Morgonrapport: Negativ börsvecka avslutas, oljan fortsatt ner och blandad utveckling i asien
God Morgon
Sista handelsdagen för en negativ börsvecka ska avklaras innan helgen tar vid. De amerikanska börserna steg svagt igår där S&P500 steg 0,23 %. Nu på morgonen meddelade Kina att de återigen sänker referensräntan för valutan, Yuanen är på den svagaste nivån sedan 2011 och handlas alltså lägre än när Kina devalverade i augusti. Hong-Kong baserade Hang Seng index sjönk 0,83 %. Japanska Nikkei stiger istället 0,93 % nu på morgonen. Ledande svenska terminer pekar på en svagt negativ börsöppning.
I övrigt fortsätter oljan sitt fall, WTI-terminen handlas nu i 36,49 dollar medan BRENT-terminen handlas i 39,49 dollar.
Idag fokuseras mot detaljhandeln i USA och viktig Kina-statistik i form av industriproduktion kommer imorgon lördag till marknadskännedom.
Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.
Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Dagens analys
Fortsatt osäker handel på stockholmsbörsen efter några dagar med fallande kurser. Stockholmsbörsen pendlade mellan minus och plus under hela dagen för att sluta på 1433 punkter. Det innebär en nedgång om 0,52 %,

Omsättningen på stockholmsbörsen låg på 17 miljarder kronor värt i aktier. Fortsatt relativt sett högre omsättning än tidigare under hösten och framförallt i nedgång är ett litet oroväckande tecken på att nedgången inte är klar än. Något att hålla ögonen vaksam på under de närmaste dagarna.
Varför faller börsen?
Efter Draghis besked om räntan och stimulanspaketen blev marknaden rejält besviken då den inte mötte de höga förväntningarna som Draghi själv hade manat fram. Något som kan te sig lite märkligt eftersom marknadens besvikelse ledde till bland annat högre värderad euro och som i sin tur inte direkt hjälper inflationen. Vilket är något som Draghi har fått mycket kritik för i efterspelet, men det återstår att se om effekterna är långvariga, men än så länge är euron på fortsatt högre nivåer i förhållande till dollarn. Men det kan kanske vara så att ECB räknar med att FED höjer räntan vilket skulle med relativt hög sannolikhet justera tillbaka effekterna. För svenska börsens del innebär det en högre sannolikhet att riksbanken inte gasar på vid räntebeskedet i början av nästa vecka. Något som jag tidigare har skrivit om, är att samverkan är hög mellan riksbanken och vilka beslut som tas i ECB och FED, där framförallt valutorna är i fokus. Även positioneringen för FEDs räntebesked i mitten av nästa vecka har påverkat börsen, där många investerare vill lätta på risknivån efter tidigare högre volatilitet i samband med Yellens besked om penningpolitiken.
Således bör marknadsläget vara fortsatt ostabilt fram tills mitten av nästa vecka då vi har alla kort på bordet från centralbankerna för denna gång.
Idag kom KPI-inflationen där inflationen låg stabilt på 0,1 %, vilket var lägre än både marknadens och riksbankens förväntningar/prognoser. Skillnad är det i Norge där kärn-KPI steg med 3,1 % y/y, vilket är en ökning från 3 % från föregående månad.
Oljan fortsatte att falla under gårdagen och någon botten är svår att förutse. Med ett överutbud på marknaden och med ett OPEC som inte vill minska produktionsnivån är det efterfrågan som styr vart priset landar. Läs gärna råvarubrevet som gör en djupdykning i OPEC och oljan. Finns under analysfliken.
Dagens agenda
Idag fredag, veckans sista handelsdag, skiftas fokus mot bland annat lite USA-statistik. Vi har detaljhandelssiffror över november månad, som väntas ha ökat med 0,3 %. Men där svaga Black-Friday siffror kan påverka data negativt.
Lite senare kommer Michiganindex, vilken mäter konsumenternas syn på det rådande läget, där bland annat en viktig komponent är inflationsförväntningar. Nu väntas den fortsatt ligga på goda nivåer runt 91,3.
Kina bidrar till statistiken, fast på lördag morgon med industriproduktion och detaljhandel, vilket alltid är intressant när det kommer till Kina. Nu väntas den ökat något till +11,1 % y/y respektive +5,7 % y/y.
Denna vecka har präglats av både besvikelser och positionering inför nästa vecka, vilket gör att kommande vecka blir högintressant! Jag kommer som vanligt att göra mitt bästa för att ge er all nyttig information och förväntningar inför dess.
Vi på tradingportalen önskar en trevlig helg!
Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!
Detta händer idag
kl 14.30: USA: detaljhandel november
Varit lite på den svagare sidan på senare tid. Ökade 0,1% m/m förra månaden, vilket var mindre än väntat. Spås i november ha ökat med 0,2% och 0,3% exklusive bilar.
kl 16.00: USA: Michiganindex (prel) december
Har sjunkit tillbaka något från de högsta nivåerna i början av året, men ligger fortsatt på goda nivåer. I november väntas en liten uppgång till 92,0 från 91,3.
Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!
Senaste börsnyheterna
Stockholmsbörsen backade något på torsdagen med indextunga H&M som ett av sänkena. Fingerprint föll efter Carnegies nedgradering. Indexrörelserna var beskedliga i Europa, bland annat med tyska DAX marginellt upp.
Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,5 procent ned på nivån 1.433. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerades till 17 miljarder kronor på torsdagen.
Indextunga H&M var ett av sänkena inom storbolagsindexet med 1,5 procents tapp. Detaljhandelssektorn var allmänt svag i Europa. Den europeiska tobakssektorn hade också en klen utveckling. Swedish Match backade 0,7 procent.
Investmentbolagen Investor och Kinnevik tappade 1,3 respektive 2,0 procent.
I den andra änden av storbolagsindexet hittades verkstadsbolaget SKF med 0,9 procents uppgång. Sandvik steg svagt sedan det meddelat att det ska genomföra ytterligare besparingar och bland annat tagit en nedskrivning i Kina.
SSAB A återhämtade 4,5 procent till 25:79 kronor, men har alltjämt tappat 43 procent hittills under 2015.
Fingerprint Cards var föga överraskande återigen i händelsernas centrum och var på nytt solklart mest omsatta aktie i Stockholm. Carnegie sänkte sin rekommendation från köp till behåll, med nedjusterad riktkurs till 570 kronor. Investmentbanken är oroad över ”smarta kort”-marknaden. Biometriaktien föll nära 10 procent till 553 kronor.
Elekta hittades 2 procent högre till 73:55 kronor. Handelsbanken har höjt sin rekommendation till köp för strålterapiaktien med höjd riktkurs till 89 kronor.
Nordea Markets har skärskådat spelsektorn. Betsson och Unibet fick köprekommendationer och steg 1,4 respektive 0,7 procent. Net Ent stängde oförändrad efter att länge ha varit på minus under torsdagen sedan Nordea gett en säljstämpel.
Dagligvarujätten Axfood stängde 3,4 procent lägre. Värderingen av aktien verkar alltför tilltagen enligt Svenska Dagbladet Näringsliv och tidningen rekommenderar sälj.
Flygbolaget SAS lyfte 7 procent till 22 kronor. Ljusare tider väntar för världens flygbolag under 2016, enligt branschorganisationen Iata.
Collector backade nära 6 procent till 141 kronor på torsdagen. Aktien noterades på en ny rekordnivå om 154 kronor under onsdagen efter att nischbanken meddelat att det tecknat ett factoringavtal med schweiziska Valora.
Bland prospekteringsbolagen retirerade Nordic Mines och Beowulf 17 respektive 14 procent. Gasborraren Igrene föll 22 procent sedan handeln i aktien återupptagits på Aktietorget efter en veckas handelsstopp. Bolaget har överklagat det avslagsbeslut som Bergsstaten i förra veckan gav kring vissa av bolagets undersökningstillstånd.
På makroscenen försvagades den svenska kronan sedan inflationen i november kommit in under förväntan.
Som väntat valde varken Bank of England eller Schweiz Nationalbank att genomföra några ränteförändringar.
På USA-statistikfronten steg antalet nyanmälda arbetslösa till femmånadershögsta i förra veckan medan de amerikanska importpriserna sjönk mindre än väntat i november.
Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)
OMXS30 Oslo OBX EURO STOXX 50 Frankfurt DAX London FTSE 100 S&P 500 Nasdaq Comp. NIKKEI 225 HANG SENG EUR/USD EUR/SEK USD/SEK WTI Termin Brent Termin |
1433,41 537,640 3269,97 10598,93 6088,05 2052,23 5045,17 19224,53 21520,88 1,0941 9,3189 8,5175 36,49 39,44 |
0,00% -1,07% -0,22% 0,06% -0,63% 0,23% 0,44% 0,93% -0,83% 0,01% -0,01% -0,01% -0,73% -0,73% |
Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00
Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com