Home > Morgonrapport: Motståndet svårforcerat, stockholmsbörsen i avvaktat läge

Morgonrapport: Motståndet svårforcerat, stockholmsbörsen i avvaktat läge

God Morgon

Idag är en relativt fylld makrodag med tysk detaljhandel, prel-KPI i euroområdet samt en rad USA-data.
Japanska börsen har öppnat starkt efter blandad makrostatistik och är nu på morgonen upp strax över 1 procent, övriga Asien är något mer avvaktande med mestadel handel runt nollan.

 

Oljan som haft en volatil vecka bakom sig inleder fredagens handel på minussidan, där WTI-terminen handlas i 45,86 dollar och BRENT-terminen handlas i 48,68 dollar.

Kom även ihåg att stockholmsbörsen har halvdag och stänger klockan 13.00
Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Det är fredag med veckans sista handelsdag framför oss. En dag som ser ut på förhand att bli relativt lugn med fokus mot makroagenda då rapportsäsongen nu för storbolagen i stort sett är slut. De flesta storbolag har nu rapporterat och vi kan väl konstatera att de på förhand viktiga orderboken fick betydelse för handlarnas reaktioner på rapporterna. Det var ju nu den oro som senaste tiden präglat börsens utveckling som nu skulle synas i bolagens rapporter. Hade den påverkat efterfrågan och därmed bolagens möjligheter till fortsatt utveckling?

Svaret på den frågan är väl mer åt ja hållet då orderböckerna inte alls motstod förväntningarna, däremot lyckades många bolag att pricka de övriga prognoserna. Har den minskade globala efterfrågan ännu inte fått effekter på bolagens resultat och vi ser en fördröjningseffekt? Det mest troliga scenariot är väl inom ramen för detta och det är oroande att orderböckerna inte når hela vägen fram, men däremot har centralbankernas öppningar för fortsatta stimulanser drivit på aktiemarkanderna i hopp om liknande effekt som tidigare. Vilken av dessa effekter som blir störst återstår att se, men än så länge är det ingen global kris som påverkat företagen allt för mycket vilket pekar att centralbankernas stimulanser kan öka riskviljan framöver. Nästa rapportsäsong blir ur detta avseende väldigt intressant att följa.

Indexet handlades under nollan mesta delen av dagen och slutade på 1495,8 punkter. Vilket innebar en nedgång om

OMXS30, historiskt 6 mån. Svårtforcerat motstånd över 1500 punkter. En bra bit ner till en rejäl säljsignal som erhålls vid 1380.
OMXS30, historiskt 6 mån. Svårtforcerat motstånd över 1500 punkter. En bra bit ner till en rejäl säljsignal som erhålls vid 1380.

0,25 % för dagen. Omsättningen låg på 16,4 miljarder kronor. Indexet har svårigheter att klättra över 1510 punkter vilket vi återigen såg tecken på när indexet steg för att sedan vända vid punkter strax över 1500. För att vi ska inleda en ny uppgångsfas krävs att vi forcerar motståndet vid 1510 med hög omsättning för att skapa förtroende i uppgångsfasen, något som i dagsläget verkar svårt.

Kina har nu släppt sin en-barns-policy vilket numer är en två-barns-policy. Vilket kan ses som positivt ur hänseende att omställningen till konsumtionsdriven ekonomi nu kan få en extra skjuts och stöd av detta. Samtidigt meddelade kina att de kommer att ha ett medel-högt mål för BNP-tillväxten kommande åren mellan 2016-2020.

Dagens agenda på makrofronten utgörs av Japanskt KPI, där kärninflationen väntas återigen ha sjunkit till -0,2 %, och den exklusive energi väntas inflationen öka till 0,9 %. Bank of Japan har idag även policymöte där beslut ska fattas angående vidare stimulanser eller en fortsatt avvaktande hållning är aktuell. Bedömare väntar att Bank of Japan förr eller senare får vidta ytterligare åtgärder, frågan är bara när.

Därefter kommer en rad makrostatistik från alla möjliga håll, där löner från arbetare och tjänstemän för augusti, arbetslöshet från EMU, samt en rad USA-data får mest betydelse under dagen.

Hålltiderna är som följer:

– Japan: arbetslöshet september kl 0.30
– Japan: hushållens konsumtion september kl 0.30
– Japan: KPI september kl 0.30
– Tyskland: detaljhandel september kl 8.00
– Spanien: BNP (prel) 3 kv kl 9.00
– Österrike: BNP 3 kv kl 9.00
– SCB: arbetskostnadsindex augusti kl 9.30
– SCB: löner arbetare och tjänstemän augusti kl 9.30
– Litauen: BNP (prel) 3 kv kl 10.00
– EMU: arbetslöshet oktober kl 11.00
– Italien: KPI (prel) oktober kl 11.00
– Lettland: BNP (prel) 3 kv kl 12.00
– USA: arbetskraftskostnader 3 kv kl 13.30
– USA: privata inkomster och privatkonsumtion september kl 13.30
– USA: Chicago inköpschefsindex oktober kl 14.45
– USA: Michiganindex (def) oktober kl 15.00

Och dagens rapporter är:

Nobia (8.00), Nordic Mines (8.00) och Biotage (8.30)

Glöm inte bort att idag är det halvdag på stockholmsbörsen, då börsen stänger klockan 13.00.

Trevlig helg önskar vi på tradingportalen

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: detaljhandel september

Väntas ha ökat 0,4% jämfört med i augusti, då försäljningen sjönk 0,6 procent.

kl 9.00: Spanien: BNP (prel) 3 kv

Spanien BNP-tillväxt har gått från klarhet till klarhet de senaste kvartalen, men efter +1,0% på kvartalsbasis under andra kvartalet väntas nu en liten dämpning till (ännu goda) +0,8% tredje kvartalet.

kl 11.30: Ryssland: centralbanken meddelar räntebesked

Analytikerkåren är splittrad, enligt Bloomberg News prognosenkät är det lika många som tror att styrräntan sänks, med 50 punkter till 10,50%, som det är som tror på oförändrad ränta.

kl 13.30: USA: arbetskraftskostnader 3 kv

Väntas ha ökat 0,6%, efter +0,2% andra kvartalet.

kl 13.30: USA: privata inkomster och privatkonsumtion september

Såväl inkomster som konsumtion väntas ha ökat 0,2%, efter +0,3 respektive +0,4% i augusti. PCE-inflationstakten väntas ha sjunkit till 0,2%, från 0,3%, men kärn-PCE-inflationen väntas ha ökat till 1,4% från 1,3%.

kl 14.45: USA: Chicago inköpschefsindex oktober

Chicago-indexet har visat en svag utveckling, med noteringar under 50 flera månader, efter att tidigare har noterat mycket höga utfall sedan mitten av 2013. Efter en uppryckning i juli-augusti föll index till 48,7 i september. Nu väntas en uppgång i oktober, men bara till 49,5.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen präglades av ett stort antal bolagsrapporter på torsdagen, och handlades liksom de större europeiska börserna på övervägande minus.

OMXS30 sjönk 0,3 procent och stängde på nivån 1.496, efter en omsättning på 16,4 miljarder kronor, varav Fingerprint stod för 3,3 miljarder.

Dagens USA-statistikskörd motsade inte den bild av USA:s ljusnande ekonomi som låg till grund för onsdagens Fedbesked, där en öppning för räntehöjning i december lämnades. Under det tredje kvartalet fortsatte exempelvis BNP att växa i takt med det relativt stabila andra kvartalet, om justering för en stor lagerneddragning görs.

På den välfyllda rapportagendan fanns bland andra Nokia och SCA.

Telekombolaget överraskade positivt med framför allt resultatet inom huvudverksamheten Networks, och Morgan Stanley ansåg att bolaget tycks ha lyckats bättre med sin kostnadssida än rivalen Ericsson. Rörelsemarginalen blev 13,6 procent, mot SME-förväntade 9,9 procent.

Nokia-aktien steg 11 procent.

Dagens andra stora rapportglädjepiller var SCA. Hygien- och skogsjättens underliggande rörelseresultat uppgick till 4 procent mer än förväntningarna, som i sin tur var 9 procent högre än fjolårsutfallet.

Bolaget meddelade även om effektiviseringsåtgärder i sin asiatiska hygienverksamhet och vid papperstillverkningen utanför Sundsvall, och till Direkt sade vd att SCA tvingat skärpa sig efter konkurrenten P&G:s intåg på inkontinensmarknaden. Aktien steg 4,5 procent.

I andra änden av OMXS30 rörde sig Volvo. Aktien backade 2,9 procent till 87:55 kronor efter en rekommendationssänkning till neutral från köp signerad Goldman Sachs. En ytterligare försämring av situationen på Volvos slutmarknader låg bakom den försämrade synen.

Bland dagens stora förlorare fanns Opus Group, som riskerar att tappa en stor del av sin svenska omsättning om ett förslag från Transportstyrelsen om glesare besiktningsintervall blir verklighet.

Bolaget menade att effekten kan bli begränsad på nedersta raden, givet prishöjningar och personalnedskärningar, men marknaden handlade ned aktien med 14,5 procent, motsvarande nästan 300 miljoner kronor i börsvärde.

Utanför OMXS30 hörde Sobi, Lundin och AAK till de större rapportbolagen. Sobi steg 4,7 procent efter ett klart starkare rörelseresultat än väntat och vädrade förhoppningar om framgångsrikt blödarsjukeprojekt.

Lundin Mining kom däremot in avsevärt sämre än förväntningarna, bland annat avseende volymen producerad zink och en dubbelt så stor nettoförlust som befarat. Aktien backade 7,8 procent.

AAK steg 3,4 procent till 608 kronor och noterade dessförinnan ett nytt kursrekord på 611 kronor. Bolaget redovisade lägre volymer och omsättning än väntat i sitt tredje kvartal, men lyckades ändå överträffa det väntade rörelseresultatet. Framför allt överraskade lönsamheten i choklad- och godisdivisionen positivt.

Fingerprint Cards stod för en femtedel av omsättningen och återtog en del av onsdagstappet: uppgången summerades till 13,6 procent eller 42 kronor till 352 kronor.

Hifab kommer att refinansieras efter tappet i hovrätten och betalningskravet på 68 miljoner kronor. Aktien rasade 19 procent, lika mycket som på onsdagen när domen blev känd.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1495,86
549,720
3413,39
10800,84
6395,80
2089,41
5074,27
19132,99
22812,57
1,0987
9,3744
8,5318
45,86
48,68
 0,00%
-1,34%
-0,23%
-0,29%
-0,65%
-0,04%
-0,42%
1,04%
-0,04%
0,02%
0,17%
0,16%
-0,43%
-0,25%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.