Home > Morgonrapport: Negativ inledning väntas

Morgonrapport: Negativ inledning väntas

Stockholmsbörsen handlades i en U-formad riktning under tisdagen då nyhetsflödet likt tidigare dagar förorsakat kraftiga svängningar. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, avslutade till slut upp 3,28 procent till nivån 1372,79. Wall Street stängde gårdagen på plus och under natten har de asiatiska marknaderna överlag handlats i nedåtgående riktning. 

Sammantaget inför onsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Den stormiga handel som präglat världens börser den senaste perioden fortsatte även under tisdagen då utvecklingen skiftade mellan positivt och negativt. I Sverige avslutade storbolagsindexet, OMXS30, till slut upp 3,28 procent till nivån 1372,79. Omsättningen under tisdagen hamnade på 36,5 miljarder kronor.

För att motverka spridningen av coronaviruset beslutades på EU-toppmötet under tisdagen att stänga EU:s yttre gräns för icke nödvändiga inresor i 30 dagar, och i Sverige gav regeringen motsvarande besked för den svenska gränsen. Nytt från gårdagen är även att det hårt pressade SAS får statliga garantier om 3 miljarder kronor från Sverige och Danmark.

Vinnare i ett spretigt storbolagsindex under tisdagen blev Telia, Tele2 och Swedbank som alla steg runt 10 procent. Trots den stabila uppgången återfanns ett flertal bolag under nollstrecket igår. Däribland Volvo, H&M och Electrolux, vilka stängde över -3 procent ned.

Utanför OMXS30 var tisdagens stora utropstecken dagligvarujättarna ICA och Axfood som rusade runt 15 procent utan större händelser i nyhetsflödet. Sistnämnda Axfood tilldelades visserligen en höjd rekommendation till ”behåll” av Danske Bank.

Även övriga europeiska börser pendlande mellan positivt och negativt under tisdagens handel. Tyska DAX-index steg 2,3 procent medan franska CAC 40-index och brittiska FTSE 100-index ökade 2,8 procent.  Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade tisdagen upp 2,2 procent.

Börserna på Wall Street tog ett kraftigt kliv uppåt under gårdagen i ett intensivt nyhetsflöde. Inledningsvis så meddelade Federal Reserve att de kommer att lansera en finansieringsfacilitet för företagsobligationer för att stödja kreditflödet till hushåll och företag. Senare under handeln rapporterade USA:s finansminister Steven Mnuchin man avser att spendera 1 biljon dollar i ett stimulanspaket, vilket kommer att inkludera 250 miljarder dollar i stöd till amerikaner i form av helikopterpengar. Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 5,2 procent, det bredare S&P 500 6,0 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex 6,2 procent.

Tysklands ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomi blev en riktig dyster läsning för mars månad. Utfallet hamnade på hela -49,5 från 8,7 senast i februari. Väntat var en nedgång till -30. Capital Economics kommenterade att nedgången i ZEW-index knappast var förvånande, och att index nu pekar mot en stor nedgång i BNP.

Hålltider under dagen:

Rapporter:

 • MQ (kl 7.15), Skistar

Makrostatistik:

 • Japan: handelsbalans februari kl 0.50
 • Österrike: KPI februari kl 9.00
 • EMU: KPI (prel) februari kl 11.00
 • EMU: handelsbalans januari kl 11.00
 • USA: bostadsbyggande februari kl 13.30
 • USA: KPI februari kl 13.30
 • RGK: annonserar obligationsemission kl 16.20

Övrigt:

 • FED: räntebesked kl 19.00
 • FED: presskonferens kl 19.30
 • Olja: oljelager (DOE), veckostatistik kl 15.30

Senaste börsnyheterna

Det var fortsatt svängigt på Stockholmsbörsen under tisdagen och index växlade mellan uppgång och nedgång. Vid stängning var dock majoriteten av storbolagen på plus med defensiva Telia i topp.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 3,3 procent till nivån 1.373. Aktier för 36,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Europa var tyska DAX upp 2,3 procent medan franska CAC40 var upp 2,9 procent.

På Stockholmsbörsens OMXS30-index gick defensiva bolag starkt. De båda teleoperatörerna Telia och Tele2 steg 11,6 respektive 10 procent och Getinge var upp 9 procent.

Med undantag för Nordea gick storbankerna bättre än index där Swedbank avancerade 10,2 procent och SHB närmare 7 procent.

Från industrisektorn var Boliden, som fått en köprekommendation av Citi Investment Research, upp 7,5 procent.

Alfa Laval inledde dagen i moll men efter besked om ett kostnadsbesparingsprogram för att hantera effekterna av covid-19 klättrade verkstadskoncernen sakta uppåt och stängde 5,4 procent högre för dagen.

Sämre gick det för Volvo som på måndagskvällen uppgav att det finns en betydande risk att coronavirusutbrottet kan leda till en väsentlig finansiell påverkan på koncernen, med början från mitten av mars. Atien var ner 4,4 procent.

I botten av listan syntes även Electrolux som följde upp måndagens nedgång på närmare 10 procent med att tappa ytterligare 3,3 procent.

Hotellfastighetsboalget Pandox och hotelloperatören Scandic meddelade båda att den föreslagna utdelningen dras tillbaka för helåret 2019 med hänvisning till följd av det sämre affärsläget. Pandox varnade även att ebitda-resultatet kommer att bli 15-20 procent lägre för det första kvartalet 2020. Scandic var ner 15,5 procent medan Pandox var ner nära 21 procent.

Alla bolag tyngs dock inte av coronavirusets effekter. Hälsovårdsbolaget Midsonas försäljning var under de två första veckorna i mars var 40 procent högre jämfört med föregående år, som en effekt av coronabunkring. Aktien steg 18,6 procent.

Även Bactiguard gynnades efter en order från, bland annat Polisen, på Hydrocyn aqua som skyddar mor covid-19. Värdet på ordern uppgår till ett värde av 20 miljoner kronor och aktien steg 5,2 procent.

Uefa meddelade på tisdagen att fotbolls-EM skjuts upp till 2021. Better Collective, GIG och Leo Vegas kom under eftermiddagen med uppdateringar om intäktsläget som sammantaget andades viss optimism och de tre bolagens aktier var upp med störst uppgång för GIG som steg närmare 14 procent. De mer bettinginriktade Kindred och Betsson var ner 1,6 respektive 1 procent. Vare sig Betsson eller Kindred har ännu inte gett några nya insikter om nuläge eller utsikter. Även de brittiska sektorkollegorna hade överlag en tung dag på Londonbörsen

På tisdagen var det premiär på handelsplattformen Spotlight Stock Market för det Göteborgsbaserade medicinteknikbolaget Monivent. Aktien avslutade den första handelsdagen på 4 kronor, klart under teckningskursen motsvarande 7:25 kronor per aktie.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com</em</em</em

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.