Home > Morgonrapport: Minusräntor inte längre ovanligt

Morgonrapport: Minusräntor inte längre ovanligt

Dollarn har stärkts efter Fed-protokollet från FOMC:s möte den 17-18 mars som visade på skilda uppfattningar om lämplig tidpunkt för lift off. ”Flera deltagare bedömde att ekonomiska data och utsikterna för ekonomin troligtvis motiverar en påbörjad normalisering av räntan vid mötet i juni”, framgick det av protokollet. Vissa argumenterade för att nedgången i energipriser och den starkare dollarn kommer att hålla ned inflationen, vilket talar för att räntehöjningen ska ske först senare under året. Några ville börja höja först 2016. Fed konstaterade i mars att en räntehöjning är aktuell först när arbetsmarknaden stärkts ytterligare och de är ”rimligt säkra” på att inflationen är på väg mot målet.

Den amerikanska aluminiumproducenten Alcoa inledde igår kväll rapportperioden och redovisade ett resultat strax över förväntan men intäkter något lägre än väntat för det första kvartalet och sjönk i efterhandeln.

På torsdagens agenda står bland annat tysk industriproduktion (väntat svagt upp), hushållens konsumtion i Sverige i februari och räntebesked från Bank of England (väntat oförändrat).

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Globala tvååriga statsräntor
Globala tvååriga statsräntor

Räntorna i Europas kärnländer sjönk smått på onsdagen, med tyska räntor ned 2-3 punkter beroende på löptid. Tabellen över tvååriga räntor visar hur en stor majoritet av större länders tvååriga statsobligationer handlas till betydligt lägre räntor nu jämfört med i början av förra året och många av dem till minusräntor. Att obligationspriserna stiger och räntorna därmed sjunker, samtidigt som aktiemarknaden stiger kraftigt är inte ett helt vanligt fenomen utan ett resultat av att så många tunga centralbanker anammar expansiv penningpolitik samtidigt. Ur ett nationalekonomiskt stabiliserande tänk ska kapitalet flöda antingen till säkra ränteplaceringar eller till aktiemarknaden och i ett scenario där aktiemarknaden börjar bli för högt värderad kommer  stigande räntor agera motvikt. Att detta nu inte är fallet får många oroade för tillgångsbubblor och det är onekligen fascinerande hur billigt kapital som faktiskt tillhandahålls. Frågan är hur långt minusräntorna kan gå om investerare skulle slå på riskaversionen och lämna aktier till förmån för ännu mer räntepapper. Som illustreras i tabellen spekulerar upphovsmakaren (Pension Partners, via @MktOutperform) att Portugal och Spanien kan bli nästkommande länder vars tvååriga papper kommer anslutas till de nuvarande nio statspapper som handlas till negativa räntor. Alltså inte riktigt något vi hade gissat på för ett par år sedan när den europeiska statsskuldkrisen var som värst.

Tyska räntor var en av de första att handlas i negativt territorium på grund av landets attribut som ett  ”safe haven” i Europa. Även om räntorna i och för sig sjönk ytterligare under gårdagen har landet delvis tappat sin självklara roll som Europeisk tillväxtmotor på grund av att makrodata varit svagare sedan fjolårets starka fjärde kvartal; gårdagens statistik förstärkte den bilden när tyska industriorder sjönk oväntat i februari, andra månaden i rad med nedgång. Vilket land som skulle kunna ta över ledartröjan är dock inte självklart och förtroende får därför sättas till att utvecklingen snart åter vänds i rätt riktning, idag presenteras faktisk industriproduktion för februari.

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Köparna i OMXS30 släppte igår ifrån sig lite mer än väntat, men tesen om en föreliggande forcering av 1700 är fortsatt intakt. Amerikanska börser avslutade till skillnad från Europa något på plus igår kväll och Asien är överlag på plus, vilket förhoppningsvis ger stöd under dagen. Idag presenteras produktion även för Sverige och dessutom släpps hushållens konsumtion, men fokus för svensk penningpolitik och således även börsen ligger främst på nästa veckas KPI-utfall i mars och ny enkät om inflationsförväntningarna från TNS/Prospera.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: industriproduktion februari
Prognoserna pekar mot en ökning med 0,1%, jämfört med i januari då produktionen ökade 0,6%. Commerzbank: ”Givet det signifikanta orderfallet i januari är den kortsiktiga uppåtpotentialen för tillverkningsindustrins produktion ganska begränsad” men ”byggproduktionen var troligen mycket mindre negativt påverkad av vädret än normalt i februari. Det kommer att speglas i stark tillväxt i säsongsjusterade data”.

kl 9.30: SCB: produktion i näringslivet februari
Utöver industri- och tjänsteproduktion inkluderas här också byggproduktionen, som har varit en stark motor för svensk tillväxt det senaste året.

kl 9.30: SCB: hushållens konsumtion februari
Detaljhandeln ökade med överraskande starka 4,8% i februari, men ovanligt varmt vinterväder kan samtidigt ha dämpat utgifterna för uppvärmning vilket kan verka dämpande på den totala konsumtionen.

kl 13.00: BOE: räntebesked
För drygt ett halvår sedan pekade en rad prognoser mot att en första räntehöjning kunde vara aktuell vid detta möte, men alla sådana planer har nu lagts på hyllan och inte ens BOE-chefen Mark Carney låter längre fullständigt övertygad om att nästa ränteåtgärd från den brittiska centralbanken är en höjning. Vid detta möte väntas inga förändringar enligt en enig analytikerkår.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tappade fart under onsdagens gång. Medan oljeaktier med Lundin Petroleum i spetsen tog täten efter att Shell aviserat sitt jätteköp av BG Group så tyngde Electrolux med sin varning för Nordamerikaresultatet.

OMXS30 stängde 0,6 procent lägre på 1.687. Omsättningen i Stockholm var 16,3 miljarder kronor. På kontinenten var tyska DAX ned 0,7 procent och brittiska FTSE 100 backade 0,3 procent.

”Vi ser full fart i oljebolagen efter Shells jätteköp av BG Group. Räknar man baklänges så köps BG Group till ett implicit oljeprisvärde på 85 dollar fatet, vilket innebär att Shell uppenbarligen ser positivt på oljeprisutsikterna på lite sikt”, kommenterade Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg, för Nyhetsbyrån Direkt. Nyheten att oljebolaget Shell betalat hela 47 miljarder pund för brittiska BG Group, motsvarande en premie på 50 procent, gav initialt ett rejält lyft för hela oljesektorn i Europa. Uppgångarna mattades dock och under eftermiddagen var spotpriset för både Brent- och WTI-oljan drygt 2 procent lägre.

För svensk del hamnade Lundin Petroleum i blickfånget med stöd av bolagets attraktiva tillgång i form av dess kring 22-procentiga ägande i norska Johan Sverdrup-fältet. I sammanhanget har Goldman Sachs också placerat aktien på en lista över möjliga europeiska uppköpskandidater. Lundin Petroleum stängde 3,8 procent högre på 129:40 kronor.

Onsdagens börssänke och tillika mest omsatta aktie på Stockholmsbörsen blev Electrolux. Aktien backade 6,5 procent efter att bolaget varnat för ett väsentligt sämre resultat än väntat inom sin nordamerikanska vitvaruverksamhet. Divisionens rörelseresultat väntas bli negativt i det första kvartalet, att jämföra med förväntade +180 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Även storbankerna bidrog till indexnedgången. Störst tapp stod Swedbank för med sin nedgång på 1,9 procent. I ett morgonbrev skrev SEB Equities att man föredrar Handelsbanken framför Swedbank inför rapporterna för det första kvartalet. Handelsbanken-aktien stängde 0,7 procent lägre.

Den klassiska verkstadstrion Sandvik, SKF och Atlas Copco låg också på minus och vägde således på index.

Avanza och Nordnet steg å andra sidan med 6,6 respektive 2,6 procent. SEB Equities har dragit upp riktkursen för de båda nätbankerna. Med stöd av stark månadsstatistik har Avanza avancerat 34 procent i år medan Nordnet lyft drygt 25 procent.

På de lite mindre börslistorna syntes också ett par rejäla kursrörelser. Diamyd fortsatte uppåt med ett lyft på 50 procent. På tisdagen stängde aktien 21 procent högre. Den enda nyheten som då kommunicerades var att bolaget ska delta i ett forskningsinitiativ för att öka förståelsen för typ 1-diabetes.

För krisdrabbade PA Resources del startade handeln upp en halvtimme före börsstängning efter nyheten att storägaren Gunvor Group tagit en pant i form av afrikanska tillgångar i anspråk för ett lån och därutöver nekat skjuta till ytterligare kapital till bolaget. PA Resources, som därmed får vända sig till sina obligationsinnehavare, rasade drygt 40 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1686,77
3742,63
12035,86
6937,41
2081,90
4950,82
19915,27
27199,23
1,0772
9,3504
8,6810
51,08
56,19
-0,63%
-0,69%
-0,72%
-0,35%
0,27%
0,68%
0,64%
3,67%
-0,09%
-0,03%
0,07%
1,31%
1,15%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto