Home > Morgonrapport: ”Nasdaq ger understöd, OMX 1366 till att börja med…”

Morgonrapport: ”Nasdaq ger understöd, OMX 1366 till att börja med…”

OMX-index vände där det skulle, mycket tack vare nyfunnen styrka från den nedtryckta Nasdaq-börsen. Vi hoppas på ytterligare kortsiktig styrka där vi räknar med att OMXS30-index stänger igen gapet vid 1366 inom 1-2 börsdagar till att börja med…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMX mot 1366 i första hand...
OMX mot 1366 i första hand…

I gårdagens morgonbrev skrev vi bland annat att ”trots allt bilden är grumlig skulle jag känna mig lockad att köpa åtminstone på marginalen om OMX-index går på minus även idag.” Mycket riktigt gick marknaden på minus, och vi fick ungefär den rekyl vi ville ha enligt gårdagens diagram. Vi skrev vidare i gårdagens morgonbrev att ”gummibandet i Nasdaq börjar se aningen sträckt ut vilket eventuellt öppnar dörren för potentiella ”swing trades” mot uppsidan. Men det är läge att vara återhållsam i positioneringen.” Och precis som vi hoppades öppnade Nasdaq uppåt, och stärktes sedan framåt OMX-stängning, vilket resulterade i att svenska index gick från vår köpzon (där OMX var dryga 0,7 % minus) till att stänga på svagt plus istället (+0,31 %). Det var ingen jättestark omslagsformation men vi fick vår vändning, och den kom ungefär i det läge vi ville ha den.

Nu hoppas vi på mera drag från Nasdaq.

Nasdaq-bolagen börjar se intressanta ut
Nasdaq-bolagen börjar se intressanta ut

Under gårdagen skrev jag också en analys angående några snabbspringande Nasdaq-noterade aktier som kan vara värda att hålla ögonen på. Det rörde sig om Google, Netflix, Facebook och Twitter. Aktier som inte direkt är mina top picks utifrån ett värdeinvesterarperspektiv, men som icke desto mindre åkt på duktigt med stryk på sistone och börjar nå intressanta nivåer. Aktier som numera platsar på min ticker för potentiella placeringar.

”Put your money where your mouth is”, som det brukar heta.

Det sträckta gummibandet i Nasdaq har nu förhoppningsvis svängt uppåt igen, åtminstone på kort sikt, och vi har fått precis det efterfrågade utseendet på svenska index som vi ritade ut i gårdagens OMX-diagram. Först ner på minus; ett bra köptillfälle på marginalen, och sedan en återhämtning med stängning nära dagshögsta- med välbehövligt understöd från ett översålt Nasdaq.

Och precis som vi ritade ut i gårdagens OMX-diagram söker sig den uppåtriktade pilen mot exakt 1366 punkter. Det är ingen slump. Vi räknade under gårdagens handel med att ett gapet vid 1366 skulle stängas inom 1-3 dagar.

Det vill säga 1366 idag eller imorgon, om pusselbitarna faller på plats.

Nasdaq visar styrka från översålt läge
Nasdaq visar styrka från översålt läge

Och det skulle inte förvåna mig ett dugg om det drog iväg betydligt högre än så. Men så långt orkar jag inte tänka för tillfället. Jag är ju trots allt bara normalbegåvad. Låt oss istället gå igenom gårdagens skörd av högst tveksamma iakttagelser och slumpvisa påståenden.

Min ”vän” Anders ger ”konstruktiv kritik” angående min dagliga morgonanalys: ”Din morgonrapport är väl inte jättedålig, men för guds skull kan du inte ta in någon duktig som kör en rejäl vända i Photoshop med din bild.” (Note To Self: uppdatera julklappslista -1).

Trevlig Uppsalabaserad OMX-termins(day)trader och tvåbarnsfar på telefon: ”Jag har faktiskt haft som strategi att försöka ligga lång även över natt betydligt oftare under senaste året. Det känns som om marknaden i princip alltid försöker öppna uppåt.” En sliten privathandlare summerar sin dag: ”Nokia blev bra. Meda blev kass. Nu skall jag laga lasagne.”

Och med den kärnfulla konklusionen går vi vidare till någon form av slutsats angående den fortsatta börsutvecklingen. OMXS30-index har vänt ungefär där den borde för att mönstret skall se fortsatt hälsosamt ut. Vi räknar med att vi testar av 1366 inom 1-2 dagar, men vi agerar som försiktiga generaler bör. Rapporterna lurar runt hörnet, en period då alla former av analys förlorar lejonparten av sin lyster.

Låt oss därför ta ett steg i taget och utveckla våra prognoser allteftersom.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Läs även Anders Haglunds populära OMXS30-Analys!!

Läs även Mästerplaceraren Jesse Livermores 10 främsta citat!!

Missa inte Veckans Råvarubrev; publiceras senare idag här på Tradingportalen!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen öppnade på plus under tisdagen, men uppgången dämpades efterhand. Nokia och Ericsson bidrog till att hålla OMXS30 över vattenytan och lite hjälp fick index även av att New York började uppåt. Vid stängning var OMXS30 upp 0,3 procent på 1.361,5, med aktier för 13,7 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen. Euro Stoxx 50 var ned 0,3 procent och de ledande europeiska handelsplatserna låg på minus i såväl Frankfurt som London och Paris. ”Generellt har det varit turbulent med Ukraina och Ryssland, sedan Ryssland uttalade en varning som fick marknaden att gå ned lite. Annars är det lite varannandagstendenser inför rapporterna. Även om index inte rör sig så mycket är det stora rörelser i aktierna under”, säger en allokeringsstrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

Vad tror ni om de kommande rapporterna? ”Förväntningarna har kommit ned så förväntningarna är låga. Vi har haft nära rekord i antalet vinstvarningar på S&P 500 inför säsongen så jag tror att marknaden är beredd på dåliga rapporter”. Nokias planerade försäljning av telefonverksamheten till Microsoft har godkänts av kinesiska myndigheter och båda parter står fast vid att affären bör kunna slutföras i april. Nokia steg 5,0 procent och agerade draglok i OMXS30-indexet. Nordea kommer förmodligen att följa Swedbank i spåren och höja andelen av vinsten som delas ut till 75 procent, säger styrelseordföranden Björn Wahlroos i en Bloombergintervju. Aktien steg 0,5 procent. Utanför storbolagsindex backade Kappahl 0,5 procent trots en vinstmässigt oväntat stark rapport. Bruttomarginalen stärktes till nivåer klart högre än analytikerna väntat sig. Skälen var god lagerhållning och lyckade sortiment inom bas-, tränings- och damunderkläder.

Aktien steg först kraftigt för att närmare stängning falla tillbaka. Strax före stängning internmäklade Nordea nära 4,3 miljoner aktier i Kappahl, vilket motsvarar 5,7 procent av kapital och röster i kedjan. Kappahls största ägare Mellby Gård deltog dock inte i affären enligt Mellby Gårds vd Johan Andersson. ”Jag kan med 100 procents säkerhet säga att vi inte är inblandade i den affären. Antingen är ägarlistan inte uppdaterad eller så har någon gömt sitt innehav i kapitalförsäkring eller liknande”, säger Johan Andersson till Nyhetsbyrån Direkt. Kinneviks B-aktie backade 1,7 procent till 220:10 kronor. Enligt IG:s morgonbrev skulle en stängning under 220-nivån (som noterades den 24 mars) ”bekräfta den fallande trenden”. Ett mer lyckosamt investmentbolag för dagen var Industrivärden, som stärktes 2,7 procent efter en köprekommendation från Carnegie.

Miljöteknikbolaget Opcon befinner sig i akut kassakris. Det kan bli aktuellt att teckna nya avtal om checkräkning med bank, påpekar bolagets revisor Bo Hjalmarsson från PWC i en avvikande revisionsberättelse. Opcon rasade 13,3 procent på nyheten. IMF gjorde en marginell nedjustering av sin globala tillväxtprognos. Globalt väntas nu en tillväxt på 3,6 procent i år, jämfört med 3,7 procent i en prognosuppdatering i januari. För 2015 räknar IMF fortsatt med att tillväxten accelererar till 3,9 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
NGM
– Lifeassays
FIRST NORTH
– Diamyd Medical
AKTIETORGET
– VJ 1890 (ändrat datum från 17/4)
ÖVRIGA NORDEN
– Chr Hansen

STÄMMOR
– Addvise, Connecta, Genmab, Havsfrun, Lundbergs, Mangold, Mindmancer, Nobia, Rockwool, Sanoma, SSAB, Storebrand, William Demant Holding

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– D Carnegie: första handelsdag på First North
– Immunicum: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Taurus: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– Fortum (1:10 eur), Holmen (9:00 kr), Mekonomen (7:00 kr), Nokian Tyres (1:45 eur), Saab (4:50 kr), UPM-Kymmene (0:60 eur)

MAKROSTATISTIK
– TNS Prospera: inflationsförväntningar kl 8.00
– Tyskland: handelsbalans februari kl 8.00
– SCB: produktion näringslivet februari kl 9.30
– USA: grossistlager februari kl 16.00
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

POLITIK
– Regeringen: presenterar vårbudgeten kl 8.00
– Riksdagen: debatt om vårbudgeten kl 13.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: räntebesked med penningpolitisk uppföljning kl 9.30
– Riksbanken: presskonferens med anledning av räntebesked kl 11.00
– Fed: protokoll från FOMC-mötet 18-19 mars kl 20.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– IMF: global finansiell stabilitetsrapport kl 15.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.