Home > Morgonrapport: Nedgång efter amerikanskt införande av tullar

Morgonrapport: Nedgång efter amerikanskt införande av tullar

OMXS30 öppnade torsdagen upp men föll hårt under seneftermiddagen och avslutade rejält ner. Index avslutade tillslut ner -0,81 procent till nivån 1549,94. Wall street stängde gårdagen på minus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats på blandat. Sammantaget inför veckans sista handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen öppnade torsdagen på plus men handlades under dagen successivt ner för att avsluta på klart minus. Nedgången i OMXS30 summerades till -0,81 procent till nivån 1549,94. Omsättningen landade på höga 30,2 miljarder kronor.

Onsdagens positiva avslut i USA där en viss våg av optimism kring Italiens politiska situation bidrog till en rejäl uppgång, hoppades även kunna bidra till ett glatt börshumör på den svenska marknaden under torsdagen. Så blev inte fallet då USA meddelade under natten att landet kommer att införa stål- och aluminiumtullar mot EU, Kanada och Mexiko från och med den 1 juni. EU svarade direkt med strafftullar på ett antal amerikanska exportvaror. ”Det är en dålig dag för världshandeln. Vi gjorde allt för att undvika detta resultat” sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström i ett uttalande under torsdagen.

Nedgångar var på bred front på det svenska storbolagsindexet när storbolagen H&M, Essity, SCA och Volvo alla föll med mellan 2-3 procent.

Vinnare under torsdagen blev bland annat Autoliv som avancerade 2,8 procent mot strömmen i samband med bolagets kapitalmarknadsdag. Även Hexagon trotsade nedgången och handlades upp 4 procent tack vare höjda rekommendationer från SEB samt på uppgifter att bolaget är på väg att tas med i storbolagsindexet OMXS30.

Under torsdagskvällen meddelades nyheten att italienska Femstjärnerörelsen och Lega har kommit överens om att etablera en koalitionsregering där Giuseppe Conte kommer att bli premiärminister och där Giovanni Tria kommer att utnämnas till ekonomiminister. Den nya italienska regeringen kommer att sväras in redan på fredagen kl 16.00.

Torsdagens makroagenda inleddes i Kina där PMI för maj presenterades. Utfallet på det viktiga inköpschefsindexet för industrin steg till 51,9 i maj, vilket var en ökning från förra månadens 51,4 och över förväntningarna på 51,3. Även inköpschefsindex för tjänstesektorn steg vilket tog det sammanvägda PMI till 54,6 från aprils siffror på 54,1.

Gårdagens höjdpunkt var publiceringen av preliminärt KPI från EMU för maj månad som väntades ge viktig input för ECB inför mötet den 14 juni. Inflationstakten i euroområdet steg till 1,9 procent jämfört med 1,2 procent i april. Väntat från analytiker var en preliminär inflation på 1,6 procent. Kärninflationen för maj steg till 1,1 procent, i jämförelse med aprils siffror på 0,7 procent. Väntad kärninflation var 1,0 procent.

Avslutningsvis riktades gårdagens blickar mot USA där privata inkomster och privatkonsumtion presenterades. De privata inkomsterna i USA steg 0,3 procent i april, jämfört med föregående månad, vilket var i linje med analytikerprognoserna. Samtidigt steg privatkonsumtionen 0,6 procent från månaden före, något över det väntade utfallet på 0,4 procent. Största fokus riktades dock mot kärn-PCE, Federal Reserves föredragna inflationsmått, som steg 0,2 procent jämfört med mars och 1,8 procent i jämförelse med samma månad 2017. Väntat från analytikerhåll var 0,1 procent q/q respektive 1,8 procent y/y.

Fredagen sett till makrohöjdpunkter inleds på svensk mark när Silf/Swedbank presenterar majs inköpschefsindex för industrin. Indexet har sjunkit två månader i rad men väntas nu ha stigit något från aprils förvånansvärt låga siffra på 54,5 till 54,7.

Största marknadsfokus under fredagen ligger på de amerikanska sysselsättningssiffrorna för maj. Arbetslösheten som i april uppgick till 3,9 procent var därmed under 4 procent för första gången sedan december 2000, och väntas i maj vara oförändrad. Aprils utfall gällande sysselsättningen på 164 000 var klart under förväntningarna på 192 000. I maj väntas sysselsättningen ha ökat till 185 000. Största fokus i rapporten ligger på timlöneökningarna då tecken på stigande lönetryck kan skapa reaktioner på finansmarknaden eftersom det ökar förväntningarna på räntehöjningar. I april var löneökningstakten 2,6 procent i årstakt, jämfört med väntade 2,7 procent. Analytiker väntar att löneökningarna i maj uppgår till 2,7 procent.

Avslutningsvis bjuder veckans sista handelsdag även på inköpschefsindex för industrin från USA. ISM:s industri-PMI har precis som det svenska sjunkit de senaste två månaderna. Indexet ligger nu vid 57,3, men väntas enligt analytiker ha ökat till 57,7 i maj.

OMXS30 stängde torsdagen ner för åttonde dagen i rad när världens börser fortsatte att påverkas av de rådande politiska osäkerheterna. Förhoppningarna om att en lättnad kring den italienska situationen skulle bidra till uppgång släcktes snart då nyheterna kring USA:s tariffer kommunicerades. Dessa omständigheter fortsätter att tynga OMXS30-index, men som vi häromdagen sade tror vi att marknaden på lite sikt kan komma att utmana nivån kring 1645. Förutsatt att de politiska oroligheterna i sydeuropa minskar samt att geopolitiken inte bjuder på större överraskningar, så kvarstår vår kortsiktiga syn att de senaste dagarnas svaghet sannolikt kan betraktas som en tillfällig rekyl inom ramen för en uppåttrendande marknad.

På lite längre sikt ser vi med mer varsamhet och försiktighet på börsen då vi nu börjar närma oss en säsongsmässigt svagare period, vilket historiskt har inneburit en sämre utveckling.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Elekta (kl 7.30)

Makrostatistik

 • Sydkorea: BNP (def) 1 kv kl 1.00
 • Sydkorea: export-, importutveckling maj kl 2.00
 • Japan: industri-PMI (def) maj kl 2.30
 • Kina: Caixin industri-PMI maj kl 3.45
 • Indien: industri-PMI maj kl 7.00
 • Ryssland: industri-PMI maj kl 8.00
 • Silf/Swedbank: industri-PMI maj kl 8.30
 • Norge: industri-PMI maj kl 9.00
 • Spanien: industri-PMI maj kl 9.15
 • SCB: försäkringsbolagens kapitalplaceringar 1 kv kl 9.30
 • Italien: industri-PMI maj kl 9.45
 • Frankrike: industri-PMI (def) maj kl 9.50
 • Tyskland: industri-PMI (def) maj kl 9.55
 • EMU: industri-PMI (def) maj kl 10.00
 • Italien: BNP (def) 1 kv kl 10.00
 • Litauen: BNP (def) 1 kv kl 10.00
 • Storbritannien: industri-PMI maj kl 10.30
 • Danmark: industri-PMI maj kl 11.00
 • USA: sysselsättning maj kl 14.30
 • Brasilien: industri-PMI maj kl 15.00
 • USA: Markit industri-PMI (def) maj kl 15.45
 • USA: bygginvesteringar april kl 16.00
 • USA: ISM industri-PMI maj kl 16.00
 • Konjunktur: JP Morgan global industri-PMI maj kl 17.00

Övrigt

 • Riksbanken: Stefan Ingves talar om penningpolitik vid lunchseminarium i Landskrona kl 12.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen slutade lägre på torsdagen sedan USA meddelat att landet kommer att införa stål- och aluminiumtullar för EU, Kanada och Mexiko från den 1 juni. EU svarade direkt med strafftullar. I andra vågskålen låg viss optimism kring att Italiens parlament trots allt kan komma att lyckas bilda en regering med en ny finansministerkandidat.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,8 procent till 1.550. Aktier till ett värde av höga 30,2 miljarder kronor hade då bytt ägare.

Nedgångar på 2-3 procent syntes för storbolagen HM, Essity, SCA och Volvo. Stålbolaget SSAB sjönk 2,2 procent.

Det kursmässigt pressade medicinteknikbolaget Getinge ryckte dock fram 2,2 procent under hög omsättning precis i stängningshandeln.

Autoliv avancerade 2,8 procent mot strömmen i samband med bolagets kapitalmarknadsdag. Bilsäkerhetsjätten har en tydlig plan för hur lönsam tillväxt ska kunna upprätthållas under kommande år efter den senaste tidens starka orderingång och bolagets delning i två bolag, var budskapet.

I verkstadssektorn fick SKF sänkt rekommendation av Bank of America/Merrill Lynch till behåll från köp. Aktien fortsatte ned 1,1 procent efter onsdagens uppgifter om minskad produktionstakt som tyngde aktien.

Hexagon är enligt uppgifter i Dagens Industri på väg att tas med i storbolagsindexet OMXS30. Bolaget fick även höjd rekommendation av SEB Equities till köp. Aktien steg med 4,0 procent.

Uppåt var det även för Billerud Korsnäs. Förpackningstillverkarens vd Petra Einarsson har sagt till Bloomberg News att bolaget inte har nått pristaket och att man är optimistiska kring produktionen framöver. Aktien steg 1,2 procent.

Bland metallbolagen steg gruvföretaget Boliden med 0,4 procent medan oljebolaget Lundin Petroleum var upp 1,2 procent med stöd av högre oljepriser.

Consilium rusade 20 procent. Dagens Industri anser att brandsäkerhetsbolagets låga värdering kombinerat med hög finansiell och hygglig operationell hävstång ger stor kurspotential för aktien. Consilium kan även vara en möjlig måltavla för riskkapitalbolag, enligt analysen.

Bostadsutvecklaren Tobin Properties, listad på First North, pressades inledningsvis efter en ny vinstvarning, men återhämtade sig sedan och slutade upp 5,9 procent.

G5 Entertainments vd Vlad Suglobov har sålt aktier för 11 miljoner kronor i bolaget. Aktien sjönk 1,7 procent.

Camurus styrelseordförande Per-Olof Wallström har däremot köpt aktier för drygt en halv miljon kronor i bolaget han rattar. Aktien lyfte 6,2 procent.

Africa Resources, som ska leta efter diamanter i Afrika, sjönk till 8:79 kronor på sin första handelsdag på NGM Nordic MTF. Teckningskursen var 9 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1549.94
3406.65
12604.89
2705.27
24415.84
7442.12
22268.7
30427.52
1.17
10.31
8.83
66.83
77.39
-0.81%
-1,00%
-1.4%
-0.69%
-1.02%
-0.27%
0.3%
-0.15%
-0.08%
0.09%
0.2%
-0.31%
-0.22%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto