Home > Morgonrapport: Negativ avslutning på en annars stark vecka

Morgonrapport: Negativ avslutning på en annars stark vecka

OMXS30 avslutade fredagen negativt efter att ha gått starkt tidigare under den förkortade handelsveckan. Index stängde tillslut ner -0,84 procent till nivån 1603,25. Wall street avslutade fredagen svagt upp och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats positivt. Sammantaget inför veckans första handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Fredagen avslutade förra veckan negativt då Stockholmsbörsen fram tills veckans sista handelsdag gått oerhört starkt. Nedgången i OMXS30 summerades till -0,84 procent till nivån 1603,25. Omsättningen under fredagen landade på 18 miljarder kronor. Trots fredagens tapp stängde den förkortade handelsveckan sammanräknat upp 1,66 procent.

Förlorade bland OMXS30-bolagen blev H&M och Ericsson som sjönk 4,4 procent respektive 3 procent. Nedgångarna kan förklaras av vinsthemtagningar efter den senare tidens kursuppgång. Bäst i indexet gick det för Boliden och Tele2 som båda steg 1,3 procent.

I USA riktades blickar mot Donald Trump som presenterade en plan som avser att sänka läkemedelspriserna i landet. I talet där fokus låg på ”American patients first”, lyftes upp att konkurrensen kommer öka samt att regleringarna kommer lättas. Detta anförande ledde till en uppgång i läkemedelsaktier där några av fredagens vinnare blev CVS Health, Pfizer och Johnson & Johnson.

På makroagendan under fredagen stod amerikanska University of Michigans index över det amerikanska konsumentförtroendet i största fokus. Utfallet i maj månad hamnade på 98,8 vilket var oförändrat jämfört med föregående månad. Väntat från analytiker var 98,5.

Måndagen inleds på makrofronten med SCB:s småhusbarometer för april. SCB:s statistik har inte visat samma svaghet som Valuegards villaindex som föll kraftigt under hösten innan en stabilisering i år. De senaste månaderna har däremot indikerat på en lugnare utveckling för småhuspriserna, som sjönk med 1 procent i första kvartalet i jämförelse med samma kvartal i fjol. Årstakten har successivt växlat ned till 6 procent i årets första kvartal. En förklaring till skillnaderna mellan de två indexen är att Valuegards HOX-index endast beaktar större marknader, där priserna troligtvis kan ha sjunkit mest, medan SCB:s statistik omfattar hela Sverige. En annan anledning är inom vilken tidsintervall statistiken släpps. SCB:s siffror är något fördröjda eftersom de baseras på registrerade köpebrev hos Lantmäteriet. Valuegards statistik är delvis baserad på priser från mäklarnas rapportering vilket går betydligt snabbare.

Veckans makroagenda innehåller vidare under tisdagen tyskt ZEW-index för maj, euroområdets BNP för första kvartalet följt av amerikansk detaljhandel för april. Onsdagen bjuder på BNP-siffror från Japan, Valuegards HOX-index för april, inflationssiffror från EMU och USA’s industriproduktion för april. Torsdagen fortsätter med SCB:s bostadsbyggande under första kvartalet samt Philadelphia FED index för maj månad. Veckan avslutas med en lugnare dag på fredagen där bland annat Japan presenterar inflationssiffror för april.

Förra veckan bjöd på en sista intensiv vecka av rapportperioden som över lag har bjudit på blandade resultat. De flesta större bolagen på Stockholmsbörsen har nu presenterat sina siffror för det första kvartalet medan många mindre fortsätter under veckorna som kommer. Veckan avslutades med nedgång under fredagen med -0,84 procent men den förkortade handelsveckan summerades trots detta till en uppgång om 1,66 procent. Vad fallet under fredagen innebär fortsättningsvis återstår att se under den närmsta tiden då index återigen befinner sig vid ett vägskäl. Om utvecklingen den senaste veckan enbart var ett test och index rekylerar så är de tydliga motståndsnivåerna vid först 1600 och sedan 1590 fortsatt värda ett bevaka. Rent tekniskt ser dock Stockholmsbörsen stark ut på kort sikt och en uppgång till förra veckans områden kan mycket väl ligga i korten framöver.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

Boule Diagnostics (kl 15.00), Arctic Paper

Makrostatistik

  • AF: arbetslöshet april kl 8.00
  • Finland: KPI april kl 8.00
  • SCB: småhusbarometern april kl 9.30
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • ECB: obligationsköp kl 15.45

Övrigt

  • Fed: Loretta Mester talar vid en Banque de France-konferens kl 8.45
  • Fed: James Bullard talar vid kryptokonferens i New York kl 15.40
  • Finpolråd: publicerar rapporten ”Svensk finanspolitik 2018” kl 11.15
  • Olja: Opec månadsrapport

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen slutade ned under fredagen på börs med få drivande nyheter. Stämningen ute i Europa på de ledande börserna var dämpad där börserna visade små förändringar. Uppgångar noterades för råvarubolag men även Tele 2 steg medan Ericsson och H&M sjönk.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index gått ned 0,8 procent till nivån 1.603. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 18 miljarder kronor. I Frankfurt var DAX-index ned med 0,2 procent och i London steg FTSE 100 med 0,3 procent. Gruvbolag som BHP, Glencore och Anglo American fanns bland vinnarna på Londonbörsen viket bidrog till den positiva utvecklingen. Basmetallerna steg i måttlig omfattning med knapp en halv procent för både koppar och zink.

Bäst bland OMXS30-bolagen var gruvbolaget Boliden som steg med 1,3 procent. Bakom följde Tele2 som steg 1,3 procent.

I spåren av stigande metallpriser och uppgångar i London för gruvbolag rekylerade Lundin Mining upp med 5,7 procent. Tidigare i veckan lades ett bud på kanadensiska Nevsun, med gruvtillgångar av koppar och guld i Serbien, vilket marknaden gav ett kyligt mottagande till.

Bland OMXS30-bolagen sjönk H&M med 4,4 procent och Ericsson tappade 3 procent. Nedgångarna kan förklaras av vinsthemtagningar efter en tids kursuppgång.

Utanför storbolagen steg hälsovårdsbolaget Moberg Pharma med knappt 10 procent. Bolaget som kom med rapport i tisdags har gått kraftigt upp sedan dess, 27 procent. Bra försäljningstillväxt i bolagets huvudprodukter, som nagelsvamp-produkten Kerasal Nail, och god lönsamhet har gett stöd till uppgången.

Det var även uppåt för transplantationsbolaget Xvivo som meddelat att ansökan lämnats in för Steen Solution och XPS i USA. Aktien steg med 4,3 procent.

Bland förlorarna fanns bostadsutvecklaren SSM som föll med drygt 7 procent. SvD har i en artikel rapporterat om ytterligare projekt där bostadsköpare känner sig lurade.

Oljebolaget Shamaran, med oljetillgångar i Irak, steg 4 sedan bolaget redovisat ett positivt nettoresultat om 9,6 miljoner dollar (-2,3) för det första kvartalet, detta trots att helårsprognosen för oljeproduktionen justerades ned i spåren av tidigare meddelade produktionsproblem.

Internationella Engelska Skolan har via ett samriskbolag förvärvat en avgiftsfinansierad privatskola i Spanien. Aktien steg med drygt 2 procent.

Oljeprospekteringsbolaget Africa Oil steg med 2,6 procent. Royal Bank of Scotland har höjt sin rekommendation för aktien till outperform.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1603.25
3565.52
13001.24
2727.72
24831.17
7402.88
22818.52
31519.41
1.2
10.26
8.58
70.46
76.73
-0.84%
-0.12%
-0.17%
0.17%
0.37%
-0.03%
0.26%
1.27%
0.17%
0,00%
-0.15%
-0.34%
-0.51%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto