Home > Morgonrapport: Nedgången väntas fortsätta idag

Morgonrapport: Nedgången väntas fortsätta idag

OMXS30 avslutade en dyster och turbulent vecka med en uppgång under fredagen. Det svenska storbolagsindexet noterades vid stängning upp 1,21 procent till nivån 1454,03, vilket förbättrade veckans utveckling till negativa -4,00 procent. Fokus ur ett svenskt perspektiv under måndagen ligger på SEB:s boprisindikator som presenteras under morgonen. Wall Street avslutade fredagen på minus och under natten har de asiatiska marknaderna över lag inlett veckan i samma riktning.

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att även OMXS30 inleder kring negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 vände uppåt under fredagen efter ett flertal dagar med tunga ras bakom sig. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut upp 1,21 procent till nivån 1454,03 och därmed summerades veckans nedgång till -4,00 procent. Omsättningen under fredagen hamnade på 13,4 miljarder kronor.

Trots ett i stort sett optimalt utfall i mötet mellan Donald Trump och Xi Jinping, med tanke på förutsättningarna och begränsningarna (det var väl ingen som trodde att handelsavtal skulle skrivas över en middag?), rasade börserna under förra veckan. En vecka som från många väntades bjuda på en kraftig upprekyl levererade istället en blodröd utveckling där OMXS30, tyska DAX och de ledande indexen i USA alla tillslut backade över -4 procent. Oron över om vad Kina verkligen gått med på och situationen med Huawei agerade sänke på marknaderna. Även om handelsdispyten mellan USA och Kina är långt ifrån löst bör utvecklingen under förra veckan ses som en överreaktion men också fungera som en påminnelse att konflikten mellan länderna fortfarande styr riskaptiten.

Vinnare i ett storbolagsindexet under fredagen blev återigen Ericsson med en uppgång om 3,4 procent. Bidragande i lyftet var ett fortsatt nyhetsflöde om länder som uppmanar operatörer att inte använda kinesiska tillverkare som Huawei eller ZTE, vilket givetvis krattar manegen för den svenska telekomjätten.

I stormande steg uppåt gick även oljebolagen sedan Opec-mötet avslutades med ett avtal om produktionsminskningar för Opec+ på 1,2 miljoner fat per dag. Oljepriset var under fredagseftermiddagen upp 6 procent för dagen men retirerade under kvällen. Lundin Petroleum noterades vid stängning upp 6,5 procent.

Fredagens stora makrofokus låg på den så viktiga officiella sysselsättningsrapporten från USA. Antalet sysselsatta i den amerikanska ekonomin ökade med 155 000 personer i november samtidigt som revideringen för de två föregående månaderna uppgick till -12 000. Väntat här var 200 000. Arbetslösheten förblev oförändrad kring 3,7 procent, vilket också var väntat från analytiker. Den hårt bevakade genomsnittliga timlönen steg 0,2 procent i november och mätt i årstakt med 3,1 procent. Utfallet i årstakt var oförändrat från oktober och i linje med prognoserna. Andreas Johnson, USA-ekonom och Fed-bevakare på SEB, kommenterade att Feds budskap om att nu vara mer databeroende kombinerat med en generell osäkerhet kring policyn under 2019 innebär att fredagens siffror bör vara något viktigare än normalt. ”Med det sagt, även om löneökningarna var något svagare än väntat finns det inget i dagens utfall som ändrar synen på arbetsmarknaden och bör inte få Fed att ändra sig om den väntade höjningen i december”, menade han.

Måndagens höjdpunkt är SEB:s boprisindikator som presenteras klockan 08:30. Hushållens boprisförväntningar har efter septembers topp på 33 åter vänt nedåt två månader i rad och noterades senast i november på 11, vilket även Valueguards HOX-index har indikerat på. Swedbank menar att hushållens boprisförväntningar är av fortsatt stort intresse med annalkande räntehöjningar. ”Vi har noggrant följt utvecklingen av hushållens boprisförväntningar under hösten, då bland annat väntade räntehöjningar har skapat oro. Just kommande räntehöjningar är något som väntas fortsätta bidra med osäkerhet en tid framöver”, skriver banken i ett marknadsbrev.

Veckans makroagenda fortsätter under tisdagen med Tysklands ZEW-index och röstning om brexit-avtalet i det brittiska parlamentet. Vidare bjuder onsdagen på inflationssiffror från Sverige och USA, samt budgetomröstning i Riksdagen. Torsdagens höjdpunkter är räntebesked från såväl Norges Bank som ECB, där marknadens fokus och förväntningar ligger på kommentarer snarare än en förändring i den penningpolitiska hållningen. Fredagen avslutar sedan veckan med Valueguards bopriser och euroområdets inköpschefsindex.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Japan: BNP (def) 3 kv kl 0.50
 • Japan: bytesbalans oktober kl 0.50
 • Danmark: KPI november kl 8.00
 • Norge: KPI november kl 8.00
 • Tyskland: handels-, bytesbalans oktober kl 8.00
 • SEB: boprisindikator december kl 8.30
 • SCB: hushållskonsumtion oktober kl 9.30
 • SCB: restaurangindex oktober kl 9.30
 • Storbritannien: industriproduktion oktober kl 10.30
 • Storbritannien: BNP oktober kl 10.30
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • USA: JOLTS-data, lediga platser mm, oktober kl 16.00

Övrigt

 • Politik: Stefan Löfven ska återrapportera till talmannen
 • Riksbanken: Cecilia Skingsley talar i Istanbul om ”Fintech for Financial Stability” kl 9.30
 • ECB: obligationsköp ca kl 15.45

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade en turbulent vecka, präglad av den handelspolitiska agendan, med en uppgång på fredagen. Från USA kom en något mildare sysselsättningsrapport än väntat på eftermiddagen och oljepriset rusade efter att Opec-länderna enats om en produktionsminskning, vilket gynnade börsens oljerelaterade aktier. Fortsatta bakslag för kinesiska telekombolag gjorde Ericsson till vinnare bland storbolagen.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,2 procent till nivån 1.454. Aktier till ett värde av 13,4 miljarder kronor hade då omsatts. Därmed summerades veckan till en nedgång på 4 procent.

Bland OMXS30-bolagen var telekombolaget Ericsson bäst i klassen med en uppgång på 3,4 procent. Bolaget betraktas som vinnare när flera länder uppmanat sina operatörer att inte använda kinesiska tillverkare på grund av risk för informationsläckor. Ytterligare ett land, Japan, överväger att inte köpa telekomutrustning från kinesiska tillverkare som Huawei och ZTE.

Ericssons telekomkollega Tele2 steg 2,5 procent. Teleoperatören har tecknat avtal om roaming och signalering med Deutsche Telekom Global Carrier. De nya internationella signaleringstjänsterna avser alla Tele2-kunder, i samtliga länder, med start i mitten av december.

Volvo inledde dagen med en tydlig uppgång efter att vd Martin Lundstedt sagt till Bloomberg News att lastbilstillverkaren räknar med en efterfrågan på fortsatt ”god nivå” i Nordamerika under 2019, samt att bolagets prognos från oktober kan ha varit ”på den konservativa sidan”.

Aktien tappade dock fart efter att DNB Markets i en analys räknat med att komponentfelet i avgasefterbehandlingssystemet kan komma att tynga resultatet väsentligt, och stängde till sist på oförändrat.

Opec-mötet i Wien avslutades med ett avtal om produktionsminskningar för Opec+ (Opec tillsammans med länder utanför Opec) på 1,2 miljoner fat per dag. Spotpriset på brentolja steg med närmare 5 procent till 63 dollar per fat strax efter beskedet.

Oljebolagen följde med oljepriset upp och International Petroleum Company avancerade 6,6 procent, tätt följd av Lundin Petroleum med en uppgång på 6,5 procent.

Även andra råvarurelaterade bolag som Boliden och SSAB steg på fredagsbörsen med 2,3 respektive 1,6 procent.

Investmentbanken Barclays har sänkt riktkurserna för ett antal svenska verkstadsföretag och flera av dessa återfanns i botten på OMXS30. Däribland SKF som stängde ned 0,4 procent.

I samma analys sänkte banken rekommendationen för Atlas Copco till jämvikt från övervikt och riktkursen justerades ner till 220 från 255. Aktien steg med 0,4 procent.

Högst på vinnarlistan fanns bildskärmsleverantören Multiq som rusade närmare 26,5 procent efter att bolaget fått order från statligt spelbolag värt över 40 miljoner kronor.

Två bolag gjorde handelsdebut på fredagen och båda stängde den första dagen under teckningskurs. Q-linea som listades på Nasdaq bytte ägare till 67:40 kronor, att jämföra med teckningskursen på 68 kronor och Neodynamics, som listades på Spotlight, sjönk med knappt 30 procent på premiärdagen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto