Home > Morgonrapport: Negativ öppning väntas

Morgonrapport: Negativ öppning väntas

Stockholmsbörsen fortsatte uppåt under onsdagen efter en svängig handelsutveckling. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, avslutade till slut upp 4,53 procent till nivån 1446,56. Wall Street stängde gårdagen på plus och under natten har de asiatiska marknaderna överlag handlats i blandad riktning. 

Sammantaget inför torsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring negativt.

Fokus under torsdagen ligger på KI:s konjunkturbarometer samt räntebesked från Bank of England. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen stängde onsdagen på plus efter en volatil handel från öppning till stängning. Bränsle togs av beskedet från USA om att det statliga stimulanspaketet kommer att godkännas. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, avslutade till slut upp 4,53 procent till nivån 1446,56. Omsättningen under onsdagen hamnade på 33,3 miljarder kronor.

Den amerikanska senaten antog inatt ett stimulanspaket om 2.000 miljarder dollar efter en intensiv debatt. Förslaget ska nu till representanthuset för godkännande på fredagen. I paketet ingår bland annat direkta utbetalningar till individer, en mer kraftfull arbetslöshetsförsäkring, lån till små och stora företag, och mer resurser till sjukvården, kommuner och delstater.

Vinnare i ett storbolagsindex där samtliga 30 bolag avslutade på plus blev Atlas Copco som slutade upp 9,6 procent. Tätt bakom skuggade H&M, SEB och Alfa Laval alla upp över 7 procent.

Utanför OMXS30 var det återigen rekyl som var nyckelordet hos aktierna i toppskiktet. Hårt drabbade Kindred och Kambi steg båda över 12 procent medan Catena Media avancerade 49 procent efter att ha lämnat positiva besked gällande framtidsutsikter i samband med publiceringen av siffrorna för januari och februari.

Även övriga europeiska börser stärktes av nyheten från USA och steg ytterligare under onsdagens handel. Tyska DAX-index steg 1,8 procent, franska CAC 40-index 3,6 procent och brittiska FTSE 100-index 3,5 procent. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade onsdagen upp 2,5 procent.

Börserna på Wall Street tog rygg på Europa och handlades uppåt under onsdagen. Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 2,4 procent och det bredare S&P 500 1,2 procent medan Nasdaqs tekniktunga kompositindex backade -0,5 procent. Bland enskilda aktier rusade Boeing 25 procent efter uppgifter om att flygplanstillverkaren kommer att få merparten av de 17 miljarder dollar som riktas mot ”industrier som är kritiska för nationell säkerhet” som en del av statens krispaket på totalt runt 2.000 miljarder dollar.

Under onsdagen uppvisade tyska IFO-indexet, över klimatet inom näringslivet, en nedgång till 86,1 från 96,0 föregående månad. Det var lite lägre än det preliminära utfallet på 87,7. Uppdelat sjönk nulägesindex till 93,0 från 99,0 (prel 93,8) medan framåtblickande indexet sjönk till 79,7 från 93,1 (prel 82,0). IFO noterade att nedgången i tjänstesektorn är den kraftigaste någonsin, och att den tyska ekonomin går in i en allvarlig recession under minst två kvartal. BNP i år väntas minska 5-20 procent, allt beroende på hur länge nedstängningen varar, enligt institutet.

Fokus under torsdagen ligger på KI:s konjunkturbarometer samt räntebesked från Bank of England.

Hålltider under dagen:

Rapporter:

 • Enquest

Makrostatistik:

 • Tyskland: GfK konsumentförtroende april kl 8.00
 • Frankrike: indikator företagsklimatet mars kl 8.45
 • KI: konjunkturbarometer mars kl 9.00
 • SCB: handelsbalans februari kl 9.30
 • SCB: hushållsutlåning februari kl 9.30
 • EMU: M3 penningmängd februari kl 10.00
 • Storbritannien: detaljhandel februari kl 10.30
 • USA: BNP (def) 4 kv kl 13.30
 • USA: handelsbalans varor februari kl 13.30
 • USA: grossistlager (prel) februari kl 13.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

Övrigt:

 • BOE: räntebesked kl 13.00

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde måndagen starkt med stöd av USA-stimulanser men vände sedan ner för att bjuda på en rejäl vändning under den sista timmens handel.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 4,5 procent till nivån 1.447. Aktier för 33,3 miljarder hade då bytt händer på Stockholmsbörsen. I Europa var CAC40 i Paris upp 3,7 procent medan motsvarande index i Frankfurt var upp 1,8 procent.

Bland storbolagen inom OMXS30 noterades ett flertal bolag för uppgångar på mer än 8 procent. Bland dessa fanns Atlas Copco som steg 9,6 procent och var med det bästa storbolag, samt Handelsbanken och H&M som var upp omkring 9 procent vardera.

Finansinspektionen kommer att senarelägga beslutet i den pågående sanktionsprövningen i undersökningen av SEB:s åtgärder mot penningtvätt i Baltikum till juni från tidigare planerat april. Aktien rörde sig inte nämnvärt mer än index i direkt anslutning till beskedet men var vid stängning upp 7,6 procent.

Swedbank återfanns i motsatt ände av indexlistan med en uppgång på 0,5 procent tillsammans med Getinge som var upp 0,2 procent. Även de båda teleoperatörerna Tele2 och Telia syntes längre ned när riskaptiten återvände.

Electrolux Professional bjöd på en uppgång på hela 15 procent till 23 kronor. Handelsbanken Capital Markets har inlett bevakning av Electrolux-avknoppningen med rekommendation köp och riktkurs 36 kronor.

Kundanskaffningsbolaget Catena Media, vars aktie haft det tufft under coronaoron, rusade cirka 49 procent efter att ha släppt siffror för januari-februari som inte indikerade någon coronaeffekt, samt lämnat besked att coronavirusets spridning inte kommer att ge några förutsebara långsiktiga effekter på verksamheten.

Rusade gjorde även forskningsbolaget Oasmia, som var upp drygt 29 procent, efter att ha tecknat globalt samarbetsavtal med amerikanska Elevar Therapeutics om kommersialisering av Oasmias cancerpreparat Apealea. Oasmia får en engångsbetalning på 20 miljoner dollar och samarbetet innefattar milstolpsbetalningar med en potential på upp till 678 miljoner dollar.

Specialpapperstillverkaren Ahlstrom-Munksjö bedömer att ebitda-resultatet för det första kvartalet 2020 ska bli högre än för samma kvartal i fjol, och aktien var upp över 26 procent.

Medicover som steg 18,2 procent efter en köprekommendation från Nordea. Beijer Electronics, verksamt inom automation, vände en nedgång till uppgång på 4,9 procent efter besked om avtal med en nordamerikansk tågoperatör till ett värde om 80 miljoner kronor.

Serneke hade en sämre dag på börsen och backade 5 procent efter att byggbolaget meddelade att det inte har kunnat slutföra överenskommelsen med Oaktree Capital om Karlatornet i Göteborg.

Nedåt var också riktningen för Dometic som förlorade närmare 2,7 procent, trots att leveranserna på den amerikanska marknaden för fritidsfordon fortsatte att stiga omkring 2 procent i februari. Detta var dock i ljuset av en uppgång på nära 30 procent i januari.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com</em</em</em

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.