Home > Morgonrapport: ”Start på nedtrend eller bara kraftigare rekyl än väntat..?”

Morgonrapport: ”Start på nedtrend eller bara kraftigare rekyl än väntat..?”

Veckan får ge svar på om den nedgång vi fick i förra veckan var en lokal topp och vi påbörjat en nedåtgående trend de kommande veckorna eller om det bara var en kraftigare rekyl än väntat och tvivlet över nya årshögsta-försök är omotiverat. Måndagen börjar med en fullspäckad makrokalender och vi räknar med en vecka där ECB-möte på torsdag står i fokus. 

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens Analys

OMXS30 intradagsdiagram
OMXS30 intradagsdiagram

Det var en kortvarig visit ovanför 1400-strecket för OMXS30 i förra veckan. I fredags stängde indexet på 1396. En snabb titt på intradagsdiagrammet visar hur torsdagens och fredagens prisutveckling var snudd på identisk där indexet dagen före var nere och kände på 1387 och under båda dagar försökte sig på 1400 under förmiddagen för att sedan tappa något i styrka under dagen. Vi tror på ett nya försök tillbaka upp till årshögsta men räknar med motstånd vid 1400, 1413 och årshögsta 1424.

OMXS30, DAX & S&P 500 indexerat
OMXS30, DAX & S&P 500 indexerade

Som ett litet land i en global finansmarknad är dock utvecklingen givetvis högt beroende av den internationella utvecklingen. På nästa graf kan ni granska en jämförelse av OMXS30 med tyska DAX och amerikanska S&P 500 under de senaste tre månaderna där de två utländska börserna ombaserats för att starta på samma indexnivå som OMXS30. Vi kan vi se att den svenska börsen mer eller mindre varit ett derivat av utvecklingen i USA. En korrelation som kommer fortsätta och som tydliggör vikten av att följa makroutvecklingen och sentimentet på en global nivå.

Förra veckan låg fokus på en nedsaktning av tillväxten i Kina, Rysslands-oro, situationen i Syrien och Irak samt det eviga spekulerandet kring när Fed-ränta ska justeras upp. Nu har även Frankrike påbörjat flygangrepp mot IS och Storbritannien röstade i fredags för att bistå vid flygangrepp och situationen ser därmed inte ut att lugnas i det närmaste laget. Skulle dessa oroligheter utvecklas ytterligare eller nya dyka upp ligger tekniska nivåer för OMXS30 på nedsidan först vid 1387, följt av 1376 vilket skulle ge en mer tydlig säljsignal. Under helgen har jag följt de kraftigt eskalerade demonstrationer mot begränsad demokrati i Hong Kong som trappats upp efter att ha startats av studenter på en skola där jag tidigare studerat. På morgonen var börsen i Hong Kong minus hela 1,94 %. Nikkei 225 var +0,24 %.

I fredags reviderades amerikansk BNP som väntat upp till 4,6 % från preliminära 4,2 % och det blev en grön dag för S&P 500 som stängde +0,86 %. På statistikfronten idag är det fullt upp, bland annat KPI för Spanien och Tyskland, som en förhandstitt inför tisdagens preliminära EMU-siffra som kommer vändas och vridas på inför ECB:s räntebesked och presskonferens på torsdag. Dessutom kommer konjunkturbarometer för EMU och privata inkomster i USA. För svensk del kommer detaljhandel för augusti kl. 09:30 och väntas ha ökat +3,5 % från förra året. Som vanligt finns hela nyhetsschemat för dagen längst ned.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Fredagens Marknadsutveckling

Efter en inledande nedgång i spåren av svaga marknader på Wall Street och i Asien, återhämtade sig Stockholmsbörsen under måttlig omsättning.

Ett par av storbankerna återfanns bland uppgångens draglok, liksom Telia Sonera. H&M fortsatte resan söderut.

Vid stängning var OMXS30-index upp 0,2 procent till 1.396,2. Aktier för 11,5 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Makroagendan dominerades av definitiva siffror för amerikanska BNP, som kom in på väntade 4,6 procents tillväxt i årstakt. En tidigare uppskattning löd på plus 4,2 procent.

SEB låg i toppen av Stockholmsbörsens OMXS30-index med en uppgång på 1,7 procent. Näst bäst i sektorn var Swedbank. Båda bankerna har i media anklagats för att manipulera ränteberäkningen gentemot bolånekunderna.

Bland indextungviktarna lyfte också Telia Sonera, trots att teleoperatören informerade om negativa engångsposter på 850 miljoner kronor. Aktien steg 1,3 procent.

Nästan lika mycket ökade byggbolaget Skanska. Enligt en rapport från Moody’s har USA potential att bli världens största marknad för PPP-projekt, offentlig-privat samverkan.

”Pipelinen (i USA) är stark och blir starkare för varje dag som går”, bekräftade bolagets amerikanska infrastrukturchef för Direkt.

Verkstadsbolagen noterade också överlag högre kurser. Sandvik adderade 1,2 procent, medan ABB och Atlas Copco steg 0,6 procent.

Volvo vände upp efter några svaga dagar och stängde 1 procent högre. Marknaden för tunga lastbilar i Europa väntas vara i stort sett oförändrad 2014 jämfört med 2013, sade bolagets europachef till Di. Detta är också i linje med Volvos nu gällande prognos, enligt en talesman för bolaget.

H&M fortsatte ned efter torsdagens rapport, som inte nådde marknadens högt ställda förväntningar. Société Générale sänkte sin rekommendation för modejätten till behåll från tidigare köp. Även Danske Bank tog ned rekommendationen ett steg, till sälj från behåll. H&M tappade 1,6 procent.

I samma riktning gick Kinnevik, som förlorade 2 procent till 244:90 kronor, den lägsta kursen på ett halvår. Både SEB och Danske har sänkt sina riktkurser för investmentbolaget.

Utanför storbolagsindex lyfte Axfood 5,7 procent, Swedbank har höjt sin rekommendation till köp från neutral.

Black Perl Resources steg 3,3 procent sedan storägaren Lukas Lundin för Di.se förklarat att bolaget kan vara värt två till tre gånger så mycket som i dag på lång sikt.

För sektorkollegan Africa Oil fortsatte nedgången, nu med 2,9 procent. Bolaget bekräftar att parlamentet i Kenya har godkänt en ny lag som bland annat medför högre skatter på reavinster för råvarubolag.

Börsdebuterande fönstertillverkaren Inwido stängde på 64:50 kronor, klart under introduktionskursen 68 kronor.

Läkemedelsbolaget Sobi sjönk 4 procent sedan ett amerikanskt hälsovårdsförsäkringsbolag hävdat att Biogens och Sobis blödarsjukaprojekt Eloctate inte är medicinskt nödvändigt för kontroll och prevention av blödande händelser.

Massaproducenten Rottneros rusade 9 procent, mot bakgrund av stigande massapriser och en svagare krona. Ett lämpligt uppköpsobjekt för SCA, tycker Remiums analytiker.

Detta händer idag

STÄMMOR
– Oasmia

BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling AB: presenterar substansvärde
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Aker Solutions: byter namn till Akastor på Oslobörsen
– Cinnober: första dag för handel på First North

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Lastbilar: IAA-mässan pågår i Hannover 25/9-2/10

MAKROSTATISTIK
– Spanien: KPI september kl 9.00
– SCB: detaljhandel augusti kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: konjunkturbarometern september kl 11.00
– EMU: indikator för företagsklimatet september kl 11.00
– Tyskland: KPI september kl 14.00
– USA: privata inkomster och privatkonsumtion augusti kl 14.30
– USA: kontrakterade husköp augusti kl 16.00

MAKRO ÖVRIGT
– Italien: obligationsemission kl 11.00

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Bättre affärer med Teknisk Analys

Vill du lära dig göra bättre affärer? Förbättra din timing? Lära dig teknisk analys? Gå då kursen ”Bättre affärer med Teknisk Analys”. Kursledare är Anders Haglund med över 25 års erfarenhet av teknisk analys och aktieförvaltning. Passa på: Nästa kurstillfälle 5 oktober i Stockholm och 11 oktober i Göteborg. Även 25/10, 15/11 och 6/12.

Läs mer.

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.