Home > Morgonrapport: Multipelexpansionen vid vägs ände? Vinsttillväxt att vänta eller ej?

Morgonrapport: Multipelexpansionen vid vägs ände? Vinsttillväxt att vänta eller ej?

God morgon! 

Amerikanska statspappersräntor steg på måndagskvällen, i spåren av att ISM inköpschefsindex slog marknadens förväntningar. Dollarn har under natten tillfälligt varit upp över 125 mot yenen, för första gången sedan 2002. USA-börserna steg svagt på måndagen medan det är överlag ned på börserna i Asien nu under natten.

Angela Merkel, Christine Lagarde, Mario Draghi, Francois Hollande och Jean-Claude Juncker träffades på måndagskvällen i Berlin och enades där om att samtalen med Grekland ska intensifieras. Enligt Financial Times var syftet med mötet att reda ut skiljelinjer bland långivarna i förhållandet till Grekland, där IMF har en tuffare linje medan EU har argumenterat för en mjukare hållning eftersom de vill bevara euroområdet intakt.

I tisdagens statistikskörd riktas intresset främst mot euroområdets KPI-estimat för maj som väntas fortsätta upp, till 0,2 % från 0,0 i april. Kärninflationen väntas stiga till 0,7 % från 0,6 %. Av annan statustik kan nämnas tysk arbetslöshet och amerikanska industriorder. Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Konsumentpriserna i Tyskland visade sig igår stiga 0,1 % från mitten av april till mitten av maj, inflationstakten uppmättes till +0,7 % enligt preliminär statistik. Föregående månad var inflationstakten +0,5 %. Idag kommer en desto viktigare siffra, nämligen flash-estimat av KPI för eurozonen som väntas vara svagare än så.

Även om börsen mer eller mindre intalat sig att ECB:s QE är till för att gynna oss aktieinvesterare så är det trots allt bristen på inflation som varit dess nemesis. Nu har förväntan om räntehöjningar likt i USA inte på allvar börjat smyga sig in för europeisk del, men skulle inflationen nu börja stiga och landa högre än förväntat ett par månader kan aktiemarknaden mycket väl, sin vana trogen, ligga före och börja prissätta för vad som väntas komma.

PEG-ratio för S&P 500
PEG-ratio för S&P 500. Källa: Yardeni

Att de låga räntorna, som gör att framtida kassaflöden diskonteras mindre, har lyft värderingsmultiplar är inget konstigt i sig. Frågan man bör ställa sig är dock huruvida räntorna ska fortsätta ner eller om multipelexpansionen på grund av denna faktor har nått slutstation. På bilden illustreras historiska värden på PEG-ratio (P/E-tal dividerat med förväntad vinsttillväxt) för S&P 500, som tumregel brukar ett PEG under ett anses önskvärt.

Om värderingarna inte ska pressas uppåt ytterligare krävs att vinsterna ökar, dessvärre är detta åtminstone inte vad de flesta amerikanska aktieanalytiker förväntar sig. Marginaler på relativt höga nivåer börjar bli svåra att effektivisera upp ytterligare och ekonomin visar inga klockrena tecken på att efterfrågan ska rusa. Enligt data som Bloomberg sammanställt ligger förväntansbilden för bolagen i S&P 500 på att vinsterna ska öka 1,4 % under 2015, att jämföra med en ökning på 15 % per år i snitt sedan 2009.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 7.30: Indien: räntebesked
Centralbanken, RBI, har överraskat med att sänka reporäntan 25 punkter i såväl januari som i mars, till nuvarande 7,50%. Nu pekar konsensusprognosen mot att räntan kommer att sänkas med ytterligare 25 punkter, till 7,25%.

Ekonomer på BNP noterar att det för närvarande gynnsamma inflationsläget och ordnade globala finansmarknader gör att fönstret är öppet för ytterligare lättnader nu, men det lär stängas i höst givet att inflationstryck börjar byggas upp.

kl 9.55: Tyskland: arbetslöshet maj
Antalet arbetslösa väntas ha sjunkit med ytterligare 10.000 personer i maj och arbetslösheten spås ligga kvar på rekordlåga 6,4% för tredje månaden i rad.

kl 11.00: EMU: KPI-estimat maj
I april noterades inflationstakten till 0,0%, efter att ha varit negativ fyra månader i rad. Nu väntas en fortsatt uppgång till +0,2% i maj (medan kärninflationstakten väntas ha stigit till +0,7%, från +0,6% i april). Prel-KPI för maj i Spanien och Italien har kommit in en bit över förväntningarna och tysk HIKP var en tiondel högre än väntat.

kl 16.00: USA: industriorder april
Industriorderingången väntas ha sjunkit 0,1% i april, efter +2,1% i mars.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde veckan på plus, och återhämtade huvuddelen av fredagens tapp. Positiv statistik från USA och hopp om Grekavtal gav näring på makronivå, och även europeiska börser i stort steg något.

OMXS30 noterades upp 0,3 procent till nivån 1.649,6, efter att på fredagen ha backat 1,3 procent. Aktier för 13,4 miljarder kronor omsattes, med ett jämnt sektormönster.

USA:s industri-PMI kom in något bättre än förväntningarna: 52,8 mot väntade 52,0 för maj. USA-räntorna och -dollarn steg något i kölvattnet av detta. Även bygginvesteringsstatistik överträffade förhandstipsen något. För euroområdet steg industri-PMI från 52,0 till 52,2 och här hemma sjönk motsvarande mer än väntat, från 55,7 till 54,8.

På bolagsnivå var SKF starkast i OMXS30 efter en upprepad köprekommendation från Bank of America/Merrill Lynch. Bolaget meddelade även en order på tillståndsövervakning till bostadsplattformar som ägs av Consafes nutida arvtagare Floatel. Aktien steg 1,9 procent.

Tvåan i indexet, SCA, steg 0,8 procent. JP Morgan lade till bolaget på sin fokuslista, där de mest köpvärda aktierna finns, och motiverade det med att rabatten mot andra bolag i sektorn är hela 15 procent. Den nya vd:n Magnus Groth får också ett gott betyg tack vare sitt fokus på den operativa verksamheten och ambitionen att fortsätta med besparingar.

Sämsta aktier i OMXS30 var SSAB, minus 0,9 procent, och Telia Sonera, minus 0,6 procent. För SSAB gällde att olje- och gasaktier jämte råvarubolag var sämsta sektorer i Europa. Telia Sonera, som backade för tredje dagen i rad, kommunicerade nyheten att den svenska mobilaffärschefen Ulrika Steg går över till konkurrenten Telenors svenska ledningsgrupp.

Utanför OMXS30-index fortsatte Fingerprint att handlas intensivt och med kraftiga rörelser. Omsättningen landade på 869 miljoner kronor, näst efter Ericsson mest på Stockholmsbörsen, och dagens kursfacit blev plus 19,5 procent till nya stängningsrekordet 125:75 kronor. Några nyheter från Fingerprint syntes inte under måndagen, men i sektorn noterades att kinesiska Fingerprintkunden Huawei uppges ha en fingeravtryckssensor i sin kommande smartphonemodell.

Sektorkollegan Precise Biometrics fick också ta del av optimismen inom biometrisektorn, och aktien avancerade 10 procent.

Teknikkonsulten Sweco ska köpa holländska konkurrenten Grontmij, med verksamhet i Europa inklusive Sverige, för 3,3 miljarder kronor. Sweco går därmed från nordisk till europeisk aktör enligt vd:n, som i en kommentar motiverar en hög prismultipel med stor förbättringspotential. Vinsten kan mer än fördubblas på fyra år, som han ser det.

Sweco B steg 5,3 procent till 125:25 kronor.

Bactiguard steg 13,2 procent. Styrelseordföranden och storägaren har båda köpt aktier och ställt ut köpoptioner i den sargade börsnykomlingen, enligt Finansinspektionens insynsrapportering.

Tristare var det för de som ägde Neurovive: aktien rasade 54 procent. Bioteknikbolaget rapporterade negativa fas 3-resultat från studien av hjärtinfarktprojektet Ciclomulsion. VD hyser dock fortsatt optimism, enligt vad han sade till Direkt.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1649,59
581,580
3575,04
11436,05
6953,58
2111,73
5082,93
20561,55
27392,64
1,0926
9,3724
8,5771
60,15
64,78
0,28%
-0,05%
0,12%
0,19%
-0,44%
0,21%
0,25%
-0,06%
-0,74%
0,05%
-0,03%
-0,02%
-0,08%
-0,14%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto