Home > Morgonrapport: ”Motståndszoner betas av på löpande band”

Morgonrapport: ”Motståndszoner betas av på löpande band”

Ingves och gänget gav igår köparna en knuff uppåt och OMXS30 lyckades med stöd av ett internationellt positivt börshumör forcera ytterligare ett tufft motstånd. Om Stockholmsbörsen fortsätter att avverka motståndszoner i detta tempo på vägen tillbaka mot årshögsta kan vi vara där innan vi vet ordet av. Man ska dock komma ihåg att volatilitet verkar åt båda håll.. Idag får vi svensk konjunkturbarometer kl. 09:00 och klockan 19:00 presenteras räntebesked från Fed.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar
OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar

Gårdagens oväntat duvaktiga agerande från den svenska riksbanken med nollränta försvagade kronan markant, den gynnsamma valutasituationen och jakten på avkastning förde den redan överköpta börsen ytterligare ett steg uppåt till 1380 punkter med dollarkänsliga och högavkastande aktier i topp. Vi ser på intradagsdiagrammet hur OMXS30 största delen av dagen  riktigt låg och myste mot vår tidigare utritade motståndsnivå på 1380. På nedsidan sätter vi tilltro till ca 1346 och därefter 1334. För uppsidans del får vi istället granska den dagliga grafen över ett år.

OMXS30, daglig graf, ett år
OMXS30, daglig graf, ett år

Det tuffa intervallet vi belyst är numera mestadels avklarat och får vi se en självsäker stängning över 1380 tar vi därefter sikte mot 1400 och 1410 härnäst. Den breda amerikanska marknaden ligger nu bara något mer än 2 procent under årshögsta, Sverige befinner sig runt 3 procent från denna nivå medan Tyskland har hela 10 procent kvar till toppen. Övriga europeiska länder visar samma mönster, men vi betraktar detta inte med oro utan som en möjlighet då en kommande uppgång i Europa efterhand kan dra Sverige mot högre höjder.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag 

Onsdagens självskrivna huvudnummer är Federal Reserves räntebesked till kvällen, där Fed väntas avsluta sitt program för obligationsköp men i övrigt inte annonsera någon stramare omläggning av penningpolitiken. För svensk del riktas intresset mot Konjunkturinstitutets barometer för oktober, som spås ha försvagats något och ligga kvar runt 100-strecket.

kl 9.00: KI: konjunkturbarometer oktober
Enligt SME Direkts prognosenkät väntas den sammanfattande barometerindikatorn ha sjunkit till 101,0 i oktober, från 101,1 i september. Indikatorn för tillverkningsindustrin väntas ha sjunkit till 101,6, från 102,8, medan hushållsindikatorn väntas ha sjunkit till 100,6 från 102,4

Swedbank räknar med att industriindikatorn sjönk ytterligare till 99,9 i oktober. Under den senaste månaden har de globala tillväxtutsikterna förmörkats inte minst i eurozonen med Tyskland i spetsen.

SEB räknar med en sjunkande konsumentförtroende, till 100,0.

”Starkare arbetsmarknad bör sätta ett uppåttryck medan turbulens på finansmarknaden och tillväxtoro kommer att sätta ett nedåttryck”

kl 19.00: Fed: räntebesked
Nästan alla bedömare väntar sig att Fed tar bort de sista 15 miljarder dollar i månatliga tillgångsköp, och därmed avslutar QE3 som förannonserat.

Marknadsoro och låga inflationsförväntningar har oroat och frågan är om Fed är redo att ta bort formuleringen om ”considerable time” i FOMC-uttalandet, den betydande tid som ska finnas mellan avslutat QE och en första räntehöjning. Enligt Bloomberg News prognosenkät räknar 80 procent av tillfrågade analytiker med att frasen blir kvar. Enkäten visar också att en majoritet räknar med att Fed börjar höja räntan under det andra kvartalet 2015.

Deutsche Bank: ”Kommunikén efter mötet bör visa små substantiella förändringar i beslutsfattarnas bedömning av ekonomin. Som tidigare indikerat vid septembermötet kommer Fed att avsluta sitt program för tillgångsköp”

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

En oväntat kraftig räntesänkning från Riksbanken stödde Stockholmsbörsen på tisdagen. I Europa skedde en återhämtning efter måndagens tapp i spåren av stresstesterna.

”Bankstresstesterna sänkte inte svenska börsen på måndagen så tisdagens uppgång i Stockholm hänförs Riksbankens något kraftfullare sänkning än väntat. Folk tvingas nu än mer ut på riskskalan för att få avkastning på sitt kapital. I en nollräntemiljö gynnas bolag med hög direktavkastning medan kronförsvagningen hjälper sådant som verkstad och skog”, kommenterade en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,5 procent högre på nivån 1.381. Aktier för dryga 16 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. På kontinenten handlades Euro Stoxx 50-index upp 1,3 procent och tyska DAX avancerade 1,8 procent.

Riksbanken var överraskande mjuk och sänkte reporäntan till noll, väntat var 0,05 procent enligt SME Direkt. Samtidigt reviderades räntebanan ned kraftigt så att det först i mitten av 2016 blir aktuellt med en första höjning.

Kronförsvagningen som följde Riksbankens besked lyfte exporterande bolag. Exempelvis steg Boliden och SSAB nära 5 respektive dryga 4 procent. Sandvik fortsatte däremot att gå svagt i spåren av måndagens rapport med en knapp procents tapp.

”Med bolagets nettoskuld samt pensionsskuld och en relativt hög produktion i Sverige borde Sandvik allt annat lika vara en vinnare på Riksbanken”, resonerade aktiestrategen.

Stabila utdelningscase som Securitas och Teliasonera var dryga 2 respektive dryga 3 procent högre.

Bland fastighetsbolagen var Wihlborgs, Castellum och Fabege mellan 2 och 3 procent högre. Huvudstaden steg 1,5 procent medan Balder avancerade 7,4 procent.

”Räntekostnaderna sjunker men samtidigt är det svårt att höja hyror i en deflationsmiljö. Stockholmsexponerade bolag kan ha det lite lättare än de med mer geografiskt spritt bestånd. Men rusningen inom fastighetssektorn känns lite överdriven”, sade den aktiestrateg som Nyhetsbyrån Direkt kontaktat vidare.

I rapportskörden låg störst fokus på Alfa Laval som svek marknaden, varpå aktien backade 3,2 procent. Både resultat och försäljning var bättre än väntat men analytiker som Nyhetsbyrån Direkt varit i kontakt med framhöll att det var den svaga organiska orderingången som tyngde aktiekursen. Som lök på laxen var utsikten för affärsområdet Marin svag. Vidare finns det en oro kring investeringsviljan i olje-/gassegmentet under nästa år med tanke på det fallande oljepriset.

På tisdagsmorgonen öppnade även Billerud Korsnäs böckerna för det tredje kvartalet och marknaden uppskattade förpackningstillverkarens innehåll, aktien avancerade 5,2 procent. Alla tre affärsområden slog förväntningarna, men vd Per Lindberg varnade analytikerkåren för att extrapolera de starka talen in i det fjärde kvartalet. Inom sektorn kom vidare finländska UPM-Kymmene med en stark rapport vilket tillsammans med Riksbankssänkningen förde Stora Enso 6,1 procent högre.

I tisdagens rapportflöde avancerade vidare Lindab 10,5 procent. Byggkomponentbolagets resultat och omsättning var båda starkare än väntat och vidare höjdes tillväxtambitionerna.

Fönstertillverkaren Inwido, som Ratos satte på börsen i slutet av september, ökade sitt nettoresultat jämfört med motsvarande period i fjol och aktien klättrade 5,2 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
Gold Spot
WTI Spot
1380,83
3036,15
9068,19
6402,17
4112,67
1985,05
17005,75
4564,29
15559,87
23805,53
1,2737
9,3452
7,3356
1230,05
81,69
1,51%
1,24%
1,86%
0,61%
0,39%
1,19%
1,12%
1,75%
1,50%
1,20%
0,05%
0,04%
-0,01%
0,16%
0,25%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.