Home > Morgonrapport: Något vagt uttalande från Yellen. Lugn måndag med USA och London stängt.

Morgonrapport: Något vagt uttalande från Yellen. Lugn måndag med USA och London stängt.

Stockholmsbörsen avslutade veckan på fredagen i svagt positiv ton strax över nollan och fick med andra ord fjärde raka plus dagen tillsammans med Europabörserna. Storbolagsindexet OMXS30 stängde på +0.03% till 1376.5 punkter och aktier till ett värde av 12.2 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Dagens vinnare blev NetEnt B med +6.35% och dagens förlorare blev SSAB A med -8.05%. USA fick en något mer positiv stängning som avslutning på veckan och lyckades lyfta S&P 500 som stängde på dagshögsta +0.43% till 2099 punkter. Oljan lyckades kortfattat göra ett återbesök strax över 50 dollar i nattens handel men noteras nu åter strax under och vi ser även en positiv utveckling mellan en halv till en procent för Asiens.

Dagens fokus:

 • SCB: BNP 1 kv kl 9.30
 • EMU: indikator företagsklimat maj kl 11.00
 • Tyskland: KPI (prel) maj kl 14.00

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning runt en halv procent med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Stockholmsbörsens fick uppleva en slagig handel där större delen av handel noterades under vattenytan till minus. Vi fick ett lyft i linje med amerikansk öppning vilket ofta sker och trots en rekyl i sluthandeln lyckades vi stänga strax över nollan. Detaljhandel steg med 1.7 procent jämfört med föregående år och kom alltså inte riktigt i hamn då man väntade en ökning med 2.6 procent.

Handelsvolymen är fortfarande betydligt lägre än vanligt och vi noterar att vi har svårt att påvisa styrka i den positiva uppgång vi upplevt senaste dagarna. Vi är dock något svagt positiva, då makroekonomiskt stöd ändå påvisar en viss underliggande positivitet. Rent tekniskt har det dock tagit tid att återhämta den tydliga nedgången som skedde slutet av april under maj, och det är inte förrän senaste fyra dagarna vi fått en tydlig uppgång. Tittar vi rent veckobasis så indikerar vi att det faktiskt tagit oss tre veckor att återhämta den nedgången som skedde fyra veckor sedan.

Med detta i bakfickan och helgstängt i USA är fråga om indikationen på en positiv öppning orkar hålla i sig då det positiva momentum vi upplevde föregående vecka avmattades tydligt. USA och London håller helgstängt och vi kan förvänta oss en något lugnare handelsdag som även noterar tydligt överköpt på RSI som fortsätter planas ut, och vi bör kunna få en kortsiktig studs i vår nedgående trendlinje som vi tidigare påpekat kan ge tydligt motstånd, som nu noteras runt 1380 punkter som även varit en viktig nivå under längre tid. Ett utbrott över skulle innebära att vi inväntar utbrott över 200 dagars glidande medelvärde som nu är strax över 1400 punkter, men kommer en studs som vi förväntar oss är vägen ned mot 1330 aktuell, som sedan tidigare varit en svårslagen nivå.

OMXS30 (dagsdiagram)

USA fortsatte sin resa mot norr på fredagen och stängde för tredje dagen i rad på tydligt plus på dagshögsta nivå. Bland nyheterna kom preliminär BNP vilket ökade något svagt samt inväntade alla Janet Yellen’s tal på Harvard under fredagskvällen där man inväntade någon form av bekräftelse av en räntehöjning. Uttalandet blev att det är lämpligt att ”gradvis och försiktigt höja räntan” inom de kommande månaderna, vilket eventuellt mellan raderna skulle kunna indikera att man inte helt nödvändigtvis kommer höja räntan i Juni men att det kommer ske framöver inom kort i enlighet med att statistik fortsätter påvisa återhämtning i ekonomin.

Föregående veckas utveckling i USA innebär att vi återhämtat den svaga nedgången som pågått under fyra veckor under en veckas handel vilket kan ses klart positivt och vi väljer alltså att vara något mer positiv till avvaktande i ton, efter varit något mer negativ senaste veckorna. Vi notera även att årets positiva utveckling ligger strax under tre procent, jämfört med Europabörserna som är kvar på minus.

Veckan stundar dock oljelager på onsdag tillsammans med ISM industri-PMI men även på torsdag och fredagfår vi siffror gällande jobbstatistik och arbetslöshet.

Idag håller USA helgstängt pga. Memorial Day som firas sista måndagen i maj varje år.

S&P 500 (dagsdiagram)

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Japan: detaljhandel april kl 1.50
 • Frankrike: BNP (prel) 1 kv kl 8.45
 • Spanien: KPI (prel) maj kl 9.00
 • Tyskland: KPI Sachsen maj kl 9.00
 • SCB: konjunkturstatistik, löner privat sektor mars kl 9.30
 • SCB: arbetskostnadsindex mars kl 9.30
 • SCB: BNP 1 kv kl 9.30
 • Tyskland: KPI Brandenburg, Hessen, Bayern maj kl 10.00
 • Tyskland: KPI Nordrhein-Westfalen maj kl 10.30
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • EMU: konjunkturbarometer maj

Övrigt

 • EMU: indikator företagsklimat maj kl 11.00
 • Grekland: BNP (def) 1 kv kl 11.00
 • Tyskland: KPI (prel) maj kl 14.00
 • Londonbörsen helgstängd pga Late May Bank Holiday
 • USA-börserna helgstängda pga Memorial Day

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Med tre uppgångsdagar bakom sig stängde Stockholmsbörsen nära oförändrat på fredagen, efter en inte alltför dramatisk handelssession där index pendlat i ett mindre spann runt nollstrecket.

På makronivå bjöd inte eftermiddagens reviderade amerikanska BNP-siffror på några större överraskningar, och blickarna riktades i stället mot fredagskvällens anförande av Fed-chef Janet Yellen.

Vid stängning noterades storbolagsindexet OMXS30 i stort sett oförändrat till 1.376,5. Aktier för 12,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Utvecklingen liknade den på kontinenten, där brittiska FTSE 100 sjönk 0,2 medan tyska DAX rörde sig 0,1 procent högre.

På råvarumarknaden föll samtidigt Nordsjöoljan Brent tillbaka dryg 0,5 procent, efter att under torsdagen ha nått ett pris över 50 dollar per fat för första gången under 2016.

Bland Stockholmsbörsens oljebolag tappade Africa Oil och Enquest 1,6 respektive 4,3 procent, medan Lundin Petroleum med minus 1,4 procent tog plats i bottenskiktet av OMXS30.

Klart tyngst på storbolagslistan gick dock SSAB med en nedgång på 8 procent. UBS har sänkt sin rekommendation till sälj för aktien, som banken analytiker menat att marknaden blivit för optimistiskt inställd till efter att bolaget beslutat om en nyemission.

I andra änden av index stängde ABB i topp med en uppgång om 1,1 procent, tätt följd av Nokia på plus 1 procent. Den förstnämnda aktien stärktes under dagen av att UBS skruvat upp sin riktkurs, med hänvisning till att ABB:s sparåtgärder ser ut att bita bättre än väntat.

Fredagen var första handelsdagen efter att Fingerprint Cards aktiesplit om 5:1 trätt i kraft. Biometriaktien stängde nära oförändrat på 117:50 kronor.

Utanför OMXS30 klättrade Millicom 3 procent. Enligt medieuppgifter ska Millicom föra informella samtal med Orange om att sälja sina verksamheter i Senegal, Ghana och Tchad.

Net Ent klättrade å sin sida 6 procent, efter att ha erhållit spellicenser i Rumänien.

En annan aktie som gick starkt under dagen var Tobii, som stängde runt 7 procent högre. Efter att en storpost om 5 procent av bolaget mäklats under morgonen uppgav vd Henrik Eskilsson för Breakit att en enskild stor aktör gått in i bolaget, och han försäkrade samtidigt att ingen av grundarna har sålt.

Spelutvecklaren Gaming Corps tappade 8,5 procent och utökade därmed årets kursfall till över 70 procent. Bolagets delårsrapport – som släpptes efter torsdagens börsstängning – visade en förlust på 6 miljoner kronor. Vidare konstaterade bolaget att försäljningsutvecklingen för äventyrsspelet The Descendant legat långt under förväntan.

Infant Bacterial Therapeutics, som nyligen knoppats av från Biogaia, rusade 15 procent under dagen efter att Svd Börsplus rekommenderat köp i aktien.

En än större rörelse noterades torsdagens börsdebutant Clean Motion för. Efter ett rejält lyft under torsdagshandeln fortsatte elbilsaktien upp 27 procent under fredagen, och jämfört med teckningskursen har aktien nu stärkts över 60 procent.

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,376.50
3,078.48
10,286.31
6,270.79
2,099.06
17,873.22
4,933.51
17,017.14
20,719.78
1.11
9.28
8.36
49.22
49.7
0.03%
0.24%
0.13%
0.08%
0.43%
0.25%
0.65%
1.08%
0.70%
0.00%
-0.39%
-0.27%
-0.22%
-0.50%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto