Home > Morgonrapport: ”Möjligt förhoppningsrally inför torsdagens ECB-möte, men nära förestående säljcykel manar till vaksamhet.”

Morgonrapport: ”Möjligt förhoppningsrally inför torsdagens ECB-möte, men nära förestående säljcykel manar till vaksamhet.”

Vi skulle inte bli förvånade om förhoppningar som byggs upp inför torsdagens ECB-möte tar oss till målkursen 1422 under de tre återstående handelsdagarna, trots att vi redan befinner oss i utmanande och överköpt territorium. Förutom torsdagens ECB-räntemöte är fredagens jobbsiffra blytung, men då är svenska börsen stängd (nationaldag). Men vi är djupt bekymrade över en nära förestående säljcykel och kommer därför att vara synnerligen vaksamma på svaghetstecken…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30-index kan stiga på förhoppningar inför torsdagens ECB-möte
OMXS30-index kan stiga på förhoppningar inför torsdagens ECB-möte

I fredagens morgonrapport skrev vi att ” Vi fortsätter att jobba med 1422 som målkurs, men vi är väl medvetna om det överköpta tillståndet och den förhöjda risknivån”.

Vi skrev också att ”Vi blir inte förvånade om marknaden iscensätter ett ”buy-the-rumour-sell-the-news”-förfarande under de fyra återstående handelsdagarna inför det kommande viktiga ECB-mötet torsdagen den 5:e Juni…”

Och marknaden drog sig mycket riktigt uppåt under (kläm-) fredagen, OMXS30 stängde på 1402,08 punkter upp 0,66% för dagen.

Förvisso promenerade marknaden igenom den psykologiskt viktiga 1400-nivån strax efter fredagens öppning, men pressades senare under dagen tillbaka något av den närliggande fibonacci-nivån vid 1405. Och trots att marknaden sannolikt vill upp till 1422 på sikt kan vi även fortsättningsvis konstatera att det ligger en hel del bråte i dess väg.

Och skall OMX-index infria 1422 krävs det att vi navigerar förbi de värsta fallgroparna.

OMXS30-index är kortsiktigt överköpt, volatiliteten är bedrägligt låg, värderingarna är en aning ansträngda, säsongsmönster och volym lämnar en hel del i övrigt att önska, och de geopolitiska spänningarna kring Ukraina är ännu inte undanröjda.

OMXS30-index intradag ligger kvar i en tydlig uppåttrend
OMXS30-index intradag ligger kvar i en tydlig uppåttrend

Utöver detta har det tagit på krafterna att utmana och bryta den psykologiskt viktiga 1400-nivån och dessutom är vägen uppåt kantad av fler kortsiktiga motstånd och utmaningar. Listan kan göras lång. Det rör sig om psykologiska nivåer, fibonacci-tal, ”range extension”-motstånd, Gann-motstånd och så vidare.

Å andra sidan fortsätter börsen obekymrat sin resa uppåt…

Och den viktigaste indikatorn av dem alla- trenden- har alltsedan senast signifikanta botten sattes, den 23:e September 2011, pekat på fortsatt uppgång. Vi befinner oss nu 569 punkter högre än denna botten (833 punkter), vilket motsvarar respektabla 68,3 %.

En fenomenal uppgång, både avseende magnitud och stabilitet.

Men marknaden gapar ännu så länge efter mer. Och för tillfället ställs alla förhoppningar till den europeiska centralbanken. Traditionella stimulansåtgärder från ECB på det viktiga mötet torsdagen den 5:e Juni är redan diskonterade i dagens kurser. Men trots att placerarkollektivet kallt räknar med att negativa depositräntor annonseras på torsdagens räntemöte är frågan om eventuella kvantitativa lättnader fortfarande ett oskrivet kort. Och precis som vi gissat i förra veckans morgonbrev har nu de första mediala spekulationerna kring ”QE Euro Style” börjat trilla in (FT och CNBC bland annat).

Vilket spinn sätter då media på händelseförloppet?

De traditionella stimulansåtgärderna är spikade. Det verkar alla överrens om. Och man har börjat röra sig kring QE-problematiken likt katten kring het gröt. Det talas då inte om att ECB skall tillkännage kvantitativa åtgärder på torsdag, utan snarare om att de i samband med torsdagens möte kommer att redogöra för ett ramverk kring eventuella kommande QE-åtgärder i form av LTRO (Long-Term Refinancing Operation).

Amerikanska SP 500 uppvisar styrka och överköpthet
Amerikanska SP 500 uppvisar styrka och överköpthet

Blir det då ett ”buy-the-rumour, sell-the-news”-förfarande av det hela?

Kanske. Placerarna har nu tre handelsdagar på sig att bygga upp förhoppningarna och trissa upp kursnivåerna inför torsdagens ECB-möte och eventuella QE-åtgärder. Vi skulle inte bli förvånade om marknaden under starka influenser av ”Euro QE”-förhoppningar drar iväg till 1422, för att sedan falla tillbaka till följd av viss besvikelse eller vinsthemtagning i samband med själva räntemötet.

Men hur sannolikt är egentligen ”QE Euro Style” på riktigt?

Kanske mer sannolikt än man tidigare trott. De politiska påtryckningarna från externa intressenter, däribland USA, är massiva. Belackarna, med tyska språkrör i spetsen, har på senare tid intagit en betydligt mer hovsam hållning i det politiska ställningskriget. Och visst skulle det ekonomiskt vacklande Europa-projektet, och då främst dess södra delar, behöva en välriktad knuff i rätt riktning. Det behöver göras något, menar QE-anhängarna.

Och de högljudda QE-förespråkarna är många och starka.

Överbelånade stater, storbanker, internationella organ, multinationella företag, politiker, regeringsföreträdare, fackförbund och överbelånade privatpersoner med stora bolån. Alla predikar de förträffligheten med kvantitativa lättnader. Och alla har de mycket att vinna på att sedelpressarna går varma. I allmänhet gynnar kvantitativa lättnader de som levt över sina tillgångar, misskött hushållningen av sina resurser, och dragit på sig stora skulder. De flesta av västvärldens länder passar perfekt in i denna beskrivning.

Sandvik återtestar 95 SEK från ovansidan
Sandvik återtestar 95 SEK från ovansidan

Och det är också därför politikeretablissemanget så unisont stödjer expansiv (och experimentell) penningpolitik.

Staten och dess företrädare är de största vinnarna när centralbankerna trycker pengar. Vilka det är som betalar för kalaset? Ser man till historien är det alltid samma grupperingar. De som skött sina finanser och inte dragit på sig alltför stora skulder. De med solid balansräkning. De skötsamma och hårdast arbetande medborgarna.

De skötsamma får finansiera de som inte skött sig, i viss mån.

Men det rör sig inte om de allra rikaste. De superrika äger ofta tillräckligt med tillgångar för att istället bli ännu rikare i samband med den intimt förknippade tillgångsinflationen. Det rör sig då snarare om medelklassen, men i viss mån också de i de lägre regionerna på den socioekonomiska skalan.

Vad finns det då för viktiga hållpunkter i veckan?

ECB-räntebeskedet på torsdag (kl 13.45) överskuggar allt annat och är den potentiellt största ”game-changern” vi har att förhålla oss till. Fredagens sysselsättningsstatistik avseende maj månad (kl 14.30) från USA är också viktig. Idag är ISM-siffran vid 16.00 den viktigaste hållpunkten, och möjligtvis kan KPI-siffran från Tyskland (kl 14.00) leda till en del rörelser. Även onsdagens ISM-siffra för tjänstesektorn (kl 16.00) kan ge marknaden något att gå på. Intressant kuriosa är också att Apple sannolikt kommer att presentera en ny produkt under veckans utvecklarkonferens, och att aktiesplitten (7 för 1) sker i veckan.

Vad kan man då dra för slutsats av all denna information?

IBM nere och nosar på stödnivå
IBM nere och nosar på stödnivå

Även om trenden uppåt är intakt gäller det att vara alert och uppmärksam på svaghetstecken. Den starka och ihållande trenden ger oss fog att vara optimistiska, men det finns också fog för att bli aningen mer försiktig.

En försiktig optimism är den gyllene medelvägen att vandra.

Det som oroar mest är att en säljcykel lurar kring husknuten. Hade det inte varit för det potentiella förhoppningsracet kopplat till ECB hade dagens slutsats varit att sälja och invänta nedgång. ”Långa” positioner (köpta positioner) bör bevakas noga, och extra vaksamhet bör läggas avseende eventuella svaghetstecken.

Slutsats: Vi skulle inte bli förvånade om förhoppningar som byggs upp inför torsdagens ECB-möte tar oss till målkursen 1422 under de tre återstående handelsdagarna, trots att vi redan befinner oss i utmanande och överköpt territorium. Förutom torsdagens ECB-räntemöte är fredagens jobbsiffra blytung, men då är svenska börsen stängd (nationaldag). Men vi är djupt bekymrade över en nära förestående säljcykel och kommer därför att vara synnerligen vaksamma på svaghetstecken…

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Missa inte dagens OMS30-Analys skriven av Anders Haglund på Tradingportalen idag!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Fredagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen handlades på plus under fredagen. I Europa färgades dock en del börser i rött efter blandad utveckling. Storbolagsindexet OMXS30 slutade upp 0,7 procent till 1.402 och handlades för första gången över 1.400-strecket sedan sommaren 2000. Omsättningen nådde drygt 15
miljarder kronor.

På den makroekonomiska scenen dominerade USA där privatkonsumtionen oväntat sjönk marginellt. Även stämningen bland landets konsumenter bommade förväntningarna något. Dock visade sig inköpscheferna i Chicago vara på bättre humör. I Europa skickade tysk detaljhandel blandade signaler medan BNP på hemmaplan inte riktigt mäktade med förhandstipsen. En närmare titt den svenska siffran skvallrade dock om en bättre utveckling än väntat på vissa punkter.

Veckan som kommer innehåller emellertid många tunga hållpunkter, med ECB-besked och amerikansk jobbrapport i huvudrollerna.

På börsgolvet var det framförallt tungviktare som storbankerna och Ericsson som lyfte index. SEB steg exempelvis runt 2 procent medan telekomjätten klättrade ungefär lika mycket. Bland minusbolagen återfanns råvarubolag och delar av verkstad, Boliden och Sandvik handlades ned 2,2 respektive 0,9 procent. Möjligen påverkades Sandvik av att brittiska Fenner, med exponering mot gruvsektorn, vinstvarnade.

Strålterapibolaget Elekta rekylerade upp efter fallet på 9 procent efter onsdagens bokslut. Aktien, som också hört till de mest blankade i hela Europa, tog nu tillbaka knappt 3 procent. I rekommendationsflödet har en lång rad analyshus sänkt sina riktkurser, och i vissa fall rekommendationer, för Elekta.

Sektorkollegan Getinge tillhörde förlorarna, ned 1,7 procent. I en dagsfärsk analys har Bank Of America Merrill Lynch tittat på historiken bland medicinteknikbolag som bötfällts av det amerikanska läkemedelsverket, vilket även Getinge riskerar att göra och fick bolaget att ställa in sin kapitalmarknadsdag tidigare i veckan. Som exempel plockar banken fram bestraffningen av ett dotterbolag till Boston Scientific, Guidant, som bötfälldes med runt 2 miljarder kronor 2011.

Så mycket bättre gick det för Swedish Match som steg närmare 3 procent och Astra Zeneca som ökade 1,5 procent. Vid 17-tiden steg Meda plötsligt med 4:50 kronor till som högst 120 kronor, men stängde på 117:10.

Bland rapporterande bolag vände skogsbolaget Rusforest ned och handlades nästan 5 procent lägre. Bolaget redovisade sin första vinst på ebitda-nivå i rapporten för det första kvartalet efter den finansiella rekonstruktionen för drygt ett år sedan. Rapporterade gjorde även oljebolaget Shelton som steg nästan 9 procent efter en stark rapport för det första kvartalet. Omsättning, rörelseresultat såväl som rörelsemarginal ökade.

Cassandra Oil var upp knappt 3 procent efter sin rapport, medan jordbruksbolaget Trigon Agri handlades något lägre efter en rapport som visade stigande förluster. 3D-printingbolaget Arcam backade 5,5 procent efter att i onsdags rusat över 20 procent.

Bland övriga aktier fixade hemfixarkedjan Clas Ohlson en uppgång på 1,7 procent trots att SEB har sänkt rekommendationen från köp till behåll.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

STÄMMOR
– Josab, Medfield, Vivoline

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Kabe: svenska husvagnsregistreringen maj
– Nordnet: presenterar aktiehandel i maj
– Svolder: presenterar substansvärde
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– QBNK: första dag för handel på Aktietorget
– Elanders: anmälningstid i nyemission avslutas
– FDT System: anmälningstid i EEL:s bud beräknas avslutas 2/6
– Free2Move: anmälningstid i nyemisison avslutas
– Kambi: första dag för handel på First North
– Mycronic: börjar handlas under nya namnet Mycronic (tidigare Micronic Mydata)
– Transatlantic: beräknas meddela utfall i nyemission

KAPITALMARKNADSDAG
– Hexagon: i Las Vegas

MAKROSTATISTIK
– Japan: industri-PMI maj kl 3.35
– Silf/Swedbank: industri-PMI maj kl 8.30
– SCB: portföljinvesteringar 1 kv kl 9.30
– SCB: arbetskostnadsindex mars kl 9.30
– SCB: löneutveckling mars kl 9.30
– EMU: industri-PMI (def) maj kl 10.00
– Tyskland: VDMA maskinorder april kl 10.00
– Storbritannien: industri-PMI maj kl 10.30
– AF: veckodata kl 10.45
– Tyskland: KPI (prel) maj kl 14.00
– USA: Markit industri-PMI (def) maj kl 15.45
– USA: ISM industri-PMI maj kl 16.00
– USA: bygginvesteringar april kl 16.00

CENTRALBANKER
– RB: Per Jansson talar: ”Riksbankens penningpolitiska strategi – i takt eller otakt med omvärlden?” kl 8.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto