Home > Morgonrapport: ”Motstridiga variabler försätter oss i väntan på fler ledtrådar…”

Morgonrapport: ”Motstridiga variabler försätter oss i väntan på fler ledtrådar…”

Marknaden balanserar på stödet vid 1330. Det ser svagt ut. Men samtidigt borde det fortfarande komma någon form av studs. Det är svårt att dra några distinkta slutsatser. Det finns för många motstridiga variabler och vi befinner oss i en situation där framåtblickande analys har ett tämligen begränsat värde. Vi inväntar fler ledtrådar innan vi väljer att sätta ned foten.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMX balanserar på kanten
OMX balanserar på kanten

Vi skrev i gårdagens morgonrapport att ”Vi räknar med att USA åtminstone tänker ge oss den nödvändiga respiten att täcka igen gapet vid 1355 innan säljarna tar kontrollen över rodret.” Men marknaden orkade inte ända upp till 1355. En rapportbesvikelse från SKF och några skärmytslingar i Ukraina senare fick vi istället konstatera att marknaden vände nedåt ett par punkter ”för tidigt” på 1352. Och även tidsmässigt inföll rekylen nedåt snabbare än väntat. Vi skrev vidare i gårdagens analys att ”den vaksamme swing tradern gör klokt i att sälja in i en eventuell uppgång under kommande dagar.” Nedstället kom således 1-2 dagar tidigare än beräknat.

Kompassen visade rätt, men kartan var fel.

Och marknadens aktörer har nu ”stämt av” på ovansidan. De köpare och säljare som frustrerat väntat på sin tur på att få agera marknad är sannolikt belåtna för tillfället. De har numera träffats, stirrat varandra i ögonen, och ”kikat på varorna”. Implikationerna av detta möte är att vägen söderut inte längre blockeras av ouppklarade förbindelser och marknadsmässiga obalanser. Det är sålunda bara att ”tuta och köra”, om marknaden så skulle önska.

Det är inte direkt en tilltalande slutsats med tanke på att den svenska börsen passande nog valde att stänga ”med benen dinglandes provokativt över avgrunden.” Samma psykologiska nivå där marknaden varit och balanserat vid de två föregående dagarnas handel. Samma svindlande känsla. Det kan studsa. Men det kan också välja att kasta sig handlöst ut över stupet. Bilden är påtagligt oklar.

Avhandlades då något banbrytande under gårdagens öppettider? Nej, mest löst prat.

”Jag hittar inget köpvärt längre. För ett tag sedan laggade en del oljekvalitetsbolag marknaden och man kunde köpa och vara glad. Men idag har till och med många av dessa dragit iväg uppåt, bortsett från de ryska då såklart. Men var hittar man egentligen låg kvalitetsvärdering nuförtiden?”, frågar en uppgiven och träffsäker ”long-only”-aktör. ”Säljrapport i SKF betyder, shorta på i hela verkstan idag.”, chattar en daytrader.

”Äntligen klar i Häxan [Hexagon] och helt klar i Kulan [SKF] nu. Dags att hämta på förskola och bege sig ut i solen.” messar en aktiv ”Trader-Pappa”. Vid stängningscallen skickar han ett uppsluppet SMS till: ”Så djäkla skönt att lägga sig likvid och dra ut i solen med kidsen. Tack för brasklappen i morgonbrevet om läskiga US-marknader m.m.”

Tillbaka till marknaden. Vad tror vi då om det hela?

Nasdaq borde studsa, men rapporterna grumlar skärpan
Nasdaq borde studsa, men rapporterna grumlar skärpan

Mycket svårt att säga. Det finns helt enkelt för många okända variabler för att kunna fatta rationella beslut baserade på intelligenta gissningar. Jag hade ”räknat ut” Ukraina-krisen, men uppenbarligen hade inte marknaden det. Och med rapportperioden för dörren blir alla typer av prognoser generellt sett mindre tillförlitliga.

Slutsats: Det ser svagt ut. Å andra sidan borde det (framför allt USA) kunna studsa kortsiktigt härifrån. Det är svårt att dra några distinkta slutsatser. Det finns för många motstridiga variabler och befinner oss i en situation där framåtblickande analys har ett tämligen begränsat värde. Vi inväntar fler ledtrådar innan vi väljer att sätta ned foten.

Och vi låter också tiden utvisa vilken fot vi bör sätta ned.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Missa inte Anders Haglunds högintressanta och omåttligt populära OMX-Analys !

Missa inte dagens populära Råvarurapport!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen färgades röd under påskveckans så kallade vita tisdag. Utvecklingen på de övriga europeiska handelsplatserna var också negativ. Ukraina inledde på tisdagen en specialinsats mot pro-ryska separatister. På bolagsfronten svek rapporterande SKF. Storbolagsindexet OMXS30 backade 1,4 procent till 1.329 och aktier för 13,3 miljarder kronor omsattes. ”Man skulle tro att det här med händelserna i Ukraina skulle påverka marknaderna mer, men de flesta verkar inte bry sig så mycket om det. Det kom också makrosiffror från Tyskland som var sådär, men det tycks också vara glömt. Det känns som om den underliggande tonen är råstark. Man kommer kanske inte undan med riktigt vad som helst – som SKF:s bristande lönsamhet till exempel – annars verkar det mesta passera”, kommenterade en förvaltare till Nyhetsbyrån Direkt.

På den politiska makroscenen inledde alltså ukrainsk militär en specialinsats mot separatister i Kramatorsk i östra delen av landet. På statistikfronten nådde affärsförhållandena för industrin i delstaten New York inte upp till förväntningarna. Stämningsläget bland amerikanska husbyggare mäktade inte heller riktigt med förhandsprognosen. Från Tyskland kom något blandade signaler med ett index över framtida förväntningar som inte nådde upp till förväntningsribban. Dock var stämningen över nuläget klart bättre än väntat. På svenskt börsgolv startade den svenska rapportsäsongen på allvar då kullagerjätten SKF lättade på förlåten. Verkstadsbolagets underliggande rörelsemarginal svek förväntningarna. SKF-aktien rullade ned kring 5 procent.

”Lönsamheten var en klar besvikelse, och marknadens reaktion med att dra öronen åt sig är korrekt. Att utsikterna skulle höjas var ingen överraskning, och inte heller att volymerna gick upp”, kommenterade Peder Frölén på Handelsbanken. Bland övriga verkstadsbolag sjönk exempelvis Atlas Copco och Sandvik 2 respektive 1,4 procent. Detaljhandelsbolaget Clas Ohlsons försäljning i mars glänste och aktien hoppade iväg över 4 procent. Klädjätten H&M redovisade också färska försäljningssiffror som dock delvis redan var kända. Aktien sjönk 0,7 procent. Järnhandelskedjan Swedols försäljning ökade rejält, vilket fick aktien att stiga runt 1 procent. Cdon har långt gångna planer på att starta en egen betaltjänst och avsluta samarbetet med det kritiserade bolaget Klarna. Cdon-aktien avancerade 1,6 procent.

Deutsche Bank har höjt rekommendationen för Electrolux från behåll till köp och även riktkursen höjdes till 170 kronor. Electrolux var en av tisdagens vinnare bland storbolagen och höjdes 1,2 procent till kring 149 kronor. Även Husqvarna steg, upp 2,5 procent. 3D-printingbolaget Arcam hade en motig tisdag och tappade 8 procent. Den senaste veckan är nedgången 24 procent. Kosmetikabolaget Oriflame, med väldig stor exponering i Ryssland och Ukraina, förlorade 6 procent på den förstärkta oron i området. Bättre gick det för Meda som var uppvaktat av amerikanska Mylan nyligen. Läkemedelsaktien steg över 3 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Formpipe (kl 8.45), Getinge (kl 13.00), IFS (kl 8.00), PA Resources (kl 7.30)
AKTIETORGET
– Mavshack (ändrat datum från 23/5)
ÖVRIGA SVENSKA
– Bank of America (kl 13.00)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– American Express (efter USA-börsernas stängning), BHP Billiton (fsg-siffror 3 kv), Credit Suisse (kl 6.45), Google (efter USA-börsernas stängning), IBM (efter
USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– C-Rad, PA Resources, Sweco

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Getinge: telefonkonferens kl 15.00
– IFS: telefonkonferens kl 9.30

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Bioinvent: preliminärt utfall i nyemission meddelas omkring i dag
– Obducat: anmälningstid i nyemission avslutas
– Taurus: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 5/5)
– True Heading: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Oslobörsen har halvdag

MAKROSTATISTIK
– Kina: investeringar, detaljhandel, industriproduktion mars kl 4.00
– Kina: BNP 1 kv kl 4.00
– Japan: industriproduktion (def) februari kl 6.30
– Österrike: KPI mars kl 9.00
– SCB: värdepappersstatistik mars kl 9.30
– Storbritannien: arbetslöshet mars kl 10.30
– EMU: KPI (def) mars kl 11.00
– EMU: bytesbalans (rev) 4 kv 2013 kl 11.00
– USA: bostadsbyggande mars kl 14.30
– USA: industriproduktion och kapacitetsutnyttjande mars kl 15.15

CENTRALBANKER
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 13.00
– BOC: räntebesked kl 16.00
– Fed: Janet Yellen talar på Economic Club of New York kl 18.15
– Fed: Beige Book kl 20.00

MAKRO ÖVRIGT
– Business Sweden: marknadsöversikt kl 10.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: villkor obligationsemission kl 16.20
– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto