Home > Morgonrapport: ”Nedåtrekyl ligger i korten, nästa veckas ECB-möte i fokus…”

Morgonrapport: ”Nedåtrekyl ligger i korten, nästa veckas ECB-möte i fokus…”

OMXS30-index är kortsiktigt sträckt och en nedåtrekyl kan ligga i korten nu när 1400-nivån testats av för första gången. Börsen stänger 13.00 idag och är stängd imorgon. På sikt har marknaden fortfarande blicken fäst vid 1422, men den fortsatta utvecklingen är djupt avhängig av spekulationerna inför nästa torsdags ECB-möte samt utfallet av detsamma…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30 är fortsatt kortsiktigt överköpt...
OMXS30 är fortsatt kortsiktigt överköpt…

Vi fick inledningsvis en nedrekyl under gårdagen, om än av det något beskedligare slaget. Marknaden gick inledningsvis ned till 1389 (-0,37 %) men köparna återtog sedan kontrollen. OMXS30-index stängde dagen på 1395,39 och dagen som helhet summerades till neutrala +0,09 %. Ytterligare en intetsägande dag till handlingarna.

Nåja, det gick i alla fall att tjäna pengar intradag under gårdagens klassiska rotationsdag.

I gårdagens morgonrapport konstaterade vi att ”OMXS30-index är kortsiktigt sträckt och en nedåtrekyl kan mycket väl lurpassa här i närheten av 1400-nivån. Vi bedömer att rekyler är köpvärda”. Och under gårdagen fick vi vår avstämning av 1400-nivån. Index noterades som högst i (EWT-signifikanta) 1399,34 medan OMX-terminen printade 1400 blankt.

Och därmed öppnas dörren för en eventuell rekyl nedåt.

Att en eventuell rekyl skulle inledas just kring ett jämt tal är ett beprövat koncept med tydlig statistisk signifikans. Första gången en marknad når ett jämnt tal, i detta fall 1400, brukar marknaden tveka. Ibland kommer en rekyl. Ibland står marknaden på stället och stampar. Men det är mycket ovanligt att marknaden bara drar rätt igenom den psykologiskt viktiga nivån på första försöket. Och just denna iakttagelse är något som ”floor traders” i Chicago är väl förtrogna med. Golvhandlarna där kallar det beprövade konceptet för ”First through the even”.

Det innebär (grovt förenklat) att man säljer sin position första gången som marknaden utmanar en jämn nivå, i detta fall 1400.

Strålknivstillverkaren Elekta bekänner färg idag...
Strålknivstillverkaren Elekta bekänner färg idag…

Vi skrev också i gårdagens morgonrapport att ”På sikt är bedömningen att 1422 uppnås, där förhoppningar inför nästa veckas ECB-möte (torsdag 5:e Juni) kan utgöra nödvändigt raketbränsle”. Och just ECB-mötet tror vi är den nyckelkomponent som marknaden kommer att välja att hänga upp sina förhoppningar på under kommande dagar. Traditionella stimulansåtgärder är redan i viss mån diskonterade i dagens kursnivåer.

Men marknaden hoppas på något mer…

Det rör sig naturligtvis om kvantitativa lättnader, eller LTRO (Long-Term Refinancing Operation). En åtgärd som ännu så länge bara vidrörts flyktigt bakom kulisserna i Frankfurt och som är omgärdad av mycket delikata politiska intressekonflikter. Skall Europa våga göra det USA redan gjort, finns det underliggande behovet verkligen där, och hur känsligt är egentligen ämnet för den tyska folksjälens sinnesfrid?

Ingen vet.

Det vi däremot tror oss veta är att eventuella spekulationer i ämnet skulle skicka upp den svenska börsen mot 1422 i en handvändning. Och det är kanske just denna misstanke som drar marknaden fortsatt uppåt, trots att vi befinner oss i kortsiktigt överköpta regioner. Man köper på misstanken om ett möjligt utfall, för att sedan sälja på själva utfallet.

Nordnets egen stålis pushar för sina tre nya nordiska superfonder
Nordnets egen stålis pushar för sina tre nya nordiska superfonder

Buy the rumour, sell the news…

Tar man hänsyn till dagens förkortade handelssession (idag stänger svenska börsen klockan 13.00) och att svenska börsen är stängd imorgon (Kristi Himmelsfärdsdag), har vi totalt fem handelsdagar på oss att ”haussa” svenska OMXS30-index inför ECB:s räntemöte på torsdag (5:e Juni) i nästa vecka. Inte särskilt lång tid att jobba på med tanke på att vi är sträckta mot uppsidan och just petat på 1400-nivån för första gången.

Inga viktiga siffror att ta fasta på idag. Imorgon torsdag kommer nyanmälda arbetslösa, konfidensförtroende och kontrakterade husköp (Sverige stängt), och på fredag kommer Michigan index och privatkonsumtionen.

Vi avslutar med att uppmärksamma våra kära nätmäklare Nordnet och Avanza. Vi på Tradingportalen gillar nytänkande och pigga organisationer som vågar sticka ut hakan och bjuda på sig själva.

Därför bjuder vi dem här på lite gratis marknadsföring.

Så här stilsäkert gratulerar Avanza sina kunder på födelsedagen!
Så här stilsäkert gratulerar Avanza sina kunder på födelsedagen!

Avdelning högtflygande planer: Nordnet tar nya grepp i samband med lanseringen av sina tre nya nordiska fonder (Danmark, Finland och Norge) och lanserar sin egen version av Stålis (se bild till höger).

Avdelning genialisk kundvård: Avanza uppmärksammar de kunder som fyller år med en rolig och oväntad hälsning (se bild till höger).

Kul kontraster mot storbanken tycker vi!

Slutsats: OMXS30-index är kortsiktigt sträckt och en nedåtrekyl kan ligga i korten nu när 1400-nivån testats av för första gången. Börsen stänger 13.00 idag och är stängd imorgon. På sikt har marknaden fortfarande blicken fäst vid 1422, men den fortsatta utvecklingen är djupt avhängig av spekulationerna inför nästa torsdags ECB-möte samt utfallet av detsamma.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Trevlig Helg önskar vi på Tradingportalen!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen pendlade mellan plus och minus på tisdagen men stängde till slut i positivt territorium. Tele2 intog emellertid jumboplatsen i OMXS30 med en nedgång på 1,9 procent. Vd Mats Granryd fick i en Direkt-intervju investerarnas hopp om nära förestående svenska strukturaffärer att falna. Han sade dessutom att bolagets rörelsevinst (visserligen säsongsmässigt) ligger lite efter prognos.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 0,1 procent till 1.395. Aktier för 11,4 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen.

”Det är fortfarande besvikelserna inom läkemedelssektorn som hänger kvar, Getinge och Astra. När man äntligen börjat hoppas på Getinge får man sitta och skära ner det i alla fall”, säger en mäklare till Direkt. Under eftermiddagen kom siffror över USA-hushållens konfidensindikator, som hamnade exakt på de 83,0 som väntades enligt Bloomberg News sammanställning.

SSAB A var med en uppgång på 1,9 procent för andra dagen i rad bäst i OMXS30 och aktien har på en månad klättrat över 20 procent. Analytikerna är positiva till Ruukki-samgåendet, till efterfrågeutsikterna och till det låga järnmalmspriset, visar en genomgång av rekommendationerna. På tisdagen höjde även Credit Suisse sin rekommendation för SSAB efter ett fabriksbesök i Luleå.

Måndagens strykpojke Getinge vände upp till plus 1,9 procent efter att tidigare under dagen ha handlats på minus. Storbankerna fortsatte att handlas upp i stadig takt. Astra Zeneca stängde i stort sett oförändrad, ned försumbara 0,1 procent, trots en rekommendationssänkning från behåll till sälj av Société Générale.

Sectras rapport, med en rörelsemarginal som steg från 15 till 20 procent efter ökad omsättning senaste kvartalet, var ett av dagens glädjeämnen. Kursen steg hela 8,9 procent.

Cdon stärktes 6,5 procent sedan insynspersoner köpt aktier i bolaget – på måndagen köpte vd Paul Fischbein 7.500 aktier och på tisdagen var det styrelseordförande Lars-Johan Jarnheimer som köpte 15.000 aktier. Även Orexo tog ett glädjeskutt av samma anledning och avancerade 9,0 procent, då vd Nikolaj Sorenson nyligen köpt 2.000 aktier, finanschefen Henrik Juuel 10.000 aktier och styrelseledamoten Kristina Schauman 4.000 aktier i bolaget.

Tieto steg 0,6 procent i inledningen av eftermiddagens kapitalmarknadsdag inför vilken de finansiella målen upprepades.

First North-nykomlingen MyFC stängde på 15:00 kronor, nästan 15 procent under den kurs på 17:55 kronor bolagets senaste emission skedde till. En annan flitigt handlad aktie på First North på tisdagen var hörlurstillverkaren Jays, som steg 12,8 procent efter att ha presenterat ett nytt amerikanskt samarbete med operatören T-Mobile.

Medivir rasade 6,6 procent efter Nordeas rekommendationssänkning till sälj från köp. Banken förutspår hård konkurrens för Medivirs hepatit C-läkemedel Simeprevir mot slutet av året. Fingerprint Cards backade 1,8 procent. Anledningen var att företagets norska konkurrent Next har lierat sig med världens största kontraktstillverkare inom elektronik, kinesiska Foxconn.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Elekta (kl 7.30)
NGM
– ASTG
AKTIETORGET
– Ecomb, Josab, RLS Global, Sensodetect, Thenberg & Kinde Fondkommission
ÖVRIGA NORDEN
– Prosafe, Seadrill

STÄMMOR
– Alltele, D/S Norden (extra), Enquest, Prosafe, Transcom

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Börs: Carnegie håller presseminarium kl 8.30
– Elekta: telefonkonferens kl 10.00
– East Cap Explorer: investerarträff kl 12.00-13.30

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för lastbilar i april i Europa

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Cassandra Oil: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 13/6)
– Immunicum: anmälningsperiod i nyemission avslutas
– Spago Nanomedical: anmälningstid i nyemission avslutas
– Starbreeze: första dag för handel på First North efter flytt från Aktietorget

EXKLUSIVE UTDELNING
– Cision (1:00 kr), Fred Olsen Energy (10 nok+10 nok extra), Millicom (2:64 usd)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Halvdag på Stockholmsbörsen

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: importpriser april kl 8.00
– SCB: finansmarknadsstatistik april kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet maj kl 9.55
– EMU: M3 april kl 10.00
– EMU: konjunkturbarometern maj kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat maj kl 11.00
– Penningmarknaden stänger kl 12.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

CENTRALBANKER
– RB: Stefan Ingves talar: ”Penningpolitik och makrotillsyn i en globaliserad värld” kl 12.00

MAKRO ÖVRIGT
– Italien: växelemission kl 11.00
– RGK: villkor obligationsemission kl 12.05

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto