Home > Morgonrapport: Momentum från fredagsrallyt kan bestå

Morgonrapport: Momentum från fredagsrallyt kan bestå

I den kommande veckan rapporteras industriproduktion från flera länder och dessutom kommer det diskuteras ifall Kina fortsätter sakta ned. Vi får även novembers konsumentprisindex och arbetslöshet i Sverige. Tyskland är idag först ut med industriproduktion kl. 8 och med DAX på toppnivåer kan vi räkna med att investerare håller koll på siffran. Under natten har Japans BNP för kvartal två reviderats ned ytterligare från den redan negativa preliminärsiffran. Kina har rapporterat export under förväntningar och en nedgång i importen under november. Dessutom skriver Bloomberg att tillväxtmålet kan komma att sänkas till 7 – 7,2% enligt en person med insyn i de samtalen.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Tyska industriorder startade fredagen över förväntan genom att landa på +2,5% istället för väntade +0,5%, när antalet nya jobb i USA visade sig ökat med 321k istället för väntade 230k var fredagsrallyt ett faktum. Dollarn stärktes och guldet försvagades då amerikanska arbetsmarknaden kan vara redo för räntehöjning vilket skulle göra relativavkastningen på dollar högre än på guld. Trots att amerikanska industriorder sjönk höll uppgången i sig. OMXS30 fick en köpsignal när indexet forcerade 1468 och inte visade några tveksamheter utan fortsatte upp och stängde på 1474,70. Vi har varit uppmärksamma på just en sådan rörelse och skrivit att rörelsen måste vara tydlig med hög volym och 1474 som brytpunkt. Håller sig priset således kvar ovanför 1474 vid öppning idag ser vi köpläge med uppgångspotential till ungefär 1495 till att börja med. Bekräftelsen är dock viktig för att konstatera att det är ett breakout från balanspunkten vi vistats inom i drygt två veckor när köpare och säljare var ungefär lika starka. Stop-loss kan sättas där index återvänder till konsolideringsintervallet som vi hoppas att vi nu lämnat såvida inte marknaden tar fasta alldeles för mycket på Kinas handelssiffror under förväntan eller att tysk industriproduktion kommer in under förväntningar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: industriproduktion oktober
Commerzbank noterar att trenden för industriproduktionen nu tydligt pekar uppåt igen och det är till och med troligt att den steg igen redan i oktober.

I september steg produktionen 1,4% m/m och sjönk 0,1% y/y. I fredags överraskade orderingången för oktober på uppsidan och det var den inhemska orderingången som lyfte.

kl 15.00: EMU: eurogruppsmöte
EU-kommissionen räknar med att Greklands nödlåneprogram diskuteras vid mötet. Framsteg har gjorts i samtalen mellan Grekland och trojkan.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade veckan med gott humör och stängde strax under årshögsta. Flera faktorer bidrog till den positiva stämningen. Fredagens statistikhöjdpunkt, den amerikanska sysselsättningsrapporten, fortsatta spekulationer om att ECB planerar ett program för tillgångsköp inför räntemötet i januari samt stark tysk industriorder var de mest tongivande.

Kabeloperatören Com Hem var fredagens kursraket efter budrykten.

Vid stängning hade OMXS30-index stigit 1,9 procent till 1.475.

”Stämningen har varit väldigt haussig i dag, jobbsiffrorna var överraskande bra. Budryktet på Com Hem är inget vi tror på, den typen av rykten cirkulerar då och då och bolaget har vandrat mellan olika ägare”, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

Den amerikanska arbetsmarknadsstatistiken slog marknadens förväntningar med råge. Antalet sysselsatta visade den största uppgången sedan januari 2012. I spåren av statistiken steg de amerikanska statsobligationsräntorna, dollarn stärktes och aktiemarknaderna fick en extra vitaminjektion.

Com Hem rusade 12,4 procent. Enligt källor till Reuters överväger den danska teleoperatören TDC ett bud på Com Hem. Varken TDC eller Com Hem ville kommentera uppgifterna, men TDC uppges enligt analytikerkommentarer ha dementerat spekulationerna för analytiker.

På Köpenhamnsbörsen handlades TDC ned 1,5 procent.

I toppen i storbolagsindex på Stockholmsbörsen syntes SKF, som steg 3,7 procent, Nokia var upp 3,2 procent och Kinnevik 3 procent. ABB hängde inte med i börsuppgången och slutade 0,1 procent upp. Deutsche Bank har sänkt rekommendationen till sälj för ABB, från tidigare behåll.

Sektorsvis gick bank starkt, liksom på andra europeiska marknadsplatser. De svenska storbankerna klättrade mellan 1,7 och 2,7 procent med Nordea i toppen och Swedbank med minsta kursökningen.

På listan över medelstora bolag kunde aktieägarna i Byggmax glädjas över att aktien ökade 4,9 procent. Carnegie har höjt sin rekommendation till köp från tidigare behåll.

Nordnet, Avanza och Catella fick se sina aktiekurser avancera 5,8 procent, 1 procent respektive 8,1 procent. Nordea har inlett bevakning av trion där samtliga får köprekommendationer. Nordnet pekas ut som kraftigt undervärderat och som Nordeas favorit i sektorn.

På råvarumarknaden var det övervägande minusnoteringar på fredagen. Råoljan stod för den största procentuella nedgången. På en vecka har Brent-oljan backat drygt 5 procent.

Bland råvarurelaterade bolag backade Lundin Petroleum 0,4 procent, Enquest 2,7 procent och Africa Oil 2 procent. Boliden stängde dock lätt uppåt, liksom Lundin Mining, som lämnade nya produktionsprognoser för åren 2015-2017 och steg 0,6 procent.

SAS klättrade ytterligare drygt 5 procent i spåren av de lägre oljepriserna. Aktien har den senaste tiden stigit över 35 procent.

Sök- och annonsbolaget Eniro stängde på minus för sjunde handelsdagen i rad. Bara under veckan har kursen fallit 20 procent.

Krisdrabbade gruvbolaget Northland Resources, som är under rekonstruktion, handelstoppades i Oslo och strax efter kom beskedet att den grupp investerare som tidigare presenterat ett förslag om att förvärva fordringar från bolagets obligationsinnehavare och större leverantörer, nu avbryter den förvärvsprocessen.

Bättre Affärer med Teknisk Analys

Vill du lära dig göra bättre affärer? Förbättra din timing? Lära dig teknisk analys? Gå då kursen ”Bättre Affärer med Teknisk Analys”. Kursledare är Anders Haglund med över 25 års erfarenhet av teknisk analys och aktieförvaltning. Passa på. Nästa kurstillfälle är lördag 24 januari. Frågor och anmälan till [email protected]

Läs mer

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Oil Termin
Brent Termin
1474,70
3277,38
10087,12
6742,84
4419,48
2075,37
17958,79
4780,76
17889,32
24033,45
1,2291
9,2863
7,5542
65,12
68,23
1,86%
2,70%
2,39%
0,95%
2,21%
0,17%
0,33%
0,24%
-0,12%
0,15%
0,04%
0,21%
0,08%
-1,09%
-0,84%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.