Home > Morgonrapport: Negativ börsöppning väntas

Morgonrapport: Negativ börsöppning väntas

Stockholmsbörsen inledde torsdagen på plus men vände snabbt till minus i likhet med övriga världens börser. Vid stängning noterades det svenska storbolagsindexet, OMXS30, till slut ned -1,23 procent till nivån 1683,19. Wall Street stängde gårdagen på minus och under natten har de asiatiska marknaderna överlag handlats i nedåtgående riktning. 

Sammantaget inför fredagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring negativt.

Fokus under fredagen ligger på den tyska orderingången samt eftermiddagens jobbrapport från USA. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen lyckades inte replikera onsdagens starka utveckling i USA utan vände nedåt med coronaviruset i bakhuvudet. Vid stängning var det svenska storbolagsindexet, OMXS30, till slut ned -1,23 procent till nivån 1683,19. Omsättningen under torsdagen hamnade på 26,2 miljarder kronor.

Likt tidigare dagar de senaste veckorna var volatilitet åter huvudtemat igår och lär även till stor del prägla fredagens handel. ”Om du tänker på vad marknadsvolatiliteten betyder, det är många människor som rör sig samtidigt. När du har en 4,5 procent uppåt en dag och en 2 procent ned nästa dag – vad betyder det? Det betyder att vi inte vet vad som pågår.”, sade Kathryn Kaminski, chefsstrateg vid AlphaSimplex Group.

Mot strömmen av svaga storbolag handlades Getinge som stärktes 8,2 procent sedan WHO uppmanat länder att säkerställa tillgången till ventilatorer. Getinge-aktien ligger därmed på plus sedan årsskiftet och är upp med över 70 procent på ett års sikt.

Bland övriga bolag i OMXS30 tyngde verkstad med SKF, Alfa Laval, Assa Abloy och Autoliv alla ned över -3 procent.

Utanför storbolagsindexet stack Storytel ut som en av vinnarna med en uppgång kring 5,1 procent. Ljudboksleverantörens aktie har pressats hårt den senaste månaden och var som mest ned över -25 procent.

Även övriga europeiska tyngdes under torsdagen efter att ha misslyckats att hålla uppe morgonens starka inledning. Tyska DAX-index sänktes -1,4 procent, franska CAC 40-index -1,9 procent och brittiska FTSE 100-index -1,5 procent. En stor förlorare ute i Europa var den tyska fordonsunderleverantören Continental som rapporterade för det fjärde kvartalet. Rapporten var i sin helhet i linje med förväntningarna men bolagets guidning för 2020 samt sänkta utdelning fick aktien att tappa -12,5 procent. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade torsdagen ned -1,3 procent.

Börserna på Wall Street vände liksom Europa nedåt igår efter onsdagens kraftiga uppgångar. Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex ned -3,6 procent, det bredare S&P 500 -3,4 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex -3,1 procent.

Fredagens makroagenda inleds med den tyska industrins orderingång från januari månad. Förväntningarna ligger visserligen på en uppgång med 1,4 procent men frågan är hur stort fokus bör riktas åt utfallet med åtanke till att eskaleringen av coronaviruset skett efter insamlingen av data.

Vidare följer den så viktiga officiella amerikanska sysselsättningsrapporten klockan 14:30. Analytiker räknar med att februari uppvisat en jobbökning med 178.000 personer, en oförändrad arbetslöshet på 3,6 procent samt att löneökningstakten stiger till 3,2 procent.

Hålltider under dagen:

Makrostatistik:

  • Japan: hushållens konsumtion januari kl 0.30
  • Tyskland: industriorder januari kl 8.00
  • RGK: statsbudgetens månadsutfall februari kl 9.30
  • USA: handelsbalans januari kl 14.30
  • USA: sysselsättning februari kl 14.30
  • USA: grossistlager (def) januari kl 16.00

Övrigt:

  • Riksbanken: Henry Ohlsson talar om aktuell penningpolitik i Uppsala kl 8.30

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen föll på torsdagen i linje med omvärlden efter oro kring att antalet fall av coronavirussmittade fortsatte att öka på flera håll i världen och i Sverige. Verkstadssektorn återfanns i botten medan ett antal defensiva aktier gick bättre.

Storbolagsindexet OMXS30 sjönk 1,2 procent till nivån 1.683. Aktier för 26,2 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen.

Bland storbolagen sjönk Alfa Laval, kullagerkoncernen SKF och stålföretaget SSAB med runt 3,5 procent. SKF har fått säljrekommendation av storbanken Citi. Bilsäkerhetsföretaget Autoliv, som även tidigare har pressats hårt av efterfrågeoro i spåren av coronavirusets spridning, sjönk nästan lika mycket.

Medicinteknikbolaget Getinge klättrade dock 8 procent. En förklaring kan vara världshälsoorganisationen WHO:s uppmaning till coronavirusdrabbade länder att säkerställa tillgången till ventilatorer, rapporterade Dagens Industri.

Bland övriga defensiva aktier som stod emot fanns hygienbolaget Essity som steg 1,9 procent under relativt hög omsättning. Även Astra Zeneca och Tele2 steg drygt 1 procent.

Husqvarna lyfte 2,6 procent efter att ha bedömt att påverkan på omsättningen från störningar i leverantörskedjan relaterat till Covid-19-utbrottet blir cirka -3 procent för det första kvartalet. I nuläget ser Husqvarna ingen förändring i efterfrågan från kunder som en konsekvens av virusutbrottet.

SAS föll 8 procent. Internationella flygnäringslivsorganisationen IATA har utropat globalt nödläge och förutspår att årets intäktsförluster från coronaviruset kommer summera till någonstans mellan 63 och 113 miljarder dollar för flygbranschen. Southwest Airlines, USA:s största inrikesflygbolag, räknar med lägre intäkter i spåren av att antalet virusfall har ökat i USA.

Prebona rusade 165 procent på Spotlight till ett marknadsvärde på 145 miljoner kronor efter att ha meddelat att bolaget påskyndar lanseringen av ett desinfektionsmedel som innehåller det antimikrobiella ämnet silver i stället för alkohol.

Addvise avancerade 12 procent efter att dotterbolaget Sonesta Medical fått en affär som under den inledande avtalsperioden har ett samlat värde om minst 50 miljoner kronor.

Humana steg 2,5 procent efter höjd rekommendation hos ABG Sundal Collier till köp.

En storpost på omkring en halv miljard kronor mäklades i Corem Property. Bolaget kommer inleda återköp av egna aktier, enligt ett pressmeddelande. Aktien steg 2,2 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com</em</em</em

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.