Home > Morgonrapport: Mycket står på spel idag…

Morgonrapport: Mycket står på spel idag…

Stockholmsbörsen upplevde negativa tongångar under tisdagen, där storbolagsindexet OMXS30 avslutade dagen med en nedgång på -0.55% till 1586 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 16 miljarder, och Stora Enso R blev dagens vinnare med uppgång på +2.58%, medan Fingerprint Cards B åter föll med hela -5.12% och blev dagens förlorare. Amerikanska börserna föll vidare söderut inför dagens räntebesked från Fed, och efter nattens handel i Asien som backar något svagt är tongångarna bland ledande terminer något mer svagt positiv, även om vi ser ett svagt avtagande här. Oljan som nästan utmanade 50 dollar, har klivit tillbaka till över 51 dollar igen efter nattens handel.

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: H&M: presenterar försäljningssiffror för februari kl 8.00
 • TNS Prospera: inflationsförväntningar – stora enkäten kl 8.00
 • Storbritannien: arbetslöshet (ILO) januari kl 10.30
 • USA: KPI februari kl 13.30
 • Fed: räntebesked och nya prognoser kl 19.00
 • Fed: Janet Yellen har pressträff efter räntebesked kl 19.30
 • Nederländerna: parlamentsval
 • Sommartid i USA sedan 12 mars. En timme mindre tidsskillnad mellan USA och Sverige. Sverige byter två veckor senare, söndag 26 mars.

Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Det blev en hårt pressad handel vi fick uppleva på tisdagen. Säljstyrkan var markant, och volymen var större än tidigare under nedgångsdag, samtidigt lyckades vi efter svensk lunchtid ta tillbaka över en procents nedgång till att avsluta drygt en halv procent ned. Positiva signaler från ledande terminer pekar denna morgon på en inledningsvis positiv öppning.

Ledande svenska terminer pekar denna morgon på en svagt positiv börsöppning.

Med ett par timmar kvar tills den svenska börsen öppnar, förväntas OMXS30 öppna kring 1592 punkter, vilket i sig innebär att vi kliver över tisdagens värdeområde med signifikant intresse runt 1582 och 1588 punkter.

Detta innebär i sin tur att vi kan komma att utmana tidigare all time high vi 1594 punkter.

Eftersom vi redan på måndagen bröt denna nivån, samtidigt som vi ser positivt momentum är det inte omöjligt att vi kan utmana denna prisnivå igen vid 1600 punkter.

Morgonrapport: Mycket står på spel idag...

Det amerikanska räntebeskedet kommer heller ej förrän efter svenska börsen är stängd, vilket gör att vi inte räknar med några kraftiga volatila rörelser utifrån detta.

Detta räknar vi snarare med att kunna ge effekt på torsdagsmorgonen.

Eftersom vi ser positivt momentum, är förhoppningsvis den kraftiga styrkan i tisdagens nedgång en anomali, och att vi snarare upplever en tillfällig paus inför etablering över 1600 punkter.

Dock lyfter den kraftiga nedgången tankegångar om höjd riskindikation..

Indextunga H&M lämnar även försäljningssiffror denna morgon kl 8.00, och tidigare indikation från statistik pekar på något sämre utveckling under mars än vad förväntningarna är för H&M, och en besvikelse skulle helt klart kunna ge tydligt bränsle till förändrade tongångar på onsdagen, vilket skulle pressa handeln inom OMXS30 tydligt.

Räntebeskedet på onsdagskvällen vid kl 19, följt av pressträff med Janet Yellen kan komma att ge europeiska indextunga storbanker positivt momentum på torsdagen, speciellt om Fed är något mer hökaktiga, vilket skulle kunna ge ett visst sentiment av något mer hökaktiga besked inom Europa längre fram.

Även valet i Nederländerna under dagen kommer att sätta sina spår, då rädslan för en upplösning av euroområdet lyfts fram om högerpopulistiska Frihetsparti, PVV skulle få betydande makt.

Under dagen håller vi extra öga på vårt tekniska motstånd kring 1594 punkter, innan vi ser ett eventuellt utmanande av 1600 punkter, vilket skulle kunna öppna upp vägen inför 1610 och 1630 punkter.

Om tongångarna skulle vända till det negativa, blir det att hålla extra koll på 1586 punkter som vid återkommande tillfällen fått agera stöd, men framförallt signifikanta stödnivåer som 1564 följt av 1560 samt 1540 punkter.

Dagens makroagenda har nått veckans huvudpunkt.

Framförallt är det kvällens räntebesked från den amerikanska centralbanken som står i fokus.

Man tror nu att styrränteintervallet kommer att höjas med 25 punkter, till 0,75-1,00%, vilket skulle bli den tredje höjningen sedan Fed började sina gradvisa steg mot en mer normal ränta i december 2015.

En mer oviss fråga är om Fedledamöternas nya prognoser om den framtida räntebanan kommer att ha ändrats jämfört med i december, då medianprognoserna pekade mot tre räntehöjningar såväl i år som 2018 och 2019.

Utöver det amerikanska räntebeskedet håller Nederländerna parlamentsval på onsdagen.

Valet gäller 150 platser i parlamentet, där många partier ser ut att ta plats. Opininionsmätningarna indikerar ett jämnt läge mellan premiärminister Mark Ruttes liberala parti VVD och Gert Wilders högerpopulistiska Frihetsparti, PVV.

Nordea noterar traditionellt har det största partiet fått första uppdraget att försöka bilda regering, men de flesta partier har aviserat att de inte tänker samarbeta med Gert Wilders.

Om PVV, mot alla odds, skulle få 40 procent eller till och med en majoritet av rösterna så skulle det högst påtagligt öka rädslan för en upplösning av euroområdet.

Lundin Mining tappar på nytt efter kortfattat positiva tongångar.

Morgan Stanley sänker bolaget när analyshuset sänker rekommendationen från övervikt till jämvikt.

Lundin Mining backar kraftigt på tisdagen efter att det framgår att Morgan Stanley sänker sin rekommendation för bolaget, dock upprepad riktkurs på 48 kr.

Analyshuset sänker rekommendationen från tidigare övervikt, till jämvikt.

Lundin Mining har kraftigt backat med drygt 20 procent, efter att högsta notering sedan januari 2008 uppnåddes, och den förnyad positivitet som upplevdes från i fredags, blev dessvärre kortlivat i och med tisdagens nedgång på tre procent.

Tidigare i februari framgick det att Tenke-försäljningen dels ger möjligheten till nya förvärv, men även att aktieägarna kan få extrautdelning.

När det kommer till möjligheter av förvärv, framgick det i slutet av februari enligt Bloomberg News att Lundin Minings ordförande uppgett att förvärv inom gruvindustrin kan öka under året, i linje med att priser och sentiment förstärks.

Bland de senaste riktkurserna från februari innehar vi nu efter Morgan Stanley på 48 kr, Handelsbanken 46 kr men även Swedbank på 56 kr.

Lundin Mining tappar på nytt efter kortfattat positiva tongångar. Morgan Stanley sänker bolaget när analyshuset...

Stora Enso kliver tydligt över 100 kronor efter köprekommendation.

Rusade inledningsvis till över 102 kronor, en uppgång på +1.80 procent.

Danske Bank Markets höjer till köp, från tidigare behåll, och aktien klev inledningsvis upp till över 102 kronor, en uppgång på +1.80%.

Det är med förnyad positivitet aktien återhämtat sig sedan början av februari, och tar nu allt närmre kliv nioårshögsta 106 kronor.

Lyckas vi få ett utbrott över 102.50 kronor är sannolikheten stor, för just ett sådant utmanande, alternativt blir sannolikheten något större för en sidledes handel med risk för rekyl vid 99 kronor.

Stora Enso kliver tydligt över 100 kronor efter köprekommendation. Rusade inledningsvis till över...

Finns det mer att hämta, eller är det dags att vikta ned tobaksbolagen efter kraftig uppgång?!?

Tidigare dystra korrelation och oro över tobaksreform, försvann i samband med att Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet…

Indikation på utplaning efter stark uppgång kan innebära rekyl, dock är den stora frågan om det är en tillfällig andhämtning inför vidare uppgång, eller om det är dags att börja fundera på att plocka hem vinsten helt.

Bara sedan den 8 november har Altria Group stigit drygt 24.5 procent, Reynolds American 17 procent, British American Tobacco 21.5 procent samt Philip Morris som stigit mest med hela 27 procent.

Finns det mer att hämta, eller är det dags att vikta ned tobaksbolagen efter kraftig uppgång?!?

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Clas Ohlson (kl 7.00)
 • H&M: presenterar försäljningssiffror för februari kl 8.00

Makrostatistik

 • Japan: industriproduktion (def) januari kl 5.30
 • TNS Prospera: inflationsförväntningar – stora enkäten kl 8.00
 • Frankrike: KPI (def) februari kl 8.45
 • SCB: Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv 4 kv kl 9.30
 • Storbritannien: arbetslöshet (ILO) januari kl 10.30
 • EMU: sysselsättning 4 kv kl 11.00
 • USA: Empire manufacturing index mars kl 13.30
 • USA: KPI februari kl 13.30
 • USA: detaljhandel februari kl 13.30
 • USA: NAHB husmarknadsindex mars kl 15.00
 • USA: lager osålda varor januari kl 15.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 15.30

Övrigt

 • Nederländerna: parlamentsval
 • Island: räntebesked kl 9.55
 • Fed: räntebesked och nya prognoser kl 19.00
 • Fed: Janet Yellen har pressträff efter räntebesked kl 19.30
 • Olja: IEA månadsrapport kl 10.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen uppehöll sig en bit under nollstrecket på tisdagen. Några av de större europeiska handelsplatserna visade marginella minusnoteringar.

Oljepriset hamnade i skottgluggen efter att Saudiarabien ökat sin månatliga produktion. Kuwait flaggade parallellt för att oljepriset kan falla mot 45 dollar på grund av stigande produktion av amerikansk skifferolja. Saudiarabien sade emellertid att man står fast vid förra årets produktionsbegränsningsuppgörelse.

På makrofronten väntas räntebesked från den amerikanska centralbanken under onsdagen samtidigt som det är parlamentsval i Holland.

”Stockholmsbörsen har under mars tagit en paus i uppgången. En räntehöjning av Fed är inprisad, men skulle högerpopulistiska PVV gå starkt i holländska valet kan rädslan öka för en upplösning av euroområdet och öka sannolikheten för att Marine Le Pen skulle vinna det franska valet”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade 0,5 procent ned till nivån 1.586. Aktier för närmare 16 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

På börsgolvet rekylerade måndagens storbolagsvinnare Fingerprint tillbaka med 5 procent från måndagens rusning på nästan 7 procent utan uppenbara nyheter.

Vidare var Stora Enso upp 2,6 procent efter en rekommendationshöjning till köp från Danske Bank. Lundin Mining backade nästan 4 procent. Morgan Stanley har sänkt gruvaktien till jämvikt.

Oljebolagen tappade i spåren av det sjunkande oljepriset. Oljepriskänsliga Enquest sjönk runt 8 procent medan Lundin Petroleum noterades för minus 1,5 procent.

Recipharm slutade oförändrat trots att Kepler Cheuvreux inlett bevakning med köpråd.

Medicinteknikbolaget Sectra steg över 2 procent efter avtal med Danderyds sjukhus.

På First North steg Impact Coatings kring 8 procent. Bolaget har tillsammans med en biltillverkare tagit fram en prototyp till en bil som drivs med bränsleceller.

Smyckebolaget Robert Friman på samma marknadsplats rasade 27 procent efter att vd respektive styrelseledamot Björn och Bill Friman utreds för ekobrott.

På Aktietorget föll Peptonic ytterligare 19 procent. En ledningsperson sålde aktier för 0,5 miljoner kronor den 10 mars, samma dag som bolaget meddelade de förödande negativa studieresultat som fått aktien att falla med över 80 procent.

Dagens kursraket alla kategorier var tveklöst Videoburst, som rusade med 73 procent efter att bolaget inlett någon form av samarbete med Google. Något skiftligt avtal med sökmotorjätten fanns dock inte.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1586
3399.43
11988.79
7357.85
2365.45
20837.37
5856.82
19547.28
23817.4
1.06
9.51
8.96
48.52
51.69
-0.55%
-0.47%
-0.01%
-0.13%
-0.34%
-0.21%
-0.32%
-0.32%
-0.04%
0.07%
0.01%
-0.05%
1.68%
1.51%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.