steg bland OMXS30-bolagen.

Vid stängning hade OMXS30 stigit med 0,3 procent till 1.590. Aktier till ett värde av 15 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen. Nordea sjönk 0,6 procent och var mest omsatta aktie. Ute i Europa var humöret något mer dämpat. Tyska DAX-index föll med 0,1 procent.

Bland OMXS30-bolagen steg Getinge mest med 2,0 procent. Aktien har gått starkt i veckan med en uppgång på 6,8 procent utan att några nyheter presenterats. Under gårdagen höll bolaget en presentation hos DNB vilket till stor del bidrog till uppgången. Trots veckans uppgång är aktien alltjämt ned 6,8 procent sedan årsskiftet.

Stålproducenten SSAB parkerade i botten med en nedgång på 3,0 procent. Detta i bakvattnet av att president Donald Trump under torsdagskvällen beslutat om att införa tullar på stål och aluminium. Stålbolaget kommer att föra en dialog med amerikanska myndigheter och förespråka undantag för Sverige och Finland, uppger vd Martin Lindqvist i en kommentar.

Under eftermiddagen kom amerikansk jobbrapport som stärkte börssentimentet. I februari förbättrades arbetsmarknaden i USA utan något ökat lönetryck. Det bidrog till att börserna kunde andas ut. Tidigare har oro för tilltagande inflation i samband med jobbrapporter orsakat turbulens på marknaderna.

Bland små och mellanstora bolag var bioteknologibolaget Active vinnare med en uppgång på 15 procent utan några nyheter. Det fanns fler bolag som steg utan nyheter, däribland C-Rad och Moberg Pharma vars aktie var upp 6,1 respektive 5,5 procent. Leo Vegas hittade även köpare och steg 3 procent på nyheten om att styrelseordförande köpt aktier.

Utanför Stockholmsbörsen föll First North-listade Gapwaves, som utvecklar vågledar- och antennprodukter, med drygt 25 procent. Bolaget har annonserat en nyemission på 152 miljoner kronor där befintliga aktieägare har företräde. Fullt tecknad emission medför en utspädning på 38 procent.

Även rymdteknikbolaget Gomspace, också listat på First North, har för avsikt att ta in kapital. Genom en riktad emission ska bolaget ta in 125 miljoner kronor. Aktien steg med 7,6 procent.

På fredagen var det även handelspremiär på First North för Cibus Nordic Real Estate, som är ett fastighetsbolag inom dagligvaruhandeln. Teckningskursen var 10 euro per aktie, motsvarande cirka 101:60 kronor vid rådande växelkurs. Aktien handlades till 100:60 kronor vid stängning.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1589.62
3420.54
12346.68
2786.57
25335.74
7560.81
21800.79
31462.35
1.23
10.14
8.23
62.06
65.53
0.26%
0.21%
-0.07%
1.74%
1.77%
1.79%
1.54%
1.5%
0.1%
0.00%
-0.18%
0.03%
0.06%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.